REPORTAJ/ Vâlcea: ''Drumul haiducilor'' - un nou traseu turistic din zona Olteniei de sub munte

Cel mai nou traseu turistic din Vâlcea este ''Drumul haiducilor'' din zona Olteniei de sub munte, o rută care se străbate călare, din stațiunea Băile Olănești și până sub crestele Munților Căpățânii, în Vaideeni, pe cărări de dealuri și de munte umblate în trecut de oamenii care au ales calea codrilor.
Inițiativa de a realiza un astfel de traseu aparține reprezentanților Asociației Kogayon, care administrează Parcul Național Buila-Vânturarița și ai unei asociații de echitație din Râmnicu Vâlcea, care și-au dorit să le ofere turiștilor ce ajung în zonă o altfel de experiență în natură.
''Am zis să refacem aceste drumuri ale haiducilor, pentru că de fapt sunt poteci nebătute. Cum le facem? Nu cu bicicleta, nu cu ATV-ul, ci cu caii. Avem un partener în Râmnicu Vâlcea care are o mică herghelie, cam opt cai, și am zis că ar fi o idee bună să atragem oamenii să se urce din nou pe cal, prin pădure, pe dealurile Olteniei de sub munte, împreună cu ghizi experimentați, care se pricep și la călărie, se pricep și la natură și se pricep și la poveștile locului, astfel încât grupuri de șase-opt persoane, timp de o zi sau două zile, să călărească prin zona Olăneștiului până către Horez. Avem trasee mai lungi sau mai scurte, în funcție de capacitățile și de dorința fiecărui grup, astfel încât să descoperim deopotrivă și cultura locului, și poveștile locului, dar și natura'', a precizat, pentru AGERPRES, Cristi Pitulice, specialist în turism și coordonator de proiecte în cadrul Asociației Kogayon.
Cei dornici de aventură pot să astfel să exploreze, pe lângă peisajele și locurile de legendă ale Olteniei de sub munte, poveștile haiducilor care în urmă cu sute de ani s-au retras în pădurile din zonă, începând cu Sava, haiducul de la schitul Pahomie, Miu de la Ocnele Mari, Iancu Jianu și până la Radu Hoțu'.
Foto: Drumul Haiducilor Călare / Facebook.com
''Sunt acele povești din perioada ocupației austriece, în care foarte mulți oameni au hotărât că este mai înțelept și mai important pentru ei să-și apere familia devenind haiduci, devenind panduri în oastea lui Tudor. Și astfel, iată că una dintre poveștile Olteniei de sub munte este cum oltenii vânjoși și serioși au devenit haiduci, au intrat în pădure, au luptat împotriva austriecilor și după aceea s-au înrolat în oastea lui Tudor Vladimirescu și au încercat să facă o revoluție care aproape a avut succes. Sunt multe alte povești pe care nu le voi spune acum, pentru că este mai frumos ca turiștii să le afle la fața locului. Avem ghizi foarte buni aici, în Oltenia de sub munte - și în Olănești, și în Costești, și în Râmnicu Vâlcea -, care s-au documentat pe această temă și le vor scoate din samare la vremea respectivă'', a mai spus Cristi Pitulice.
Un tur complet cu calul prin Oltenia de sub munte, pe urmele haiducilor, durează câteva zile, însă cei mai puțin experimentați pot alege și trasee mai scurte, de câteva ore, toate fiind însă cu opriri la pensiuni sau în alte locuri de popas, pentru a mânca în stil haiducesc. Plecarea se face din Băile Olănești, traversând dealul la Cheia, după care turele călare urmează ''scurtături istorice'' prin păduri, poieni și zăvoaie din Stoenești, Costești, Bărbătești, Horezu și Vaideeni, incluzând vizite la schiturile și mănăstirile din drum (Iezer, Pahomie, Pătrunsa, Jgheaburi, Bistrița, Hurezi), dar și la obiective turistice precum Muzeul Trovanților din Costești sau Muzeul Transhumanței din Vaideeni.
''Vom avea aceste popasuri, care vor fi oarecum ad-hoc, pentru că vom campa efectiv în pădure și acolo vom scoate tot ce este oltenesc, adică pită, brânză și tot ce trebuie pentru un prânz, cum se zice, 'la botul calului', după care, seara, avem pensiuni și hoteluri de foarte bună calitate, unde vom înnopta. Acolo vom avea din nou cine specifice oltenești. 'Drumul haiducilor' este o inițiativă locală, o altă formă de a încuraja, pe de-o parte, oamenii să vină în Oltenia de sub munte și, pe de alta, oltenii de aici, de sub munte, să devină din ce în ce mai încrezători în șansa lor de a se dezvolta într-un mod sustenabil'', explică reprezentantul Asociației Kogayon.
Foto: Drumul Haiducilor Călare / Facebook.com
Traseul ''Drumul haiducilor'' a fost lansat toamna trecută, dar o astfel de excursie cu calul poate fi organizată tot timpul anului, indiferent de vreme, pentru că, spun cei care l-au gândit, nu este un traseu dificil. Condiția însă este să fie grupuri de minim patru și maxim opt persoane, care să știe cât de cât să călărească.
