Observații recente ale telescopului JWST susțin ipoteza că Universul se află într-o gaură neagră

Observațiile desfășurate de Telescopul Spațial James Webb (JWST) cu privire la direcția de rotație a galaxiilor din Universul timpuriu vin să susțină o ipoteză îndrăzneață conform căreia Universul s-a născut și se extinde în interiorul unei găuri negre, se precizează într-un material publicat vineri de Space.com care citează un studiu publicat în această lună în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Încă de la lansarea sa, JWST, urmașul telescopului spațial Hubble, a revoluționat modul în care privim Universul. Acest instrument în valoare de 10 miliarde de dolari, care a început să observe cosmosul în vara anului 2022, a descoperit că marea majoritate a spațiului profund, galaxiile din perioada de tinerețe a Universului pe care le-a detectat până acum, se rotesc în aceeași direcție. În timp ce două treimi dintre galaxii se rotesc în sensul acelor de ceasornic, cealaltă treime se rotește în sens invers acelor de ceasornic.
Într-un univers aleatoriu, oamenii de știință s-ar aștepta ca aproximativ 50% dintre galaxii să se rotească într-o direcție și 50% în cealaltă. Noul studiu sugerează că există o direcție 'preferată' pentru rotația galaxiilor.
Observațiile celor 263 de galaxii ce au dezvăluit acest dans cosmic ciudat de coordonat au fost realizate în cadrul proiectului James Webb Space Telescope Advanced Deep Extragalactic Survey, sau pe scurt, 'JADES'.
'Este încă neclar din ce cauze se întâmplă acest lucru, dar există două posbile explicații primare', conform coordonatorului acestui studiu, Lior Shamir, profesor la Carl R. Ice College of Engineering, din cadrul Kansas State University. 'Una dintre explicații este că Universul s-a născut rotindu-se. Această explicație corespunde unor teorii precum cosmologia găurii negre, care postulează că întregul univers se află în interiorul unei găuri negre. Iar dacă Universul s-a născut într-adevăr rotindu-se, acest lucru înseamnă că teoriile existente despre cosmos sunt toate incomplete', a susținut el.
Cosmologia găurii negre, cunoscută și drept cosmologia Schwarzschild, sugerează că Universul observabil ar putea fi interiorul unei găuri negre aflate la rândul său într-un alt univers.
Această idee a fost introdusă în premieră de fizicianul teoretician Raj Kumar Pathria și de matematicianul I. J. Good. Ea postulează că raza Schwarzchild, cunoscută mai bine drept 'orizontul evenimentului' (frontiera dincolo de care nimic nu mai poate scăpa atracției unei găuri negre, nici măcar lumina) este și orizontul universului vizibil.
Acest lucru are o altă implicație: fiecare gaură neagră din universul nostru poate fi o poartă spre un alt univers mai tânăr. Aceste universuri nu pot fi observate de către noi pentru că se află la rîndul lor în spatele unor alte orizonturi ale evenimentelor de unde lumina nu poate scăpa, ceea ce înseamnă că informația nu poate călători din interiorul unei găuri negre spre un observator extern.
Această teorie a fost susținută de fizicianul teoretic polonez Nikodem Poplawski de la Universitatea din New Haven.
Găurile negre se nasc în urma prăbușirii nucleului unor stele supermasive. În centrul acestor găuri negre, densitatea materiei este atât de mare încât legile fizicii așa cum le știm noi încetează să mai funcționeze.
Conform teoriei lui Poplawski, în cele din urmă, acțiunea conjugată de răsucire și torsiune a materiei dintr-o gaură neagră devine extrem de puternică și previne comprimarea infinită a materiei într-o singularitate.
'În schimb, materia atinge o stare de densitate foarte mare dar finită, prăbușirea în sine se oprește brusc fiind urmată de un recul, ca un arc, ce declanșează extinderea rapidă', a explicat Poplawski pentru Space.com. 'Forțele gravitaționale extrem de puternice din această stare produc cu intensitate particule, mărind masa în interiorul găurii negre cu numeroase ordine de magnitudine și întărind respingerea gravitațională care alimentează acest recul'.
