logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O planetă de pe orbita stelei TRAPPIST-1 ar putea susţine viaţa

Image

Una dintre cele şapte exoplanete descoperite pe orbita micuţei stele TRAPPIST-1 ar putea avea apă în stare lichidă şi ar putea susţine viaţa aşa cum o cunoaştem pe Pământ, conform unui nou studiu bazat pe modele climatice computerizate ce a fost publicat în ultimul număr al revistei The Astrophysical Journal, informează luni SPACE.com.

Localizată la aproximativ 39 de ani lumină distanţă de Pământ, TRAPPIST-1 este o stea pitică relativ rece, din clasa M, având aproximativ 9% din masa Soarelui şi 12% din diametrul solar. Această stea rece are pe orbită cel puţin 7 planete telurice de dimensiuni apropiate de cea a Pământului sau chiar mai mici.

Apelând la modele computerizate ale evoluţiei climatice terestre, cercetători de la Universitatea din Washington (UW) au simulat condiţiile de mediu de pe fiecare dintre cele 7 planete din jurul stelei TRAPPIST-1. Modelele au arătat că toate cele 7 exoplanete au evoluat probabil similar planetei Venus, ceea ce înseamnă că apa eventualelor oceane şi mări s-ar fi evaporat relativ repede după formarea acestor planete.

Conform acestor modele, cele şapte planete din sistemul stelar TRAPPIST-1 ar fi acoperite de atmosfere dense şi cu o compoziţie improprie vieţii. Cu toate acestea, una dintre planete, denumită TRAPPIST-1e, ar putea dispune încă de apă lichidă la suprafaţă şi ar putea susţine forme de viaţă similare celor terestre, conform studiului.

"Noi am modelat diferite tipuri de atmosfere care nu ne sunt familiare pentru că nu am dorit să pornim de la presupunerea că tot ce întâlnim în sistemul nostru solar se regăseşte şi în cazul altei stele", a explicat coordonatorul acestui studiu de la UW, cercetătorul Andrew Lincowski. "Am derulat aceste simulări şi am observat cum ar fi arătat aceste diferite tipuri de atmosfere", a adăugat el.

Planeta TRAPPIST-1e se află în interiorul zonei habitabile a stelei în jurul căreia orbitează, adică se află la distanţa în care este suficient de cald pentru ca apa să rămână la suprafaţă în stare lichidă şi suficient de rece pentru ca aceasta să nu se evapore complet, aşa cum este Pământul. De asemenea, este posibil ca această planetă să dispună de foarte mult oxigen. Pe măsură ce apa se evaporă de la suprafaţa planetei, vaporii rezultaţi, sub acţiunea radiaţiei ultraviolete stelare, se scindează în elementele componente ale apei, hidrogen şi oxigen. Hidrogenul este suficient de uşor pentru a părăsi atmosfera planetei, în pofida atracţiei ei gravitaţionale, dar oxigenul este o moleculă suficient de grea pentru a rămâne în atmosferă vreme îndelungată. Din acest motiv, planeta TRAPPIST-1e ar putea avea o atmosferă densă care să abunde în oxigen, formată prin procese diferite decât cele observate până în prezent.

"Această situaţie ar fi posibilă dacă această planetă a avut iniţial mai multă apă decât Pământul, Venus sau Marte", a susţinut Lincowski. "Dacă planeta TRAPPIST-1e nu şi-a pierdut toată apa în prima parte a existenţei sale, azi ar putea să fie o lume a apelor, o planetă acoperită de un ocean global. În acest caz ar putea avea un sistem climateric similar celui terestru", a adăugat el.

Alte două exoplanete din sistemul stelei TRAPPIST-1 par să orbiteze prin zona habitabilă. TRAPPIST-1d orbitează la limita interioară (dinspre stea) a acestei zone, în timp ce de la distanţă mai mare, planeta TRAPPIST-1h se află pe o orbită la limita exterioară a acestei zone.

"Această familie de exoplanete ne poate ajuta să înţelegem mai bine modul în care evoluează astfel de corpuri pe orbita unei stele foarte diferite faţă de Soare. Stelele pitice din clasa M sunt foarte diferite (de Soare) aşa că trebuie să ne gândim ce efecte chimice poate avea radiaţia unei astfel de stele asupra atmosferei unei planete şi cum afectează ea clima", conform coordonatorului acestui studiu.

