REPORTAJ Harghita: 17 sortimente de slănină tradițională, degustate la prima ediție a evenimentului 'Fum și Sare' de la Miercurea-Ciuc

Prima degustare de slănină din Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în cadrul evenimentului 'Fum și Sare', a fost foarte apreciată de localnici, care s-au bucurat de produse tradiționale de calitate, dar și de întâlnirile cu prietenii.
Într-un cort amplasat în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la intersecția străzii pietonale Petőfi Sándor, cu Piața Majláth Gusztáv Károly, organizatorii au oferit spre degustare, vineri după-amiază, 17 sortimente de slănină, aduse de mici producători, care au putut fi savurate de toți cei care au dorit.
Ulterior, degustătorii au trebuit să o aleagă pe cea care care le-a plăcut cel mai mult.
Interesul a fost foarte ridicat, oamenii mărturisind că multe dintre sortimente au fost pe placul lor, drept pentru care alegerea nu a fost întotdeauna cea mai ușoară.
'Slănina e foarte gustoasă și foarte variată. Și văd că toată lumea gustă și se simte bine. (...) Am gustat, am și votat. Mie îmi place slănina mai afumată', a spus Kovács János.
La rândul său, Szabó László a mărturisit că a ales un sortiment pe gustul său, adică slănină nu foarte groasă, care are și un pic de carne și a adăugat că și-ar dori să găsească aceste sortimente și la vânzare.
'Evenimentul e foarte binevenit, dar ar trebui să le găsesc și la vânzare, unde sunt standurile. Pentru că aici, bine, eu le gust, dar nu știu de unde să le iau. (...) Mie îmi place ca slănina să nu fie mai groasă de un deget și să aibă un pic de carne. Deci, nu slănină albă, care e untură', a arătat Szabó László.
O doamnă care, la rândul său, a degustat din slăninile oferite, a mărturisit că a regăsit în unele dintre ele gusturi din copilărie și și-a exprimat speranța că astfel de evenimente vor atrage turiștii în județ.
'Am participat la degustarea de slănină, am degustat câteva feluri și mi se par gusturi care îmi aduc aminte de copilărie. Deci, la bunici așa am mâncat. Sunt foarte bune și chiar sunt făcute tradițional. (...) E un eveniment binevenit. Oamenii mai cunosc produsele din zona noastră și sperăm să atragă și turiști, nu numai cei din localitate, ci turiștii din zonă, din toată țara să vină să guste produse de la noi', a spus Márk Katalin.
Unul dintre producătorii care au oferit slănină pentru degustare este Fecső Attila, care deține în localitatea Ocna de Sus o fermă de porci din rasa Mangalița, unde lucrează împreună cu membrii familiei.
Acesta a spus că slănina de Mangalița este mai sănătoasă, iar oamenii au început să aprecieze aceste produse.
'Din ce în ce mai mult oamenii încep să fie educați din punctul ăsta de vedere, din ce în ce mai mult se apreciează produsele unice, handmade, și mai ales produsele de Mangalița. Dar e mult până o să fie o piață foarte înfloritoare', a arătat Fecső Attila.
La eveniment a fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care a oferit spre degustare propriul sortiment de slănină, făcut împreună cu prietenii săi. Acesta a declarat presei că astfel de evenimente au rolul de a aduce în atenție producătorii locali și produsele sănătoase.
'Vrem să aducem în atenția publicului larg acele produse sănătoase, pe care le pot cumpăra aici. (...) Pentru că tot ce este aici, și majoritatea produselor care pot fi procurate în astfel de târguri, nu conțin aditivi, nu conțin antibiotice, nu conțin foarte multe lucruri dăunătoare sănătății, ci totul este realizat aproape de natură. (...) Știm că în 2027 vom fi în Regiune Gastronomică a Europei și trebuie să ne pregătim. (...) Dar până atunci trebuie să oferim o posibilitate tuturor producătorilor, gospodarilor, să iasă în față, să își prezinte produsele și publicul larg să îi cunoască. Și noi sperăm că, în acest fel, vom deveni mai atractivi și populația de aici poate să consume mâncare sănătoasă. Pentru că vedem că în această perioadă foarte multe lucruri se întâmplă în privința pregătirii alimentelor, folosirea unor aditivi și a unor lucruri nocive, și trebuie să ne întoarcem la rădăcini', a spus Borboly Csaba.
Printre degustători s-a numărat și viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, care i-a îndemnat pe toți cei care doresc să vină și să încerce produse de calitate.
'Este primul eveniment de degustare a slăninei. Este ceva special, deosebit, până acum n-am avut astfel de evenimente. Îndemn pe toată lumea să participe la astfel de evenimente și să guste, să simtă care este diferența dintre un produs local, dintre un produs făcut de o familie mică, la o gospodărie mică și un produs al industriei alimentare. Eu, în spatele meu, am o masă întreagă cu fel de fel de slănini gustoase. Am parcurs 14 degustări, toate sunt foarte delicioase și juriul are o treabă foarte dificilă, (...) dar cred că toți cei care au venit aici merită respectul nostru și îndemn pe toată lumea să vină și să guste', a declarat presei Bors Béla.
