logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MARTIE LA FEMININ/Satu Mare: Doamna cu 28 de operații, prima femeie monitor de schi pentru persoanele cu dizabilități

Image

O femeie în vârstă de 56 de ani din Satu Mare, care are 28 de operații foarte grele, a devenit prima femeie monitor de schi din România pentru persoane cu dizabilități.

Angela Kohan umblă ajutându-se de un baston sau o cârjă, din cauza handicapului cu care s-a născut, dar care nu a făcut-o să abandoneze lupta. Pentru a avea o șansă la o viață mai bună, a învățat singură limba germană, ca să poată vorbi cu medici din străinătate, iar astăzi practică sporturi grele și pentru oamenii obișnuiți: caiac, sit-wakeboard sau schi.

 


 

 

Angela Kohan a povestit, pentru AGERPRES, că a avut provocări încă de la naștere. Ea s-a născut cu spina bifida, boală cunoscută ca și 'coloană deschisă', care în timp duce spre incapacitate de deplasare.

'Din naștere deja am făcut probleme părinților mei. Mama știa că eu n-o să mă vindec niciodată, o să rămân cu dizabilități fizice, dar ea m-a acceptat așa cum sunt cu multă bucurie', a spus ea.

 

 

Pe măsură ce a devenit adultă starea de sănătate i s-a înrăutățit, au început primele operații, când trebuia să stea blocată în ghips de la brâu în jos câte șase săptămâni. Doamna Angela știa că în străinătate, în special în Germania, medicina era mai performantă, dar nu cunoaștea pe nimeni, așa că în 1989 a început singură să învețe limba germană.

 

 

'M-am gândit că trebuie să merg în străinătate, dar n-am avut pe nimeni. M-am gândit că primul pas ca să iau legătura cu un doctor sau clinici era să învăț o limbă străină, așa că singură am învățat, un an și jumătate, germană. Când am zis tatălui meu, s-a uitat la mine: Serios? Am scris scrisori în Austria, Germania, Elveția, Olanda, de unde am avut adrese. Bineînțeles că am fost refuzată. A durat doi-trei ani până când am fost chemată la consultație în Austria, la Viena. Atunci ne trebuia o viză, nu am avut pe nimeni care să îmi facă o chemare. Cu greu, dar până la urmă am rezolvat. Știam că străbunicii mei aveau nume german, deși nu știa absolut nimeni germană, aveau numele Schwarczkopf. Pe baza arborelui genealogic am primit o viză în Germania', a mărturisit doamna Angela.

Astfel, în 1992 doamna Angela a ajuns la o clinică din Viena. Practic s-a oprit în Austria, care era în drumul spre Germania. Profesorul de acolo i-a spus că nu o poate ajuta, însă i-a recomandat alt profesor.

 

 

'Bineînțeles, noi cu Dacia n-am avut GPS, cu o hartă ne-am dus. Până când am găsit clinica, profesorul a plecat. Bani pentru hotel nu am avut, am dormit în Dacie, eu, mama și tata, o noapte. Ziua următoare, profesorul care m-a consultat mi-a spus că, pentru că vorbesc așa de frumos și corect limba germană (...): Jos pălăria! M-a luat gratis. În total, acolo am avut șapte operații, în valoare de sute de mii de euro', a mai spus Angela Kohan.

 

 

Ea are aceeași proteză de 32 de ani. Deși se recomandă schimbarea acesteia la 10 ani, doamna Angela spune că dacă totul e în regulă, nu sunt motive să treacă din nou prin operații.

 

 

Viața ei s-a schimbat însă când a dat de asociația Caiac Smile. Își amintește că avea 48 de ani când au început aceste aventuri.

'Eu zic întâmplător, dar de acolo de sus vin întâmplările. Eu și pictez și am avut o expoziție a Primăria Satu Mare și când am ieșit am văzut o reclamă mare la Caiac Smile și am văzut un scaun cu rotile. Am zis: Wow! Caiac? Asta aștept eu, asta vreau eu! Tare mi-a plăcut sportul. În săli nu m-au acceptat. L-am sunat pe Ionuț (Stancovici, președintele clubului - n.r.) și așa am început. Prima dată ne-am plimbat pe un lac, apoi a mers bine, am participat la concursuri pe Crișul Repede, Bega, la Târgu Mureș pe Mureș, câte 21 de kilometri. Foarte fain a fost', spune entuziasmată doamna Angela.


