Activitatea la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată; a fost desființat postul de director de producție, iar operatorii au demisionat

Activitatea de producție de energie la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată, ceea ce ar duce la sistarea căldurii în municipiul Craiova și a agentului termic primar către firma Ford Otosan, după ce actuala conducere a desființat postul de director de producție, iar tablotierii - operatorii din camera de comandă (cazan și turbină) au demisionat în masă și nu mai vor mai veni la muncă după 24 februarie.
Directorul general al Electrocentrale Craiova, Lorena Voican, a declarat, miercuri, pentru AGERPRERS, că Ministerul Energiei, acționarul majoritar al societății, a fost informat despre situația în care se află unitatea pentru a se găsi o soluție în cazul în care tablotierii își vor menține demisiile survenite în urma reorganizării și desființării mai multor posturi, printre care și cel de director de producție.
'S-a făcut o modificare în organigramă ca urmare a ordonanței și a adresei ministerului de reorganizare la nivel de societate. S-au desființat câteva posturi cu prioritate TESA, nu am umblat la producție, în rest au fost și posturi ocupate și vacante din posturile TESA de conducere. Nu este un conflict de muncă, sindicatul a fost informat, nu este o concediere colectivă. S-a revenit la organigrama cu care societatea a funcționat din 2022 până acum câteva luni. În acest moment mai sunt angajate 503 persoane', a declarat directorul Electrocentrale Craiova, Lorena Voican, pentru AGERPRES.
Aceasta a mai afirmat că planul de restructurare este la nivelul unității, pentru eficientizarea activității, având în vedere și adresa ministerului și situația în care se află societatea. 'Din punct de vedere financiar, suntem pe pierdere. Am încercat o eficientizare a activității', a mai afirmat Voican.
Legat de demisiile tablotierilor, Voican a afirmat că activitatea de producție a societății ar putea fi afectată dacă aceștia își vor menține deciziile. 'În acest moment nu putem vorbi de sistarea furnizării căldurii în Craiova, vedem care este parcursul. Sunt câțiva colegi din societate care și-au depus demisiile, am informat ministerul, am discutat pentru a găsi o soluție în cazul în care dumnealor își vor menține demisiile, să nu ne aflăm în imposibilitatea de a mai funcționa. Aceste demisii pot afecta activitatea societății, pentru că vorbim de colegii tablotieri, cei care deservesc cazanele din cadrul societății', a mai spus directorul Electrocentrale Craiova.
Directorul de producție al Electrocentrale Craiova, Dan Vasile, fost director general al societății până la numirea Lorenei Voican, a declarat, pentru AGERPRES, că actuala conducere a decis să îi desființeze postul, în acest moment aflându-se în preaviz, iar după data de 28 februarie nu va mai avea loc de muncă.
'În contextul solicitării Ministerului Energiei de reducere a costurilor, cheltuielilor de personal, cheltuieli bunuri și servicii, directorul general a propus o altă organigramă. Pe mine m-a chemat și mi-a spus direct că îmi desființează postul, pentru că nu m-a simțit că îi sunt aproape și nu e obligată să îmi ofere alt loc de muncă, deși contractul colectiv de muncă prevede altceva în condițiile în care se fac disponibilizări. Deci este desființare de post cu concediere individuală. Am și primit preavizul, practic acum sunt în preaviz, dar cu data de 28 februarie mi se va încheia contractul individual de muncă. Doamna director nu are nicio treabă cu contractul colectiv de muncă. Și asta în condițiile în care doamna director general tot reducând costurile, de prin luna octombrie și-a adus secretara pe post de inspector la resurse umane, detașată de la Termo Urban. A profitat de acest lucru ca să desființeze postul de director de producție. Dacă desființezi postul de director de producție când activitatea principală a Electrocentrale Craiova este producție energie electrică și termică, ce se mai poate spune despre restul activității?', a declarat Dan Vasile, pentru AGERPRES.
Acesta a mai afirmat că unitatea este pe pierdere, ca de altfel toate termocentralele pe cărbune, pentru că peste 50% din costuri merg către certificatele de CO2, iar Complexul Energetic Oltenia este pe plus fiindcă primește ajutor de stat (a primit peste un miliard de euro în trei ani n.r.).
În urma demisiilor tablotierilor, activitatea de producție energie electrică a termocentralei se va opri, Electrocentrale Craiova putând funcționa eventual cu cazanele de abur industrial, care ar putea asigura căldură pentru Craiova la 30% din necesitate.
