Timiș: Operațiuni de descărcare arheologică în cartierul timișorean Fabric, unde se vor desfășura lucrări de regenerare urbană

Municipalitatea va începe în acest an lucrări de regenerare urbană în cartierul Fabric - Piața Traian și Piața Romanilor, una dintre cele mai frumoase zone istorice ale Timișoarei, urmând să fie efectuate și operațiuni de descărcare arheologică în acest spațiu dezvoltat mai ales din secolul al XVIII-lea.
Autoritățile vor desfășura lucrări pe o suprafață de 5.500 de metri pătrați.
Andrei Georgescu, arheolog la Muzeul Național al Banatului (MNB), afirmă că, fiind vorba de o zonă construită de habsburgi în urmă cu trei secole, nu este exclusă descoperirea unor vestigii din perioada medievală târzie și modernă a orașului.
'Nu știu exact care este proiectul și ce zone afectează mai precis. Fiecare lucrare se face și în funcție de proiect. Adică dacă intervenția în sol este minimă, chiar dacă este un sit arheologic și în funcție de zona în care se intervine mai adânc sau mai puțin adânc, acolo se pot face descoperiri arheologice sau cercetări arheologice. Sigur, putem găsi urme din perioada medievală târzie și modernă a Timișoara, din primele etape ale locuirii de după cucerirea austriacă din 1716-1718. Din cunoștințele noastre, în zona aceea s-au efectuat săpături. Pe strada Lunei, mai precis, în anii 1980-1990, au fost realizate de către Florin Medeleț. Au fost făcute descoperiri datând din perioada medievală târzie, probabil epoca otomană. Dar desigur, prin cartierul Fabric, al Cetății și altele, sunt șanse să fie descoperite vestigii din mai multe epoci. Noi avem experiență cu săpăturile din centrul Timișoarei, unde am găsit perioade istorice pe care nu le aveam atestate înaintea săpăturilor. De exemplu, în Piața Unirii au fost găsite și urme de acum 2.500-2.600 de ani de locuire sau din mileniu I d.Hr., fapt pe care nu îl cunoșteam înaintea cercetărilor, pe lângă descoperirea din perioada otomană și austriacă, de care știam. Există mai multe urme ale morilor din lemn, depinde în ce context s-au păstrat. În Timișoara se păstrează lemnul, de obicei construcțiile erau din lemn. În zonele mlăștinoase am găsit, chiar și în centrul Timișoarei, destul de bine păstrat, lemnul care a avut chiar și 400-500 de ani vechime. În condiții anaerobe, lemnul se păstrează destul de bine', a declarat arheologul pentru AGERPRES.
Potrivit viceprimarului Ruben Lațcău, vor fi făcute săpături de până la 3,5 metri adâncime pentru schimbarea rețelei edilitare.
'Durata de execuție a proiectului este de 30 de luni, dar vorbim despre o zonă istorică, despre Piețele Traian, Romanilor, Sinagoga Fabric, unde vor fi și săpături de până la 3,5 metri adâncime pentru schimbarea rețelei edilitare. Acolo a fost și un cartier turcesc înfloritor în perioada vilaietului Timișoarei și cu siguranță arheologii vor face descoperiri. (...) Nu puteam să reabilităm 5.500 metri pătrați de spațiu public fără să schimbăm rețelele de apă, canal sau să îngropăm în subteran fire de comunicații sau rețele de gaz. Întreaga infrastructură edilitară va fi înlocuită (...). Am contractat un acord cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, care va acoperi cheltuieli pentru două investiții majore, pentru care Primăria Timișoara a câștigat și finanțare europeană: Regenerare Urbană zona Piața Traian și Retehnologizarea Rețelei de Termoficare Etapa III. (...) Cu siguranță, acolo se vor găsi lucruri interesante. Știm că în fața Sinagogii a curs canalul morilor; până în zona Pestalozzi erau morile Timișoarei din perioada ante și interbelică', a declara Ruben Lațcău în Consiliul Local.
