logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O sondă NASA va încerca să afle dacă Europa, un satelit al planetei Jupiter, poate găzdui forme de viaţă

Image

NASA urmează să lanseze luni o misiune spaţială către Europa, un satelit al planetei Jupiter şi totodată unul dintre cele mai promiţătoare locuri din Sistemul Solar care ar putea găzdui viaţă, pentru a afla dacă această lume acoperită de gheaţă, unde se crede că există un vast ocean subteran, este locuibilă, informează Reuters.

Europa Clipper, o sondă robotică alimentată cu energie solară, construită de NASA, va fi lansată la bordul unei rachete Falcon Heavy a companiei SpaceX de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral. Sonda va avea la bordul ei nouă instrumente ştiinţifice. După ce va parcurge o distanţă de 2,9 miliarde de kilometri, la finalul unei călătorii care va dura circa cinci ani şi jumătate, Europa Clipper se va plasa pe orbita planetei Jupiter în 2030.

După o amânare cauzată de uraganul Milton, NASA a programat o tentativă de lansare pentru luni, la ora 16:06 GMT.

Oamenii de ştiinţă sunt interesaţi în special de oceanul cu apă sărată lichidă care se află, potrivit unor observaţii anterioare, sub crusta de gheaţă a satelitului natural Europa.

''Există dovezi foarte solide că ingredientele necesare vieţii există pe Europa. Dar trebuie să mergem acolo ca să aflăm'', a declarat cercetătorul planetar Bonnie Buratti, din cadrul Jet Propulsion Laboratory al NASA, coordonatorul adjunct al proiectului ştiinţific al misiunii.

''Vreau să subliniez: nu suntem o misiune pentru detectarea vieţii. Căutăm doar condiţii propice vieţii'', a adăugat Bonnie Buratti.

Europa Clipper este cea mai mare sondă construită vreodată de NASA pentru o misiune planetară. Are o lungime de circa 30,5 metri, o lăţime de 17,6 metri şi cântăreşte aproximativ 6.000 de kilograme. Este mai mare decât un teren de baschet graţie panourilor sale solare impresionante, care captează lumina solară pentru a alimenta instrumentele ştiinţifice, dispozitivele electronice şi alte subsisteme de la bordul său.

Sonda americană urmează să zboare pe lângă planeta Marte, apoi va reveni în proximitatea Terrei, folosind gravitaţia fiecărei planete pentru a-şi amplifica elanul, asemenea unei praştii. Are trei obiective ştiinţifice principale: estimarea grosimii stratului de gheaţă exterior de pe Europa, precum şi a interacţiunilor acestuia cu lichidul de dedesubt, aflarea compoziţiei acestui satelit natural şi determinarea geologiei sale.

NASA a planificat 49 de survolări la mică distanţă de Europa pe durata a trei ani.

Diametrul satelitului Europa este de circa 3.100 de kilometri la ecuator, echivalentul a circa 90% din cel al Lunii noastre. Stratul de gheaţă de pe Europa ar avea o grosime de 15-25 de kilometri şi pluteşte la suprafaţa unui ocean cu o adâncime de 60-150 de kilometri.

O lume oceanică

Satelitul Europa este considerat ''o lume oceanică''. Chiar dacă Europa are doar un sfert din diametrul Terrei, oceanul de sub suprafaţa sa ar putea conţine o cantitate de apă de două ori mai mare decât apa din oceanele terestre.

''Întrucât este o lume oceanică, Europa este foarte interesantă. Iar această misiune ne va ajuta să înţelegem o parte complexă a Sistemului Solar'', a spus Gina DiBraccio, directoarea diviziei de ştiinţă planetară din cadrul NASA.

Lumile oceanice, consideră Gina DiBraccio, ar putea fi un tip de corpuri cereşti frecvent întâlnit în afara sistemului nostru solar.

''Clipper va fi prima misiune complexă care ne va permite să caracterizăm habitabilitatea a ceea ce ar putea fi tipul cel mai des întâlnit de lume locuită în universul nostru'', a adăugat Gina DiBraccio.

În ciuda suprafeţei ostile şi reci, oamenii de ştiinţă cred că Europa ar putea avea capacitatea de a găzdui forme de viaţă. Bonnie Buratti a menţionat că există trei condiţii principale pentru existenţa vieţii: apă în formă lichidă, o anumită structură chimică - în special compuşi organici care ar putea servi drept hrană pentru organisme primitive - şi o sursă de energie.

