logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

O sută de ani de revoluție cuantică

Image

Anul internațional al științelor și tehnologiilor cuantice (AISQ) va fi inaugurat miercuri la sediul UNESCO din Paris și are obiectivul de 'a sensibiliza omenirea cu privire la importanța' acestei revoluții centenare.

Pentru a marca evenimentul, AFP a publicat duminică un articol ce conține câteva elemente-cheie și explicații care să îi ajute pe cititori să înțeleagă mai bine universul infinitezimal.

Unde și corpusculi

'Principiile fizicii clasice și, într-un sens mai general, conceptele familiare, cele cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi, nu sunt pertinente decât într-o lume limitată. La porțile universului infinitezimal, ele par că intră brutal în faliment', a explicat fizicianul și filosoful Etienne Klein în cartea sa intitulată 'Petit voyage dans le monde des quanta' ('Scurtă călătorie în lumea cuantelor'), publicată de editura Flammarion.

Această constatare derutantă a fost făcută de mai mulți fizicieni - inclusiv de Max Planck și Albert Einstein - la începutul secolului al XX-lea. În acea epocă, progresele științifice și tehnologice permiteau observarea unor fenomene care s-au dovedit a fi inexplicabile prin legile fizicii clasice.

Acestea din urmă împart lumea în două tipuri de obiecte a căror natură este, a priori, incompatibilă: 'corpusculi' - entități materiale localizate în spațiu - și unde - perturbații care se propagă în timp ce transportă energie.

Or, lumina, care are în mod clar caracteristici ondulatorii, pare să se comporte uneori ca și cum ar fi compusă din granule de energie: 'cuante', după cum le-a denumit Max Planck. Aceleași întrebări se pun și în cazul electronului.

A apărut atunci o idee revoluționară: în universul infinitezimal, particulele sunt în același timp corpusculi și unde.

Această dualitate le conferă proprietăți de neimaginat în lumea macroscopică, cum ar fi 'superpoziția': o particulă poate avea simultan mai multe poziții, viteze sau niveluri de energie diferite.

O fizică a probabilităților

Cum ar putea fi descris comportamentul unor astfel de particule, ale căror proprietăți nu au o valoare definită, cum ar fi celebra pisică a lui Schrodinger, închisă într-o cutie alături de o fiolă cu otravă și pe care suntem obligați să o considerăm atât vie, cât și moartă? Prin utilizarea probabilităților.

În urmă cu 100 de ani, în 1925, Erwin Schrodinger și Werner Heisenberg au elaborat un ansamblu de instrumente matematice complexe care ajută la prezicerea rezultatelor unor măsurători efectuate asupra unei particule, precum și a probabilității de a obține una dintre ele în cadrul unui experiment dat.

'Fizica cuantică descrie lumea prin intermediul matematicii care se desfășoară în spații abstracte, foarte îndepărtate de lumea noastră. Dacă te afli într-un spațiu Hilbert (care poate avea un număr infinit de dimensiuni - n.red.), manipulezi obiecte matematice stranii', sublinia recent Alain Aspect, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 2022.

'Însă asta funcționează! Îți permite să descrii faptul că materia este stabilă sau modul în care lumina este emisă de atomi', a explicat el în fața reprezentanților presei cu ocazia lansării cărții sale intitulate 'Si Einstein avait su' ('Dacă Einstein ar fi știut'), publicată de editura Odile Jacob.

Fizica cuantică permite să prezicem o altă proprietate a universului infinitezimal: intricația. Dacă două particule separate în spațiu au interacționat în trecut, ele rămân legate: starea (poziția, nivelul de energie, etc.) uneia depinde imediat de starea celeilalte.

Aplicații revoluționare

Oricât de îndepărtată ar putea să pară de lumea noastră, fizica cuantică face parte din viața de zi cu zi a oamenilor: tranzistorul - o piesă componentă-cheie în toate aparatele electronice, ce permite amplificarea unui semnal electric -, laserul, RMN-ul și LED-urile s-au născut datorită ei.

Noi aplicații sunt pe cale să vadă lumina zilei. Cum ar fi cazul criptografiei cuantice, în care sunt utilizate particule intricate pentru a crea cheia de cifrare, pentru a o face inviolabilă.

