logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iași: Construcția podului rutier de la Ungheni va fi lansată, în 26 aprilie, cu festivalul 'Podul de Flori'

Imagine din galeria Agerpres

Autoritățile din România și Republica Moldova vor marca împreună, pe 26 aprilie, lansarea construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrada Unirii (A8), prin intermediul unui eveniment simbolic organizat pe malul Prutului: Festivalul 'Podul de Flori'.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean (CJ) Iași, în cadrul evenimentului, oficialitățile de pe ambele maluri ale Prutului vor susține discursuri pentru a transmite importanța acestui proiect de infrastructură și unitate regională.

'Pe 26 aprilie, vom pune piatra de temelie a Podului de peste Prut la Ungheni - un moment istoric, primul pod construit între România și Republica Moldova în ultimele șase decenii. De data aceasta, 'Podul de flori' devine realitate: transformăm o legătură simbolică într-una rutieră, concretă, care va uni comunități, va apropia oameni și va sprijini dezvoltarea de ambele părți ale Prutului. Mă bucur că am putut contribui și eu la acest proiect', a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, care este și președinte al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, citat în comunicatul de presă menționat.

Președintele CJ Iași a subliniat importanța unei astfel de investiții strategice în infrastructura rutieră, atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova.

'Este primul pod construit în regim de autostradă peste Prut, care va consolida conectivitatea, va spori competitivitatea economică și va deschide noi perspective de cooperare transfrontalieră. Sunt multe lucruri care ne leagă, dar acest pod va deveni simbolul unei apropieri reale și durabile. România și Republica Moldova vor rămâne mereu împreună, iar acum, mai unite ca niciodată', a afirmat Costel Alexe.

Potrivit comunicatului CJ Iași, pe 26 aprilie, la Zagarancea, sunt așteptați mii de participanți - locuitori din ambele țări, oficiali, presă, invitați speciali - pentru a fi martori la 'un eveniment emoționant ce îmbină istoria cu viitorul, emoția cu infrastructura, tradiția cu modernitatea'.

'Comuna Zagarancea, raionul Ungheni, devine scena unui eveniment de excepție: Festivalul 'Podul de Flori', care va marca 35 de ani de la emoționanta manifestație din 1990, când zeci de mii de oameni s-au îmbrățișat peste Prut, dar și începerea lucrărilor la primul pod rutier construit peste Prut în ultimele șase decenii. Festivalul va fi, în același timp, o celebrare a libertății, a drumului comun către Europa și a legăturilor ce unesc comunitățile noastre dincolo de granițe. Este o dată cu puternică încărcătură simbolică, în care onorăm trecutul, marcăm prezentul și construim viitorul împreună', se menționează în comunicat.

Conform sursei citate, evenimentul se anunță a fi 'un adevărat spectacol pentru toate vârstele', cu activități variate și momente speciale de-a lungul întregii zile.

Programul include demonstrații aviatice spectaculoase realizate de parașutiști profesioniști, cu participarea formației 'The Hawks of Romania' din cadrul Aeroclubului României. Pe scena principală, vor urca artiști de top din România și Republica Moldova, care vor oferi concerte live menite să unească energiile și emoțiile publicului de pe ambele maluri ale Prutului. Printre numele mari se numără Cristofor Aldea-Teodorovici și Lupii lui Calancea, care se antrenează intens pentru un concert emoționant, dedicat acestei aniversări istorice.

Festivalul va găzdui și o expoziție de fotografie documentară itinerantă, organizată de echipa Docuart, ce reconstituie vizual istoria și simbolistica evenimentului 'Podul de Flori', oferind participanților o incursiune emoționantă în trecut.

'Pentru cei dornici să exploreze gusturile locale, va fi amenajată o zonă gastronomică unde se vor putea savura preparate tradiționale. Copiii vor avea la dispoziție spații special amenajate pentru joacă și învățare. În plus, vor fi prezenți meșteri populari care vor susține ateliere interactive de olărit, cusut, țesut și alte meșteșuguri tradiționale, oferindu-le celor mici ocazia să descopere frumusețea și valoarea patrimoniului cultural viu', mai menționează sursa citată.

Radio Moldova a informat, luni, că viitorul pod se va numi întocmai 'Podul de Flori', amintind de evenimentul din 1990, când românii și moldovenii s-au reunit simbolic pe malurile Prutului.

Potrivit Radio Moldova, acesta va avea patru benzi de circulație, câte două pe sens, și trotuare pietonale. Lungimea totală va fi de 261 de metri, iar lățimea va ajunge la 13 metri în prima etapă, urmând să crească la 24,25 metri în etapa a doua. Proiectul include și construcția unui punct de trecere a frontierei, dotat cu facilități pentru control amănunțit, parcări pentru TIR-uri și autoturisme, precum și un drum de legătură de aproximativ 1 km.

'Podul de Flori' face parte din proiectul strategic al Autostrăzii Unirii A8, care va lega Târgu Mureș - Iași - Ungheni de frontiera cu Republica Moldova, interconectându-se cu Drumul Național R1 Chișinău - Ungheni.

Potrivit autorităților moldovene, traficul rutier va putea fi deschis provizoriu pe pod din toamna anului 2026, în timp ce finalizarea Autostrăzii Unirii este estimată pentru perioada 2029-2030.

Investiția este finanțată integral din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, valoarea proiectului depășind 30 de milioane de euro.

Ministerul Transporturilor de la București a anunțat că patru poduri rutiere noi vor fi construite peste râul Prut. Termenul de elaborare a studiului de fezabilitate este de 12 luni. Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri este de 1,1 milioane lei fără TVA pentru fiecare lot în parte, mai notează Radio Moldova. AGERPRES / (AS - redactor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 215

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i

Social 17-04-2025 17:45

Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei

Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Social 17-04-2025 15:56

S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România

Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un

Social 17-04-2025 14:48

Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai

Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de

Social 17-04-2025 13:31

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici

Social 17-04-2025 13:28

Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro

Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă

Social 17-04-2025 13:20

Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone

Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d

Social 17-04-2025 12:57

Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore

Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p