Buzău: Vulturul Ilie - 100 de ani de legendă; iubit de călători, vedetă pentru aviatori, înmormântat cu onoruri
.jpeg)
Legenda Vulturului Ilie a împlinit 100 de ani, zăganul vândut unui cârciumar pe post de curcan, vedeta peroanelor Gării Buzău şi a piloţilor din cadrul aerodromului militar, ucis de un glonţ tras de un militar neamţ şi înmormântat în Cimitirul Dumbrava cu alai şi onoruri.
Potrivit legendelor, Vulturul Ilie ar fi fost prins când era pui într-o pădure din localitatea de munte Gura Teghii. Primii ani din viaţă i-ar fi petrecut într-o curte, printre curcani, după care ar fi fost vândut unui cârciumar. O altă variantă a legendei descrie vulturul ca pe o pasăre dornică de cunoaştere, care, la un moment dat, furată de peisaj, a căzut în curtea unui cârciumar din zona Gării Buzău, pe nume Adam.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
"În perioada 1924 - 1942, buzoienii au convieţuit cu un vultur zăgan, specie foarte rară. Vulturul Ilie era o realitate a Buzăului în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Un cârciumar din zona gării a obţinut un pui de vultur, pe care l-a crescut şi îmblânzit, astfel că se obişnuise cu oamenii care-l adorau. Când veneau trenurile se repezea să capete hrană de la călătorii, care, de asemenea, îl simpatizau. La Gura Teghii, aproape de poalele Penteleului, spune legenda, între stânci, un mare vultur pleşuv îşi avea cuibul cu cei doi puişori ai săi. Întâmplarea face ca un cioban să treacă prin partea locului şi să găsească cei doi pui zgribuliţi de frig. Îi luă şi-i duse la stână. După ceva vreme unul dintre pui muri. Celălalt izbuti să se înfiripeze şi să prindă drag de viaţă. După toate regulile, ciobanul îi puse un nume şi probabil în amintirea Sfântului ce zboară cu căruţa sa printre norii cerului trasă de telegarii ce scapără scântei din copite spre groaza dracilor - i-a zis Ilie", a povestit pentru AGERPRES publicistul Viorel Frâncu.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
După o vreme, potrivit legendei redate de Viorel Frâncu în cartea sa "Consemnări publicistice", ciobanul ar fi mers la târg, unde i-ar fi vândut vulturul hangiului Adam din spatele gării din Buzău, spunându-i că este un pui de curcan.
"Cum nu putea încă să zboare, fu lăsat să convieţuiască în pace cu celelalte orătănii din curte, cu care Ilie s-a acomodat cu vremea. Hanul din spatele gării devenise noul său cuib şi atât de mult s-a legat de el că orice încercare forţată de schimbare de domiciliu a fost apoi imposibilă. Se obişnuise cu mersul pe jos, că de câte ori îşi lua zborul trebuia să se războiască cu puzderia de ciori care întuneca cerul oraşului şi-l ciuguleau, sărmanul de el, de-i mergeau fulgii, că el, fiind greoi în mişcări, nu se prea putea apăra de ele. În fiecare dimineaţă se ducea pe jos la piaţă, în hale, unde măcelarii îl aşteptau cu tainul de carne, sau la hala de peşte - după cum era zi de dulce sau zi de post. Mersul lui era încet şi legănat, prin centrul oraşului. Pe trotuar nu mergea, că se împiedicau pietonii de el. Pe stradă, iar nu mergea, că avea de furcă cu birjarii. De aceea mergea pe marginea străzii, pe lângă trotuar, pe acolo unde se scurg ordurile, unde nu se supăra nimeni", povesteşte în cartea sa "Consemnări publicistice" Viorel Frâncu.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
Vulturul Ilie devenise cunoscut inclusiv în rândul piloţilor, pentru că o bună parte din timp şi-o petrecea pe aerodromul militar din apropierea Gării, pe terenul "Drăgaica". Se familiarizase cu avioanele şi cu aviatorii care îl denumiseră Ilie, după patronul spiritual al aviaţiei, Sfântul Ilie. Timp de 20 de ani, vulturul Ilie s-a bucurat de simpatia locuitorilor urbei şi devenise un personaj aproape nelipsit de pe peroanele gării.
"În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Buzăul era împânzit de trupe germane. Străin de evenimentele ce clătinau aşezarea lumii, Ilie îşi urma cu sfinţenie programul său. Era la vremea prânzului. De acolo, de sus, de pe localul gării, Ilie privea spre Dealul Paşii, de unde trebuia să apară expresul de Cernăuţi. În acel moment, un tren militar german intra în gară. Un soldat a sărit şi a deschis fereastra vagonului. Un răpăit surd de pistol mitralieră şi bietul Ilie se prăvăli mort pe peron. Uciderea Vulturului Ilie era să se încheie cu o revoltă a populaţiei împotriva soldatului asasin", notează publicistul buzoian.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
În cartea sa, Viorel Frâncu aminteşte cum oamenii l-au purtat pe vulturul Ilie pe ultimul drum, iar înmormântarea lui ar fi avut loc în Cimitirul Dumbrava, beneficiind astfel de un ritual ca în cazul oricărui cetăţean al oraşului. În memoria sa, în anii '80, autorităţile locale au denumit o stradă din zona gării "Vulturului", iar la începutul anilor '90 o fabrica de bere a luat denumirea de SC "Vulturul" S.A.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
În anul 2015, la intrare în Gara CFR Buzău a fost amplasată o statuie a Vulturului Ilie şi o plachetă de marmură semnată de Bucur Chiriac, un alt scriitor care s-a preocupat de păstrarea legendei, pe care scrie "Vulturul Ilie, răsfăţatul personalului Gării din Buzău, salută zilnic trenul din Moldova pentru a primi un cotlet de la vagonul restaurant, spre încântarea tuturor".
Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES
"Pe 25 noiembrie 2015, la Gara Buzău s-a aşezat un vultur în amintirea celebrului Vultur Ilie de la Buzău. Am fost prezent la acel moment. Bucur Chiriac în anul 1988 a editat un volum de versuri numit 'Ultimul zăgan'. În acest volum încearcă să transpună într-o formă poetică istoria acestui vultur unic de la Buzău. Vulturul provine de la Gura Teghii şi de fiecare dată când venea un tren cu restaurant primea o porţie de friptură de la responsabilul trenului care ţinea mult la el, o emblemă pentru noi, buzoienii. Chiar şi Radu Cârneci a scris un comentariu despre ultima carte a lui Bucur Chiriac, 'Ultimul zăgan', pe care buzoienii l-au înmormântat cu onoruri deosebite la noi la Buzău. Bucur Chiriac, un om de mare credinţă, născut la Buzău, a lucrat în diplomaţie şi a murit în anul 2016", a declarat pentru AGERPRES preotul Mihail Milea.
Foto: (c) DORIN IVAN / AGERPRES FOTO
În anul 1988, la editura "Ion Creangă" din Bucureşti, a apărut, sub semnătura scriitorului buzoian Bucur Chiriac, volumul de versuri pentru copii "Ultimul zăgan", titlu sugerat autorului de poetul Marin Sorescu. AGERPRES/(A, AS - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ședință CGMB: Stelian Bujduveanu ar putea deveni primar interimar al Capitalei
Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) ar putea deveni primar interimar al Capitalei, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București. Ședința extraordinară a fost convocată de primarul general, Nicușor Dan, câștigător al alegerilor prezidențial
Începe Asian Food Fest în Parcul Titan
Preparate tradiționale din 15 țări, momente culturale asiatice și ateliere se regăsesc în programul Asian Food Fest, care are loc de vineri până duminică, în Parcul Titan. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3, la Asian Food Fest vizitatorii vor avea ocazia să deguste sute de preparate tradiționale din cincispreze
Dolj: Doi morți într-un accident produs pe Centura de Nord a Craiovei
Un grav accident a avut loc, joi seara, pe Centura de Nord a Craiovei - DN 65 F în urma căruia două persoane au decedat și una a fost transportată la spital. Potrivit IPJ Dolj, un tânăr în vârstă de 28 de ani, din municipiul Craiova, în timp ce conducea un autoturism pe Centura de Nord a Craiovei - DN 65 F, din cauze ce urmează a
Boloș: Vrem un PNRR implementabil; Comisia Europeană a ținut cont de pozițiile noastre și a solicitat documentații suplimentare
Autoritățile române îți doresc un PNRR implementabil, astfel încât atunci când realitățile din teren se schimbă să poată fi solicitată o adaptare în consecință, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Am revenit azi cu o actualizare, așa cum am promis, după discuțiile tehnice cu reprezenta
Tanczos Barna: Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp
Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală, iar până atunci Ministerul Finanțelor asigură acest interimat în care asigurăm plata salariilor, pensiilor și a investițiilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care s-a înt&ac
Sindicaliștii din MIPE au intrat în grevă japoneză nemulțumiți de lipsa dialogului cu profesioniștii din sistem
Sindicatul MIPE Normalitate, afiliat la Federația Publisind, a intrat, joi după-amiaza, în grevă japoneză la locul de muncă, pentru a avertiza asupra lipsei dialogului cu profesioniștii din sistem și a riscului de blocare a proiectelor aflate in implementare. 'Sindicatul MIPE-Normalitate - afiliat la Federația Publisind, organizează începâ
Sibiu: Zeci de tatuatori din șapte țări așteptați la Transilvania Tattoo Expo (23 - 25 mai)
Zeci de artiști tatuatori din șapte țări (SUA, Marea Britanie, Germania, Muntenegru, Danemarca, Ungaria, România) sunt așteptați de vineri până duminică la Sala Thalia din Sibiu, la cea de a 13-a ediție a Transilvania Tattoo Expo, cea mai veche convenție internațională de tatuaje din România, informează un comunicat de presă. 'Transilvani
MAI: Predoiu - întâlnire cu omologul din Republica Moldova: Securitatea regională, pe agendă
Securitatea regională și sprijinul pentru consolidarea parcursului democratic și european al Republicii Moldova au fost printre temele abordate de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu omologul său de la Chișinău, Daniella Misail-Nichitin, aflată la București cu ocazia participării la cea de-a noua ediții a Black Sea and Balkans Security Forum.
Noi avertizări Cod portocaliu de vijelii și grindină, în localități din șase județe, joi seara
Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse torențiale și grindină, valabile în ora următoare în localități din șase județe. Potrivit ANM, până la ora 18:00, în județele Constanța (Cernavodă, Hârșova, Ostrov, Băneasa, Mircea Vodă, Rasova, Lipnița, Ciobanu, Crucea, Peștera, Olti
Alba: Imagine Fest, primul eveniment major al sezonului turistic în Cetatea Alba Carolina
Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei, cea mai nouă instituție muzeală din Alba Iulia, și Muzeul Principia pot fi vizitate gratuit, de joi până duminică, în cadrul Imagine Fest, primul eveniment major al sezonului turistic la Alba Iulia. Pe lângă accesul gratuit la cele două obiective muzeale aflate în subordinea Primăriei, sunt orga
Încă două aeronave F-16 au sosit în România din Norvegia; vor intra în dotarea Bazei de la Kogălniceanu
Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, în Baza 71 Aeriană 'General Emanoil Ionescu' din Câmpia Turzii, acestea urmând să intre în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene 'Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino' de la Mihail
REPORTAJ Vrancea: 'Consumul de droguri e un joc de noroc cu propria viață' - mesajul unei campanii antidrog la Focșani
Peste 300 de elevi au participat joi, la Focșani, la o întâlnire organizată în cadrul campaniei naționale 'Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția', unde tema principală a fost prevenirea consumului de droguri. Reprezentanții Poliției Române, autorități locale, dar și un fost consumator de droguri au transmis mesaje directe ș
Avocatul Poporului: Sunt necesare măsuri privind infrastructura, legislația și educația rutieră (raport)
Un raport special al Avocatului Poporului privind siguranța rutieră în România semnalează că, pe lângă îmbunătățirea rapidă a infrastructurii rutiere la nivel național și local, care să țină cont de realitățile cotidiene, dar și alinierea cadrului legislativ existent la nivelul celui european, este necesară și sporirea gradului de educație rutieră.
Iași: Peste 140 de autobuze, dotate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune
Un număr de 140 de autobuze aparținând Companiei de Transport Public (CTP) Iași au fost echipate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune pentru siguranța pasagerilor, pietonilor și bicicliștilor. Mijloacele de transport au fost echipate prin proiectul european de 'Sisteme de avertizare și asistență anticoliziune pentru conducă
Galați: Proprietarul depozitului de anvelope care a ars duminică, amendat cu 30.000 lei de Garda de Mediu
Comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Galați l-au amendat cu 30.000 lei pe proprietarul depozitului de anvelope uzate, din localitatea Șendreni, județul Galați, unde duminică, 18 mai, a avut loc u