logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Studii clinice: Inteligența artificială este utilizată pentru a le oferi pacienților o nouă șansă

Image

Identificarea pacientului potrivit, la momentul potrivit și pentru studiul clinic potrivit: inteligența artificială (AI) a început să faciliteze recrutarea de pacienți pentru studii ce evaluează noile medicamente, o etapă considerată 'veriga slabă' a cercetării clinice, informează AFP.

'Tratamentele în oncologie evoluează foarte repede. Faptul de a participa la un studiu clinic reprezintă o potențială șansă de a beneficia de un tratament care nu va fi disponibil pe piață decât peste mai mulți ani', a explicat Arnaud Bayle, medic oncolog la Institutul de oncologie Gustave Roussy din apropiere de Paris și totodată unul dintre fondatorii start-up-ului Klineo, ce favorizează accesul la studii clinice.

În lipsa pacienților, dezvoltarea unui medicament potențial este atunci încetinită sau, uneori, chiar blocată dacă studiile clinice nu pot fi realizate.

Potrivit asociației franceze a companiilor de medicamente (Leem), 85% din studiile clinice se confruntă cu întârzieri privind includerea pacienților.

Pentru a surmonta acest obstacol care îi costă foarte scump, marile laboratoare farmaceutice au început să semneze parteneriate cu start-up-uri care utilizează AI pentru a orienta pacienți spre studii care le corespund.

Companiile franceze Klineo și PatLynk se sprijină pe diverse baze oficiale care enumeră studiile clinice.

Algoritmii AI vor curăța, structura și încrucișa aceste date care sunt actualizate în mod automat, pentru a le propune pacienților testele ce corespund nevoilor lor.

Instrument de 'potrivire'

În general, un pacient are șansa de a participa la un studiu clinic doar dacă acesta este deschis în spitalul în care este tratat. În cele mai multe dintre cazuri, acest lucru se întâmplă în marile orașe.

AI este percepută ca un mijloc de democratizare a accesului la studiile clinice, independent de locul de reședință, contribuind totodată la o mai bună reprezentare a diversității în aceste studii.

În loc să se plece de la un studiu pentru a căuta apoi un pacient, așa cum se practică de obicei, 'se pleacă de la un pacient pentru a găsi cu ușurință un studiu care îi convine', a explicat tânăra directoare de la PatLynk, Elise Khaleghy.

'Este practic un instrument de 'potrivire' bazat pe date privind patologia, vârsta și localizarea pacientului', a rezumat această specialistă în inginerie.

'AI va genera întrebări automate bazate pe toate criteriile de includere și excludere pentru studiile clinice' la nivel mondial, a continuat ea.

Această tehnologie intervine totodată pentru a traduce texte științifice, a căror limbă de referință este engleza, și pentru a le face 'mai ușor de înțeles de către pacienți'.

Noua platformă, ce va fi propusă gratuit la sfârșitul lunii martie pacienților și medicilor, se concentrează deocamdată pe aproximativ zece patologii, inclusiv Alzheimer, Parkinson, cancer de piele, endometrioză și sindromul ovarelor polichistice.

Includerea biomarkerilor

Platforma Klineo, dedicată oncologiei, le permite deja pacientului și medicului 'să găsească în câteva minute un studiu clinic catalogat din punctul de vedere al pertinenței și al proximității geografice', prin integrarea rapoartelor medicale, a dezvăluit oncologul Arnaud Bayle.

Având 'o vizibilitate completă asupra tuturor studiilor din Franța', medicul practician poate face 'o singură cerere pentru mai multe centre, ceea ce nu se întâmplă în prezent, deoarece este complicat, anevoios și consumator de timp să contacteze fiecare centru în parte'.

Și imediat ce un nou studiu se deschide pentru pacientul său, 'acesta este notificat automat', a adăugat specialistul francez, care intenționează să își extindă acest instrument și în alte țări europene.

'Asta ne-ar permite să ne lărgim capacitatea de recrutare' în oncologie, au declarat reprezentanții laboratorului francez Servier, care 'testează metoda' Klineo, pe lângă parteneriatele sale semnate cu Tempus în Statele Unite și cu Omico în Australia.

'Identificarea pacienților este deosebit de complexă în oncologie, mai ales atunci când studiile clinice includ criterii de selecție precum prezența unei mutații genetice sau a unui biomarker specific', au transmis reprezentanții companiei americane Amgen.

Acest laborator susține un proiect (AIIPIK) utilizând un software AI care a permis, potrivit primelor rezultate, găsirea unui număr de 23 de pacienți, comparativ cu cei șase identificați manual pentru un studiu clinic în oncologie.

Software-ul integrează rapoarte de internare, de consultații, imagistică medicală, inclusiv biomarkeri, tot mai mult utilizați în oncologie.

'Metoda tradițională de recrutare a pacienților din spitale va fi utilizată întotdeauna. Noi intervenim pentru a căuta pacienți care nu ar fi fost identificați în acest mod', a explicat Elise Khaleghy. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 2985

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 17-04-2025 19:21

Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali

Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&

Planeta 17-04-2025 12:45

Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției

Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul

Stiinta 17-04-2025 11:57

Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă

O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți

Stiinta 16-04-2025 09:34

Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții

Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de

Planeta 15-04-2025 10:11

Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință

Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.

Stiinta 14-04-2025 16:33

Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)

Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători

Stiinta 14-04-2025 14:06

Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)

Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i

Stiinta 11-04-2025 20:22

'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)

Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac

Planeta 11-04-2025 16:12

O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei

O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano

Stiinta 11-04-2025 15:15

O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia

Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.

Stiinta 11-04-2025 08:50

În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână

Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con

Planeta 10-04-2025 18:47

BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic

Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C

Stiinta 10-04-2025 13:18

Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii

Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi

Stiinta 10-04-2025 12:09

Imensul deșert al Arabiei a fost odată un ținut luxuriant (studiu)

Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a găzduit cândva un lac vast și un sistem de râuri, a dezvăluit o echipă internațională de cercetători într-un studiu publicat miercuri, transmite agenția DPA. Cercetări recente au sugerat că Rub al-Khali (''Pătrimea goală''), vastul deșert al Peninsulei Arabice, ex

Planeta 10-04-2025 11:19

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&