Comunicat de presă - Ambasada Republicii Federale Germania
Germania și Franța marchează împreună 80 de ani de la sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial
Germania și Franța comemorează, în data de 8 mai 2025, cea de-a 80-a aniversare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial (7-9 mai 1945).
Cu această ocazie, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Germaniei, Christian Plate, și ambasadorul Franței, Nicolas Warnery, au marcat această zi la București, împreună cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Orientul Mijlociu și Africa al Ministerului Afacerilor Externe al României, Clara Staicu, și alți invitați, printre care șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.
Evenimentul comemorativ de la Școala Germană București (DSBU) a debutat cu plantarea unui copac de către reprezentanții Germaniei și Franței, ca simbol al păcii durabile. Pe viitor, acest copac va deveni un loc de întâlnire, reflecție și dialog despre importanța libertății și păcii într-o Europă unită. De asemenea, a fost dezvelită o placă comemorativă realizată de elevi români, francezi și germani, care evidențiază prietenia dintre cele trei țări. Elevii de la Școala Germană București (DSBU) și de la Liceul Francez 'Anna de Noailles' și-au împărtășit gândurile și dorințele legate de libertate prin cărți poștale 'adresate libertății'.
În continuare, însărcinatul cu afaceri al Germaniei, ambasadorul Franței și secretarul de stat au participat la o dezbatere cu elevii, având ca temă 'How to invest in freedom?' ('Cum să investim în libertate?'). Discuția s-a concentrat pe construirea unei punți între evenimentele trecutului și provocările prezentului, privind spre viitor: Ce este necesar pentru a păstra pacea obținută cu greu și libertatea câștigată în Europa și în deceniile care urmează?
Însărcinatul cu afaceri Christian Plate a subliniat: 'După ce Germania, sub dictatura național - socialistă, a adus război și suferință asupra Europei și a lumii, 8 mai 1945 a fost cu adevărat o zi a eliberării - nu doar de cel mai devastator război de pe continentul european, ci și de tirania național-socialistă.
Această zi poate fi considerată începutul Europei pe care o cunoaștem astăzi, căreia, după mulți ani de divizare, i s-au alăturat în cele din urmă și țările din Est: o Europă în care milioane de oameni trăiesc împreună în pace și libertate. Avem toate motivele să fim mândri de acest lucru.
Cu toate acestea, evenimentele recente din lume și provocările cu care ne confruntăm astăzi ne arată că nu trebuie să considerăm libertatea de care ne bucurăm în Europa, în special în cadrul Uniunii Europene, ca pe ceva de la sine înțeles. Rusia continuă să poarte un război de agresiune ilegal împotriva Ucrainei și nu ezită să instrumentalizeze memoria celui de-Al Doilea Război Mondial în scopuri de propagandă. Dacă vrem să păstrăm libertatea și pacea în Europa, trebuie să ne apărăm activ valorile și să susținem democrația și drepturile omului.
Sunt, așadar, foarte recunoscător că putem marca cea de-a 80-a aniversare a sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial împreună cu partenerii noștri francezi și români și alături de elevi din cele trei țări, susținând o Europă liberă și pașnică.'
Ambasadorul Nicolas Warnery a declarat: 'Să ne amintim că data de 8 mai nu este doar ziua în care a fost consfințită pacea în Europa de Vest, ci este și ajunul zilei de 9 mai, care marchează începutul construcției marii familii europene, însemnând cooperarea și deschiderea față de alte țări.'
Secretarul de stat Clara Staicu a subliniat: 'Astăzi marcăm un moment solemn și semnificativ: cea de-a 80-a aniversare a sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, un război care a schimbat viețile oamenilor și destinele națiunilor, cel mai devastator conflict din istoria omenirii. Începând cu 1945, a început reconstrucția Europei. Însă, în timp ce zonele din Europa de Vest eliberate de forțele aliate s-au dezvoltat ca democrații înfloritoare, țările din Est, sub influența forțelor sovietice, inclusiv România, au fost conduse de regimuri dictatoriale comuniste. Unitatea continentului sub steagul libertății a fost astfel realizată doar după căderea Cortinei de Fier, în 1989, în urma luptei popoarelor noastre pentru libertate și valorile europene.
Odată de neimaginat în mijlocul ruinelor războiului, prietenia franco-germană este acum piatră de temelie a unității și păcii europene. România este mândră să fie parte la eforturile comune pentru pace, democrație, stat de drept și respectarea drepturilor omului.
Pacea, securitatea și prosperitatea nu pot fi considerate ca fiind garantate; este esențial să învățăm din lecțiile istoriei și să ne asumăm, fiecare dintre noi, responsabilitatea de a proteja aceste realizări'.
În data de 8 mai 1945, Wehrmachtul german a capitulat necondiționat în fața Aliaților, ceea ce a dus la încetarea ostilităților în Europa și la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. O dată cu sfârșitul războiului, s-a prăbușit și regimul național-socialist din Germania, deschizând calea către o Germanie democratică într-o Europă liberă.
Notă: Fotografiile pot fi folosite în activitatea de presă
Link https://we.tl/t-QDpNnpyGCR
Copyright: Ambasada Germaniei la București / Relu Calotă
* Însărcinatul cu afaceri a.i. Christian Plate, ambasadorul Nicolas Warnery și secretarul de stat Clara Staicu, împreună cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.
Mai multe informații puteți găsi pe pagina de Facebook a Ambasadei Germaniei la București
https://www.facebook.com/AmbasadaGermaniei
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].