logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Activitatea la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată; a fost desființat postul de director de producție, iar operatorii au demisionat

Imagine din galeria Agerpres

Activitatea de producție de energie la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată, ceea ce ar duce la sistarea căldurii în municipiul Craiova și a agentului termic primar către firma Ford Otosan, după ce actuala conducere a desființat postul de director de producție, iar tablotierii - operatorii din camera de comandă (cazan și turbină) au demisionat în masă și nu mai vor mai veni la muncă după 24 februarie.

Directorul general al Electrocentrale Craiova, Lorena Voican, a declarat, miercuri, pentru AGERPRERS, că Ministerul Energiei, acționarul majoritar al societății, a fost informat despre situația în care se află unitatea pentru a se găsi o soluție în cazul în care tablotierii își vor menține demisiile survenite în urma reorganizării și desființării mai multor posturi, printre care și cel de director de producție.

'S-a făcut o modificare în organigramă ca urmare a ordonanței și a adresei ministerului de reorganizare la nivel de societate. S-au desființat câteva posturi cu prioritate TESA, nu am umblat la producție, în rest au fost și posturi ocupate și vacante din posturile TESA de conducere. Nu este un conflict de muncă, sindicatul a fost informat, nu este o concediere colectivă. S-a revenit la organigrama cu care societatea a funcționat din 2022 până acum câteva luni. În acest moment mai sunt angajate 503 persoane', a declarat directorul Electrocentrale Craiova, Lorena Voican, pentru AGERPRES.

Aceasta a mai afirmat că planul de restructurare este la nivelul unității, pentru eficientizarea activității, având în vedere și adresa ministerului și situația în care se află societatea. 'Din punct de vedere financiar, suntem pe pierdere. Am încercat o eficientizare a activității', a mai afirmat Voican.

Legat de demisiile tablotierilor, Voican a afirmat că activitatea de producție a societății ar putea fi afectată dacă aceștia își vor menține deciziile. 'În acest moment nu putem vorbi de sistarea furnizării căldurii în Craiova, vedem care este parcursul. Sunt câțiva colegi din societate care și-au depus demisiile, am informat ministerul, am discutat pentru a găsi o soluție în cazul în care dumnealor își vor menține demisiile, să nu ne aflăm în imposibilitatea de a mai funcționa. Aceste demisii pot afecta activitatea societății, pentru că vorbim de colegii tablotieri, cei care deservesc cazanele din cadrul societății', a mai spus directorul Electrocentrale Craiova.

Directorul de producție al Electrocentrale Craiova, Dan Vasile, fost director general al societății până la numirea Lorenei Voican, a declarat, pentru AGERPRES, că actuala conducere a decis să îi desființeze postul, în acest moment aflându-se în preaviz, iar după data de 28 februarie nu va mai avea loc de muncă.

'În contextul solicitării Ministerului Energiei de reducere a costurilor, cheltuielilor de personal, cheltuieli bunuri și servicii, directorul general a propus o altă organigramă. Pe mine m-a chemat și mi-a spus direct că îmi desființează postul, pentru că nu m-a simțit că îi sunt aproape și nu e obligată să îmi ofere alt loc de muncă, deși contractul colectiv de muncă prevede altceva în condițiile în care se fac disponibilizări. Deci este desființare de post cu concediere individuală. Am și primit preavizul, practic acum sunt în preaviz, dar cu data de 28 februarie mi se va încheia contractul individual de muncă. Doamna director nu are nicio treabă cu contractul colectiv de muncă. Și asta în condițiile în care doamna director general tot reducând costurile, de prin luna octombrie și-a adus secretara pe post de inspector la resurse umane, detașată de la Termo Urban. A profitat de acest lucru ca să desființeze postul de director de producție. Dacă desființezi postul de director de producție când activitatea principală a Electrocentrale Craiova este producție energie electrică și termică, ce se mai poate spune despre restul activității?', a declarat Dan Vasile, pentru AGERPRES.

Acesta a mai afirmat că unitatea este pe pierdere, ca de altfel toate termocentralele pe cărbune, pentru că peste 50% din costuri merg către certificatele de CO2, iar Complexul Energetic Oltenia este pe plus fiindcă primește ajutor de stat (a primit peste un miliard de euro în trei ani n.r.).

În urma demisiilor tablotierilor, activitatea de producție energie electrică a termocentralei se va opri, Electrocentrale Craiova putând funcționa eventual cu cazanele de abur industrial, care ar putea asigura căldură pentru Craiova la 30% din necesitate.

'Noi ne-am dat demisia, iar după 20 de zile de la data informării angajatorului, nu vom mai veni la serviciu. Deci pe 24 februarie grupurile vor fi oprite. Angajații societății vor declanșa greva generală în urma deciziei directorului general de a face concedieri fără dialog social cu sindicatele, inclusiv de a-i concedia pe directorii specialiști cu contracte nedeterminate, de a opri grupurile energetice și a băga societatea în insolvență. Ne-am săturat de specialiști în management. Operator în camera de comandă, cazan și turbină nu pot fi angajați de niciunde, fiindcă este vorba de alt tip de instalații. Chiar dacă ar aduce de la Turceni sau de la Ișalnița, deși nici ei nu au personal, fiindcă sunt în aceeași situație ca și noi: tot cu pensionari lucrează. Solicităm revocarea deciziei de concediere și să fie pus pe funcție domnul director Dan Vasile, specialist în domeniu cu peste 30 de ani de activitate, cu foarte multe contribuții profesionale pentru societate și conducând această instituție din funcția de director sucursală și director general în ultimii 12 ani. Vom opri butonul centralei, astfel municipiul Craiova cu toți consumatorii vor rămâne cu zero grade în calorifere', a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre angajații demisionari.

Ministerul Energiei a informat, săptămâna trecută, că a demarat un amplu proces de eficientizare și de restructurare a companiilor de stat din domeniu, fiind vizate economii totale de peste un miliard de lei, fără afectarea bunei funcționări a activității de producție și a planurilor de investiții în curs.

'În contextul necesității de optimizare a cheltuielilor publice generat de prevederile Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, și de creștere a eficienței în sectorul energetic, Ministerul Energiei a inițiat un amplu proces de eficientizare și de restructurare a companiilor de stat din domeniu', se menționează într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis AGERPRES pe 28 ianuarie.

Ministerul Energiei a anunțat, încă de la începutul anului, că va iniția un plan de restructurare a companiilor de stat din sectorul energetic, ce vizează reducerea substanțială a costurilor și eliminarea ineficiențelor, cu scopul de a asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestor companii.

În acest sens, ministrul de resort, Sebastian Burduja, a transmis companiilor din portofoliul ministerului o adresă prin care li s-a solicitat acestora o analiză riguroasă a activității pe toate palierele funcționale și transmiterea către Ministerul Energiei a unui Plan de eficientizare a cheltuielilor, care să includă modalități de implementare a măsurilor de reformă și, totodată, măsuri concrete pentru creșterea veniturilor companiilor din portofoliul ministerului prin analiza activelor neproductive/nefuncționale și propunerea de soluții clare pentru valorificarea acestora și introducerea lor în circuitul economic, se arată în comunicatul menționat.

Printre cele mai importante măsuri se numără: reducerea posturilor de conducere cu minimum 30%, scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ cu minimum 20%, reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile cu minimum 20%, reducerea cu cel puțin 50% a cheltuielilor de protocol și sponsorizărilor, precum și stoparea angajărilor, cu excepția cazurilor temeinic justificate; reducerea posturilor de conducere, urmărindu-se simplificarea structurilor organizatorice și eliminarea unor funcții, cu scopul de a reduce birocrația și de a crește eficiența decizională, rezultând reducerea cheltuielilor și a aparatului administrativ de la nivelul fiecărei companii; scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ, fără a afecta activitățile productive, cu scopul de a eficientiza procesele interne.

'Subliniem faptul că nu sunt vizate persoanele care își fac treaba, cele care sunt esențiale pentru buna funcționare a companiilor, angajații din activitățile de producție (cariere, mine, termocentrale, hidrocentrale, centrale nuclearo-electrice etc.)', mai preciza comunicatul ministerului. AGERPRES / (A - redactor: Maria Mitrică, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 426

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 05-02-2025 20:46

UPDATE Hunedoara: Incendiul de vegetație uscată de la Petrila a fost lichidat; au ars 10 hectare

Aproape 10 hectare de teren au ars, miercuri seara, într-un incendiu de vegetație uscată care a izbucnit în zona Maleia din orașul Petrila, la fața locului intervenind pompierii militari din Petroșani și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Petrila. 'Incendiul a fost lichidat. A ars vegetație pe

Social 05-02-2025 20:05

Constanța: Două persoane au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc din Mangalia

Două persoane au suferit arsuri și au fost transportate la spital în urma unui incendiu care a izbucnit miercuri seară, într-un bloc din municipiul Mangalia. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dobrogea', cinci persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și alți 30 de locatari ai imobilului a

Social 05-02-2025 18:27

Hunedoara: Comportamentul amfibienilor, tulburat de schimbările climatice; salamandră ieșită din hibernare în Parcul Național Retezat

O salamandră a fost observată de angajații Parcului Național Retezat (PNR) în timpul unei acțiuni de monitorizare a faunei efectuată în luna ianuarie, în condițiile în care specialiștii instituției susțin că în această perioadă a anului amfibienii de acest fel trebuie să se afle în stare de hibernare. Potriv

