logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Primăria Municipiului București

PUG București: Studiile de fundamentare au fost finalizate și publicate online

Astăzi, într-o conferință de presă susținută la Primăria Capitalei, Primarul General, Nicușor Dan, alături de experți în urbanism, a prezentat stadiul Planului Urbanistic General (PUG).

El a prezentat cele 25 de studii de fundamentare care vor sta la baza reglementărilor PUG și care se găsesc pe site-ul www.pmb.ro.

Persoanele interesate pot accesa documentele pe site-ul www.pmb.ro, în aplicația UrbOnline, la secțiunea Revizuire PUG. De asemenea, acestea sunt disponibile și la linkul: https://urbanism.pmb.ro/xportalurb/Map/MapRun?idMap=1&idApp=3.

Primarul General a explicat necesitatea acestor studii: 'Dacă vrei să iei decizia cea mai bună despre cum să reglementezi urbanistic un teren, trebuie să ai informații despre rețelele stradale, școli, utilități, condiții de mediu și toate celelalte lucruri tehnice. Trebuie, în sfârșit, în București și în orașele din România, să facem dezvoltare urbană științifică, pentru a nu mai fi în situația în care orașele noastre să-și piardă competitivitatea din cauză că se construiește haotic, că apar cartiere întregi care nu au utilități, școli, drumuri, care duc la congestii în trafic. Aceste studii alcătuiesc o bază de date urbanistice care va permite o planificare coerentă, transparentă și eficientă a dezvoltării orașului. Este o chestiune a urbanismului, extrem, extrem de serioasă pentru localitățile din România. Și ca să faci lucruri serioase trebuie să le faci cu studii făcute de specialiști'.

Totodată, Primarul General a spus că, până la finalul anului, tot ce ține de Primărie și de Consorțiul condus de Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu' în privința PUG va fi finalizat. Apoi PUG va trece prin toate etapele de consultare publică și va fi propus spre avizare. Asta înseamnă, conform legislației actuale, o perioadă de avizare de 2-3 ani. Însă, în cazul în care noul Codul Urbanistic va fi aprobat, va fi necesar un aviz al unei comisii mixte interministeriale și procedura va fi mai rapidă.

Tiberiu Florescu, coordonatorul proiectului din partea Universității de Arhitectură, a declarat că prin finalizarea primei etape a noului PUG al Capitalei - studiile fundamentale - Bucureștiul dispune, 'în premieră, de o bază de date urbanistice actualizată și accesibilă'.

'Asemenea unui organism uman care are nevoie de investigații amănunțite pentru a primi un tratament corect, orașul a fost analizat în detaliu pentru a putea construi pe o diagnoză reală, în vederea unei dezvoltări sustenabile. Platforma digitală interactivă rezultată din aceste studii va facilita coordonarea între toate nivelurile de decizie - guvernamental, municipal și sectorial - și va oferi tuturor actorilor implicați, inclusiv investitorilor, un instrument predictibil de gestiune teritorială', a adăugat Tiberiu Florescu.

Matei Damian, arhitectul-șef al Bucureștiului, a declarat: 'Este un pas extrem de important, pentru că ne desprindem de o abordare fragmentată - cea a celor șase orașe fără legătură între ele, care reflectă sectoarele - și revenim la ideea corectă: Bucureștiul este un singur oraș și are nevoie de o viziune unitară, strategică. Această viziune este susținută de PUG, iar prima și cea mai importantă etapă a sa - studiile de fundamentare - tocmai a fost finalizată. Aceste 25 de studii, grupate pe domenii-cheie precum mobilitate, mediu, patrimoniu, infrastructură sau context metropolitan, reprezintă baza de plecare pentru toate reglementările viitoare. Ele reflectă o analiză detaliată, actualizată și transparentă a orașului și sunt acum disponibile publicului larg, pentru consultare. Este un demers fundamental pentru un București planificat inteligent, coerent și durabil. Le mulțumesc colegilor din Direcția de Urbanism și echipei de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» pentru efortul extraordinar depus în această etapă'.

Mădălina Rămnicianu, șef Serviciu Proiecte Urbane în cadrul Primăriei Municipiului București: 'În opinia noastră, pe parcursul acestui an va fi această fază de reglementări, în care vor urma seria de dezbateri publice și seria de consultări, inclusiv cu avizatorii, pentru a ne asigura că avem un proiect care o să fie ușor avizabil. Și Universitatea de Arhitectură și Consorțiul vor urma acest proces până la final, scopul fiind un proiect care să fie aprobat de Consiliul General.'

Direcția de Presă

Afisari: 104

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].