Însă marea speranță este calculatorul cuantic. Biții computerului clasic, care nu pot avea decât două stări (0 și 1), sunt înlocuiți de particule, denumite 'qubiți'. Datorită superpoziției și intricației, aceștia din urmă au o infinitate de stări posibile între 0 și 1, iar puterea lor de calcul este multiplicată.

Computerul cuantic poate trata în timp record operațiuni extrem de complexe, cum ar fi previziunile meteorologice și echilibrarea rețelei electrice.

Însă obstacolele pentru fabricarea lui sunt enorme. Cel mai important dintre acestea este 'decoerența': pe măsură ce particulele interacționează cu mediul în care se află, ele își pierd proprietățile cuantice, generând erori de calcul.

Acest fenomen crește odată cu numărul de qubiți și, deși cercetătorii lucrează la găsirea unor soluții tehnologice, nu se știe dacă acestea există. 'În definitiv, ar putea exista anumite legi fundamentale care acționează în așa fel încât, dincolo de o anumită mărime, modelul cuantic nu mai funcționează', a explicat Alain Aspect. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Sursa foto: www.unesco.org

Afisari: 306

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Planeta 23-05-2025 19:52

Sute de specii rare din Australia, în pericol de extincție în lipsa unei protecții urgente a habitatului (studiu)

Peste 220 dintre speciile critic amenințate cu dispariția din Australia sunt în pericol de extincție din cauza habitatelor fragmentate și a protecției inadecvate, potrivit unui nou studiu publicat vineri de Griffith University, informează Xinhua. Cercetătorii au realizat prima evaluare națională a speciilor cu arii de răspândire extrem de reduse, m

Planeta 23-05-2025 18:30

Emiratele Arabe Unite/ Temperatură record pentru luna mai, de 50,4 grade Celsius

 Emiratele Arabe Unite au anunțat vineri o temperatură record pentru luna mai, de 50,4 grade Celsius, cea mai ridicată înregistrată în ultimele două decenii în această țară petrolieră din Golf, informează AFP. 'Cea mai ridicată temperatură înregistrată astăzi în întreaga țară este de 50,4 grade Celsius la Al Shawame

Planeta 23-05-2025 08:38

Un seism de 6,3 a lovit insula indoneziană Sumatra

Un seism de magnitudine 6,3 a lovit vineri insula indoneziană Sumatra, conform unui anunț al Agenției de Meteorologie, Climatologie și Geofizică a țării (BMKG), transmite DPA. Conform BMKG, cutremurul s-a produs la o adâncime estimată de 10 kilometri la ora locală 03:00 (joi, ora 20:00 GMT). Centrul german pentru Geoștiinț

Stiinta 22-05-2025 18:35

Dinții sensibili, o moștenire veche de 500 de milioane de ani (studiu)

De ce dinții umani sunt atât de sensibili la frig și la durere? Poate pentru că ei sunt moștenirea unor organe senzoriale care aveau, la origine, o cu totul altă funcție decât masticația, afirmă autorii unui studiu publicat miercuri în revista Nature, informează AFP. Originea exactă a dinților și funcția lor primitivă răm&aci

Stiinta 22-05-2025 16:48

Astronauții care participă la misiunea Shenzhou-20 au finalizat prima lor ieșire extravehiculară

Echipajul care participă la misiunea Shenzhou-20 la bordul stației spațiale chinezești Tiangong ('Palatul Celest') au finalizat prima lor serie de activități extravehiculare desfășurate joi pe orbita Pământului, a anunțat Agenția spațială chineză pentru zboruri cu echipaj uman (CMSA), citată de Xinhua. Cei trei astronauți - Chen

Planeta 22-05-2025 07:42

Grecia: Cutremur cu magnitudinea 6 în largul insulei Creta

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs joi în largul coastei insulei Creta, în Grecia, a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ), relatează Reuters și DPA. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 77 km (47,85 mile), potrivit centrului german. Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magn

Planeta 21-05-2025 11:16

Inundații rapide au izolat orașe din interiorul Australiei; locuitorii s-au refugiat pe acoperișuri

