logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vrancea: Creșterea numărului de copii cu TSA determină autoritățile din județ să deschidă noi centre specializate

Image

Circa 500 de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist (TSA) sunt înregistrați în evidența Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul DGASPC Vrancea, dar numărul real al acestora ar putea fi mult mai mare deoarece unii părinți evită obținerea certificatului de handicap, iar alții nu au încă un diagnostic confirmat, spune psihologul Lavinia Budescu.

''În Vrancea, nu există o statistică clară la nivelul copiilor cu diagnostic cu TSA. La Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul DGASPC Vrancea, la finalul anului 2023 erau în evidență 460 de copii cu TSA încadrați în grad de handicap, iar la finalul anului 2024 erau înregistrați 514 copii cu TSA. Dar aceștia sunt copiii care au un certificat de grad, nu sunt automat toți copiii cu TSA din județ. Mulți copii cu TSA nu sunt înregistrați în grad de handicap pentru că părinții fie nu au dorit, fie încă nu sunt diagnosticați cu TSA'', a declarat, pentru AGERPRES, psihologul Lavinia Budescu.

 


Adoptarea Legii Autismului și dezvoltarea centrelor de zi pentru copii cu TSA au facilitat accesul familiilor la servicii medicale și de recuperare și a dus implicit la o creștere semnificativă a numărului de cazuri identificate. Și în Vrancea, comparativ cu anul 2012, când s-a înființat primul centru specializat din județ, numărul copiilor cu TSA a crescut considerabil.

''Odată cu schimbarea legislației (...), cu dezvoltarea centrelor pentru copii cu TSA, respectiv a centrelor de zi, s-a creat pârghia între familie și specialiști. Și atunci părinții au accesat mai ușor servicii medicale, servicii de recuperare, și au putut identifica o eventuală dizabilitate la nivelul comportamentului copilului sau la nivelul cognitiv și atunci și numărul de cazuri s-a mărit. Astfel că au devenit mai numeroase aceste cazuri. În 2012, atunci când am înființat Centrul de Recuperare pentru copii cu TSA în Vrancea, numărul copiilor era foarte redus față de ce avem în prezent și dacă ar fi să văd o rezolvare a acestor situații, pentru a maximiza posibilitățile părinților de a avea acces la servicii de terapie și ca răspuns la creșterea numărului de copii cu TSA, ar fi indicat ca la nivelul județului să fie dezvoltate rețele de astfel de centre publice, care să ofere servicii de recuperare copiilor'', spune psihologul.

Deși legea prevede integrarea copiilor cu dizabilități în școlile de masă, Vrancea se confruntă cu un deficit de profesori specializați pentru a lucra cu elevii cu TSA. Conform legislației, într-o clasă obișnuită nu pot fi mai mult de doi copii cu dizabilități, tocmai pentru a asigura un mediu educațional echilibrat atât pentru ei, cât și pentru colegii lor.

 


''Conform legii învățământului, într-o clasă de elevi la școala de masă trebuie să existe maxim doi copii cu dizabilități, pentru că dacă numărul copiilor cu dizabilități într-o clasă este prea mare, așa cum este proiectat învățământul de masă acum, nu poate să ofere beneficii de învățare adecvate nici celor neurotipici, nici celor neurodivergenți, și atunci este ineficient. În decursul anilor, am descoperit acest sistem de învățare care se numește TEACCH, pe care l-am recomandat de fiecare dată ca sistem ideal de învățare pentru toți copiii de vârstă mică și cu dizabilități de dezvoltare. Acest sistem presupune un spațiu structurat, adecvat capacității lor de înțelegere și le oferă predictibilitate, rutine adecvate, un mediu de învățare în care ei sunt protejați de o suprasaturație senzorială. Au ghidaj, se stimulează foarte mult capacitatea de a lucra independent și astfel se dezvoltă autonomia personală a copilului sau elevului cu dizabilități. Se folosesc foarte mult instrumente de tip vizual, aproape totul e la nivel vizual, cu pictograme, imagini, simboluri care ghidează pe copii în adaptarea la mediu. În momentul de față, în Vrancea nu avem astfel de unități de învățâmânt. Noi am implementat această metodă în cadrul centrului nostru încă de la înființarea lui, din 2012, și a funcționat extrem de bine. În decursul anilor, am încercat să o continuăm, dar mutându-ne foarte des, spațiul nu ne-a permis întotdeauna. Sperăm ca în noul sediu să repunem în funcțiune această metodă, astfel încât copiii să beneficieze de cele mai bune condiții de recuperare'', a relatat Lavinia Budescu.