Administratie 05-02-2025 16:57

Reprezentanții județelor Bihor și Alba analizează soluțiile privind delimitarea teritorială în zona schiabilă Arieșeni

Reprezentanții județelor Bihor și Alba s-au întâlnit miercuri pentru o ședință de lucru la sediul Primăriei Arieșeni, cu scopul de a identifica o soluție privind delimitarea teritorială dintre județe în zona schiabilă Arieșeni, a informat, într-un comunicat, CJ Bihor. 'Concret, a fost dezbătută situația pârtie

Social 05-02-2025 16:54

Galați: Contracte de 57 de milioane de euro, semnate de ANIF de la începutul anului, pentru reabilitarea sistemelor de irigații

Directorul general al filialei teritoriale Galați a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Sorin Adrian Pîrvu, a semnat de la începutul anului contracte în valoare de peste 57 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigații din județ, și anume, pentru refacerea și modernizarea Sifonului Mălina și a Sifonului Lozova.

Social 05-02-2025 15:35

Hunedoara: Reabilitarea sediului ISU reduce cu 60% cheltuielile cu energia primară

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara va plăti facturi la energia primară mai mici cu 60% pentru consumurile înregistrate la sediul instituției, după finalizarea unui proiect ce a avizat reabilitarea și modernizarea clădirii principale, momentul fiind marcat miercuri printr-o festivitate la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților

Administratie 05-02-2025 14:49

Vaslui: Doar opt clădiri cu risc seismic ridicat incluse în programul de consolidare finanțat de MDLPA

Un număr de doar opt clădiri cu risc seismic ridicat din județul Vaslui sunt incluse în programul de consolidare și reabilitare derulat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. Conform listelor-sinteză privind obiectivele de investiții pentru subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clă

Administratie 05-02-2025 13:54

Neamț: Se circulă în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ, nefiind închis niciun sector, a informat, miercuri, Consiliul Județean (CJ) Neamț. 'În județul Neamț continuă ninsorile, iar in ultimele 24 de ore, în unele zone a fost semnalat polei. Pe întreaga rețea de drumuri județene s-a

Social 05-02-2025 13:49

Harghita: Centrele de zi pentru vârstnici înființate de Caritas- șansa ca seniorii să rămână activi mai mult timp

Centrele de zi pentru vârstnici, înființate de Asociația Caritas în județul Harghita, reprezintă o șansă pentru seniori ca să rămână activi mai mult timp și fac parte din strategia pe termen lung a organizației referitoare la nevoile pe care le au aceste persoane. Înființate în mai multe localități ale județului, precum Mier

Administratie 05-02-2025 09:57

Primarul din Miercurea-Ciuc, despre restructurările de personal: Avem 66% din posturi ocupate; e nevoie de specialiști

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că instituția pe care o conduce are deficit de personal și că ar fi nevoie de angajări, nu de restructurări. Potrivit acestuia, doar 66% din posturile alocate Primăriei Miercurea-Ciuc sunt ocupate, existând domenii unde este mare nevoie de specialiști.

Social 05-02-2025 09:40

Giurgiu: Tânăr de 26 de ani, preluat de SMURD după ce a intrat cu mașina într-un copac; autoturismul a luat foc

Un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la un spital din Capitală după ce mașina pe care o conducea a intrat într-un copac de pe marginea DJ 601A, în zona localității Bolintin Deal, luând apoi foc. 'ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină în această noapte, pe DJ 601A, &i

Social 05-02-2025 09:34

Maramureș: Doi ucraineni, recuperați de salvamontiști din munte; unul a fost spitalizat

Doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului au fost recuperați de salvamontiști, unul dintre aceștia fiind spitalizat, a informat, miercuri, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Cei doi cetățeni ucraineni aflați aproape de baza muntelui (Munții Maramureșului - n.r.), unul

Social 05-02-2025 09:00

REPORTAJ/Olt: Mii de lebede și alte păsări, într-un permanent spectacol al naturii în SPA-ul Valea Oltului Inferior

Mii de lebede, lișițe, rațe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruși și alte felurite păsări oferă permanent o spectaculoasă priveliște pe râul Olt, de la Râmnicu Vâlcea până la Izbiceni, la vărsarea în Dunăre, peisajul fiind unul însuflețit chiar și în zilele reci de iarnă. Zona, declarată arie de protecție specială av

Social 04-02-2025 22:15

Dâmbovița: Prețul la apă și canalizare crește de la 1 martie, anunță Compania de Apă Târgoviște

Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița (CATD) anunță, marți, într-o postare pe site-ul companiei, că de la 1 martie va crește prețul de furnizare a apei și canalizare. Noile tarife sunt: apă 6,50 lei/mc, exclusiv TVA, canalizare 6,65 lei/mc, exclusiv TVA. În anunț, operatorul de apă și canal anunță utilizat