Piața Traian poate deveni un nou centru atractiv pentru turiști, pentru zona de divertisment, întrucât actualul centru din Cetate este deja supraaglomerat, susține Lațcău.
Pe parcursul altor descărcări arheologice desfășurate în Cetatea Timișoarei, în ultimele două decenii, au fost descoperite urmele vechii biserici medievale transformate în moschee în perioada pașalâcului turcesc (secolele XVI-XVII), colțul de nord-vest din fundația Bisericii Iezuite (demolată la 1914), două fragmente de zidărie turcească atribuite marii moschei, pe un traseu paralel cu fundația lăcașului iezuit, fundația minaretului din cărămidă și cimitirul musulman, care conținea aproape o sută de morminte. De asemenea, sub nivelul moscheii au fost descoperite două niveluri de case din lemn care aparțin de perioada pre-otomană a orașului și două apeducte din perioada otomană, peste 50 de morminte de înhumație, orientate est-vest, datate în secolele XVI-XVII, care aparțin populației musulmane prezente în cetate în perioada pașalâcului, dar și ceea ce par a fi oseminte ale unei cămile, animale folosite de otomani pentru deplasare.
Puțini dintre cei care trec acum prin cea mai mare intersecție din Piața Traian își pot imagina că pe acolo treceau multe brațe ale râului Bega, pe ale cărui maluri se înșiruiau, pe sute de metri, zeci de mori, până în zona actualului Parc al Copiilor.
Piața Traian are numeroase palate biseculare, dar administratorii din perioada comunistă au compartimentat spațiile, apoi le-au repartizat muncitorilor. Aceștia și-au amenajat apartamente, însă mulți nu au putut întreține clădirile, iar unele dintre ele s-au prăbușit.
***
Potrivit istoricilor, numele cartierului Fabric provine de la faptul că în secolele XVIII - XIX austriecii au ridicat fabrici și manufacturi dincolo de porțile Cetății Timișoarei. Aici erau morile de apă, fabrica de postav și o mare comunitate evreiască care a ridicat aici inclusiv o sinagogă care mai dăinuiește și astăzi. Prima manufactură în această zonă, după eliberarea de sub otomani, a fost o fabrică de postav, în imediata vecinătate a primei mori. Au fost și alte manufacturi precum cărămidării, moara de hârtie, manufactura de produs sârmă, fabrica de mătase.
În acest cartier au fost ridicate în secolul XIX fabricile marilor latifundiari. În zonă se găseau mai multe obiective, cele mai reprezentative fiind ''Insula popii'', cu mori de apă ridicate pe canalele Begheiului, biserica romano-catolică din cartierul Fabric, Fabrica de Bere (construită în 1718, fiind cea mai veche din România), Fabrica Anheuer (care producea seifuri pentru bănci), berăria ''La Ursul negru'' (Schwarzer Bar). Tot aici se află Palatul ''Ștefania'', construit între 1909-1910 de Laszlo Szekely, arhitectul Timișoarei moderne. AGERPRES/(AS - redactor: Otilia Halunga, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
IGSU: Cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade în Vrancea; nu au fost semnalate pagube sau victime
Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs, duminică seara, în zona seismică Vrancea, nefiind semnalate pagube materiale sau victime, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri. 'Până la acest moment, nu au fost primi
Prahova: Urși ajunși pe străzi din Sinaia și Cornu; au fost emise alerte
Doi urși au apărut, duminică seară, pe străzi din stațiunea Sinaia, respectiv comuna Cornu, sat Cornu de Jos, populația din aceste localități fiind avertizată prin mesaje RO-ALERT. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, la Sinaia, animalul a fost văzut pe strada Horia Cloșca și Crișan. Cetățenii din cele do
Harghita: Misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș
Pompierii militari și civili desfășoară, duminică seara, o misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș, în municipiul Toplița, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Misiune de căutare - salvare a unei persoane, în râul Mureș, munic
Alba: Turist accidentat la un picior, într-o drumeție pe Piatra Secuiului
Un turist de 31 de ani s-a accidentat, duminică, în timpul unei drumeții pe Piatra Secuiului, la Rimetea, suferind un traumatism la piciorul drept. Potrivit reprezentanților Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba, echipajul de serviciu a intervenit duminică pe un traseu de pe Piatra Secuiului în sprijinul unui turist
Alba: Proiect de valorificare turistică a traseului șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana
Șurile cu acoperiș de paie de pe Transapuseana, drum care străbate una dintre cele mai frumoase zone ale județului Alba, prin Munții Metaliferi, vor fi inventariate, cercetate și promovate prin proiectul 'Alba vernaculară', inițiat de Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia și sprijinit financiar de Consiliul Județean (CJ) Alba.
Giurgiu: Un motociclist de 42 de ani a murit în urma unui accident produs pe DN 61, la Dealu
Un motociclist în vârstă de 42 de ani a murit, duminică, în urma unui accident rutier produs pe DN 61, în localitatea Dealu din județul Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe DN 61, în localitatea Dealu, în urma unui accident rutier în care a fost implic
Maramureș: Depozit de apartură casnică uzată, distrus de incendiu
Un depozit de aparatură casnică uzată din municipiul Baia Mare a fost distrus de un incendiu puternic, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș, Adriana Șanta. Incendiul a izbucnit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. 'Au ars o anexă &ici
UPDATE Maramureş: Ucrainenii blocaţi într-o ravenă, extraşi de salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră
Cei trei cetățeni ucraineni blocați într-o ravenă din Munții Maramureșului, după ce au trecut granița în România, au fost extrași de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După o operațiune de căutare - salvare car
MAE/Atenționare de călătorie: Regatul Suediei reintroduce controlului la frontierele interne de stat
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei că autoritățile suedeze au luat decizia de a reintroduce controlul la frontierele interne de stat, în perioada 12 mai - 11 noiembrie 2025. 'Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor rom
Debitul Dunării la intrarea în țară ajunge la 5.200 mc/s, la finele săptămânii viitoare; media lunii mai-7.250 mc/s
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere în primele patru zile ale intervalului până la valoarea de 5.400 mc/s, apoi în scădere până la sfârșitul intervalului la valoarea de 5.200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrolo
Prognoză ANM: Vreme deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara
Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara, cu ploi și vânt, lapoviță și ninsoare în zona montană, în timp ce temperaturile minime vor coborî până la două grade Celsius, iar cele maxime vor urca până la 23 de grade, potrivit prognozei săptămânale emise de Admin
Sibiu: Urs accidentat mortal pe DN 1; circulația a fost afectată
Un urs a fost accidentat mortal de două autoturisme, duminică, pe DN 1, în zona localității sibiene Hula Bradului. 'Un urs a fost lovit de două autoturisme conduse din direcții opuse. Evenimentul s-a soldat cu decesul animalului și avarierea celor două autoturisme', au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean S
Sibiu: O femeie a decedat și alte două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs pe A1
O femeie a decedat în urma unui accident rutier produs la kilometrul 259 al autostrăzii A1, în zona localității Cristian, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Elena Welter. Alte două persoane, o femeie și un copil, au fost rănite în accident. 'În timp ce c
Neamț: Trei copii și patru adulți aflați într-o căruță, răniți după ce un autoturism a acroșat atelajul
Trei copii și patru adulți care se aflau într-o căruță au fost răniți, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce un autoturism a acroșat atelajul în localitatea Topolița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că, în
Tulcea: Minora dată dispărută s-a întors acasă
Minora în vârsta de 14 ani din localitatea Luncavița, dată dispărută de către familie, a fost găsită de polițiști în timp ce se întorcea acasă. Fata a plecat de acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar părinții ei au alertat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Tulcea. Autoritățile au emis un mesaj RO