ZIUA FEMEII/Artistele Alina Pinca Vintilă, Luminiţa Dejan şi Mariana Anghel transmit tinerilor dragostea de tradiţii

Interpretele de muzică populară Alina Pinca Vintilă, Luminiţa Dejan şi Mariana Anghel sunt modele pentru sute de elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu" din Sibiu, acestea reuşind an de an să transmită dragostea pentru portul şi tradiţiile româneşti tinerei generaţii.
Într-un spectacol dedicat studentelor de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu, cu prilejul zilei de 8 Martie, atât managerul Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu", Alina Pinca Vintilă, cât şi cele două profesoare - Luminiţa Dejan şi Mariana Anghel - s-au remarcat din nou prin măiestria cu care au reuşit să pregătească tinerii din tot judeţul, care au ales să ducă mai departe folclorul şi tradiţiile noastre.
Sursa foto: Arhiva personală Alina Pinca Vintilă
"Numărul elevilor înscrişi la cursurile noastre este într-o continuă creştere, ceea ce înseamnă că profesioniştii care formează colectivul Şcolii Populare de Arte reuşeşte să realizeze actul artistic, la nivelul standardelor propuse. Sigur că ne bucurăm când vedem că totuşi încă sunt tineri care trăiesc prin muzică, tineri care iubesc folclorul, datinile şi obiceiurile poporului nostru, care reprezintă identitatea noastră naţională. Cred că niciun popor nu are o carte de vizită atât de frumoasă precum a neamului meu! Eu, personal, nu aş putea să trăiesc departe de ţara mea, de neamul meu, de pământul acesta sfânt pentru care înaintaşii noştri s-au jertfit atât!", a declarat pentru AGERPRES Alina Pinca Vintilă.
Aceasta le-a transmis tinerelor de la Academia Militară, care se pregătesc să devină ofiţeri în Armata română, să fie "regine pentru aleşii lor".
"Se spune că femeia frumoasă este o încântare pentru ochi, femeia înţeleaptă este o încântare pentru raţiune, de fapt femeia înţeleaptă este un soi de regină care nu îşi poartă coroana pe cap, ci în interior, aici, în suflet. Vă doresc să rămâneţi adevărate regine pentru aleşii inimilor dumneavoastră", a spus, la finalul spectacolului, Alina Pinca Vintilă.
Interpreta de folclor Mariana Anghel a avut un recital la Academia Militară, după ce au urcat pe scenă elevii ei de la Şcoala Populară din Sibiu. Doi dintre aceştia, care au cântat şi în spectacolul oferit cadou studentelor militare, spun că este foarte importantă dragostea de ţară şi de tradiţii.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
Bogdan Boeriu este un tânăr traducător la una dintre companiile multinaţionale prezente la Sibiu, în Zona Industrială Vest, care se remarcă prin talentul său pentru canto muzică populară.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
"Eu nu am cum să mă las de muzica populară, pentru că m-am reîntors la ceea ce făceam cu drag în copilărie şi, după ce mi-am terminat şcolile înalte, cum zice un bun prieten, am revenit la folclorul nostru frumos. Tradiţia are viitor atâta timp cât ne mai aducem aminte şi ne mai dăruim câte un mărţişor, câte o floare, ne urăm primăvară frumoasă şi ascultăm câte un ritm popular în casele noastre. Înconjuraţi-vă de frumos, să aveţi o primăvară frumoasă", a fost mesajul lui Bogdan Boeriu.
Un alt elev al Marianei Anghel, care se remarcă prin vocea sa, dar şi prin dragostea pentru tradiţii, este profesorul de religie Răzvan Băzărîncă.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
"Un mare duhovnic al României, părintele Iustin Pârvu, afirma următoarele cuvinte: românului i-au mai rămas trei lucruri de valoare - istorie, port şi folclor. Şi dacă noi nu ne-am întoarce la originile noastre arhaice şi dacă nu i-am determina pe tineri încă de pe băncile şcolii, totul s-ar duce de râpă. Din ce am văzut eu, tradiţia la sat, acolo unde s-a născut veşnicia, cum spunea Blaga, nu a dispărut. (...) Iubiţi şi fiţi iubitori!", a transmis el.
Şi cântăreaţa de muzică populară, Luminiţa Dejan, profesor la Şcoala Populară din Sibiu, a susţinut un recital la Academia Militară, după ce au cântat copiii din clasa ei de canto muzică populară.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
"Ca să poţi transmite mai departe tradiţia şi folclorul trebuie ca tu, ca interpret şi ca profesor, să le iubeşti. Eu sunt o iubitoare a doinelor de pe Târnavă, sunt o iubitoare de tradiţii şi obiceiuri româneşti, iar prin această oportunitate de a fi profesor la Şcoala Populară de Arte şi Meserii 'Ilie Micu' din Sibiu, am ocazia să transmit mai departe ceea ce am învăţat până acum şi să nu lăsăm folclorul să piară. Eu sunt o fostă elevă a Şcolii Populare de Arte şi am avut onoarea să lucrez cu profesorul Vasile Emil Repede, un profesor desăvârşit", a precizat pentru AGERPRES Luminiţa Dejan.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
Radu Petru Stanciu, unul dintre cei mai talentaţi elevi ai Luminiţei Dejan, mărturiseşte că el iubeşte atât de mult folclorul, "pentru că s-a născut în România şi este ţara lui şi contează tot ce învaţă de la profesoara sa".
Rectorul comandant al Academiei Forţelor Terestre, generalul Ghiţă Bârsan, s-a arătat impresionat de talentul artiştilor sibieni.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
"Tezaurul folcloric românesc este bine păzit în şcolile populare de artă din România. Iar ceea ce se întâmplă la Şcoala Populară de Arte şi Meserii 'Ilie Micu' din Sibiu este o minune, pe care ne-aţi adus-o şi anul acesta în rândul Academiei Forţelor Terestre. (...) Întotdeauna veţi avea poarta larg deschisă pentru spectacole, pentru a aduce în rândul nostru frumuseţea, tinereţea copiilor, mai ales măiestria dumneavoastră de a preda mai departe ceea ce avem mai de preţ, sufletul românesc", a afirmat generalul Ghiţă Bârsan.
Peste 800 de cursanţi de toate vârstele şi din întreg judeţul învaţă la Şcoala Populară de Arte şi Meserii "Ilie Micu", o instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
IGSU: Cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade în Vrancea; nu au fost semnalate pagube sau victime
Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs, duminică seara, în zona seismică Vrancea, nefiind semnalate pagube materiale sau victime, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri. 'Până la acest moment, nu au fost primi
Prahova: Urși ajunși pe străzi din Sinaia și Cornu; au fost emise alerte
Doi urși au apărut, duminică seară, pe străzi din stațiunea Sinaia, respectiv comuna Cornu, sat Cornu de Jos, populația din aceste localități fiind avertizată prin mesaje RO-ALERT. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, la Sinaia, animalul a fost văzut pe strada Horia Cloșca și Crișan. Cetățenii din cele do
Harghita: Misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș
Pompierii militari și civili desfășoară, duminică seara, o misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș, în municipiul Toplița, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Misiune de căutare - salvare a unei persoane, în râul Mureș, munic
Alba: Turist accidentat la un picior, într-o drumeție pe Piatra Secuiului
Un turist de 31 de ani s-a accidentat, duminică, în timpul unei drumeții pe Piatra Secuiului, la Rimetea, suferind un traumatism la piciorul drept. Potrivit reprezentanților Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba, echipajul de serviciu a intervenit duminică pe un traseu de pe Piatra Secuiului în sprijinul unui turist
Alba: Proiect de valorificare turistică a traseului șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana
Șurile cu acoperiș de paie de pe Transapuseana, drum care străbate una dintre cele mai frumoase zone ale județului Alba, prin Munții Metaliferi, vor fi inventariate, cercetate și promovate prin proiectul 'Alba vernaculară', inițiat de Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia și sprijinit financiar de Consiliul Județean (CJ) Alba.
Giurgiu: Un motociclist de 42 de ani a murit în urma unui accident produs pe DN 61, la Dealu
Un motociclist în vârstă de 42 de ani a murit, duminică, în urma unui accident rutier produs pe DN 61, în localitatea Dealu din județul Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe DN 61, în localitatea Dealu, în urma unui accident rutier în care a fost implic
Maramureș: Depozit de apartură casnică uzată, distrus de incendiu
Un depozit de aparatură casnică uzată din municipiul Baia Mare a fost distrus de un incendiu puternic, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș, Adriana Șanta. Incendiul a izbucnit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. 'Au ars o anexă &ici
UPDATE Maramureş: Ucrainenii blocaţi într-o ravenă, extraşi de salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră
Cei trei cetățeni ucraineni blocați într-o ravenă din Munții Maramureșului, după ce au trecut granița în România, au fost extrași de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După o operațiune de căutare - salvare car
MAE/Atenționare de călătorie: Regatul Suediei reintroduce controlului la frontierele interne de stat
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei că autoritățile suedeze au luat decizia de a reintroduce controlul la frontierele interne de stat, în perioada 12 mai - 11 noiembrie 2025. 'Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor rom
Debitul Dunării la intrarea în țară ajunge la 5.200 mc/s, la finele săptămânii viitoare; media lunii mai-7.250 mc/s
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere în primele patru zile ale intervalului până la valoarea de 5.400 mc/s, apoi în scădere până la sfârșitul intervalului la valoarea de 5.200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrolo
Prognoză ANM: Vreme deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara
Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara, cu ploi și vânt, lapoviță și ninsoare în zona montană, în timp ce temperaturile minime vor coborî până la două grade Celsius, iar cele maxime vor urca până la 23 de grade, potrivit prognozei săptămânale emise de Admin
Sibiu: Urs accidentat mortal pe DN 1; circulația a fost afectată
Un urs a fost accidentat mortal de două autoturisme, duminică, pe DN 1, în zona localității sibiene Hula Bradului. 'Un urs a fost lovit de două autoturisme conduse din direcții opuse. Evenimentul s-a soldat cu decesul animalului și avarierea celor două autoturisme', au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean S
Sibiu: O femeie a decedat și alte două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs pe A1
O femeie a decedat în urma unui accident rutier produs la kilometrul 259 al autostrăzii A1, în zona localității Cristian, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Elena Welter. Alte două persoane, o femeie și un copil, au fost rănite în accident. 'În timp ce c
Neamț: Trei copii și patru adulți aflați într-o căruță, răniți după ce un autoturism a acroșat atelajul
Trei copii și patru adulți care se aflau într-o căruță au fost răniți, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce un autoturism a acroșat atelajul în localitatea Topolița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că, în
Tulcea: Minora dată dispărută s-a întors acasă
Minora în vârsta de 14 ani din localitatea Luncavița, dată dispărută de către familie, a fost găsită de polițiști în timp ce se întorcea acasă. Fata a plecat de acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar părinții ei au alertat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Tulcea. Autoritățile au emis un mesaj RO