Buzău: Vulturul Ilie - 100 de ani de legendă; iubit de călători, vedetă pentru aviatori, înmormântat cu onoruri
.jpeg)
Legenda Vulturului Ilie a împlinit 100 de ani, zăganul vândut unui cârciumar pe post de curcan, vedeta peroanelor Gării Buzău şi a piloţilor din cadrul aerodromului militar, ucis de un glonţ tras de un militar neamţ şi înmormântat în Cimitirul Dumbrava cu alai şi onoruri.
Potrivit legendelor, Vulturul Ilie ar fi fost prins când era pui într-o pădure din localitatea de munte Gura Teghii. Primii ani din viaţă i-ar fi petrecut într-o curte, printre curcani, după care ar fi fost vândut unui cârciumar. O altă variantă a legendei descrie vulturul ca pe o pasăre dornică de cunoaştere, care, la un moment dat, furată de peisaj, a căzut în curtea unui cârciumar din zona Gării Buzău, pe nume Adam.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
"În perioada 1924 - 1942, buzoienii au convieţuit cu un vultur zăgan, specie foarte rară. Vulturul Ilie era o realitate a Buzăului în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Un cârciumar din zona gării a obţinut un pui de vultur, pe care l-a crescut şi îmblânzit, astfel că se obişnuise cu oamenii care-l adorau. Când veneau trenurile se repezea să capete hrană de la călătorii, care, de asemenea, îl simpatizau. La Gura Teghii, aproape de poalele Penteleului, spune legenda, între stânci, un mare vultur pleşuv îşi avea cuibul cu cei doi puişori ai săi. Întâmplarea face ca un cioban să treacă prin partea locului şi să găsească cei doi pui zgribuliţi de frig. Îi luă şi-i duse la stână. După ceva vreme unul dintre pui muri. Celălalt izbuti să se înfiripeze şi să prindă drag de viaţă. După toate regulile, ciobanul îi puse un nume şi probabil în amintirea Sfântului ce zboară cu căruţa sa printre norii cerului trasă de telegarii ce scapără scântei din copite spre groaza dracilor - i-a zis Ilie", a povestit pentru AGERPRES publicistul Viorel Frâncu.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
După o vreme, potrivit legendei redate de Viorel Frâncu în cartea sa "Consemnări publicistice", ciobanul ar fi mers la târg, unde i-ar fi vândut vulturul hangiului Adam din spatele gării din Buzău, spunându-i că este un pui de curcan.
"Cum nu putea încă să zboare, fu lăsat să convieţuiască în pace cu celelalte orătănii din curte, cu care Ilie s-a acomodat cu vremea. Hanul din spatele gării devenise noul său cuib şi atât de mult s-a legat de el că orice încercare forţată de schimbare de domiciliu a fost apoi imposibilă. Se obişnuise cu mersul pe jos, că de câte ori îşi lua zborul trebuia să se războiască cu puzderia de ciori care întuneca cerul oraşului şi-l ciuguleau, sărmanul de el, de-i mergeau fulgii, că el, fiind greoi în mişcări, nu se prea putea apăra de ele. În fiecare dimineaţă se ducea pe jos la piaţă, în hale, unde măcelarii îl aşteptau cu tainul de carne, sau la hala de peşte - după cum era zi de dulce sau zi de post. Mersul lui era încet şi legănat, prin centrul oraşului. Pe trotuar nu mergea, că se împiedicau pietonii de el. Pe stradă, iar nu mergea, că avea de furcă cu birjarii. De aceea mergea pe marginea străzii, pe lângă trotuar, pe acolo unde se scurg ordurile, unde nu se supăra nimeni", povesteşte în cartea sa "Consemnări publicistice" Viorel Frâncu.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
Vulturul Ilie devenise cunoscut inclusiv în rândul piloţilor, pentru că o bună parte din timp şi-o petrecea pe aerodromul militar din apropierea Gării, pe terenul "Drăgaica". Se familiarizase cu avioanele şi cu aviatorii care îl denumiseră Ilie, după patronul spiritual al aviaţiei, Sfântul Ilie. Timp de 20 de ani, vulturul Ilie s-a bucurat de simpatia locuitorilor urbei şi devenise un personaj aproape nelipsit de pe peroanele gării.