Europa primeşte doar circa 4% din radiaţia solară pe care o primeşte Terra, care este de cinci ori mai aproape de Soare. Cercetătoarea americană a mai menţionat că Europa se flexează pe măsură ce orbita sa se apropie sau se îndepărtează de Jupiter, graţie atracţiei gravitaţionale puternice exercitată de planetă, un proces care produce căldură pe suprafaţa satelitului.

''Aceasta este sursa de energie pe care o avem'', a spus Bonnie Buratti.

Pe fundul oceanului de pe Europa, acolo unde apa întâlneşte mantaua de rocă, ar putea exista izvoare geotermale, unde căldura eliberează energie chimică.

''Ar putea fi similare cu izvoarele termale din adâncurile oceanelor Terrei, unde există viaţă primitivă şi unde se crede că se află originea vieţii pe Terra'', a adăugat Bonnie Buratti.

Instrumentul MASPEX al sondei spaţiale americane va analiza mostre de gaze în scopul studierii compoziţiei chimice a oceanului, suprafeţei şi atmosferei de pe Euroai. MASPEX va căuta ''molecule organice sofisticate care ar putea servi drept hrană în eventualitatea existenţei unor organisme primitive'', a adăugat Bonnie Buratti.

Jupiter este cea mai mare planetă din Sistemul Solar. Dintre cei 95 de sateliţi ai săi recunoscuţi oficiali, Europa este pe locul al patrulea ca mărime, după Ganymede, Callisto şi Io. Europa orbitează la circa 671.000 de kilometri de Jupiter.

Bonnie Buratti a spus că astfel de misiuni exploratorii descoperă mereu ceva ''la care nici nu ne-am fi gândit''.

''O să găsim ceva acolo - necunoscutul - care va fi atât de minunat, încât nici nu ni-l putem imagina în acest moment. Este lucrul care mă entuziasmează cel mai mult'', a adăugat ea. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 65

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 22-05-2025 18:35

Dinții sensibili, o moștenire veche de 500 de milioane de ani (studiu)

De ce dinții umani sunt atât de sensibili la frig și la durere? Poate pentru că ei sunt moștenirea unor organe senzoriale care aveau, la origine, o cu totul altă funcție decât masticația, afirmă autorii unui studiu publicat miercuri în revista Nature, informează AFP. Originea exactă a dinților și funcția lor primitivă răm&aci

Stiinta 22-05-2025 16:48

Astronauții care participă la misiunea Shenzhou-20 au finalizat prima lor ieșire extravehiculară

Echipajul care participă la misiunea Shenzhou-20 la bordul stației spațiale chinezești Tiangong ('Palatul Celest') au finalizat prima lor serie de activități extravehiculare desfășurate joi pe orbita Pământului, a anunțat Agenția spațială chineză pentru zboruri cu echipaj uman (CMSA), citată de Xinhua. Cei trei astronauți - Chen

Planeta 22-05-2025 07:42

Grecia: Cutremur cu magnitudinea 6 în largul insulei Creta

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs joi în largul coastei insulei Creta, în Grecia, a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ), relatează Reuters și DPA. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 77 km (47,85 mile), potrivit centrului german. Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magn

Planeta 21-05-2025 11:16

Inundații rapide au izolat orașe din interiorul Australiei; locuitorii s-au refugiat pe acoperișuri

Ploile puternice care au lovit regiunea de sud-est a Australiei au declanșat inundații rapide care au izolat miercuri orașe întregi, iar unii locuitori au fost nevoiți să se refugieze pe acoperișuri în timp ce autoritățile au emis rapid ordine de evacuare, transmite Reuters. Localitățile din regiunile Hunter și Mid North Coast din

Planeta 20-05-2025 19:58

Chiar și la 1,5 grade de încălzire, creșterea nivelului mării ar putea fi dramatică (studiu)

Creșterea nivelului mării va testa sever rezistența umanității până la sfârșitul secolului și mai departe, chiar dacă încălzirea globală nu depășește 1,5°C, au avertizat marți cercetători, relatează AFP. Rata de creștere a nivelului mării s-a dublat în trei decenii ajungând la 10 centimetri și, dacă tendința actuală continuă,

Planeta 20-05-2025 19:19

Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul coastelor din Papua Noua Guinee

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,6 s-a produs marți în largul coastelor nordice din Papua Noua Guinee, a anunțat Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), citat de AFP. Seismul s-a produs la adâncimea de 52,7 kilometri, la o distanță de aproximativ 117 kilometri de orașul Angoram. Centrul Național de A