Ploile puternice care au lovit regiunea de sud-est a Australiei au declanșat inundații rapide care au izolat miercuri orașe întregi, iar unii locuitori au fost nevoiți să se refugieze pe acoperișuri în timp ce autoritățile au emis rapid ordine de evacuare, transmite Reuters. Localitățile din regiunile Hunter și Mid North Coast din

Planeta 20-05-2025 19:58

Chiar și la 1,5 grade de încălzire, creșterea nivelului mării ar putea fi dramatică (studiu)

Creșterea nivelului mării va testa sever rezistența umanității până la sfârșitul secolului și mai departe, chiar dacă încălzirea globală nu depășește 1,5°C, au avertizat marți cercetători, relatează AFP. Rata de creștere a nivelului mării s-a dublat în trei decenii ajungând la 10 centimetri și, dacă tendința actuală continuă,

Planeta 20-05-2025 19:19

Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul coastelor din Papua Noua Guinee

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,6 s-a produs marți în largul coastelor nordice din Papua Noua Guinee, a anunțat Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), citat de AFP. Seismul s-a produs la adâncimea de 52,7 kilometri, la o distanță de aproximativ 117 kilometri de orașul Angoram. Centrul Național de A

Planeta 20-05-2025 18:29

Pakistan/ Canicula duce la închiderea anticipată a școlilor în Punjab

Creșterea temperaturilor în Punjab, cea mai populată provincie din Pakistan, a determinat marți guvernul acestei provincii să închidă toate școlile publice și private pentru vacanța de vară cu patru zile mai devreme decât era prevăzut, informează AFP. Ministrul Educației la nivel de provincie, Rana Sikander Hayat, a declarat că vacanța de var

Stiinta 19-05-2025 17:41

China se pregătește să lanseze o sondă spațială într-o misiune care vizează un asteroid

China va lansa în curând prima sa misiune spațială ce vizează prelevarea unor eșantioane de materie de pe un asteroid situat în proximitatea Pământului, a raportat luni presa de stat chineză, citată de DPA. Sonda Tianwen-2 urmează să fie lansată de la Centrul Spațial Xichang din provincia Sichuan la sfârșitul luni

Planeta 19-05-2025 12:13

Mai multe seisme s-au produs pe insula elenă Evia, fiind afectate peste 50 de locuințe

Mai multe seisme cu magnitudine de până în 4,7 au lovit nordul insulei Evia, cea de-a doua cea mai mare insulă a arhipelagului elen, în ultimele 24 de ore, transmite luni DPA. Cutremurele au fost simțite până la Atena, la aproximativ 130 de kilometri distanță. Seismologii greci au anunțat că monitorizează

Planeta 19-05-2025 10:59

O nouă erupție a vulcanului Lewotobi Laki-Laki din Indonezia

Un vulcan din estul Indoneziei a intrat de luni în erupție aruncând nori de gaze și cenușă vulcanică până la altitudinea de 1 kilometru și determinând autoritățile să ridice nivelul de alrtă la maxim, transmite AFP. Muntele vulcanic Lewotobi Laki-Laki (1584 de metri înălțime) de pe insula turistică Flores a intrat

Planeta 18-05-2025 12:15

Cel puțin 27 de persoane au murit în statele americane Kentucky și Missouri din cauza furtunilor puternice

Furtunile puternice au provocat moartea a cel puțin 27 de persoane în statele americane Missouri și Kentucky, au anunțat sâmbătă autoritățile, informează DPA. În Kentucky s-au înregistrat cel puțin 18 decese, a anunțat pe rețeaua X guvernatorul Andy Beshear. Devastarea este cutremurătoare, a scris Beshear

Planeta 16-05-2025 16:17

Ninsoare rară în Letonia la sfârșit de primăvară

Ninsoarea care s-a abătut în noaptea de joi spre vineri asupra regiunii Vidzeme din nord-estul Letoniei este una dintre cele mai târzii ninsori de primăvară înregistrate vreodată în această țară, au anunțat meteorologii, informează Xinhua. Potrivit acestora, a fost raportată ninsoare vineri dimineață și în regiune