logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Peste 50% din cancerele pulmonare ale nefumătorilor ar fi asociate cu poluarea atmosferică (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Poluarea atmosferică, în special în Asia de Sud-Est, pare să fie unul dintre factorii care stau la baza prevalenței adenocarcinomului, devenit cel mai frecvent tip de cancer pulmonar din lume, mai ales în rândul nefumătorilor, potrivit unui studiu publicat marți, informează AFP.

Cu aproximativ 2,5 milioane de persoane diagnosticate în 2022, cancerul pulmonar rămâne cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. Deși majoritatea cazurilor sunt încă diagnosticate la bărbați (1,6 milioane), ecartul față de femei are tendința de a se reduce (910.000 cazuri), precizează acest studiu publicat în revista Lancet Respiratory Medicine cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva cancerului, marcată în fiecare an pe 4 februarie.

Dintre cele patru subtipuri principale de cancer pulmonar, adenocarcinomul a devenit predominant la femei în 185 de țări ale lumii și predominant la bărbați în 150 de țări (cu excepția celor din Europa de Est și Asia de Vest), potrivit acestei analize a datelor furnizate de Centrul Internațional de Cercetări asupra Cancerului (CIRC), o agenție specializată din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În 2022, adenocarcinomul reprezenta aproape 50% din cancerele pulmonare la bărbați (45,6%, adică 717.211 de cazuri) și aproape 60% la femei (59,7%, 541.971 de cazuri), comparativ cu procentele de 39%, respectiv 57,1% estimate în 2020.

Astfel, el se clasează cu mult înaintea celorlalte trei subtipuri: carcinom epidermoid (29,4%), carcinom cu celule mici (11,5) - strâns legat de consumul de tutun - și carcinomul cu celule mari (6,5%), un subtip mai rar.

Schimbările apărute în fabricarea țigaretelor și în practicile privind fumatul începând din anii 1950 ar fi putut juca un rol în această evoluție.

Însă prevalența fumatului continuă să scadă în numeroase țări, în timp ce procentul cancerelor pulmonare la nefumători a crescut, au observat oamenii de știință.

Cancerul pulmonar la nefumători a devenit chiar 'a cincea cauză de mortalitate asociată cu cancerul la nivel mondial, se manifestă aproape exclusiv sub formă de adenocarcinom și, cel mai adesea, la femei și la populațiile asiatice', au subliniat autorii studiului.

Particule fine

După o serie de analize, ei au ajuns la concluzia că 'poluarea aerului poate fi considerată ca un factor important care explică parțial prevalența în creștere a adenocarcinomului - care reprezintă între 53% și 70% din cazurile de cancer pulmonar la persoanele nefumătoare din lumea întreagă'.

Din totalul adenocarcinoamelor diagnosticate în 2022, aproape 200.000 au fost astfel asociate cu poluarea aerului ambiant cu particule fine: 114.486 de cazuri la bărbați și 80.378 de cazuri la femei, potrivit estimărilor realizate în acest studiu.

Începând din 2019, aproximativ 99% din populația mondială trăiește în zone care nu mai corespund criteriilor de calitate a aerului emise de OMS, potrivit datelor transmise de această organizație.

'În anumite țări cu economie în tranziție rapidă, precum China, unde o creștere constantă a concentrațiilor de particule fine în poluarea atmosferică a fost observată, expunerea la combustibilii utilizați la încălzirea locuințelor și la gătitul în bucătărie ar putea explica apariția cancerului pulmonar la femei', potrivit noului studiu.

Într-adevăr, cele mai mari incidențe ale adenocarcinoamelor care pot fi atribuite poluării atmosferice au fost constatate în Asia de Est, în special în China.

Deși autorii analizei fac apel la prudență în interpretarea rezultatelor lor, având în vedere anumite limitări metodologice și disponibilitatea variabilă a datelor de la o țară la alta, ei consideră că studiul lor subliniază necesitatea unei monitorizări continue a evoluției riscului de cancer pulmonar.