Planeta 20-05-2025 18:29

Pakistan/ Canicula duce la închiderea anticipată a școlilor în Punjab

Creșterea temperaturilor în Punjab, cea mai populată provincie din Pakistan, a determinat marți guvernul acestei provincii să închidă toate școlile publice și private pentru vacanța de vară cu patru zile mai devreme decât era prevăzut, informează AFP. Ministrul Educației la nivel de provincie, Rana Sikander Hayat, a declarat că vacanța de var

Stiinta 19-05-2025 17:41

China se pregătește să lanseze o sondă spațială într-o misiune care vizează un asteroid

China va lansa în curând prima sa misiune spațială ce vizează prelevarea unor eșantioane de materie de pe un asteroid situat în proximitatea Pământului, a raportat luni presa de stat chineză, citată de DPA. Sonda Tianwen-2 urmează să fie lansată de la Centrul Spațial Xichang din provincia Sichuan la sfârșitul luni

Planeta 19-05-2025 12:13

Mai multe seisme s-au produs pe insula elenă Evia, fiind afectate peste 50 de locuințe

Mai multe seisme cu magnitudine de până în 4,7 au lovit nordul insulei Evia, cea de-a doua cea mai mare insulă a arhipelagului elen, în ultimele 24 de ore, transmite luni DPA. Cutremurele au fost simțite până la Atena, la aproximativ 130 de kilometri distanță. Seismologii greci au anunțat că monitorizează

Planeta 19-05-2025 10:59

O nouă erupție a vulcanului Lewotobi Laki-Laki din Indonezia

Un vulcan din estul Indoneziei a intrat de luni în erupție aruncând nori de gaze și cenușă vulcanică până la altitudinea de 1 kilometru și determinând autoritățile să ridice nivelul de alrtă la maxim, transmite AFP. Muntele vulcanic Lewotobi Laki-Laki (1584 de metri înălțime) de pe insula turistică Flores a intrat

Planeta 18-05-2025 12:15

Cel puțin 27 de persoane au murit în statele americane Kentucky și Missouri din cauza furtunilor puternice

Furtunile puternice au provocat moartea a cel puțin 27 de persoane în statele americane Missouri și Kentucky, au anunțat sâmbătă autoritățile, informează DPA. În Kentucky s-au înregistrat cel puțin 18 decese, a anunțat pe rețeaua X guvernatorul Andy Beshear. Devastarea este cutremurătoare, a scris Beshear

Planeta 16-05-2025 16:17

Ninsoare rară în Letonia la sfârșit de primăvară

Ninsoarea care s-a abătut în noaptea de joi spre vineri asupra regiunii Vidzeme din nord-estul Letoniei este una dintre cele mai târzii ninsori de primăvară înregistrate vreodată în această țară, au anunțat meteorologii, informează Xinhua. Potrivit acestora, a fost raportată ninsoare vineri dimineață și în regiune

Stiinta 16-05-2025 13:58

Spațiu: Echipamente de la legendarul cosmodrom Baikonur vor fi vândute la licitație

Kazahstanul și Rusia vor scoate la licitație echipamente provenite de la legendarul, dar învechitul cosmodrom Baikonur, al cărui rol crucial pentru industria aerospațială sovietică și apoi rusă este contestat de alte proiecte, informează AFP. Situat în stepele Kazahstanului, o țară imensă din Asia Centrală, cosmodromul Baikonur este închiriat

Stiinta 16-05-2025 12:17

Cercetătorii de la CERN au transformat plumbul în aur, îndeplinind astfel visul alchimiștilor medievali

Oamenii de știință de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au realizat o adevărată performanță științifică: transformarea plumbului în aur. Transformarea a fost realizată în cadrul experimentelor desfășurate cu ajutorul Marelui Accelerator de Hadroni (Large Hadron Collider - LHC), unul dintre cele mai puternice instrumente științifice din lum

Stiinta 16-05-2025 11:37

Un rover al NASA a observat pentru prima dată o auroră pe Marte în spectrul vizibil

Roverul Perseverance, construit de NASA, a observat pentru prima dată o auroră pe Marte în spectrul luminos vizibil, care a făcut ca cerul marțian să strălucească ușor în verde, în timpul primei vizionări a unei aurore de pe o altă suprafață planetară decât cea a Pământului, informează Reuters. Oamenii de știință americani au prec