logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău/Elev de liceu, fără Facebook şi Instagram, dar cu un muzeu al artei populare în gospodărie: Sunt un păstrător al tradiţiilor

Image

Un elev în vârstă de 17 ani din comuna buzoiană C.A. Rosetti, fără conturi de Facebook sau Instagram, şi-a amenajat în gospodărie un muzeu al artei populare, înlocuind tehnologia cu războiul de ţesut şi torsul lânii.

În Bălteni, comuna C.A. Rosetti, un profesor din cadrul Liceului Tehnic Buzău a organizat o şezătoare la care au fost invitaţi să participe bătrânii satului alături de tineri. Întâlnirea dintre generaţii a avut loc în curtea unui adolescent în vârstă de 17 ani, creatorul unui muzeu cu obiecte tradiţionale strânse de-a lungul timpului din donaţii.

 


Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES


"Am făcut această întâlnire, un fel de şezătoare în care să împărtăşim şi să ducem mai departe tradiţiile şi obiceiurile din străbuni, să facem o legătură între vârstnici şi tineri, să-i familiarizăm pe cei din urmă cu obiceiurile pe care le aveau străbunii, pentru că în ziua de astăzi s-au mai pierdut din tradiţii din cauza tehnologiei. Odinioară, tinerii nu aveau aceste device-uri, croşetam, andrelam, făceam bluziţe şi aveam o pasiune pentru mileuri. Tinerii acum sunt total acaparaţi de Internet, de Facebook, de Instagram şi tot ce înseamnă mijloace de comunicare, uitând să mai trăiască şi să mai simtă ce înseamnă viaţa, de aceea m-am gândit să-i aduc în mijlocul naturii", a declarat profesoara Cătălina Popa.

 


Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES


Mădălin Marian Liţă, elev în clasa a X-a la Liceul Tehnic, a început să colecţioneze obiecte tradiţionale încă din copilărie. Din donaţiile primite şi achiziţiile făcute de-a lungul timpului a reuşit să amenajeze un mic muzeu al artei populare. Printre obiectele deţinute în colecţia sa se numără un război de ţesut vechi de aproximativ 70 de ani, la care a învăţat să confecţioneze covoare, carpete şi alte produse de artizanat.

 


Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES


"Sunt un păstrător al tradiţiilor noastre româneşti. De 5 ani am început să colecţionez, iar de 4 ani am înfiinţat acest mini muzeu. Avem două războaie de ţesut, vârtelniţă, caiere, răşchitori, pick-up, zestre ţesută, lămpi cum erau odinioară cu petrol, copaie din lemn, fel de fel de lucruri pe care le-am adunat de la bătrânii satului. Tatăl meu are o problemă medicală destul de gravă. Eu, stând acasă cu străbunica mea, am văzut cum lucra la război, cum torcea şi croşeta. Fiind mic, îmi dădea de lucru să stau cuminte şi aşa am prins drag de aceste lucruri. Cel mai special obiect din colecţie cred că ar fi războiul de ţesut, am confecţionat preşuri din lână, o cuvertură pentru pat, pânză pentru ii, produse de artizanat, trăistuţe. Cred că are vreo 70 de ani. Am învăţat repede să ţes", a precizat Mădălin.

 


Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES


Nu are Facebook şi nu îmbrăţişează tehnologia. Adolescentul în vârstă de 17 ani deţine doar un telefon mobil pentru a lua legătura cu colegii de clasă şi cu profesorii pe grupurile de WhatsApp.

"Nu am Facebook şi nu sunt pasionat, mă descurc greu cu tehnologia, am un telefon mobil pentru la şcoală, pentru că este necesar şi atât. Tinerii care sunt pe la sate sau care au bunici în mediul rural să păstreze orice, mă rog o lampă, diferite obiecte, să nu le arunce pentru că sunt amintiri. Când se mai strică câte o casă bătrânească prin sat sau când aud că cineva a aruncat ceva îmi vine să plâng, ţin la ele. Orice cui din acest muzeu are o poveste", a mai spus elevul.

 


Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES


Tânărul îşi dedică mare parte din timpul liber treburilor din gospodărie, lecţiilor, dar are o pasiune pentru ţesut alături de culegerea şi interpretarea doinelor populare.

"Primul băiat pe care l-am născut mi l-am dorit băiat, al doilea ne-am dorit fetiţă, dar a ieşit tot băiat. Un băiat care ştie să facă orice mai bine ca o fetiţă, la orice s-a implicat. Ştie să facă de toate, am bază în el, având situaţia soţului trebuie să merg la doctor. Mădălin la curăţenie, la animale, curte măturată, tot. În timpul liber merge în muzeul lui şi lucrează la război, lucrează pe etamină, a croşetat botoşei", povesteşte mama adolescentului, Florina Liţă.

 


Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES


Muzeul a atras atenţia tinerilor invitaţi la şezătoarea organizată în satul Bălteni.

"Copiii în ziua de astăzi nu mai sunt ca pe timpuri cu cărţi în mână, rar vezi un copil cu carte în mână. Noi suntem cu telefoanele toată ziua, cred că nu putem supravieţui fără ele, am încercat într-o zi să las telefonul deoparte, nu am reuşit. Eu, spre exemplu, mai cânt în timpul liber, dar tot cu telefonul în mână, shopping, ieşiri, cafenele. Mi se pare ceva de apreciat, foarte rar găseşti aşa ceva, mie nu mi-a venit să cred când am venit aici prima dată şi am văzut muzeul. Nu mă aşteptam să fie făcut chiar de mâinile lui şi să fie atât de frumos", spune Sorina Nicoleta Samoilă, o elevă prezentă la eveniment.

 


Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES


Şezătoarea organizată în curtea unde îşi are locul muzeul artei populare amenajat de tânărul elev a însemnat un prilej pentru vârstnici de a-şi aduce aminte cum petreceau timpul liber în urmă cu zeci de ani.


Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES


"La şezătoare, la clacă toamna scărmănam lână, bumbac în special. Tinerii făceau treabă şi apoi coceau boabe de porumb, flăcăii veneau cu vin, fetele făceau floricele de porumb pe plită şi apoi dansam. Unul venea cu fluierul, altul cu clarinetul, cu un cimpoi şi dansam, cântam. Se strângeau zeci de tineri, desfăceam porumbul şi, după ce terminam, făceam o horă şi jucam de ne rupeam picioarele. Ne duceam la căminul cultural unde se organizau baluri. Acum nu mai sunt tineri, foarte puţini, toţi pe telefoane", mărturiseşte Rada Stroe, o localnică.

 


Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES


Şezătoarea s-a încheiat cu un moment artistic şi cu o horă la care au luat parte tinerii, alături de vârstnicii din sat, o adevărată punte între generaţii. AGERPRES/(A - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 03-04-2025 23:08

Primarul Sectorului 1 mulțumește CGMB pentru aprobarea modernizării Clubului 'Cireșarii'

Primarul Sectorului 1, George Tuță, a salutat joi seara votul exprimat în unanimitate în Consiliul General al Municipiului București pentru modernizarea Clubului 'Cireșarii'. 'O veste cu adevărat bună: Consi

Administratie 03-04-2025 22:48

Bugetul Capitalei, aprobat de Consiliul General

Bugetul Capitalei pe anul 2025 a fost aprobat, joi seara, de Consiliul General al Municipiului București cu 38 de voturi favorabile. De asemenea, CGMB a aprobat amendamente propuse la proiectul de buget de către primarul Capitalei, Nicușor Dan, consilierul general Ștefan Oprea (AUR), grupurile REPER, PSD, PNL și PUSL. Conform am

Social 03-04-2025 20:40

Vaslui: Persoană carbonizată într-un incendiu produs la o locuință din Duda Epureni

O persoană a fost găsită carbonizată după un incendiu produs, joi, la o locuință din localitatea Duda-Epureni, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. La locul producerii incendiului au intervenit mai mulți cetățeni din zonă, care au apelat ulterior la numărul de urgență 112. 'Secț

Administratie 03-04-2025 19:43

Daniel Băluță, prezent la ședința CGMB, l-a acuzat pe Nicușor Dan că își ignoră responsabilitățile

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a fost prezent miercuri la ședința Consiliului General al Capitalei, reproșându-i edilului general, Nicușor Dan, că își 'ignoră responsabilitățile' și că nu semnează avizul necesar pentru demararea lucrărilor de la Planșeul Unirii. 'Stimate domnule candidat la președinția Româ

Social 03-04-2025 19:20

REPORTAJ Hunedoara: Tinerii, principalii expozanți la salonul de inventică InventCor 2025

Zeci de tineri au ales să-și prezinte lucrările inovative la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care s-a deschis oficial joi, la Deva, în spațiul casei de cultură din municipiu. Între ei se numără pasionați de robotică, de științe exacte, de cercetarea dinozaurilor sau de artă în forme dintre cele mai diverse.

Administratie 03-04-2025 17:42

Sebastian Burduja: Până la sfârșitul anului, Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național

Amenajarea Hidroenergetică Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național până la sfârșitul anului, acest proiect, început în 1989, devenind prima hidrocentrală deblocată și finalizată în istoria recentă a României, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burdjuja. 'Am promis că vo

Social 03-04-2025 16:05

Constanța: Sindicaliștii șantierului naval Damen-Mangalia, aflat în insolvență, cer Guvernului măsuri concrete pentru redresare

Sindicaliștii de la șantierul naval Damen din Mangalia, societate aflată în insolvență, cu activitatea suspendată din iunie 2024, cer Guvernului României, printr-o scrisoare deschisă, lămuriri cu privire la strategia statului român, acționar majoritar al șantierului, în ceea ce privește redresarea societății. Sindicaliș

Social 03-04-2025 16:03

REPORTAJ/Sălaj: 175 de porții cu hrană caldă, oferite de jandarmi la împlinirea a 175 de ani de activitate a Jandarmeriei Române

Jandarmeria Sălaj a marcat, joi, împlinirea a 175 de ani de la înființarea acestei arme printr-o acțiune ce tinde să devină o tradiție de suflet a angajaților instituției. 175 de porții cu hrană caldă au fost oferite unor persoane nevoiașe din județ. Sunt șapte ceasuri și jumătate trecute dintr-o zi mohorâtă de

Social 03-04-2025 13:48

Neamț: Un tânăr și o minoră, răniți într-un accident rutier pe E85; o autoutilitară s-a răsturnat și a luat foc

Un tânăr în vârstă de 19 ani și o minoră de 17 ani au fost răniți într-un accident rutier care s-a produs, joi, pe drumul E85, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit pompieri, polițiști și cadre medicale de la Serviciul de Ambulanță Județean.

Administratie 03-04-2025 13:44

Organizatorii Untold pregătesc un festival care va avea loc pe Arena Națională în această vară

Primăria Capitalei va organiza, în această vară, împreună cu Untold Universe, un festival pe Arena Națională, anunță edilul general, Nicușor Dan. Municipalitatea vizează un parteneriat pe termen lung cu firma cunoscută pentru organizarea festivalurilor Untold și Neversea, a afirmat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă susținute la s

Social 03-04-2025 13:22

Organizațiile civice solicită autorităților, parlamentarilor și candidaților la Președinție o poziționare fermă pro-europeană și măsuri concrete

Organizațiile civice care au lansat în luna martie 'Manifestul pentru Europa' au transmis joi autorităților, parlamentarilor și candidaților la Președinție un document prin care solicită o poziționare fermă pro-europeană și asumarea unor măsuri concrete pentru protejarea destinului euroatlantic al României. 'Cele 29 de organizații civic

Social 03-04-2025 12:14

Arad: Peștera Grota Ursului din Moneasa a fost amenajată și se deschide vizitatorilor

Peștera Grota Ursului din stațiunea Moneasa a fost amenajată în ultimele luni și va putea fi vizitată de turiști începând de sâmbătă în fiecare weekend, în urma unui parteneriat încheiat între administrația locală și o firmă specializată. Primarul comunei Moneasa, Constantin Miron, a declarat joi, pentru

Social 03-04-2025 12:09

Ziua Jandarmeriei - Predoiu: Am fost mândru să constat cum ați știut să gestionați cu înțelepciune momente tensionate

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și-a exprimat aprecierea, joi, față de activitatea Jandarmeriei și modul în care au fost gestionate acțiunile desfășurate pentru păstrarea ordinii publice. El a participat la aniversarea a 175 de ani de la

Social 03-04-2025 12:08

Fundația Regală Margareta: Ateliere gratuite de educație digitală pentru seniorii din București și din țară

Fundația Regală Margareta a României anunță organizarea, în perioada martie - decembrie, a 100 de ateliere gratuite de educație digitală dedicate persoanelor vârstnice din București și din alte 15 localități din țară. 'Fundația Vodafone și Fundația Regală Margareta a României continuă colaborarea pentru proiectul 'Conectăm Gener

Social 03-04-2025 11:19

România are 5 ani pentru reducerea la jumătate a valorilor poluanților din aer (Agenția pentru Protecția Mediului)

România are termen de la Uniunea Europeană să reducă la jumătate valorile poluanților din aer, până la 1 ianuarie 2030, conform unei Directive a Parlamentului European și a Consiliului, din 23 octombrie 2024, privind calitatea aerului înconjurător, a anunțat președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștin