REPORTAJ/ Vâlcea: ''Drumul haiducilor'' - un nou traseu turistic din zona Olteniei de sub munte

Cel mai nou traseu turistic din Vâlcea este ''Drumul haiducilor'' din zona Olteniei de sub munte, o rută care se străbate călare, din stațiunea Băile Olănești și până sub crestele Munților Căpățânii, în Vaideeni, pe cărări de dealuri și de munte umblate în trecut de oamenii care au ales calea codrilor.
Inițiativa de a realiza un astfel de traseu aparține reprezentanților Asociației Kogayon, care administrează Parcul Național Buila-Vânturarița și ai unei asociații de echitație din Râmnicu Vâlcea, care și-au dorit să le ofere turiștilor ce ajung în zonă o altfel de experiență în natură.
''Am zis să refacem aceste drumuri ale haiducilor, pentru că de fapt sunt poteci nebătute. Cum le facem? Nu cu bicicleta, nu cu ATV-ul, ci cu caii. Avem un partener în Râmnicu Vâlcea care are o mică herghelie, cam opt cai, și am zis că ar fi o idee bună să atragem oamenii să se urce din nou pe cal, prin pădure, pe dealurile Olteniei de sub munte, împreună cu ghizi experimentați, care se pricep și la călărie, se pricep și la natură și se pricep și la poveștile locului, astfel încât grupuri de șase-opt persoane, timp de o zi sau două zile, să călărească prin zona Olăneștiului până către Horez. Avem trasee mai lungi sau mai scurte, în funcție de capacitățile și de dorința fiecărui grup, astfel încât să descoperim deopotrivă și cultura locului, și poveștile locului, dar și natura'', a precizat, pentru AGERPRES, Cristi Pitulice, specialist în turism și coordonator de proiecte în cadrul Asociației Kogayon.
Cei dornici de aventură pot să astfel să exploreze, pe lângă peisajele și locurile de legendă ale Olteniei de sub munte, poveștile haiducilor care în urmă cu sute de ani s-au retras în pădurile din zonă, începând cu Sava, haiducul de la schitul Pahomie, Miu de la Ocnele Mari, Iancu Jianu și până la Radu Hoțu'.
Foto: Drumul Haiducilor Călare / Facebook.com
''Sunt acele povești din perioada ocupației austriece, în care foarte mulți oameni au hotărât că este mai înțelept și mai important pentru ei să-și apere familia devenind haiduci, devenind panduri în oastea lui Tudor. Și astfel, iată că una dintre poveștile Olteniei de sub munte este cum oltenii vânjoși și serioși au devenit haiduci, au intrat în pădure, au luptat împotriva austriecilor și după aceea s-au înrolat în oastea lui Tudor Vladimirescu și au încercat să facă o revoluție care aproape a avut succes. Sunt multe alte povești pe care nu le voi spune acum, pentru că este mai frumos ca turiștii să le afle la fața locului. Avem ghizi foarte buni aici, în Oltenia de sub munte - și în Olănești, și în Costești, și în Râmnicu Vâlcea -, care s-au documentat pe această temă și le vor scoate din samare la vremea respectivă'', a mai spus Cristi Pitulice.
Un tur complet cu calul prin Oltenia de sub munte, pe urmele haiducilor, durează câteva zile, însă cei mai puțin experimentați pot alege și trasee mai scurte, de câteva ore, toate fiind însă cu opriri la pensiuni sau în alte locuri de popas, pentru a mânca în stil haiducesc. Plecarea se face din Băile Olănești, traversând dealul la Cheia, după care turele călare urmează ''scurtături istorice'' prin păduri, poieni și zăvoaie din Stoenești, Costești, Bărbătești, Horezu și Vaideeni, incluzând vizite la schiturile și mănăstirile din drum (Iezer, Pahomie, Pătrunsa, Jgheaburi, Bistrița, Hurezi), dar și la obiective turistice precum Muzeul Trovanților din Costești sau Muzeul Transhumanței din Vaideeni.
''Vom avea aceste popasuri, care vor fi oarecum ad-hoc, pentru că vom campa efectiv în pădure și acolo vom scoate tot ce este oltenesc, adică pită, brânză și tot ce trebuie pentru un prânz, cum se zice, 'la botul calului', după care, seara, avem pensiuni și hoteluri de foarte bună calitate, unde vom înnopta. Acolo vom avea din nou cine specifice oltenești. 'Drumul haiducilor' este o inițiativă locală, o altă formă de a încuraja, pe de-o parte, oamenii să vină în Oltenia de sub munte și, pe de alta, oltenii de aici, de sub munte, să devină din ce în ce mai încrezători în șansa lor de a se dezvolta într-un mod sustenabil'', explică reprezentantul Asociației Kogayon.