Părinții au un rol esențial în terapia copiilor cu TSA. De altfel, un aspect crucial în recuperarea copiilor cu TSA este acceptarea dizabilității de către părinți. Pentru a sprijini această tranziție, specialiștii recomandă organizarea unor programe de tip ''Școala Părinților'' în școli, pentru a-i ajuta pe părinți să înțeleagă mai bine nevoile specifice ale copiilor cu TSA.

''Cred că aceste grupuri de 'Școala Părinților' ar trebuie să existe și la nivelul școlii. Pentru că e vorba și de educarea părintelui, în sensul de a-l a conștientiza vis-a-vis de nevoile reale ale copilului. Pentru că a ignora particularitățile psihologice ale unut copil cu dizabilități și a-l pune alături de ceilalți care nu au astfel de particularități înseamnă a pune presiune și pe copilul cu dizabilități, și pe ceilalți copii. Deși părinții spun 'copilul meu are drepturi', s-ar putea ca tocmai tu, părinte, să nu-i respecți drepturile și, atunci, ideal e să-l învățăm pe părinte că el, da, are drepturi, dar acele drepturile sunt ale unei persoane care are o neurodivergență, care e atipic și atunci îi respectăm acest drept lui, dar nu-l facem să devină altcineva, pentru că asta înseamnă că nu-l acceptăm, și manifestăm practic o intoleranță față de copil. Și noi vrem ca el să beneficieze de acceptare, de protecție, de sentimentul că e util și funcțional. Deci un copil care nu este acceptat de părinți, nu se va simți acceptat într-o școală'', afirmă Lavinia Budescu.

 


Acceptarea realității și observarea progreselor copilului sunt factori care pot ajuta părinții să depășească mai ușor impactul emoțional al diagnosticului. Procesul este încă unul dificil și emoțional, multe familii fiind profund afectate. De multe ori, mamele renunță la carieră pentru a deveni însoțitoarele copiilor lor, iar tensiunile din familie pot duce chiar la separări sau divorțuri.

''Este foarte greu pentru un părinte să accepte că are un copil cu dizabilități. Foarte greu. Sunt situații care îi afectează pe termen lung. Cei mai mulți sunt afectați pe toate planurile vieții, de exemplu multe mame renunță la a mai lucra și devin însoțitorii copilului. Relațiile dintre membrii familiei se modifică, de multe ori apar, din nefericire, și divorțuri, părinții se separă pentru că nu pot să ducă suferința asta și consideră că dacă se îndepărtează, le e mai ușor. E un diagnostic dur. Dar noi, psihologii, și cei care lucrăm în domeniu, facem ca părinții să devină parte din terapie, parte din echipa noastră, îi îndemnăm să comunice liber absolut orice nevoie pe care o au legată de copil, de evoluția copilului, ca să putem să le oferim un sprijin permanent atunci când au nevoie. Împărtășirea asta, a dificultăților prin care trec, s-ar putea ca pe ei să-i ajute în acceptarea realității și, în plus, încă un factor care s-ar putea să îi ajute în acceptarea diagnosticului, sunt progresele pe care le face copilul pentru că, odată ce încep să se adapteze, să învețe lucruri, devin mai flexibili, mai relaxați'', susține psihologul.

Centrul de Recuperare pentru copii cu TSA din Focșani primește tot mai multe solicitări, nu doar din județul Vrancea, ci și din localități din județele învecinate. Creșterea numărului de cazuri impune dezvoltarea unor centre publice specializate și adaptarea sistemului educațional la nevoile acestor copii.

