O stea pitică albă neobişnuită a supravieţuit unei explozii în stadiul de supernovă

O stea pitică albă care se deplasează cu viteză prin Calea Lactee în direcţia inversă celei de rotaţie a discului galactic ar putea fi supravieţuitoarea unei "supernove parţiale", conform unui studiu publicat miercuri în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, transmite Space.com.
Piticele albe sunt nuclee stelare relativ reci, cu strălucire mică, de dimensiuni apropiate Pământului, ce rămân la sfârşitul vieţii unor stele de dimensiuni medii, care îşi epuizează combustibilul de fuziune nucleară şi apoi îşi pierd straturile exterioare, producând, de obicei, nebuloase planetare. Soarele va deveni la rândul său o pitică albă, la fel ca peste 90% dintre stelele din Calea Lactee.
Studii anterioare au descoperit că piticele albe au o structură internă stratificată. Nucleul lor este format în cea mai mare parte din carbon şi oxigen. Aceste nuclee sunt de obicei înconjurate de un strat de heliu şi apoi de un strat de hidrogen. Astronomii care observă pitice albe pot vedea de obicei doar stratul exterior, din hidrogen. Uneori se poate observa stratul de heliu sau un amestec de heliu şi carbon (deşi acestea din urmă sunt excepţii).
În noul studiu, cercetătorii s-au oprit asupra piticei albe SDSS J1240+6710, localizată la aproximativ 1.430 de ani lumină de Soare. Descoperită din 2015, studii anterioare au arătat că această pitică albă are o atmosferă neobişnuită în care nu se regăseşte nici hidrogen şi nici heliu, fiind compusă în schimb dintr-un amestec bizar de oxigen, neon, magneziu şi siliciu.
Cercetătorii au folosit Telescopul Spaţial Hubble pentru a observa această pitică albă şi au identificat carbon, sodiu şi aluminiu în atmosfera acestui obiect. Acest amestec individualizează această pitică albă faţă de toate celelalte astfel de obiecte cosmice studiate până în prezent, conform noului studiu.
În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că această pitică albă călătoreşte cu aproximativ 900.000 km/h în direcţia opusă faţă de cea în care se roteşte întreaga galaxie. Mai mult decât atât, are o masă excepţional de scăzută pentru o pitică albă - doar aproximativ 40% din masa Soarelui.
"Atunci când ne-am dat seama că această pitică albă neobişnuită are o masă foarte mică şi se deplasează extrem de repede, am început să ne punem întrebări cu privire la ce s-a întâmplat cu ea în trecut", a declarat coordonatorul noului studiu, Boris Gänsicke, astrofizician la Universitatea din Warwick, Anglia.
Dar ce ar putea explica toate aceste detalii neobişnuite despre acest obiect cosmic? Cercetătorii sunt de părere că steaua a "supravieţuit" unei supernove parţiale, explozie care i-a imprimat şi traiectoria împotriva sensului de rotaţie al Căii Lactee.
Supernovele sunt cele mai puternice explozii stelare din Univers, fiind mai strălucitoare decât galaxii întregi. Acestea se pot produce atunci când o pitică albă atrage prea multă masă (materie) de la o stea companion. Greutatea masei preluate de la steaua companion deformează nucleul piticei albe, ceea ce duce la creşterea extremă a temperaturii şi densităţii nucleului până în punctul în care se declanşează o reacţie termonucleară în lanţ care distruge pitica albă.
În cazul obiectului SDSS J1240+6710, cercetătorii au remarcat că elementele observate în atmosfera sa ar fi putut fi produse în primele reacţii termonucleare ale stadiului de supernovă. Însă, în acest caz, nu a existat şi grupul de elemente feroase - fier, nichel, crom şi mangan. Aceste elemente grele se formează de obicei din elemente mai uşoare, la temperaturile şi densitatea atinse de o stea în stadiul de supernovă. Absenţa lor în cazul acestei pitice albe sugerează că acest obiect a trecut doar parţial prin procesul de supernovă - fără să ajungă la nivelul de temperatură şi densitate la care este posibilă sinteza elementelor grele.
"Acest lucru face ca această pitică albă să fie unică - a trecut prin faza de ardere nucleară, dar s-a oprit înainte de a ajunge la sinteza fierului. Atunci când a trecut prin stadiul de supernovă, acest stadiu a fost probabil foarte scurt, având probabil o durată de câteva ore", a explicat Gänsicke.
Cercetătorii sugerează că SDSS J1240+6710 era mică prin comparaţie cu piticele albe care trec în mod normal prin stadiul termonuclear de supernove. Din această cauză, s-a produs o "supernovă în miniatură", de tipul Iax, o supernovă parţială suficient de slabă pentru ca acest obiect cosmic să-i supravieţuiască.
În trecut, cercetătorii credeau că o supernovă termonucleară ar fi distrus complet o pitică albă, însă în ultimii 10 - 15 ani oamenii de ştiinţă au descoperit că este posibil şi un fenomen de tip "supernovă parţială", explozie ce nu este suficient de puternică pentru a distruge complet o stea.