Omul de știință polonez a adăugat că acest recul rapid poate fi declanșatorul expansiunii Universului, un eveniment pe care știința îl denumește Big Bang. 'Produce o perioadă finită de inflație cosmică, ceea ce explică de ce Universul pe care-l observăm azi este, la scară mare, plat, omogen și izotrop', conform lui Poplawski.
'Astfel, torsiunea gravitației din teoria relativității generale extinse a lui Einstein ne oferă o explicație teoretică plauzibilă a unui scenariu conform căruia fiecare gaură neagră dă naștere unui nou univers în interiorul său și devine o punte Einstein-Rosen, cunoscută și drept 'gaură de vierme' care conectează acest univers cu universul părinte, în care se află gaura neagră', a mai explicat el.
În noul univers, conform acestei teorii, universul părinte apare ca cealaltă parte a singurei găuri albe a noului univers, o regiune a spațiului în care nu se poate pătrunde din exterior și care este inversul unei găuri negre.
'În consecință, propriul nostru univers poate fi interiorul unei găuri negre ce există într-un alt univers. Mișcarea materiei în interiorul orizontului evenimentului se poate produce într-o singură direcție, generând o asimetrie trecut-viitor la orizontul evenimentului și implicit peste tot în noul univers. Săgeata timpului într-un astfel de univers ar fi, astfel, moștenită prin torsiune de la universul părinte'.
În ceea ce privește noile descoperiri ale telescopului spațial JWST, Poplawski a comentat pentru Space.com că 'ar fi fascinant dacă universul nostru ar avea o axă preferată'. 'O astfel de axă (de rotație n.r.) ar fi explicată în mod natural de teoria că universul nostru s-a născut de cealaltă parte a orizontului evenimentului unei găuri negre existente într-un univers părinte'.
El a adăugat că găurile negre se formează din stele sau în centrul galaxiilor și foarte probabil și în roiurile globulare, iar toate aceste structuri se rotesc, iar axa de rotație a unei găuri negre ar influența un univers creat în interiorul găurii negre, manifestându-se drept axa de rotație preferată din noul univers.
'Cred că cea mai simplă explicație a universului rotativ este că acesta s-a născut într-o gaură neagră rotativă. Torsiunea spațiu-timp asigură cel mai natural mecanism care evită formarea unei singularități în interiorul găurii negre și generează, în schimb, un nou univers închis. O axă de rotație preferată în universul nostru, moștenită de la axa de rotație a găurii negre părinte, ar putea influența dinamica rotației galaxiilor, generând asimetria observată între galaxiile care se învârt în sensul acelor de ceasornic și cele care se învârt în sens invers', a mai susținut Poplawski.
'Descoperirea realizată de telescopul spațial JWST că galaxiile se rotesc într-o direcție preferată ar sprijini teoria că găurile negre generează noi universuri și aș fi extrem de emoționat dacă aceste concluzii vor fi confirmate', a adăugat el.
Cea de-a doua explicație posibilă a existenței unei majorități de două treimi a galaxiilor care se rotesc în aceeași direcție este legată de rotația galaxiei noastre, Calea Lactee. Anterior, oamenii de știință au considerat că viteza de rotație a galaxiei noastre este prea mică pentru a avea un impact non-neglijabil asupra observațiilor făcute de JWST.
'Dacă aceasta este într-adevăr situația, va trebui să ne recalibrăm măsurătorile de distanță pentru universul profund', a concluzionat Lior Shamir. 'Recalibrarea măsurătorilor de distanță poate explica și alte chestiuni cosmologice, așa cum ar fi diferențele dintre rata de expansiune a Universului și marile galaxii care, conform măsurătorilor distanței din prezent, par să fie mai bătrâne decât însuși Universul', a mai susținut el. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
O sondă spațială sovietică de aproape 500 kg, lansată în 1972, a revenit pe Pământ
Sonda spațială sovietică Cosmos 482, lansată în martie 1972 pentru explorarea planetei Venus, a reintrat în atmosfera terestră și a căzut în Oceanul Indian, au confirmat sâmbătă autoritățile ruse, potrivit DPA. Agenția spațială Roscosmos a declarat că sonda spațială a intrat în atmosfera terestră la 06:24 GMT, &ic
O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn
Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.
A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri
Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.
India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027
India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost
Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai
Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor
O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink
O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli
ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA
Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare
Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)
Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto