logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Conform unui nou studiu, Pluto a avut un ocean subteran încă de la formarea sa ca planetă

Image

Pluto este o planetă pitică complet îngheţată, însă la începuturile sale ar fi fost un corp cosmic fierbinte, ce s-a format în mod rapid şi violent, iar oceanul pe care-l ascunde în subteran s-ar fi format tot în acea perioadă de început, conform unui nou studiu, transmite marţi Live Science.

Rezultatele noii cercetări, prezentate în ultimul număr al publicaţiei Nature Geoscience, atestă că oceanul subteran de pe Pluto există încă de la începuturile acestei lumi aflate în Centura Kuiper de obiecte transneptuniene, iar prezenţa sa ar fi putut duce la apariţia unui ecosistem viu în trecutul îndepărtat al acestei planete pitice.

Studii anterioare ajungeau la concluzia că Pluto s-a format încet, prin agregarea lentă a mai multor asteroizi şi planetoizi din Centura Kuiper. Deşi există dovezi că în prezent, sub scoarţa îngheţată a lui Pluto se află un ocean lichid, planetologii erau de părere că acest ocean subteran s-a format la mult timp după naşterea planetei, din gheaţa subterană topită de căldura degajată de elementele radioactive care se descompuneau lent în nucleul lui Pluto.

Prin noul studiu, cercetătorii susţin că de fapt procesul de formare al lui Pluto nu a fost unul lent, la "rece", ci unul fierbinte, dominat de manifestarea unor forţe explozive.

"Dacă ne uităm în prezent la Pluto, putem vedea o lume complet îngheţată, cu o temperatură la suprafaţă de aproximativ 45 Kelvin (-288 grade Celsius)", explică coordonatorul noului studiu, Carver Bierson, planetolog la University of California din Santa Cruz. "Mi se pare extraordinar faptul că este suficient să ne uităm la manifestările geologice rămase întipărite pe suprafaţa planetei pentru a demonstra că Pluto s-a format în urma unui proces violent şi rapid care i-a încălzit suficient de mult interiorul pentru a se forma un ocean subteran", a adăugat el.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat aşa-numitele "caracteristici extensionale" de la suprafaţa lui Pluto. Apa este singura substanţă care se dilată atunci când îngheaţă şi astfel, pe măsură ce interiorul lui Pluto s-a răcit, suprafaţa sa s-a extins, generând o serie de structuri geologice uşor recognoscibile la suprafaţa acestei planete.

Cercetătorii au comparat observaţiile geologice ale lui Pluto realizate de sonda New Horizons, aparţinând NASA, care a survolat planeta pitică în 2015, cu diferite modele computerizate ale formării şi evoluţiei lui Pluto. Dacă originile lui Pluto au fost lente şi reci, scoarţa sa îngheţată ar fi trecut printr-o fază de compresie în istoria timpurie a planetei, pe măsură ce căldura degajată de elementele radioactive din interior au topit gheaţa, iar apoi ar fi intrat într-o fază de extensie, după ce aceste elemente radioactive s-au descompus, iar apa din subsol a îngheţat din nou. Însă, în cadrul studiului, cercetătorii au observat că cele mai vechi porţiuni ale suprafeţei lui Pluto, fotografiate la rezoluţii înalte de New Horizons, nu prezintă semne clare de compresie.

Dacă procesul de formare a lui Pluto s-a desfăşurat rapid şi a fost violent, căldura rezultată din ciocnirile dintre asteroizii şi planetoizii din care s-a format această planetă pitică s-ar fi disipat relativ repede, ducând la expansiunea rapidă a calotei glaciare a planetei şi generând formaţiunile geologice de extensie încă din tinereţea acestei planete. Apoi procesul de îngheţare ar fi încetinit, pe măsură ce căldura rezultată din descompunerile elementelor radioactive s-ar fi acumulat în subsol, după care îngheţarea ar fi fost reluată (după răcirea subsolului), generând lent, în timp, apariţia formaţiunilor geologice specifice procesului de extensie.

Caracteristicile de extensie remarcate de cercetători la suprafaţa lui Pluto - cum sunt crăpăturile în calota glaciară sau enigmaticul sistem de creste şi depresiuni - sugerează că originile lui Pluto au fost violente şi fierbinţi.

"Cred că cea mai interesantă implicaţie este că oceanele subterane ar fi putut fi comune printre obiectele mari din Centura Kuiper, atunci când aceste obiecte s-au format", conform lui Bierson.

Aceste descoperiri sugerează că Pluto şi alte planete pitice din Centura Kuiper, cum sunt Eris, Makemake sau Haumea, ar fi avut oceane subterane încă de când s-au format, cu implicaţii enorme pentru eventualitatea apariţiei vieţii pe aceste obiecte cosmice îndepărtate.

"În acest moment, nu cunoaştem ingredientele sau reţeta necesară pentru ca viaţă să apară pe o planetă sau alta. Însă suntem de părere că apa în stare lichidă reprezintă un ingredient important, iar acest studiu sugerează că Pluto dispune de acest ingredient de foarte mult timp", a mai explicat Bierson.

