Organizația Patronală de Turism Poiana Brașov: Urșii sunt o problemă; oamenii se tem și să trimită copiii în tabere

Urșii au devenit o 'problemă de imagine' pentru turismul din stațiunile montane și pun în pericol sezonul de vară din acestea, făcându-i pe turiști să își reconsidere nu doar planurile de vacanță în familie, ci și a-și trimite copiii în tabere în această zonă, consideră președintele Organizației Patronale de Turism Poiana Brașov, Roxana Cojocea.
Aceasta a declarat, pentru AGERPRES, că are semnale că oamenii se tem și solicită autorităților să ia măsuri urgente, deoarece problema s-a transformat într-o adevărată criză.
'A venit primăvara și apar brândușele și urșii. Din păcate, e o problemă generală la nivelul stațiunilor montane - nu mai vorbim de satele care se află în această zonă. Eu de mai bine de un an trag semnale de alarmă. În ultima vreme, s-a agravat această problemă, iar apariția urșilor este din ce în ce mai frecventă, iar ei sunt în număr din ce în ce mai mare și trebuie rezolvată pentru a se evita tragediile. Dacă ar fi existat o strategie corectă de gestionare a situației, nu am fi ajuns într-un moment de criză. Noi suntem, acum, în criză. Eu am făcut adrese la autoritățile statului, până la prim-ministru. Urșii sunt familiarizați cu omul, vânători nu sunt să le imprime frică, nu mai sunt câini să îi alunge - pentru că aceștia sunt adunați repede, urșii nu. Eu nu pot să le dau soluții, dar datoria mea este să trag un semnal de alarmă, din nou, să înțeleagă că am ajuns în al doisprezecelea ceas', a afirmat Roxana Cojocea.
Ea a spus că, în ultima vreme, a primit mesaje în care părinții întreabă dacă e sigur să-și trimită copiii în tabără în zona Brașovului.
'Eu nu pot să-i spun unei mame, cu unu-doi copii lângă ea: 'ia spray-ul, dă cu spray-ul, stai nemișcată dacă vezi ursul'. Dacă un om cu experiență, cum este șeful Salvamont Predeal (bărbatul atacat de urs, recent, pe o stradă din Predeal - n.r.) nu a reușit să gestioneze situația ... Nu este normal - și am auzit unii turiști spunând că nu se întorc pe jos de la restaurant la locul de cazare de teama urșilor - să le fie frică', a afirmat șefa patronatului hotelierilor din Poiană.
Ea a adăugat că, din fericire, în această stațiune nu au avut loc, deocamdată, atacuri la adresa omului, însă au existat cazuri de accidentări deoarece turistul s-a speriat și a fugit și, totodată, de pagube materiale făcute mașinilor.
'Eu nu pot să le dau soluții. Dar autoritățile trebuie să facă ceva, pentru că altfel rămânem fără turism montan', a subliniat președintele Organizației Patronale de Turism Poiana Brașov.
Potrivit acesteia, nu doar urșii reprezintă o problemă pentru turismul din Poiană și, în general, cel din zona Brașovului, ci și lipsa unui incoming consistent și, pe perioada verii, concurența cu stațiunile de pe Litoral, care au o capacitate de cazare superioară celei din stațiunile brașovene.
'Numărul turiștilor străini se menține, din păcate, destul de scăzut deși a crescut cu 4-5%, noi estimăm că am ajuns la 14%-15%, dar sunt statistici neoficiale, deoarece se știe clar că mulți dintre turiști preferă să închirieze apartamente de pe platformele consacrate. (...) În ultimul timp a crescut foarte mult numărul apartamentelor Airbnb, însă, din păcate, încă multe dintre ele sunt nedeclarate. (...) Litoralul are multe stațiuni, cu o capacitate de cazare însemnată și, de câțiva ani de zile, au început și investiții în stațiunile tradiționale, după ce ani de zile investitorii s-au concentrat pe Mamaia. (...) Noi nu avem unde să ne extindem. E adevărat, urmează să se deschidă și la Brașov hoteluri din marile lanțuri, care se adresează unui anumit tip de clientelă, și atunci se mai revigora și turismul brașovean', a explicat Roxana Cojocea.
Pe de altă parte, ea a punctat că, în ce privește sezonul de schi în Poiană - considerat anul acesta unul record pe baza numărului de treceri prin turnicheții instalațiilor pe cablu - trebuie făcută distincția între turiștii care au apelat la serviciile hotelierilor și localnici, care s-au bucurat de reducerile oferite prin programul dedicat lor, aflat în al doilea an, menționând că aglomerația de pe pârtii s-a datorat mai multor factori.
'Ca și treceri prin turnicheți a fost unul foarte bun. Dar haideți să le separăm, o dată vorbim de sezonul de iarnă, iar apoi, de sezonul de sporturi de iarnă, pentru că nu avem numai turiști care vin să schieze, nu toți știu. (...) E adevărat, nu-mi amintesc să mai fi avut un sezon atât de aglomerat. Am avut foarte mulți vizitatori care au venit din Brașov și au optat pentru săniuș (...) Peste tot pe unde s-a prins un petec de zăpadă, oamenii au venit cu sania. Pe pârtiile de schi a fost foarte aglomerat, dar trebuie să luăm în considerare că avem acea 'miercuri a brașovenilor', care a devenit un fel de sâmbătă într-o perioadă de plin sezon. (...) Și pentru că februarie a fost lună de vacanță, (...) mai există și taberele, care cazează copii în jurul Brașovului, însă optează pentru pârtiile din Poiană. Și chiar și cele de pe Valea Prahovei - de exemplu, în Sinaia, cel mai competitiv domeniu schiabil de pe Valea Prahovei, este, uneori, inaccesibil din cauza vântului și, atunci, oamenii migrează tot în Poiană. Tot ce înseamnă Valea Prahovei, zona Bran-Moieciu, se refugiază tot în Poiană. Și, atunci, s-a stat foarte mult în trafic și deși parcarea din Poiana Mică are peste 400 de locuri de parcare, era insuficienă, iar coada în trafic era de sute de metri, de la Belvedere', a mai punctat președinta Patronatului de Turism Poiana Brașov. AGERPRES / (A - redactor: Diana Dumitru, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i
Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei
Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România
Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un
Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai
Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici
Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro
Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă
Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone
Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d
Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore
Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p