Pentru a răspunde acestei nevoi, Consiliul Județean Vrancea a amenajat, în Crângul Petrești, un Centru comunitar modern destinat copiilor cu dizabilități. Acesta urmează să fie inaugurat în curând și va oferi servicii esențiale pentru aproximativ 150 de copii și tineri care necesită recuperare și sprijin pentru integrare. Pe lângă terapiile specifice, centrul va pune la dispoziție activități de recreere, socializare, sport și cultură.

''Centrul acordă servicii de abilitare, reabilitare, recuperare nu doar copiilor cu dizabilități, nu doar copiilor încadrați într-un grad de handicap. Pentru că încadrarea în grad de handicap este o decizie a părintelui. Acest centru comunitar poate să acorde servicii și acelor copiii care nu sunt încadrați în grad de handicap, servicii de abilitare, reabilitare sau recuperare neuropsihomotorie'', spune Claudia Constantinescu, coordonatorul Centrul comunitar pentru copii cu dizabilități Petrești. AGERPRES / (A - redactor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea) 

* Sursa fotografiilor: DGASPC Vrancea 

Afisari: 1611

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 11-02-2025 18:44

Suceava: Trei persoane au fost rănite, după coliziunea între două autoturisme la Cornu Luncii

Trei persoane au fost rănite, în urma unui accident rutier produs, marți, pe raza comunei Cornu Luncii, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit acestora, în accident au fost implicate două autoturisme. 'Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru

Administratie 11-02-2025 18:35

Vrancea: Investitori chinezi, interesați să valorifice deșeurile din județ și să le transforme în biogaz și energie electrică

Președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Nicușor Halici, a avut, marți, o întâlnire cu reprezentanți ai unor investitori chinezi, care au venit la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret pentru o primă analiză a potențialului de valorificare a deșeurilor din județ, acestea putând fi transformate în biogaz și energie elec

Social 11-02-2025 18:21

Bihor: 118 apeluri de urgență pe zi, primite în 2024 la dispeceratul integrat al ISU

Pompierii dispeceri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bihor și personalul SMURD și SAJ din cadrul dispeceratului comun ISU-SAJ Bihor au gestionat, anul trecut, 43.266 apeluri de urgență, cu o medie de 118 pe zi (în creștere cu circa 9% față de anul 2023), 15.496 dintre acestea, 35,8%, concretizându-se în intervenții. Potrivi

Administratie 11-02-2025 17:46

Petiție online pentru amenzi de o sută de ori mai mari, în cazul defrișărilor ilegale

O petiție online pentru majorarea amenzilor de la 50 la 5.000 de lei în cazul defrișărilor ilegale a fost lansată de către grupul civic 'Parcul IOR dispare'. Petiția publicată pe platforma petitieonline.com este adresată consilierilor generali ai Municipiului București. 'Pe

Administratie 11-02-2025 17:06

Tănase (BVB): O dată la 10 ani trebuie să actualizăm Codul de Guvernanță, ca emitenții să vadă inclusiv aspecte legate de sustenabilitate

Codul de Guvernanță Corporativă trebuie actualizat o dată la 10 ani, astfel încât emitenții să vadă care sunt trendurile în ceea ce privește guvernanța, inclusiv aspectele legate de sustenabilitate, a declarat, marți, la un eveniment de specialitate, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase. 'Sustenabilitatea

Administratie 11-02-2025 16:15

Ministrul Mediului: E doar o chestiune de timp până la un colaps din punct de vedere economic la Romsilva

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, marți, că va sta de vorbă cu sindicaliștii din Silvicultură despre sporurile 'nerușinate' de la Romsilva, dar și despre ceea ce se va întâmpla cu Regia Națională a Pădurilor pe termen lung. 'Bineînțeles că voi sta de vorbă cu reprezentanții structurilor sindicale

Social 11-02-2025 16:14

Studiu USV: Mierea de mană și cea polifloră montană de Suceava, mai bune decât mierea de manuka

Mierea de mană și mierea polifloră montană din județul Suceava au proprietăți similare sau mai bune decât celebra miere de manuka, produsă în Noua Zeelandă, relevă un studiu întocmit de cercetătorii Universității 'Ștefan cel Mare' din Suceava (USV). Cei patru cercetători din cadrul USV, respectiv biologul Liliana Luca și inginerii Dan

Social 11-02-2025 14:41

Sondaj al Salvați Copiii: Aproape 50% dintre minori au fost jigniți pe internet

Aproape 50% dintre minori au fost jigniți pe internet, potrivit unui sondaj al Salvați Copiii, a declarat președintele executiv al organizației, Gabriela Alexandrescu, marți, într-o conferință de presă. Potrivit acesteia, a crescut foarte mult procentul cazurilor de copii victime ale cyberbullying-ului față de acum doi ani, când era de 40%, potrivi

Administratie 11-02-2025 14:15

Speciile de toamnă și pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, din cauza temperaturilor scăzute (agrometeo)

Speciile de toamnă și pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată țara pe parcursul acestei săptămâni, iar pe suprafețele agricole fără strat protector de zăpadă, unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor, vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar, potrivit pr

Social 11-02-2025 14:08

Hunedoara: O cățelușă pierdută de Crăciun, din cauza petardelor, găsită după ce a apărut pe pagina de Facebook a IPJ

O cățelușă care a fost pierdută în Ajunul Crăciunului, după ce s-a speriat de zgomotul petardelor și a fugit de acasă, din municipiul Hunedoara, a fost găsită de stăpânii ei la Deva, la peste 20 de kilometri distanță, după mai bine de o lună și jumătate, în urma mobilizării polițiștilor și a iubitorilor de animale, a informat marți Inspectoratul de Poliție

Social 11-02-2025 13:50

Mureș: Pompierii au intervenit timp de trei ore la un incendiu izbucnit la un uscător de cereale din Sânpaul

Pompierii din Târgu Mureș și pompierii voluntari din cadrul SVSU Iernut au intervenit, marți, timp de trei ore, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un uscător de cereale din localitatea Sânpaul, aparținând celei mai moderne baze de recepție a cerealelor din țară. ''Pompierii au intervenit pentru stingerea unui

Administratie 11-02-2025 13:26

Bihor: Primăria Oradea, prima din țară cu sistem GIS, hărți de zgomot și de spații verzi interactive

Primăria Oradea este prima din țară care dispune, din anul 2005, de un sistem de informații geografice (GIS), necesar atât pentru elaborarea diferitelor documentații pentru proiectele de urbanism, cât și pentru a oferi informații altor instituții sau companii sau chiar pentru informarea populației, a informat marți, în conferință de presă, arhitectu

Administratie 11-02-2025 12:27

Alba Iulia, în premieră în ultimii ani la un târg internațional de turism

Primăria municipiului Alba Iulia va participa, în premieră în ultimii șase ani, la un târg internațional de turism, acesta având loc săptămâna viitoare, în Ungaria, unde se estimează că vor fi prezenți peste 30.000 de vizitatori, a anunțat, marți, administrația locală. ''Între 20 și 23 februari

Social 11-02-2025 11:06

Bacău: O fetiță în vârstă de doi ani a suferit arsuri în urma unui incendiu, la Săucești

O fetiță în vârstă de doi ani, din localitatea Săucești, a suferit arsuri în urma unui incendiu care a izbucnit marți în locuință, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. La fața locului au intervenit mai multe echipaje de pompieri cu autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, precum și un e

Social 11-02-2025 11:01

World Vision: 8 din 10 adolescenți care au TikTok îl accesează zilnic și au primit conținut politic în perioada alegerilor

Mai mult de 8 din 10 adolescenți care au TikTok accesează zilnic platforma și au primit conținut politic în perioada alegerilor, conform unui sondaj realizat de World Vision România. ''Peste 84% dintre adolescenții cu vârste între 14 și 19 ani care au cont de TikTok accesează platforma zilnic, iar peste jumătate