Pe urmă, cei de la asociație au invitat-o la schi. La început a ezitat, dar când a văzut că există dispozitive speciale pentru persoane cu dizabilități și este în siguranță, a acceptat provocarea.


 

'Eu am stat pe un scaun special, n-am făcut nimic. Ionuț, de sus până jos, cu o viteză, așa am simțit, viteză mare. Așa fericită am fost, am plâns de bucurie și l-am întrebat că așa schiază un om sănătos? A zis că da: așa o să schiezi și tu. Astăzi sunt monitor. Mi-am cumpărat un scaun de schi special. Am căzut mult la început, dar am văzut că fix șoldul este protejat de scaun. M-au chemat la cros în scaun cu rotile, acum fac și 10 kilometri. Am participat la vreo 10 concursuri la București, la Baia Mare, la Cluj, în Ungaria', a mai spus doamna Angela.

 

 

Astăzi, ea face și baschet în scaun rulant și sit-wakeboard, adică stă așezată într-un scaun pe o placă specială și este trasă pe apă.

'Eu dacă fac sport mă simt om sănătos. Uit de toate problemele mele. La baschet suntem în echipe și îmi place foarte mult, la caiac suntem în natură, în apă, la schi e adrenalină, viteză, la scaun rulant vreau să câștig, e important pentru mine', a adăugat femeia.

 

 

Ea este foarte recunoscătoare asociației Caiac Smile, mai ales lui Ionuț Stancovici.

'Niciodată nu e târziu. Acum am 56 de ani și îmi place că orice sport aș vrea, Ionuț face modificări. Dacă i-aș spune că vreau bungee jumping, ar zice hai, facem. Bungee jumping nu vreau. Cinci sporturi îmi ajung, dar totuși aș mai încerca. La Cluj am încercat călăritul, dar mi-e frică. Mi-ar plăcea cu ATV, încă n-am încercat, ar fi ușor că e șezut', a spus entuziasmată doamna Angela.

Apoi și-a amintit brusc că o perioadă nu mai are voie să facă sport. I-a recomandat medicul, pentru că are ruptură la tendonul de la umăr. A suferit o accidentare la sit-wakeboard. Totul mergea bine, era cea mai bună, până când instructorul a încurajat-o să facă o mișcare cu spatele și a căzut. Pe moment nu a simțit nimic, dar ulterior au apărut durerile.


 

'Tare îmi lipsește sportul, abia aștept să mă vindec', a concluzionat doamna Angela.

Ea este campioană națională la caiac, are foarte multe cupe și medalii de la competiții.

 

 

'Și mie mi-a fost frică, să nu am probleme la proteză dacă o să cad. Prima dată trebuie să învățăm cum cădem. Și eu am venit acasă cu lovituri, dar nu e atât de periculos. Eu cred că vreau să fac sport și la 80 de ani. E sănătos, ieși între oameni, ieși în natură. Mulțumim lui Ionuț! Dacă mă întâlnesc cu cineva și mă întreabă ce fac, îi povestesc câte sporturi fac, îmi spune: asta îmi povestești să-mi fie rușine, că eu nu fac niciun sport. Și îi zic că este când fac 40-50 de kilometri cu scaun rulant pe săptămână, mă pregătesc pentru cros. Atunci îmi spune: să-mi fie și mai rușine!', a încheiat doamna Angela.

Astăzi, doamna Angela este la pensie, dar mai predă elevilor limba germană. Și așteaptă să i se vindece umărul pentru a începe noi aventuri. AGERPRES/(AS - redactor: Gheorghe Pietrar, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Angela Kohan arhiva personală

Afisari: 622

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 17-04-2025 07:53

VIDEO ISUBIF: Incendiu violent la un centru de reciclare în Ștefăneștii de Jos; a fost emis mesaj Ro-Alert

Un incendiu puternic s-a produs, joi dimineață, în jurul orei 01:12, la un centru de reciclare situat pe strada Sinaia din localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, iar pentru informarea populației din zonă a fost remis și un mesaj Ro-Alert.

Social 16-04-2025 21:45

Sector 6: Poliția Locală, preluată în cadrul aparatului de specialitate al primarului

Poliția Locală Sector 6 va deveni un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Consiliul Local. Astfel, se aprobă reorganizarea aparatului de specialitate al primarului Sectorului 6 prin preluarea în cadrul acestuia, ca un compartiment funcțional, a Direcției

Social 16-04-2025 21:20

Hunedoara: Autoritățile dispun măsuri de punere în siguranță a barajului Valea de Pești

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-a întrunit miercuri într-o ședință extraordinară pentru a analiza și a dispune măsuri 'urgente' în vederea exploatării în siguranță a barajului lacului de acumulare Valea de Pești, situat în apropierea localității Câmpu lui Neag, din Valea Jiului.

Social 16-04-2025 19:02

Șeful SMAp - întrevedere cu comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa

Consolidarea parteneriatului strategic și a cooperării militare cu Statele Unite ale Americii, în special pe componenta terestră, a fost principalul subiect al întrevederii avute miercuri de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, cu generalul Christopher Donahue, comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa (USAREUR-AF)

Social 16-04-2025 18:40

Alba: Trei persoane evacuate din zona alunecării de teren din Lunca; traficul auto - restricționat

Trei persoane care locuiesc în apropierea alunecării de teren din satul Lunca, din județul Alba, au ales să plece la rude sau prieteni până când zona va fi pusă în siguranță, traficul auto fiind restricționat, a anunțat miercuri Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba. Alunecarea de teren s-a produs miercuri

Social 16-04-2025 17:38

Galați: Un bărbat care amenința că se va arunca de pe un viaduct, salvat în ultima clipă de patru polițiști

Un bărbat de 42 de ani din Galați, care amenința că se va arunca de pe un viaduct, a fost salvat în ultima clipă de patru polițiști, informează, miercuri, IPJ Galați. 'Intervenție de excepție a polițiștilor gălățeni: un bărbat salvat în ultima clipă de la un gest extrem. Spiritul de sacrificiu, promptitudinea și profesionalismu

Social 16-04-2025 17:21

Baza militară de la Kogălniceanu va deveni 'hub strategic'; acordurile România - SUA sunt adaptate permanent (surse)

Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezența militară americană în țara noastră, sunt în vigoare, sunt respectate și adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional, au precizat miercuri surse din domeniul Apărării. În acest sens, facilitățile strategice găzduite în

Social 16-04-2025 16:59

România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an (surse)

România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an, iar în aproximativ doi ani și jumătate va începe producția de pulbere explozivă pentru armament, arată surse din Apărare. De asemenea, sunt discuții avansate pentru producerea de muniții de calibrul 155 mm prin mecanismul Foreign Military Financ

Administratie 16-04-2025 16:34

Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă

O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am

Social 16-04-2025 16:31

Exercițiul militar Dacian Spring - între 5 și 23 mai; un batalion de manevră belgian - dislocat în premieră pe teritoriul României

Aproximativ 4.000 de militari și 913 mijloace tehnice din Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și România vor participa, în perioada 5 - 23 mai, la exercițiul multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25), organizat pe teritoriul țării noastre, a informat miercuri Ministerul Apărării Naționale.

Administratie 16-04-2025 16:30

Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni

Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad

Social 16-04-2025 15:57

Zilele Brașovului - concerte, târguri și Parada Junilor în săptămâna de după Paște

Primăria Brașov organizează, în săptămâna de după Paști, Zilele Brașovului. Evenimentul cuprinde o serie de concerte și târguri tematice și integrează și manifestările organizate de cele șapte grupuri de juni din Scheii Brașovului. 'După o perioadă în care Zilele Brașovului intraseră într-un con

Social 16-04-2025 15:41

Harghita: Mașină cu trei pasageri, lovită de tren lângă stația CFR Gălăuțaș

Un autoturism în care se aflau trei persoane a fost lovit, miercuri, de un tren la o trecere la nivel cu calea ferată, înainte de stația CFR Gălăuțaș,, însă incidentul nu s-a soldat cu victime, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În accident a fost implicat trenul Regio 4510 care cir

Administratie 16-04-2025 15:28

Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie

Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră

Social 16-04-2025 14:57

Bistrița-Năsăud: Lăcașurile de cult, în atenția ISU înainte de Paști; au fost aplicate amenzi de 2.000 de lei

Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud au efectuat, în ultimele zile, controale la lăcașuri de cult, având în vedere apropierea sărbătorilor pascale, pentru a se asigura că cetățenii vor fi în siguranță în noaptea de Înviere și la slujbele religioase organizate de Paști.