''Avem o plajă destul de largă de pachete și oamenii pot alege inclusiv nivelul de dificultate al traseului. Pentru că dacă nu vrei să ajungi în Munții Căpățânii, în golul aplin, este absolut ok. Ne putem plimba în jurul Cheiei, în jurul Olăneștiului și putem ajunge la obiectivele locale pe cal. Noi ne descurcăm oricum, pentru că, indiferent de anotimp, pe cal senzația este unică. Avem 365 de zile pe an aceste trasee, bineînțeles adaptate anotimpului respectiv, dar să știți că le avem și în decembrie, ture foarte frumoase prin zăpadă, când o avem, dar și în luna august, pe la poalele pădurii, răcoros, frumos... Avem niște cai foarte prietenoși, dar este bine să aibă niște cunoștințe minime de călărie. Ideea este că noi avem backup de fiecare dată pe cal și dacă cineva se răzgândește în mijlocul excursiei și nu mai vrea să călărească, cu siguranță îl dăm jos de pe cal, îl ducem către pensiune, adică tot pachetul este într-o zonă de siguranță și de confort maxim'', a adăugat Cristi Pitulice. AGERPRES/ (AS-redactor: Ramona Dincă, editor: Antonia Niță, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sector 6: Poliția Locală, preluată în cadrul aparatului de specialitate al primarului
Poliția Locală Sector 6 va deveni un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Consiliul Local. Astfel, se aprobă reorganizarea aparatului de specialitate al primarului Sectorului 6 prin preluarea în cadrul acestuia, ca un compartiment funcțional, a Direcției
Hunedoara: Autoritățile dispun măsuri de punere în siguranță a barajului Valea de Pești
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-a întrunit miercuri într-o ședință extraordinară pentru a analiza și a dispune măsuri 'urgente' în vederea exploatării în siguranță a barajului lacului de acumulare Valea de Pești, situat în apropierea localității Câmpu lui Neag, din Valea Jiului.
Șeful SMAp - întrevedere cu comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa
Consolidarea parteneriatului strategic și a cooperării militare cu Statele Unite ale Americii, în special pe componenta terestră, a fost principalul subiect al întrevederii avute miercuri de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, cu generalul Christopher Donahue, comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa (USAREUR-AF)
Alba: Trei persoane evacuate din zona alunecării de teren din Lunca; traficul auto - restricționat
Trei persoane care locuiesc în apropierea alunecării de teren din satul Lunca, din județul Alba, au ales să plece la rude sau prieteni până când zona va fi pusă în siguranță, traficul auto fiind restricționat, a anunțat miercuri Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba. Alunecarea de teren s-a produs miercuri
Galați: Un bărbat care amenința că se va arunca de pe un viaduct, salvat în ultima clipă de patru polițiști
Un bărbat de 42 de ani din Galați, care amenința că se va arunca de pe un viaduct, a fost salvat în ultima clipă de patru polițiști, informează, miercuri, IPJ Galați. 'Intervenție de excepție a polițiștilor gălățeni: un bărbat salvat în ultima clipă de la un gest extrem. Spiritul de sacrificiu, promptitudinea și profesionalismu
Baza militară de la Kogălniceanu va deveni 'hub strategic'; acordurile România - SUA sunt adaptate permanent (surse)
Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezența militară americană în țara noastră, sunt în vigoare, sunt respectate și adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional, au precizat miercuri surse din domeniul Apărării. În acest sens, facilitățile strategice găzduite în
România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an (surse)
România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an, iar în aproximativ doi ani și jumătate va începe producția de pulbere explozivă pentru armament, arată surse din Apărare. De asemenea, sunt discuții avansate pentru producerea de muniții de calibrul 155 mm prin mecanismul Foreign Military Financ
Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă
O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am
Exercițiul militar Dacian Spring - între 5 și 23 mai; un batalion de manevră belgian - dislocat în premieră pe teritoriul României
Aproximativ 4.000 de militari și 913 mijloace tehnice din Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și România vor participa, în perioada 5 - 23 mai, la exercițiul multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25), organizat pe teritoriul țării noastre, a informat miercuri Ministerul Apărării Naționale.
Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni
Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad
Zilele Brașovului - concerte, târguri și Parada Junilor în săptămâna de după Paște
Primăria Brașov organizează, în săptămâna de după Paști, Zilele Brașovului. Evenimentul cuprinde o serie de concerte și târguri tematice și integrează și manifestările organizate de cele șapte grupuri de juni din Scheii Brașovului. 'După o perioadă în care Zilele Brașovului intraseră într-un con
Harghita: Mașină cu trei pasageri, lovită de tren lângă stația CFR Gălăuțaș
Un autoturism în care se aflau trei persoane a fost lovit, miercuri, de un tren la o trecere la nivel cu calea ferată, înainte de stația CFR Gălăuțaș,, însă incidentul nu s-a soldat cu victime, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În accident a fost implicat trenul Regio 4510 care cir
Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie
Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră
Bistrița-Năsăud: Lăcașurile de cult, în atenția ISU înainte de Paști; au fost aplicate amenzi de 2.000 de lei
Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud au efectuat, în ultimele zile, controale la lăcașuri de cult, având în vedere apropierea sărbătorilor pascale, pentru a se asigura că cetățenii vor fi în siguranță în noaptea de Înviere și la slujbele religioase organizate de Paști.
Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional
Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u