'Noi ne-am dat demisia, iar după 20 de zile de la data informării angajatorului, nu vom mai veni la serviciu. Deci pe 24 februarie grupurile vor fi oprite. Angajații societății vor declanșa greva generală în urma deciziei directorului general de a face concedieri fără dialog social cu sindicatele, inclusiv de a-i concedia pe directorii specialiști cu contracte nedeterminate, de a opri grupurile energetice și a băga societatea în insolvență. Ne-am săturat de specialiști în management. Operator în camera de comandă, cazan și turbină nu pot fi angajați de niciunde, fiindcă este vorba de alt tip de instalații. Chiar dacă ar aduce de la Turceni sau de la Ișalnița, deși nici ei nu au personal, fiindcă sunt în aceeași situație ca și noi: tot cu pensionari lucrează. Solicităm revocarea deciziei de concediere și să fie pus pe funcție domnul director Dan Vasile, specialist în domeniu cu peste 30 de ani de activitate, cu foarte multe contribuții profesionale pentru societate și conducând această instituție din funcția de director sucursală și director general în ultimii 12 ani. Vom opri butonul centralei, astfel municipiul Craiova cu toți consumatorii vor rămâne cu zero grade în calorifere', a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre angajații demisionari.
Ministerul Energiei a informat, săptămâna trecută, că a demarat un amplu proces de eficientizare și de restructurare a companiilor de stat din domeniu, fiind vizate economii totale de peste un miliard de lei, fără afectarea bunei funcționări a activității de producție și a planurilor de investiții în curs.
'În contextul necesității de optimizare a cheltuielilor publice generat de prevederile Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, și de creștere a eficienței în sectorul energetic, Ministerul Energiei a inițiat un amplu proces de eficientizare și de restructurare a companiilor de stat din domeniu', se menționează într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis AGERPRES pe 28 ianuarie.
Ministerul Energiei a anunțat, încă de la începutul anului, că va iniția un plan de restructurare a companiilor de stat din sectorul energetic, ce vizează reducerea substanțială a costurilor și eliminarea ineficiențelor, cu scopul de a asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestor companii.
În acest sens, ministrul de resort, Sebastian Burduja, a transmis companiilor din portofoliul ministerului o adresă prin care li s-a solicitat acestora o analiză riguroasă a activității pe toate palierele funcționale și transmiterea către Ministerul Energiei a unui Plan de eficientizare a cheltuielilor, care să includă modalități de implementare a măsurilor de reformă și, totodată, măsuri concrete pentru creșterea veniturilor companiilor din portofoliul ministerului prin analiza activelor neproductive/nefuncționale și propunerea de soluții clare pentru valorificarea acestora și introducerea lor în circuitul economic, se arată în comunicatul menționat.
Printre cele mai importante măsuri se numără: reducerea posturilor de conducere cu minimum 30%, scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ cu minimum 20%, reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile cu minimum 20%, reducerea cu cel puțin 50% a cheltuielilor de protocol și sponsorizărilor, precum și stoparea angajărilor, cu excepția cazurilor temeinic justificate; reducerea posturilor de conducere, urmărindu-se simplificarea structurilor organizatorice și eliminarea unor funcții, cu scopul de a reduce birocrația și de a crește eficiența decizională, rezultând reducerea cheltuielilor și a aparatului administrativ de la nivelul fiecărei companii; scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ, fără a afecta activitățile productive, cu scopul de a eficientiza procesele interne.
'Subliniem faptul că nu sunt vizate persoanele care își fac treaba, cele care sunt esențiale pentru buna funcționare a companiilor, angajații din activitățile de producție (cariere, mine, termocentrale, hidrocentrale, centrale nuclearo-electrice etc.)', mai preciza comunicatul ministerului. AGERPRES / (A - redactor: Maria Mitrică, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ședință CGMB: Stelian Bujduveanu ar putea deveni primar interimar al Capitalei
Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) ar putea deveni primar interimar al Capitalei, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București. Ședința extraordinară a fost convocată de primarul general, Nicușor Dan, câștigător al alegerilor prezidențial
Începe Asian Food Fest în Parcul Titan
Preparate tradiționale din 15 țări, momente culturale asiatice și ateliere se regăsesc în programul Asian Food Fest, care are loc de vineri până duminică, în Parcul Titan. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3, la Asian Food Fest vizitatorii vor avea ocazia să deguste sute de preparate tradiționale din cincispreze
Dolj: Doi morți într-un accident produs pe Centura de Nord a Craiovei
Un grav accident a avut loc, joi seara, pe Centura de Nord a Craiovei - DN 65 F în urma căruia două persoane au decedat și una a fost transportată la spital. Potrivit IPJ Dolj, un tânăr în vârstă de 28 de ani, din municipiul Craiova, în timp ce conducea un autoturism pe Centura de Nord a Craiovei - DN 65 F, din cauze ce urmează a