Pe lângă potenţialul de a exista condiţii pentru viaţă pe planeta TRAPPIST-1e, simulările computerizate folosite au indicat şi faptul că planeta TRAPPIST-1b, cea mai apropiată de steaua sa dintre cele şapte planete descoperite în sistemul TRAPPIST-1, este atât de fierbinte încât nu se pot forma nici măcar norii din acid sulfuric care acoperă planeta Venus.

Planetele TRAPPIST-1c şi d primesc cu puţin mai multă energie stelară decât primesc planetele Venus şi Pământ de la Soare, şi, drept urmare, au probabil atmosfere dense şi improprii vieţii. De asemenea, şi celelalte planete exterioare zonei habitabile, TRAPPIST-1f, g şi h ar putea fi nişte lumi acoperite de gheaţă, în funcţie de cât de multă apă s-a adunat pe ele de-a lungul timpului.

"Procesele prin care trec de-a lungul timpului planetele telurice, de tip terestru, sunt determinante pentru posibilitatea de apariţie a vieţii pe aceste planete, aşa cum este şi abilitatea noastră de a înţelege şi interpreta eventualele semne de viaţă pe care le-am observa", a comentat şi Victoria Meadows, coautor al studiului şi profesor de astronomie la UW. "Acest studiu indică faptul că în curând am putea căuta efectele detectabile ale acestor procese în cazul exoplanetelor pe care le descoperim", a adăugat ea.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: www.nasa.gov

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 26-01-2025 11:57

BTA: Trei eleve bulgare vor prezenta proiecte științifice la un concurs internațional pentru tineri cercetători

Trei eleve bulgare își vor prezenta lucrările științifice la una dintre cele mai prestigioase competiții pentru tinerii cercetători - Regeneron International Science and Engineering Fair 2025 -, care va avea loc în luna mai în orașul Columbus din statul american Ohio, a anunțat joi Ministerul Educației și Științei din Bulgaria. Elevele vor av

Planeta 24-01-2025 11:14

Furtuna Eowyn/ Record istoric de vânt în Irlanda, peste 500.000 de locuințe fără electricitate

Peste 500.000 de locuințe rămăseseră fără electricitate vineri dimineață în Irlanda, unde furtuna Eowyn a generat vânturi de o intensitate fără precedent, atingând un record istoric de 183 km/h măsurat pe coasta de vest a țării, informează AFP. Țara, cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, se află sub alertă roșie din cauza vânturi

Stiinta 23-01-2025 16:37

Furtuna solară din mai 2024 a fost cea mai intensă din ultimii 35 de ani (studiu)

Furtuna solară din luna mai a anului trecut a fost cea mai intensă din ultimii 35 de ani și și-a pus amprenta asupra datelor seismice de pe toată planeta, conform cercetărilor conduse de seismologul Jordi Diaz Cusi, de la Centrul de Geoștiințe din Barcelona al Consiliului Național de Cercetare din Spania (CSIC), transmite joi EFE. Între

Stiinta 23-01-2025 16:20

Avionul de pasageri de nouă generație XB-1, construit de Boom Supersonic, la un pas de Mach 1

Succesorul neoficial al avionului Concorde este cu un pas mai aproape de atingerea vitezei sunetului, Mach 1 (1224 km/h în condiții standard), după ce compania Boom Supersonic a marcat cel de-al 11-lea zbor de încercare încheiat cu succes al prototipului de avion supersonic XB-1, informează joi

Stiinta 23-01-2025 15:31

Țările de Jos/ Îmbunătățirea siguranței bicicliștilor cu ajutorul științei datelor

Pe bicicleta sa neobișnuită, Holger Caesar pornește în trafic: echipat cu senzori laser și scanere, cercetătorul olandez caută date care, potrivit spuselor sale, ar putea într-o zi să salveze vieți, relatează joi AFP. Bicicleta lui electrică albastră trece rapid prin haosul după-amiezii, în timp ce mii de studenți pedalează p

Stiinta 23-01-2025 14:30

Oamenii de știință au detectat un 'cor spațial' la mare distanță de Terra

O echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință chinezi a descoperit 'unde corale' la peste 160.000 de kilometri distanță de Pământ - un fenomen spațial despre care se credea până în prezent că se produce doar în apropierea regiunilor cu câmp magnetic dipolar ale Pământului, potrivit unui studiu publicat j