Evenimentul 'Fum și Sare' este organizat, în premieră, de Asociația 'Székely Gazdaszervezetek Egyesülete' - Asociația Agricultorilor din Secuime, în parteneriat cu Primăria Miercurea-Ciuc și Visit Harghita.
Acesta a inclus, în primul rând, o testare regională a celor mai bune sortimente de slănină din Secuime, care s-a adresat firmelor producătoare și distribuitoare a produselor din carne din regiune, mostrele fiind supuse unor analizele microbiologice și chimice, efectuate la Universitatea de Științe Agricole și Științe ale Vieții din Ungaria și la Institutul de Știința și Tehnologia Alimentelor din Budapesta, dar și unor evaluări senzoriale făcute de de experți din industria cărnii din România și Ungaria.
De asemenea, organizatorii au decis să ofere locuitorilor orașului și evenimentul comunitar de degustare de slănină, la care au putut participa micii producători, în paralel fiind organizat, pe strada pietonală Petőfi Sándor, și un târg al produselor tradiționale.
'Uitându-mă astăzi pe strada Petőfi simt o mare bucurie. Am reușit să aducem viața pe strada pietonală din Miercurea-Ciuc. Prin evenimentul 'Fum și Sare' am adus în inima orașului chiar ce este cel mai valoros: produsele și producătorii locali, gusturile locale. Astfel, sperăm să îndemnăm localnicii să aprecieze produsele și gusturile locale, prin urmare ajutând și producătorii', a declarat, pentru AGERPRES, președintele Asociației Agricultorilor din Secuime, Becze István.
Organizatorii au mai anunțat că produsele care au obținut cel mai mare punctaj, atât la testarea regională cât și la degustare, vor fi anunțate în cursul zilei de sâmbătă.
Manifestarea 'Fum și Sare' are rolul de a pregăti această ramură pentru anul 2027, când județul Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei, fiind în pregătire și alte evenimente similare. AGERPRES / (A, AS- autor: Gina Ștefan, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Foto: GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață
Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u
Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD
O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la
Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie
Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap
REPORTAJ/Tulcea: Obiceiul Paparudei, reînviat în Gospodăria țărănească din Enisala
Elevi ai școlii gimnaziale din satul Enisala, comuna Sarichioi, au readus în atenție, joi, obiceiul Paparudei, un ritual care invocă divinitatea pentru ploi în timpul secetei, evenimentul constituindu-se în același timp într-o primă informare a populației locale cu privire la intenția Institutului de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion
Mureș: Campania 'Vecini, nu străini!', lansată de Asociația Suryam și MureșHub la peste 1.170 de zile de război în Ucraina
Asociația Suryam și MureșHub au anunțat, joi, lansarea campaniei 'Vecini, nu străini!', la mai bine de 1.170 de zile de la începutul războiului din Ucraina, o inițiativă menită să promoveze empatia, solidaritatea și înțelegerea între oameni. Potrivit președintelui Asociației Suryam, Marius Dumitrescu, odată cu lansare
Luminița Popescu (ANES): Egalitatea de șanse între femei și bărbați - un indicator al sănătății unei democrații
Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu este doar o cerință legală sau un ideal abstract, reprezintă un indicator clar al sănătății unei democrații, a transmis, joi, Luminița Popescu, secretar de stat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). 'Femeile reprezintă jumătate din populație
Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, navaliștii cer acțiu
MDLPA: Lucrări de cadastru gratuite pentru cetățeni în 97% dintre localități
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează, gratuit pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 2.779 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din cele 2.860 în care nu este finalizată înregistrarea proprietăților.
Hunedoara: Scările de acces spre Cascada Lolaia, din Retezat, au fost reabilitate pentru siguranța turiștilor
Scările de acces spre Cascada Lolaia au fost reabilitate, în această săptămână, de rangerii Administrației Parcului Național Retezat (APNR), astfel încât turiștii să poată vizita acest obiectiv în cele mai bune și sigure condiții. 'Rangerii Administrației Parcului Național Retezat au realizat lucrări de reabil
Iași: Compania de transport public renunță la biletele de hârtie, de la 1 septembrie
Compania de Transport Public (CTP) Iași anunță că, începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie tipărite pe hârtie vor fi eliminate din circulație. Începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie vor putea fi achiziționate prin carduri electronice nenominale. Acestea pot fi încărcate at&ac
Botoșani: Număr de trei ori mai mare de persoane în azilul din Dorohoi în raport cu capacitatea autorizată
Numărul persoanelor internate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități 'Casa Elena' din municipiul Dorohoi era de trei ori mai mare decât numărul de locuri autorizat, se arată, joi, într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.
Bihor: Cartea de identitate electronică, disponibilă și la Oradea
Cartea de identitate electronică poate fi solicitată, începând de joi, și la Oradea, în cadrul unui program național finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și datorită investițiilor realizate de Primăria Oradea pentru modernizarea infrastructurii Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, în val
Hunedoara: Jumătate din florile de salcâm, calamitate de înghețul târziu; va fi mai puțină miere
Mai mult de jumătate din pădurile de salcâm din țară au fost calamitate de înghețul târziu din luna aprilie, context în care și producția de miere de salcâm va fi cu cel puțin 50% mai mică față de un an normal din punct de vedere meteorologic. 'Înghețul târziu a afectat baza meliferă de pe în