Boloș: Vrem un PNRR implementabil; Comisia Europeană a ținut cont de pozițiile noastre și a solicitat documentații suplimentare
Autoritățile române îți doresc un PNRR implementabil, astfel încât atunci când realitățile din teren se schimbă să poată fi solicitată o adaptare în consecință, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Am revenit azi cu o actualizare, așa cum am promis, după discuțiile tehnice cu reprezenta
Tanczos Barna: Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp
Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală, iar până atunci Ministerul Finanțelor asigură acest interimat în care asigurăm plata salariilor, pensiilor și a investițiilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care s-a înt&ac
Sindicaliștii din MIPE au intrat în grevă japoneză nemulțumiți de lipsa dialogului cu profesioniștii din sistem
Sindicatul MIPE Normalitate, afiliat la Federația Publisind, a intrat, joi după-amiaza, în grevă japoneză la locul de muncă, pentru a avertiza asupra lipsei dialogului cu profesioniștii din sistem și a riscului de blocare a proiectelor aflate in implementare. 'Sindicatul MIPE-Normalitate - afiliat la Federația Publisind, organizează începâ
Sibiu: Zeci de tatuatori din șapte țări așteptați la Transilvania Tattoo Expo (23 - 25 mai)
Zeci de artiști tatuatori din șapte țări (SUA, Marea Britanie, Germania, Muntenegru, Danemarca, Ungaria, România) sunt așteptați de vineri până duminică la Sala Thalia din Sibiu, la cea de a 13-a ediție a Transilvania Tattoo Expo, cea mai veche convenție internațională de tatuaje din România, informează un comunicat de presă. 'Transilvani
MAI: Predoiu - întâlnire cu omologul din Republica Moldova: Securitatea regională, pe agendă
Securitatea regională și sprijinul pentru consolidarea parcursului democratic și european al Republicii Moldova au fost printre temele abordate de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu omologul său de la Chișinău, Daniella Misail-Nichitin, aflată la București cu ocazia participării la cea de-a noua ediții a Black Sea and Balkans Security Forum.
Noi avertizări Cod portocaliu de vijelii și grindină, în localități din șase județe, joi seara
Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse torențiale și grindină, valabile în ora următoare în localități din șase județe. Potrivit ANM, până la ora 18:00, în județele Constanța (Cernavodă, Hârșova, Ostrov, Băneasa, Mircea Vodă, Rasova, Lipnița, Ciobanu, Crucea, Peștera, Olti
Alba: Imagine Fest, primul eveniment major al sezonului turistic în Cetatea Alba Carolina
Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei, cea mai nouă instituție muzeală din Alba Iulia, și Muzeul Principia pot fi vizitate gratuit, de joi până duminică, în cadrul Imagine Fest, primul eveniment major al sezonului turistic la Alba Iulia. Pe lângă accesul gratuit la cele două obiective muzeale aflate în subordinea Primăriei, sunt orga
Încă două aeronave F-16 au sosit în România din Norvegia; vor intra în dotarea Bazei de la Kogălniceanu
Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, în Baza 71 Aeriană 'General Emanoil Ionescu' din Câmpia Turzii, acestea urmând să intre în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene 'Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino' de la Mihail
REPORTAJ Vrancea: 'Consumul de droguri e un joc de noroc cu propria viață' - mesajul unei campanii antidrog la Focșani
Peste 300 de elevi au participat joi, la Focșani, la o întâlnire organizată în cadrul campaniei naționale 'Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția', unde tema principală a fost prevenirea consumului de droguri. Reprezentanții Poliției Române, autorități locale, dar și un fost consumator de droguri au transmis mesaje directe ș
Avocatul Poporului: Sunt necesare măsuri privind infrastructura, legislația și educația rutieră (raport)
Un raport special al Avocatului Poporului privind siguranța rutieră în România semnalează că, pe lângă îmbunătățirea rapidă a infrastructurii rutiere la nivel național și local, care să țină cont de realitățile cotidiene, dar și alinierea cadrului legislativ existent la nivelul celui european, este necesară și sporirea gradului de educație rutieră.
Iași: Peste 140 de autobuze, dotate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune
Un număr de 140 de autobuze aparținând Companiei de Transport Public (CTP) Iași au fost echipate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune pentru siguranța pasagerilor, pietonilor și bicicliștilor. Mijloacele de transport au fost echipate prin proiectul european de 'Sisteme de avertizare și asistență anticoliziune pentru conducă
Galați: Proprietarul depozitului de anvelope care a ars duminică, amendat cu 30.000 lei de Garda de Mediu
Comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Galați l-au amendat cu 30.000 lei pe proprietarul depozitului de anvelope uzate, din localitatea Șendreni, județul Galați, unde duminică, 18 mai, a avut loc u