"În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Buzăul era împânzit de trupe germane. Străin de evenimentele ce clătinau aşezarea lumii, Ilie îşi urma cu sfinţenie programul său. Era la vremea prânzului. De acolo, de sus, de pe localul gării, Ilie privea spre Dealul Paşii, de unde trebuia să apară expresul de Cernăuţi. În acel moment, un tren militar german intra în gară. Un soldat a sărit şi a deschis fereastra vagonului. Un răpăit surd de pistol mitralieră şi bietul Ilie se prăvăli mort pe peron. Uciderea Vulturului Ilie era să se încheie cu o revoltă a populaţiei împotriva soldatului asasin", notează publicistul buzoian.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
În cartea sa, Viorel Frâncu aminteşte cum oamenii l-au purtat pe vulturul Ilie pe ultimul drum, iar înmormântarea lui ar fi avut loc în Cimitirul Dumbrava, beneficiind astfel de un ritual ca în cazul oricărui cetăţean al oraşului. În memoria sa, în anii '80, autorităţile locale au denumit o stradă din zona gării "Vulturului", iar la începutul anilor '90 o fabrica de bere a luat denumirea de SC "Vulturul" S.A.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
În anul 2015, la intrare în Gara CFR Buzău a fost amplasată o statuie a Vulturului Ilie şi o plachetă de marmură semnată de Bucur Chiriac, un alt scriitor care s-a preocupat de păstrarea legendei, pe care scrie "Vulturul Ilie, răsfăţatul personalului Gării din Buzău, salută zilnic trenul din Moldova pentru a primi un cotlet de la vagonul restaurant, spre încântarea tuturor".
Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES
"Pe 25 noiembrie 2015, la Gara Buzău s-a aşezat un vultur în amintirea celebrului Vultur Ilie de la Buzău. Am fost prezent la acel moment. Bucur Chiriac în anul 1988 a editat un volum de versuri numit 'Ultimul zăgan'. În acest volum încearcă să transpună într-o formă poetică istoria acestui vultur unic de la Buzău. Vulturul provine de la Gura Teghii şi de fiecare dată când venea un tren cu restaurant primea o porţie de friptură de la responsabilul trenului care ţinea mult la el, o emblemă pentru noi, buzoienii. Chiar şi Radu Cârneci a scris un comentariu despre ultima carte a lui Bucur Chiriac, 'Ultimul zăgan', pe care buzoienii l-au înmormântat cu onoruri deosebite la noi la Buzău. Bucur Chiriac, un om de mare credinţă, născut la Buzău, a lucrat în diplomaţie şi a murit în anul 2016", a declarat pentru AGERPRES preotul Mihail Milea.
Foto: (c) DORIN IVAN / AGERPRES FOTO
În anul 1988, la editura "Ion Creangă" din Bucureşti, a apărut, sub semnătura scriitorului buzoian Bucur Chiriac, volumul de versuri pentru copii "Ultimul zăgan", titlu sugerat autorului de poetul Marin Sorescu. AGERPRES/(A, AS - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iași: Prima lopată la 'Podul de Flori', în prezența autorităților din R.Moldova și România
Oficialități din România și Republica Moldova vor fi prezente, sâmbătă, la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. 'Podul de Flori' va uni localitatea Zagarancea
Funeralii Papa Francisc/ Sâmbătă - zi de doliu național; drapelul României - arborat în bernă
Sâmbătă este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc. Guvernul a aprobat, joi, în ședință, o hotărâre în acest sens. 'Aprobăm o zi de doliu național în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar &i
Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova
Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob
Bărbat urcat pe acoperișul sediului Înaltei Curți; Jandarmeria: Refuză să coboare și să coopereze cu forțele de ordine
Un bărbat s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, echipele de negociatori încercând să-l convingă să coboare. ''Î
Bihor: Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe DN 19 a murit; nouă pasageri transportați la spital
Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe drumul național DN 19 a murit, iar nouă pasageri au fost răniți, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.
REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții
Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului d
Arad: O femeie a murit în accidentul de pe DN 79; traficul va fi blocat până la ora 20,00
Femeia implicată în accidentul produs vineri după-amiază în județul Arad a decedat, iar cei doi copii care se mai aflau în mașină sunt în stare critică la spital, circulația fiind blocată pe DN 79 până în jurul orei 20:00. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Arad au declarat, pentru AGERPRES, că femeia c
Timiș: Proiectul de dezvoltare turistică 'Adoptă un sat' va ajunge și în zona montană a județului
Zona rurală și montană din estul județului Timiș va fi promovată turistic prin proiectul antreprenorial ''Adoptă un sat'', sprijinit și de administrația județeană, obiectivul fiind de a aduce dezvoltare economică prin turismul local, cu tradițiile gastronomice și meșteșugărești ale locului, renumit și pentru atracții culturale și naturale unice.
Argeș: Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate
Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean (CJ) Argeș, ceremonia de 'pensionare' s-a desfășurat vineri, la sediul Salvamont din municipiul Curtea de Argeș. E
Sâmbătă - manifestații în Piața Constituției și Piața Universității; jandarmii iau măsuri de ordine și siguranță publică
Jandarmeria Capitalei va lua sâmbătă măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță cu ocazia desfășurării a două proteste în Piața Constituției și Piața Universității. Potrivit Jandarmeriei Capitalei, în intervalul orar 10:00 - 19:00, în Piața Constituției, are loc o adunare publică inițiată de Organizația pentru Apărarea Drepturilo
Bihor: Autobuz implicat în accident pe DN 19; șoferul în stop cardio-respirator, mai multe persoane evaluate medical
Un autobuz a fost implicat într-un accident rutier produs, vineri, pe drumul național DN 19, în localitatea Biharia din județul Bihor, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Din primele cercetări a reieșit că șoferul unui autobuz cu pasageri a pierdut controlul direcției și a intrat în coliziune cu un gar
ISUBIF: Incendiu la o casă și un garaj în Sectorul 3; pompierii intervin cu autospeciale și autocisterne de mare capacitate
Pompierii bucureșteni intervin, vineri, cu autospeciale de stingere cu apă și spumă și patru autocisterne de mare capacitate pentru stingerea unui incendiu produs la o casă și la un garaj pe Strada Cuibaru Ioan din Sectorul 3. 'Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari pe fum pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătraț
Bacău: Pietoni accidentați de o mașină proiectată în urma coliziunii cu un alt autoturism; un bărbat a murit
Un pieton a decedat, iar altul a fost rănit grav după ce au fost accidentați, vineri, de o mașină care a fost proiectată în ei, în urma coliziunii cu un alt autoturism, pe drumul național DN 2F, în localitatea Tisa Silvestri, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'O tânără în vârstă d
Daniel Băluță: Nicușor Dan blochează consolidarea Școlii 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, susține că edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, blochează consolidarea clădirii Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia, iar autoritatea locală riscă să piardă o finanțare de peste 30 de milioane de lei obținută prin PNRR pentru aceste investiții dacă nu va primi autorizația de construi
Nicușor Dan: 25 de studii, bază a PUG al Capitalei, postate spre cercetare pe site-ul Primăriei Capitalei
Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, ale cărui studii se află începând de vineri postate spre cercetare pe site-ul Primărei Municipiului București, va fi finalizat până la sfârșitul anului, după care va intra într-un circuit de avizare extern la alte instituții, a anunțat primarul general Nicușor Dan.