Ei pledează pentru înființarea unor registre ale cancerului și pentru explorarea rolului jucat de poluarea aerului, în țările în care fumatul nu este considerat principala cauză a acestei boli. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)
 

Afisari: 234

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 10-02-2025 18:24

Inteligența artificială este 'un accelerator al ingeniozității umane', consideră CEO-ul Google

Inteligența artificială (AI) reprezintă 'o transformare fundamentală a tehnologiei' și 'un accelerator al ingeniozității umane', consideră Sundar Pichai, directorul general al Google, potrivit discursului pe care urmează să îl rostească luni pe scena Summitului mondial privind AI de la Paris, informează AFP. 'Ne aflăm la început

Planeta 10-02-2025 16:08

Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare

Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa

Planeta 10-02-2025 14:01

China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul

Stiinta 10-02-2025 11:21

NASA și General Atomics testează combustibil nuclear pentru viitoare misiuni pe Lună și Marte

Un nou combustibil pentru motoare de rachetă cu reactor nuclear a fost testat de compania General Atomics și de NASA la începutul acestei luni la Centrul Spațial Marshall din Alabama, o bornă importantă pe drumul spre construcția rachetelor cu propulsie termonucleară (NTP) care ar putea reprezenta viitorul misiunilor cu echipaj uman spre Lună și Marte, transmit

Planeta 09-02-2025 15:50

Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini

Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ

Stiinta 09-02-2025 11:00

BTA/ Steagul Universității Tehnice din Sofia, arborat la baza bulgară din Antarctica, de pe insula Livingston

Inginerul de telecomunicații Ivaylo Nachev de la Universitatea Tehnică din Sofia a arborat steagul universității sale la Baza bulgară din Antarctica St. Kliment Ohridski de pe Insula Livingston. Nachev face parte din cea de-a 33-a expediție bulgară în Antarctica, care are drept scop finalizarea a peste 25 de proiecte de cercetare, a anun

Planeta 09-02-2025 09:50

UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa

Planeta 09-02-2025 08:22

Cutremur puternic în Marea Caraibilor

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă

Stiinta 07-02-2025 18:33

AI: Noi centre de date în Franța în 35 de locații, pe lângă cel 'gigantic' anunțat la Paris

Ministrul francez responsabil cu AI, Clara Chappaz, a anunțat că 35 de locații sunt 'gata de utilizare' pentru a găzdui noi centre de date pe întreg teritoriul Franței, transmite vineri AFP din cea de-a doua zi a summitului mondial cu privire la inteligența artificială (AI) desfășurat în capitala Franței. Aceste locații aco

Planeta 07-02-2025 14:35

Cutremur cu magnitudinea 6 în Insulele Fiji

Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji vineri, la ora locală 22:27, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează agenția Xinhua. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul seismului, localizat la o adâncime de 59,2 km, a fost determinat la 23,918

Planeta 07-02-2025 12:38

Kârgâzstan: Vidra din Asia Centrală este o specie aproape dispărută

Vidra din Asia Centrală a dispărut sau este aproape dispărută din Kârgâzstan, au anunțat vineri autoritățile și oamenii de știință din această țară, în contextul în care specia menționată, aflată într-un declin continuu în întreaga regiune începând din secolul al XX-lea, a fost o victimă a activităților umane, inf

Planeta 07-02-2025 11:38

Prim-ministrul Greciei spune că autoritățile elene monitorizează seismele din Santorini și îndeamnă la calm

Autoritățile din Grecia sunt în alertă și monitorizează activitatea seismică crescută din insula Santorini, a declarat vineri prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, îndemnând oamenii să rămână calmi și să urmeze recomandările serviciului de protecție civilă, informează Reuters. Grecia a declarat stare de urgență &icir

Planeta 06-02-2025 20:02

Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale

Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu

Stiinta 06-02-2025 19:34

Roverul privat FLIP înlocuiește roverul NASA VIPER pentru misiunea selenară din acest an

Compania americană Astrobotic din Pittsburgh a găsit un înlocuitor pentru roverul VIPER, construit de NASA pentru căutarea gheții pe Lună, optând pentru un alt model de rover, FLIP, care va fi folosit în misiunea de aselenizare Griffin, ce va fi lansată în acest an către polul sud selenar, transmite SPACE.com. Modulul d

Stiinta 06-02-2025 16:06

Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalele legislații în domeniu în lume

De la 'Vestul Sălbatic' american la cadrul juridic complex al Uniunii Europene, reglementarea inteligenței artificiale (AI) are loc în moduri diferite în lume, notează AFP, care face o trecere în revistă a principalelor legislații în acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris din 10-11 februarie.