Carver Bierson a avertizat însă că acest studiu este bazat doar pe analiza imaginilor obţinute de sonda New Horizons în care este vizibilă doar aproximativ jumătate din emisfera nordică a micuţei planete. "Poate, din întâmplare, am ratat porţiuni de teren străvechi, care păstrează încă urmele unui proces de compresie la scară mare. Ne putem imagina că dacă analizăm doar geologia unui sfert din suprafaţa Terrei am putea afla multe, dar nici nu am avea suficiente informaţii despre întregul context. Deocamdată însă, trebuie să lucrăm cu datele pe care le avem la dispoziţie. Ar fi nevoie să trimitem încă o sondă, care să fotografieze întreaga suprafaţa a lui Pluto, pentru a şti cu adevărat dacă ne-a scăpat sau nu ceva", a mai declarat el pentru Live Science.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: www.space.com

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 11-04-2025 08:50

În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână

Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con

Planeta 10-04-2025 18:47

BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic

Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C

Stiinta 10-04-2025 13:18

Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii

Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi

Stiinta 10-04-2025 12:09

Imensul deșert al Arabiei a fost odată un ținut luxuriant (studiu)

Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a găzduit cândva un lac vast și un sistem de râuri, a dezvăluit o echipă internațională de cercetători într-un studiu publicat miercuri, transmite agenția DPA. Cercetări recente au sugerat că Rub al-Khali (''Pătrimea goală''), vastul deșert al Peninsulei Arabice, ex

Planeta 10-04-2025 11:19

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&

Planeta 10-04-2025 10:24

Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)

Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr

Stiinta 10-04-2025 09:19

Compania Amazon amână lansarea primilor săi sateliți pentru internet din cauza condițiilor meteorologice

Lansarea primilor sateliți pentru internet de mare viteză ai companiei Amazon, pentru dezvoltarea unei rețele menite să concureze cu Starlink, a lui Elon Musk, a fost amânată din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, conform companiei United Launch Alliance (ULA) care organizează misiunea, transmite joi DPA. ''O nouă dată

Stiinta 09-04-2025 19:48

Lună versus Marte: Alesul lui Trump la conducerea NASA se confruntă cu întrebări dificile despre viitorul agenției

Antreprenorul Jared Isaacman, nominalizat de președintele Donald Trump pentru a conduce NASA, va trebui să răspundă miercuri unor întrebări din partea senatorilor americani cu privire la modul în care va încerca să păstreze un echilibru între dorința administrației Trump de a trimite echipaje pe Marte și programul emblematic al agenției spațiale ameri

Stiinta 09-04-2025 18:31

Astronomii au detectat două stele pitice albe menite să moară într-o detonare cvadruplă

Astronomii au detectat două stele pitice albe puternice - rămășițe stelare extrem de compacte - care orbitează aproape una de cealaltă și care par destinate să moară într-o detonare cvadruplă extraordinar de violentă, informează Reuters. Cele două stele, legate gravitațional una de cealaltă în ceea ce se numește 'sistem binar', au fost loca

Planeta 09-04-2025 13:29

Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți

Planeta 09-04-2025 13:14

Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice

Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun

Stiinta 09-04-2025 11:08

Auzul slab poate să 'crească riscul de insuficiență cardiacă' (studiu)

Scăderea acuității auditive ar contribui la creșterea riscului de a dezvolta insuficiență cardiacă, conform unui studiu, relatează miercuri DPA/PA Media. Cercetătorii au sugerat că suferința psihologică cauzată de hipoacuzie joacă un rol 'notabil'. Pentru acest studiu, o echipă de specialiști din China a analizat informa

Stiinta 08-04-2025 13:31

O companie de bioinginerie susține că a readus la viață lupii străvechi dispăruți acum peste 12.000 de ani

Compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cunoscută pentru încercarea de a aduce înapoi mamuții lânoși, susține că a reușit să reproducă trei pui de lup străvechi (Canis dirus), specie dispărută în urmă cu 12.500 de ani, transmit

Stiinta 08-04-2025 11:15

Primul copil născut în Marea Britanie după un transplant de uter

O fetiță s-a născut în Marea Britanie în urma unui transplant de uter pe care mama ei l-a primit de la sora sa mai mare, o premieră în această țară, a anunțat marți un spital din Londra, transmite AFP. Micuța Amy Isabel s-a născut la 27 februarie 2025, la Spitalul Queen Charlotte and Chelsea, la doi ani după transplantul de c

Stiinta 08-04-2025 10:46

Diabetul în perioada sarcinii ar fi corelat cu un risc crescut de tulburări de neurodezvoltare la copii (studiu)

Diabetul în perioada sarcinii este corelat, într-un nou studiu publicat în The Lancet de o echipă de cercetători chinezi, cu un risc crescut de tulburări de neurodezvoltare, așa cum este autismul sau ADHD, la copii, transmite marți DPA. Autorii studiului au recunoscut că este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili cu