logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Trimiterea oamenilor pe Marte, un proiect promițător, dar riscant

Image

Donald Trump a promis să facă din ea o prioritate națională, însă trimiterea oamenilor pe planeta Marte s-ar putea dovedi unul dintre cele mai complexe și costisitoare demersuri din istoria omenirii, chiar dacă această ambiție este bogată în promisiuni, informează AFP.

Ambițiosul proiect este susținut de Elon Musk. Patronul companiei SpaceX a făcut o obsesie din 'Planeta Roșie', însă disputa lui spectaculoasă cu președintele american ar putea constitui un obstacol suplimentar.

De ce să mergem pe Marte?

Totul pleacă de la curiozitatea noastră înnăscută. După cum scrie NASA pe site-ul său, 'explorarea cosmosului rămâne o mare vocație pentru omenire'.

Călătoria pe Marte ar servi mai multor obiective științifice, inclusiv pentru a le permite oamenilor de știință să afle dacă 'Planeta Roșie' a găzduit în trecut viața sau pentru a studia mai bine fizica spațiului, în special istoria Soarelui.

'Nu este vorba despre a face turism, ci despre a dobândi cunoștințe fundamentale', a insistat astrofizicianul John Mather, laureat al premiului Nobel pentru fizică.

Geopolitica joacă, de asemenea, un rol central. Donald Trump și-a luat angajamentul de 'a înfige drapelul american' pe această planetă, lăudând 'promisiunea fără limite' a visului american, în plină perioadă de rivalitate între Statele Unite și China, care se traduce inevitabil și în domeniul spațial.

O călătorie complexă

În pofida mai multor eșecuri recente, Elon Musk mizează pe Starship, cea mai mare rachetă construită vreodată, care ar trebui să asigure totodată viitorul companiei sale SpaceX.

Miliardarul vizează o lansare fără echipaj a rachetei Starship la sfârșitul anului 2026, în timpul următoarei ferestre de aliniere dintre Terra și Marte. Acest calendar este însă considerat de mulți specialiști ca fiind prea optimist.

'Multe informații tehnice pertinente sunt încă necunoscute', a declarat Kurt Polzin, inginer și șef de proiect la departamentul de propulsie nucleară în spațiu din cadrul NASA.

El se declară un susținător al propulsiei nucleare termice (NTP), care utilizează fisiunea pentru a încălzi hidrogenul și a genera o propulsie. NTP furnizează 'multă energie într-un volum foarte mic', ceea ce elimină nevoia de realimentare pe orbită sau de producere a carburantului pe Marte.

În plus, astronauții vor petrece între șapte și nouă luni într-un vehicul spațial destul de strâmt, expuși la o radiație spațială intensă dincolo de limita magnetosferei terestre. Ideile pentru îmbunătățirea blindajului variază de la metode pasive, ce utilizează materiale dense, la concepte active, cum ar fi câmpurile de plasmă ce deviază radiațiile. Totodată, mai multe medicamente sunt în curs de dezvoltare pentru a reduce daunele celulare.

Lupta împotriva pierderii de masă musculară și osoasă, precum și prezervarea sănătății mintale reprezintă alte subiecte care îi preocupă pe oamenii de știință.

Întârzierile în comunicare complică și mai mult lucrurile: pe Stația Spațială Internațională (ISS), datele în timp real permit evitarea, în medie, a 1,7 incidente potențial mortale pe an, afirmă Erik Antonsen, președintele comitetului de riscuri asociate sistemelor umane din cadrul NASA. Acest lucru nu va fi posibil în timpul călătoriei spre Marte.

Viața pe Marte

Odată ce oamenii vor ajunge pe 'Planeta Roșie', incertitudinile vor crește. Sondele trimise acolo au găsit câteva indicii, dar niciun semn definitiv de viață. Dacă a existat vreodată acolo, ea a dispărut probabil cu mult timp în urmă.

Totuși, organismele 'extremofile' de pe Terra oferă indicii interesante: ciupercile pot exploata, de exemplu, radiațiile de la Cernobîl pentru a produce energie, iar anumiți microbi au supraviețuit 500.000 de ani în soluri înghețate.

'Dacă pot supraviețui aici în medii extreme, avem toate motivele să credem că vor putea să supraviețuiască și pe Marte', a declarat Jennifer Eigenbrode, astrobiolog la NASA, în timpul recentului summit 'Humans to the Moon and Mars', desfășurat la Washington.

Astfel de descoperiri ar putea modifica înțelegerea noastră asupra vieții din Univers și ar putea avea consecințe concrete. Planeta Marte ar putea găzdui microbi care sunt fie benefici pentru oameni, fie periculoși.

Confortul echipajelor de astronauți, un factor esențial pentru a preveni conflictele, se află, de asemenea, în centrul preocupărilor.

'Marte are o zi de 24 de ore și 39 de minute și chiar dacă această diferență (în raport cu durata zilei terestre - n.red.) nu este enormă, ea poate să creeze tensiuni, să crească stresul și să scadă calitatea somnului', a explicat Phnam Bagley, un arhitect spațial care creează proiecte destinate bunăstării echipajelor.

Prima călătorie spre Marte ar trebui să dureze aproximativ 500 de zile. Însă colonizarea pe termen lung a 'Planetei Roșii' ridică multe alte întrebări: cum rămâne cu dezvoltarea unui embrion uman într-un mediu cu gravitație scăzută sau cu o naștere?

Aceasta este o problemă 'care trebuie luată în serios', a insistat Erik Antonsen. 'Chiar dacă nu plănuiești să se întâmple asta, oamenii vor avea mereu relații sexuale și cineva ar putea rămâne însărcinată. Acest lucru ar deveni, atunci, o problemă medicală', a adăugat el. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 316

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 16-06-2025 18:46

Doi sateliți europeni au captat imagini ale coroanei solare prin simularea unei eclipse

Doi sateliți ai Agenției Spațiale Europene (ESA), care funcționează în pereche, au captat imagini rare ale coroanei solare - stratul exterior al atmosferei Soarelui - prin generarea unei eclipse solare artificiale, informează DPA. Imaginile, publicate luni, arată în detaliu coroana solară, care în mod normal nu este vizibilă. Una dintre imagi

Planeta 16-06-2025 17:38

Un incendiu de vegetație face ravagii la periferia Atenei; localnicii au fost îndemnați să se evacueze

Peste 100 de pompieri greci încercau din răsputeri luni să țină sub control un incendiu de vegetație care a făcut ravagii într-o pădure deasă de lângă un sat aflat la nord-est de Atena și care le-a obligat pe autoritățile elene să emită ordine de evacuare, informează Reuters. Asistați de 17 aeronave și 30 de vehicule umplute cu apă, 120 de po

Planeta 16-06-2025 16:40

Londra deblochează 8 miliarde de lire sterline pentru adaptarea la 'șocul climatic' și protecție împotriva inundațiilor

Guvernul britanic a anunțat luni un plan de investiții pe 10 ani în valoare de aproape 8 miliarde de lire sterline (peste 9 miliarde de euro) pentru a răspunde riscului crescut de inundații legate de încălzirea climatică. transmite AFP. Acest plan prevede 'protejarea a sute de mii de locuințe, a micilor afaceri și a infrastructurii vitale'

Stiinta 16-06-2025 13:15

Asiaticii au realizat cea mai lungă migrație preistorică și au modelat peisajul genetic din Americi (studiu)

Un studiu internațional revoluționar a demonstrat că asiaticii timpurii au întreprins cea mai lungă migrație preistorică cunoscută a omenirii, parcurgând peste 20.000 de kilometri pe parcursul a mii de ani, din Asia de Nord până în extremitatea sudică a Americii de Sud. Analizând genomurile a peste 1.500 de persoane din 139 de grupuri et

Planeta 16-06-2025 12:46

Vietnam/ Șapte morți după trecerea taifunului Wutip

Intemperiile și inundațiile provocate de taifunul Wutip au ucis șapte persoane în centrul Vietnamului, au raportat luni autoritățile, într-un nou bilanț revizuit în creștere, informează AFP. Ploile torențiale au provocat, de asemenea, pagube la circa o sută de locuințe, iar circa 60.000 de hectare de terenuri agricole au fost

Planeta 16-06-2025 11:50

Republica Democratică Congo/ Cel puțin 29 de morți în urma ploilor torențiale care au lovit capitala Kinshasa

Cel puțin 29 de persoane au murit în weekend-ul trecut din cauza ploilor torențiale care s-au abătut asupra capitalei Republicii Democratice Congo (RDC), au anunțat luni autoritățile locale, informează Xinhua. Precipitațiile neobișnuit de abundente pentru sezonul uscat au provocat pagube majore în oraș, inundând drumuri, afec

Planeta 16-06-2025 09:09

Peru/ Un mort și 36 de răniți în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,1

Cutremurul cu magnitudinea 6,1 care a zguduit duminică Lima și zona sa înconjurătoare a provocat moartea unei persoane și rănirea altor 36, a declanșat alunecări de teren și a avariat unități medicale și școlare, a anunțat Centrul Național de Operațiuni de Urgență (COEN) din Peru, informează AFP.

