logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Zăicescu: Dosarul privind rejudecarea şi achitarea a doi ofiţeri condamnaţi pentru crime de război ar trebui revizuit

Imagine din galeria Agerpres

Leonard Zăicescu, supravieţuitor al trenurilor morţii din Pogromul de la Iaşi, a pledat, joi, pentru revizuirea dosarului în care a avut loc rejudecarea şi achitarea, în anii 1990, a doi ofiţeri, condamnaţi în anii 1950 pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, după recenta decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului în această speţă.

"Decizia dată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului este că acei oameni sunt criminali de război şi este valabilă prima lor condamnare. Eu ştiu că altă cale nu există. Sigur că în cazul ăsta trebuie intervenit şi nu trebuie cedat", a spus nonagenarul, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".

 



Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a organizat conferinţa de presă cu prilejul adoptării deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza Zăicescu şi Fălticineanu c. România privind încălcarea art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) coroborat cu art. 14 (interzicerea discriminării) cu referire la achitarea, de către statul român, în anii '90, a doi oficiali militari condamnaţi anterior pentru crime legate de Holocaust.

Zăicescu, reclamant în dosar, a calificat decizia CEDO drept "un succes istoric".

"După câte ştiu eu, este pentru prima dată când problema Pogromului de la Iaşi este introdusă în fluxul media internaţionale. Şi este pentru prima dată când apare o asemenea confirmare la nivelul Curţii Drepturilor Omului, care confirmă tragedia de la Iaşi (...), cu atât mai mult cu cât antisemitismul a căpătat dimensiuni globale şi nu mai este o noutate. După părerea mea, antisemitismul a existat doar cu un scurt repaus, despre care vorbeşte Alain Finkielkraut, un filosof francez, care spune într-un eseu intitulat 'În numele celuilalt' că, de fapt, trecutul nu a rămas în urmă, doar că perioada în care a stat în letargie a fost o şmecherie, dar antisemiţii şi extremiştii au aşteptat să vină zile mai bune, ceea ce s-a şi întâmplat. Se ştie că după război, după pogrom, a fost şi o perioadă de relaxare în problema evreiască. Asta am simţit-o la Iaşi. Dar, în scurt timp, fantomele trecutului au reapărut cu o vigoare şi mai mare", a susţinut Leonard Zăicescu.

 



Prezent la conferinţa de presă, directorul general al INSHR-EW, Alexandru Florian, a afirmat că decizia CEDO are o semnificaţie deosebită şi pe plan extern.

"De ce semnificaţia este importantă şi pe plan extern. Pot să vă spun că sunt cazuri, ştiu situaţii similare în ţările vecine. În Bulgaria sunt grupuri statuare cu generali de armată, condamnaţi pentru aceleaşi tipuri de 'poveşti' să le spunem, şi care sunt reabilitaţi după '90 şi li s-au ridicat statui. În Ungaria, de exemplu, funcţionează o casă memorială a lui Horthy acolo unde s-a născut, (...) te duci şi vizitezi, vezi viaţa lui Horthy. Şi mai poţi fi date alte exemple. Deci, această 'memorie rea' a Holocaustului există, în diverse grade de amplitudine, promovată în ţările din Europa de Răsărit. Şi de asta zic că această decizie ar trebui cunoscută", a explicat Florian.

Potrivit directorului general al INSHR-EW, Ordonanţa de Urgenţă 31/2002, care interzice cultul sau 'memoria rea' a Holocaustului, respectiv cultul persoanelor condamnate pentru crime de război, este "foarte binevenită".

"Ar trebui ca instanţele din România, instituţiile abilitate, respectiv Ministerul Public şi Ministerul de Interne să o aprofundeze şi să o înveţe pe dinafară. Ce ne spune o statistică la Ministerului Public, oficială, referitoare la infracţiunile prevăzute pe Ordonanţa de urgenţă 31/2002 în anul 2023? (...) Eu vă dau numai situaţia totală generală pe ţară. În anul 2023, la începutul anului erau un lucru 36 de dosare. Deci, sesizări făcute pe această ordonanţă. Pe parcursul anului, s-au mai depus 46 de sesizări, în total, în 2023, Parchetul avea în lucru 82 de dosare. Care este situaţia la sfârşitul anului 2023, începutul anului 2024 cu aceste 82 de cazuri? Au fost soluţionate, din cele 82, 23 de cazuri, 59 de cazuri sunt în lucru. Din aceste aceste 23 de cazuri, care au fost încheiate, două, ne anunţă Ministerul Public, au fost trimise în judecată, 19 s-au clasat şi mai avem două cazuri în care s-a renunţat la urmărirea penală. Deci, din 23 de cazuri, două se află în stare de judecată, nu ştim în acest stadiu sunt, nu ştim ce dosare. Amândouă sunt la Bucureşti, iar restul de 21 s-au clasat, s-au încheiat", a informat Alexandru Florian.

 



El a arătat că toate sesizările făcute de Institutul Wiesel s-au încheiat cu clasare, cu excepţia unui singur caz.

Întrebată dacă Centrul de Resurse Juridice (CRJ) se va sesiza în privinţa susţinerii lui Leonard Zăicescu în decizia de revizuire a dosarului amintit, Cezara David, manager program antidiscriminare, a declarat pentru AGERPRES: "Abia ce am primit decizia CEDO. Nu am luat încă o hotărâre. Va trebui să vorbim şi cu domnul Zăicescu. Totuşi, noi suntem doar o organizaţie neguvernamentală, depindem foarte mult de proiecte şi de posibilităţile materiale pe care le avem să putem să sprijinim diverse persoane în demersuri juridice. În mod sigur vrem ca această decizie să fie implementată".

***
Conform www.juridice.ro, pe 23 aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate, în cauza Zăicescu şi Fălticineanu c. România (cererea nr. 42917/16), încălcarea art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) coroborat cu art. 14 (interzicerea discriminării) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamanţilor suma de 8.500 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli de judecată.

Cauza priveşte rejudecarea şi achitarea în anii 1990 a doi ofiţeri, condamnaţi în anii 1950 pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii săvârşite prin implicarea lor, printre altele, în persecuţia evreilor români în anul 1941, în special prin participarea lor în pogromul din Iaşi, al cărui supravieţuitor este Leonard Zăicescu, dar şi prin plasarea unui mare număr de evrei în ghetouri, situaţie în care s-au aflat ambii reclamanţi.

Curtea a stabilit, în esenţă, că revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în lipsa unei justificări rezonabile din partea Guvernului, a cauzat sentimente de vulnerabilitate şi umilire victimelor Holocaustului, categorie din care fac parte reclamanţii.

Plângerile formulate în legătură cu încălcarea art. 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) coroborat cu art. 14 au fost respinse de către Curte, cu majoritate de voturi, ca fiind inadmisibile, tratamentele inumane suferite de reclamanţi având loc cu nouă ani înainte de intrarea în vigoare a Convenţiei şi cu 50 de ani înainte ca România să ratifice Convenţia, iar cele mai importante măsuri procedurale care cădeau în responsabilitatea Guvernului au fost luate cu mult timp înainte ca România să devină Înaltă Parte Contractantă. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-04-2025 23:58

VIDEO DSU: O aeronavă cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza a aterizat la Baza 90 Transport Aerian Otopeni

O aeronavă a Forțelor Aeriene Române a aterizat miercuri seară la Baza 90 Transport Aerian Otopeni cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza, alături de 29 de membri de familie. ''România desfășoară o nouă misiune de sprijin umanitar destinată populației civile din Fâșia Gaza. O aeronavă a Forțelor Aeriene Rom&

Social 09-04-2025 21:18

Constanța: Doi șoferi au murit după ce au intrat în coliziune frontală, între Năvodari și Lumina

Șoferii a două autoturisme, o femeie de 26 de ani și un bărbat de 34 de ani, au murit după ce au intrat în coliziune frontală, miercuri seară, pe un drum comunal, între localitățile Năvodari și Lumina, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, polițiștii Serviciului de Siguranță Rutieră au fost sesizați, &

Social 09-04-2025 19:54

Fechet - arderi deșeuri: În cazuri precum Sintești nu e suficientă plângerea penală; cred în reintegrarea comunităților vulnerabile

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat miercuri că în cazul comunităților vulnerabile în care se ard deșeuri nu este suficientă o plângere penală, ci sunt necesare 'soluții serioase', inclusiv măsuri de reintegrare. 'Eu cred că, cel puțin în legătură cu ceea ce se întâmplă în vecinătatea Bucureștiului

Social 09-04-2025 18:46

Hunedoara: Castelul Corvinilor, între principalele destinații din România și în anul 2025

Castelul Corvinilor din Hunedoara s-a clasat pe locul al treilea în cadrul competiției 'Destinația anului 2025', la categoria 'Cultură și educație', primele două locuri fiind ocupate, în ordine, de Muzeul Astra Sibiu și de Castelul Bran. În faza finală a categoriei au mai intrat Castelul Peleș - Prahova și Palatul Culturii din

Social 09-04-2025 17:24

Sărbătoarea florilor de cireș - sâmbătă, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I

Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I va găzdui sâmbătă, între orele 13:00 și 15:00, sărbătoarea florilor de cireș - Hanami. În cadrul evenimentului se vor derula mai multe ateliere de ceremonia ceaiului, origami, caligrafie, yukata și de experimentare a culturii japoneze sub diverse forme, a informat, miercuri, pagina de Facebook a Prim

Social 09-04-2025 16:28

Brigada Rutieră - operațiunea Speed Marathon: 200 de sancțiuni aplicate șoferilor în 13 ore

Polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere au aplicat, miercuri, de la miezul nopții până la prânz, 200 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice din Capitală, în cadrul operațiunii Speed Marathon 2025. 'În intervalul orar 00:00 - 13:00, au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenți

Social 09-04-2025 16:18

Iași: Construcția podului rutier de la Ungheni va fi lansată, în 26 aprilie, cu festivalul 'Podul de Flori'

Autoritățile din România și Republica Moldova vor marca împreună, pe 26 aprilie, lansarea construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrada Unirii (A8), prin intermediul unui eveniment simbolic organizat pe malul Prutului: Festivalul 'Podul de Flori'. Potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean (CJ)

Social 09-04-2025 15:55

Șeful ITPF Giurgiu: Intrarea în Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales la migrație ilegală

Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, comisar șef Chiran Viorel a declarat, miercuri, că intrarea în zona Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales pe migrație ilegală, în primul trimestru al acestui an fiind înregistrată la numărul cetățeni străini reținuți o creștere 'foarte serioasă', de 131%, față de perioad

Social 09-04-2025 15:55

MApN: Un detașament al Forțelor Aeriene Italiene a început misiunea de Poliție Aeriană Întărită în România

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, au participat, miercuri, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Italiene pentru executarea, timp de patru luni, a misiunilor de Poliție Aeriană Întărită î

Social 09-04-2025 15:50

Buzău: Amendă de 60.000 de lei pe șantierul A7 pentru deversarea în albia râului Râmnicu Sărat a unei canalizări

Comisarii de mediu din Buzău au aplicat o amendă de 60.000 de lei pentru nereguli depistate pe șantierul autostrăzii A7 care vizează deversarea de ape uzate direct în albia râului Râmnicu Sărat. Potrivit unei informări postată, miercuri, pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Buzău, comisarii au efectuat un control la punctul de lucru al ope

Social 09-04-2025 15:04

Liniile 205 și 311, deviate în fiecare weekend până în octombrie pentru proiectul ''Străzi deschise''

Autobuzele liniilor 205 și 311 vor circula pe un traseu modificat în fiecare weekend, în perioada 12 aprilie - 12 octombrie, ca urmare a desfășurării proiectului Primăriei Municipiului București intitulat 'Străzi Deschise - București, Promenadă Urbană', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (T

Administratie 09-04-2025 14:56

Sector 1: Piață volantă de Florii în fața sediului primăriei și 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff

Un număr de 30 de producători români vor aduce savoarea gospodăriei tradiționale, de Florii, la piața volantă din fața sediului Primăriei Sectorului 1, iar oamenii care preferă mâncarea gătită în aer liber vor putea merge la 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1 transmis mierc

Social 09-04-2025 14:20

Brigada Rutieră: Accident într-o intersecție din Capitală; o persoană a fost transportată la spital

O persoană a fost rănită și transportată la spital, miercuri, în urma unui accident rutier produs într-o intersecție din Capitală, în care au fost implicate un tramvai și cinci autoturisme. Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei transmis AGERPRES, miercuri, în jurul orei 12:20, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu pri

Administratie 09-04-2025 13:27

Timiș/ Simonis: La Consiliul Județean a început marea restructurare

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că după finalizarea primei etape a analizei organigramei administrației județene, inclusiv la nivelul instituțiilor din subordine, vor fi desființate în total 643 de posturi, la care se adaugă 130 de posturi care vor fi externalizate. 'Este vorba de p

Administratie 09-04-2025 13:24

Prefectul Barabási Antal-Szabolcs: Indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, în curs de aprobare

Prefectul județului Mureș, Barabási Antal-Szabolcs, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, pe relația Corunca-Ernei, sunt în curs de aprobare, iar până la sfârșitul anului ar putea fi dat ordinul de începere a lucrărilor.