Această explozie ar fi rupt pitica albă SDSS J1240+6710 de steaua sa companion şi a aruncat-o în spaţiu cu viteza cu care această stea îşi orbita steaua companion. Conform lui Gänsicke, acest scenariu ar explica viteza de deplasare a piticei albe prin Calea Lactee, dimensiunile sale reduse şi atmosfera bizară.
Pornind de la masa şi temperatura obiectului SDSS J1240+6710, cercetătorii au estimat că acest fenomen de "supernovă parţială" s-a produs acum aproximativ 40 de milioane de ani. Multe lucruri rămân încă necunoscute despre steaua companion a acestei pitice albe, însă oamenii de ştiinţă sunt de părere că ar fi putut fi vorba tot de o pitică albă similară.
Studii anterioare cu privire la originile supernovelor termonucleare s-au concentrat pe stele pitice albe mai mari. În prezent, acest nou studiu sugerează că piticele albe mai mici pot trece prin explozii similare.
"Datorită misiunii spaţiale Gaia, care a reuşit să identifice peste 50.000 de posibile pitice albe, putem examina aceste obiecte cosmice pentru a ne face o idee mai bună despre ce se întâmplă în cazuri de supernove parţiale, cum ar fi ce elemente chimice rezultă în procesele termonucleare. Sperăm să putem identifica alte câteva zeci de sisteme similare", a mai precizat Gänsicke. AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Ana Bîgu, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: © Mark Garlick/University of Warwick / www.space.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Oameni de știință din mai multe țări pot accesa eșantioanele din cadrul misiunii Chang'e-5
Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a anunțat joi că oameni de știință de la institute din Franța, Germania, Japonia, Pakistan, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii vor primi acces la eșantioanele de regolit selenar adunate în cadrul misiunii Chang'e-5, în scopuri de cercetare, transmite Xinhua. Î
Racheta misiunii Shenzhou-20 a decolat spre stația spațială chineză
O rachetă chineză care transportă trei astronauți spre stația spațială chineză Tiangong a decolat joi de la centrul său de lansare, transmit AFP și DPA. Într-un nor de flăcări și fum, racheta Long March-2F a părăsit platforma de la centrul de lansare spațială din Jiuquan, situat în deșertul Gobi (nord-vestul Chinei), marcând începutul m
Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate
Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian
Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2
O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după
Peste 50 de replici la Istanbul după seismul de magnitudine 6,2
Peste 50 de replici s-au produs după seismul de magnitudine 6,2 înregistrat miercuri la Istanbul, a anunțat ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, transmite AFP. 'Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs în Marea Mar
Google nu renunță la cookie-urile publicitare
Google a anunțat marți că nu va renunța la utilizarea, în browserul său Chrome, a cookie-urilor, care permit urmărirea utilizatorilor pe site-urile pe care le vizitează, la cinci ani după ce a promis că le va elimina treptat, transmite AFP. Începând din 2022, gigantul californian și-a exprimat intenția de a realiza o tranziți
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit orașul Istanbul miercuri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în ultimii ani în orașul cu 16 milioane de locuitori, transmite Reuters. În urm
Climă/ Albirea coralilor la nivel global doboară record după record
Episodul masiv de albire a coralilor din ultimii doi ani continuă să doboare recorduri, circa 84% dintre recifele de corali de pe planetă fiind în prezent afectate, ceea ce pune în pericol supraviețuirea acestor ecosisteme esențiale pentru viața marină și pentru sute de milioane de persoane, notează AFP. Coralii sunt extrem de vuln
China va trimite un nou echipaj către stația sa spațială
China a dezvăluit miercuri echipajul, care include un astronaut experimentat, ce va decola săptămâna aceasta către stația sa spațială Tiangong - o nouă etapă importantă în obiectivul acestei țări de a trimite o misiune cu echipaj uman pe Lună până în 2030, informează AFP. Misiunea Shenzhou-20 va decola joi la ora locală
SUA/ Mii de evacuări în statul New Jersey din cauza unui incendiu de pădure
Circa 3.000 de locuitori ai statului american New Jersey au fost nevoiți să își părăsească casele din cauza extinderii rapide a unui incendiu de pădure, care a mistuit deja peste 3.000 de hectare și amenință peste 1.300 de clădiri, au anunțat marți autoritățile, informează miercuri AFP. La ora locală 22:30 marți (02:30 GMT miercuri), inc
India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir
Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de
Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi
Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Un astronaut american și doi cosmonauți ruși au revenit pe Pământ după șapte luni pe ISS
Un american și doi ruși au revenit în siguranță pe Pământ după șapte luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), transmite duminică agenția DPA. Capsula Soiuz care i-a transportat pe astronautul Don Pettit și pe cosmonauții Alexei Ovchinin și Ivan Wagner a aterizat duminică, la ora 01:30 GMT, în apropiere