Planeta 23-01-2025 13:59

Franța / Un 'poluant etern', detectat în apa din numeroase orașe, potrivit unei anchete

Un 'poluant etern' foarte dificil de extras din apă, acidul trifluoroacetic (TFA), a fost identificat în apa de la robinet în marea majoritate a orașelor din Franța unde s-au făcut studii, potrivit unei anchete publicate joi, informează AFP. Regăsit în apa din 24 de localități dintr-un total de 30, depășește de unul s

Planeta 23-01-2025 11:14

Alunecare de teren în Indonezia: Bilanțul urcă la 21 de morți, cinci dispăruți

Numărul persoanelor decedate în urma unei alunecări de teren provocate de ploile torențiale în insula indoneziană Java a crescut joi la 21, potrivit celui mai recent bilanț al autorităților locale, în timp ce echipele de salvare se află în continuare în căutarea unor posibili supraviețuitori, informează AFP. Precipitațiile intense

Planeta 23-01-2025 11:10

Poluare atmosferică în Thailanda: Aproape 200 de școli din Bangkok au fost închise

Nivelul alarmant al poluării atmosferice a dus joi la închiderea a circa 200 de școli din Bangkok, au precizat autoritățile locale, care au lansat un apel la telemuncă în rândul milioanelor de locuitori ai metropolei thailandeze, informează AFP. De la grădiniță la liceu, circa 194 de unități școlare din totalul celor 437 administrate de munic

Planeta 23-01-2025 10:03

Un nou incendiu din apropiere de Los Angeles a cuprins 38 de kilometri pătrați; autoritățile au emis ordine de evacuare

Un nou incendiu de vegetație izbucnit miercuri la nord de Los Angeles a cuprins rapid o suprafață de peste 38 de kilometri pătrați, fiind alimentat de vânturi puternice și de vegetația uscată, și le-a forțat pe autoritățile locale să emită ordine de evacuare pentru mai mult de 31.000 de persoane, potrivit Reuters. Incendiul Hughes, care arde la c

Stiinta 23-01-2025 00:06

VIDEO SUA: Un nou incendiu a izbucnit la nord de Los Angeles

Un nou incendiu a izbucnit miercuri la nord de Los Angeles, ducând la ordine de evacuare într-o regiune deja lovită de incendii devastatoare, relatează AFP. Flăcările s-au extins rapid în împrejurimile lacului Castaic și au distrus 1.400 de hectare de teren în mai puțin de două ore.

Stiinta 22-01-2025 19:51

Finlanda a devenit cea de-a 53-a țară care a semnat Acordurile Artemis pentru explorarea selenară

Finlanda a devenit cea de-a 53-a țară membră a Acordurilor Artemis pentru explorarea selenară, în cadrul unei strategii menite să sporească nivelul de cooperare internațională în viitoarele misiuni pe Lună și nu numai, transmite miercuri

Planeta 22-01-2025 14:03

Incendii în Los Angeles/ Panica victimelor care nu au asigurare pentru locuință

După ce locuința i-a fost distrusă în incendiile din Los Angeles, Sebastian Harrison nu-și face iluzii: ''Locul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte'', a spus acest rezident din Malibu, care nu avea asigurare pentru locuință, relatează miercuri AFP. ''Știam că e riscant, dar n-am avut de ales'',

Planeta 22-01-2025 12:21

O nouă specie de rododendron, descoperită în sudul Chinei

Cercetătorii chinezi au descoperit în Regiunea Autonomă Guangxi din sudul Chinei o nouă specie de rododendron pe care au denumit-o Rhododendron yuanbaoshanense, transmite miercuri agenția Xinhua. Descoperirea a fost publicată într-o ediție recentă a jurnalului științific Phytotaxa, potrivit Biroului pentru silvicultură și amenajarea teritoriului di

Planeta 22-01-2025 09:47

Brazilia/ Suprafața de vegetație distrusă de incendii a crescut cu 79% în 2024

Suprafața de vegetație distrusă de incendiile din Brazilia a crescut cu 79% în 2024 și a ajuns la 30,8 milioane de hectare, fiind mai mare decât cea a Italiei, potrivit unui raport întocmit de platforma de monitorizare MapBiomas, publicat miercuri, informează AFP. Este vorba despre cea mai mare suprafață devastată de incendii în această