Foto: Drumul Haiducilor Călare / Facebook.com
Traseul ''Drumul haiducilor'' a fost lansat toamna trecută, dar o astfel de excursie cu calul poate fi organizată tot timpul anului, indiferent de vreme, pentru că, spun cei care l-au gândit, nu este un traseu dificil. Condiția însă este să fie grupuri de minim patru și maxim opt persoane, care să știe cât de cât să călărească.
''Avem o plajă destul de largă de pachete și oamenii pot alege inclusiv nivelul de dificultate al traseului. Pentru că dacă nu vrei să ajungi în Munții Căpățânii, în golul aplin, este absolut ok. Ne putem plimba în jurul Cheiei, în jurul Olăneștiului și putem ajunge la obiectivele locale pe cal. Noi ne descurcăm oricum, pentru că, indiferent de anotimp, pe cal senzația este unică. Avem 365 de zile pe an aceste trasee, bineînțeles adaptate anotimpului respectiv, dar să știți că le avem și în decembrie, ture foarte frumoase prin zăpadă, când o avem, dar și în luna august, pe la poalele pădurii, răcoros, frumos... Avem niște cai foarte prietenoși, dar este bine să aibă niște cunoștințe minime de călărie. Ideea este că noi avem backup de fiecare dată pe cal și dacă cineva se răzgândește în mijlocul excursiei și nu mai vrea să călărească, cu siguranță îl dăm jos de pe cal, îl ducem către pensiune, adică tot pachetul este într-o zonă de siguranță și de confort maxim'', a adăugat Cristi Pitulice. AGERPRES/ (AS-redactor: Ramona Dincă, editor: Antonia Niță, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Emisiunea 'Florile livezilor' - de marți, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de marți, a emisiunii filatelice 'Florile livezilor', compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, imaginile mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi: Mărul (
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun
Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.
Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.
Harghita: Peste 130 de persoane continuă intervenția a Salina Praid, unde au apărut infiltrații în urmă cu o săptămână
Peste 130 de pompieri militari, angajați ai Apelor Române și ai Salinei Praid, precum și voluntari continuă intervenția la Praid, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a salinei. 'Pompierii militari harghiteni intervin neîntrerupt, de o săptămână, cu ajutorul celor opt motopompe remorcabile de m
Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu
Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail
ANM: Alternanțe de temperatură, în perioada 12 - 26 mai; vremea se încălzește de săptămâna viitoare
Săptămâna în curs va aduce, la nivel național, o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru perioada din calendar, însă de săptămâna viitoare va începe un proces de încălzire, iar maximele termice vor reveni către valori de 20 - 23 de grade, în unele regiuni, relevă prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Met
Cluj: Un copil de 3 ani și o femeie au murit după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion
Un minor de 3 ani și o femeie în vârstă de 33 de ani au murit, luni, în localitatea Boian, comuna Ceanu Mare, după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'În data de 12 mai a.c., în jurul orei 11,00, în comuna Ceanu Mare a a
Prezidențiale2025/Harghita: Zeci de participanți la Târgul de Carte de la Miercurea-Ciuc iau atitudine pentru apărarea cuvântului în limba maternă
Peste 60 de autori, editori, librari, organizatori și participanți la cea de-a X-a ediție a Târgului de Carte de la Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în perioada 8-10 mai, au semnat o declarație în care își asumă public că pe 18 mai vor vota conștienți de responsabilitatea păstrării culturii maghiare. În declara
VIDEO Bistrița-Năsăud: Poiana cu narcise din Munții Rodnei, acoperită cu un strat consistent de zăpadă
Poiana cu narcise din Munții Rodnei, situată în masivul Saca, la o altitudine de 1.600 metri, este acoperită de un strat de zăpadă de aproximativ 20 de centimetri, în urma ninsorilor de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit Administrației Parcului Național Munții Rodnei (APNMR).
Brăila: Hală de 200 mp distrusă într-un incendiu; au ars mai multe utilaje, un autoturism și un depozit de documente
O hală de 200 metri pătrați din orașul Însurăței a fost distrusă într-un incendiu izbucnit luni dimineață, flăcările afectând și mai multe utilaje, un autoturism și un depozit în care se aflau documentele operatorului economic care deținea hala, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila. Potrivit