Planeta 15-06-2025 23:00

Cutremur de peste 6 grade în Peru

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs duminică în Peru, provocând moartea unei persoane la Lima și alunecări de teren, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în jurul orei locale 11:35 (16:35 GMT), la aproximativ 30 km sud-vest de Callao, un oraș de coastă, la aproximativ 10 km de Lima, potrivit Centrului Seismol

Planeta 15-06-2025 11:22

Vietnam / Cel puțin cinci morți în urma intemperiilor provocate de taifunul Wutip

Intemperiile provocate de taifunul Wutip, care s-au abătut sâmbătă asupra centrului Vietnamului, au provocat moartea a cel puțin cinci persoane, alți doi rezidenți fiind dați dispăruți, potrivit unui prim bilanț anunțat de guvern, informează AFP. Ministerul vietnamez al Agriculturii a anunțat sâmbătă seară că trei persoane și-au pierdut viața &icir

Planeta 14-06-2025 11:32

Furtuni, inundații și peste 30.000 de fulgere în Marea Britanie

Peste 30.000 de fulgere au fost înregistrate în cursul nopții de serviciile meteorologice din Marea Britanie, al cărei teritoriu a fost măturat de furtuni puternice, informează sâmbătă PA Media și dpa. Oficiul Meteorologic britanic a precizat că 'marea majoritate' a fulgerelor s-au produs deasupra mării, în timp ce uscatul a fos

Planeta 13-06-2025 15:26

Sri Lanka are șapte milioane de maimuțe (recensământ)

Sri Lanka are o populație de peste șapte milioane de maimuțe, potrivit unui recensământ inedit al faunei sălbatice, au anunțat joi autoritățile, la câteva zile după apariția unei polemici pe acest subiect, informează AFP. Directorul general al Institutului de Cercetare și Formare Agricolă (ARTI), A. L. Sandika, a declarat că aceste

Planeta 13-06-2025 13:55

China evacuează mii de persoane înaintea sosirii unui taifun

Autoritățile chineze au pus la adăpost mii de persoane din insula tropicală Hainan (sud), au închis școli și au suspendat legături feroviare înaintea sosirii unui taifun, a precizat vineri presa de stat, potrivit AFP. Peste 16.000 de persoane au fost deja evacuate de pe șantierele de construcții din zonele susceptibile a fi inundate, iar peste 40.0

Planeta 11-06-2025 20:31

Incendiile se apropie de marile orașe din vestul Canadei

Locuitorii unui oraș din apropiere de Vancouver (vestul Canadei) erau pregătiți de evacuare miercuri din cauza unuia dintre incendiile izbucnite în diferite regiuni ale țării, transmite AFP. Canada se confruntă cu un sezon de incendii 'timpuriu și extrem' încă din primăvara aceasta, cu 3,5 milioane de hectare deja arse, o s

Stiinta 11-06-2025 20:09

Utilizarea chatbot-urilor AI, precum ChatGPT, nu creează dependență, concluzionează un studiu internațional

Un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători infirmă ideea că inteligența artificială (AI) poate duce la o dependență similară cu cea de droguri sau de jocuri de noroc, afirmând că 'nu sunt dovezi științifice solide care să susțină existența dependenței de ChatGPT sau de alte chatbot-uri AI', transmite miercuri agenția EFE.

Stiinta 11-06-2025 19:21

VIDEO Rămășițele unui strămoș al lui T-Rex, descoperite uitate într-un institut mongol

Oamenii de știință au descoperit un nou reprezentant al genului Tyrannosaurus, rescriind istoria familiei celebrului T-Rex, datorită unor fosile identificate greșit anterior, care au ''zăcut'' timp de 50 de ani în arhiva unui institut mongol, transmite miercuri AFP. Acest strămoș zvelt al masivului Tyrannosaurus rex '