logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iaşi: Cei mai mulţi copii cu părinţi în străinătate, în regiunea Nord-Est; "Am nevoie de tine aici"

Image

Tiffany este o tânără de 20 de ani care vrea să devină psiholog pentru a-i ajuta pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar trecând peste propria dramă, acum este studentă în anul I la Facultatea de Psihologie şi totodată unul dintre voluntarii de la organizaţia "Salvaţi Copiii".

Este strigătul, în multe cazuri necunoscut, al celor a căror copilărie sau adolescenţă este umbrită de plecarea părinţilor în alte state pentru a le asigura o viaţă mai bună decât au avut ei.

Statisticile arată cifre sumbre. Mai bine de un sfert dintre copiii din România au mama plecată la muncă în străinătate, iar una din patru mame din Regiunea Nord-Est se angajează în străinătate pentru că nu are loc de muncă în ţară, mai mult cu 35% faţă de media naţională.

"Tatăl meu a plecat în străinătate când eram mică. Aveam vreo 7-8 ani. A fost o perioadă dificilă, pentru că am rămas doar eu cu mama. Am avut noroc că am rămas cu mama. Sunt zeci de mii de copii care rămân singuri, nici măcar cu mama. Am avut noroc şi de faptul că m-am înţeles foarte bine cu mama, care a încercat să ţină locul ambilor părinţi. Deşi eram mică, am simţit de multe ori că mama încerca să umple un gol rămas după plecarea tatălui meu la muncă în străinătate", povesteşte Tiffany Moisuc.

A simţit lipsa unui sprijin emoţional pentru şcoală sau când nu avea prieteni.

"Aş fi avut nevoie să stau de vorbă cu tata, care mai mult era plecat la muncă în străinătate. Îl vedeam doar de câteva ori pe an, mai ales de sărbători. Din acest punct de vedere, îmi dau seama că am fost norocoasă. Sunt foarte mulţi copii care nu îşi văd părinţii nici măcar de sărbători. Sunt unii care rămân cu bunii sau sunt lăsaţi în grija rudelor ori trebuie să îşi poarte singuri de grijă", adaugă tânăra studentă.

Ea spune că perioada în care tatăl său a lipsit de acasă pentru a asigura traiul întregii familii a afectat-o destul de mult emoţional.

"Aşa că am decis să ajut. Acela a fost ţelul meu, motivaţia ulterioară, de a deveni psiholog ca să ajut copiii care sunt în situaţii mai dificile decât a mea. Consider că părinţii nu ar mai pleca la muncă în străinătate, dar pentru asta ar trebui salarii mai bune, mai multe locuri de muncă. Dacă părinţii aleg să plece, le transmit să păstreze o relaţie cât mai strânsă cu copii lor, să le trimită câte un mesaj în fiecare zi, să le asculte poveştile şi să nu le reproşeze 'am plecat la muncă pentru tine'. Înţeleg că ai plecat pentru ca mie să-mi fie bine, să am o viaţă mai bună decât a ta, dar am nevoie de tine aici", afirmă Tiffany Moisuc.

Este doar unul dintre cei peste 500.000 de copii din România ai căror părinţi au optat pentru a lucra în alte state pentru a le oferi un viitor mult mai bun.

Un studiu realizat de organizaţia 'Salvaţi Copiii' pentru prima dată în România pe această temă arată că aproape o jumătate de milion de copii din ţară au avut unul sau ambii părinţi plecaţi în perioada copilăriei lor.

"În perioada iunie 2021 - iunie 2022. o jumătate de milion de copii aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în alte state. Regiunea de Nord-Est are cei mai mulţi copii aflaţi în situaţia aceasta. Sunt 130.000 de copii, pe primul loc fiind judeţul Suceava, apoi Botoşani şi Iaşi. Situaţia copiilor cu ambii părinţi plecaţi este foarte sensibilă, în sensul că foarte mulţi dintre ei nu ţin pasul cu şcoala. Unul din şapte copii nu merg încontinuu la şcoală, au rezultate slabe la învăţătură şi risc de abandon şcolar. Foarte mulţi au probleme emoţionale, depresie, anxietate, apatie, în proporţie mult mai mare decât alţi copii din aceste judeţe. Important pentru noi este ca autorităţile responsabile să înţeleagă că este o situaţie delicată, că nu avem date oficiale la nivelul situaţiei reale. Datele oficiale sunt mult mai mici decât cele ale copiilor aflaţi în astfel de situaţii", a declarat preşedintele 'Salvaţi Copiii România', Gabriela Alexandrescu, într-o conferinţă de presă.

Cei mai mulţi dintre copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate se află în Regiunea de Nord-Est a României.

Studiul realizat de cei de la "Salvaţi Copiii" arată că majoritatea copiilor cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate se află la vârsta pre-adolescenţei (11,4 ani). Peste jumătate (51%) dintre părinţii plecaţi sunt persoane tinere, cu vârsta până în 39 de ani.

Acelaşi studiu mai arată că aproximativ unul din trei copii (32%) rămaşi în ţară are (şi) mama plecată, în 30% din cazuri mama fiind unicul susţinător al familiei. Una din patru mame din Regiunea NE (27%) pleacă pentru că nu are loc de muncă în proximitate, mai mult cu 35% faţă de media naţională.

Mamele tind să nu trimită bani acasă în perioada în care sunt plecate în străinătate, preferând să aducă banii odată cu venirea în ţară.

"Sunt 138.000 de copii din această regiune care au părinţii plecaţi. Dacă ar fi să evaluăm, este populaţia unui municipiu mare. Vorbim de o viitoare generaţie, copii care nu au părinţii lângă ei. Din punct de vedere al MAE, este o provocare. Avem rolul de facilitator între cei care rămân în ţară, copii şi bunicii, de cele mai multe ori, şi părinţii care pleacă la muncă în străinătate, bineînţeles, pentru un trai mai bun. Noi le punem la dispoziţie informaţiile, paşii care trebuie urmaţi pentru ca cei rămaşi în ţară să îşi înscrie aceşti copii la şcoală. Ambasadele noastre sunt tot timpul deschise", subliniază Janina Sitaru, secretar de stat în cadrul MAE.

Situaţia este îngrijorătoare şi la nivelul judeţului Iaşi, unde autorităţile încearcă să suplimenteze lipsa prezenţei şi afectivităţii părinţilor cu profesori şi specialişti care să înveţe copiii rămaşi singuri acasă cum să gestioneze situaţiile, emoţiile şi timpul.

"Cred că trebuie tras un semnal de alarmă pentru faptul că din cei 75.000 de copii din România care au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 25.000 sunt din Moldova. La nivelul judeţului Iaşi, pentru cei 4.184 de copii care au ambii părinţi plecaţi în străinătate cred că statul şi asociaţiile neguvernamentale ar trebui să se implice mai mult. Consiliul Judeţean Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, are ca prioritate crearea unor condiţii mai bune şi să asigurăm o susţinere care să înlocuiască dragostea maternă. Prin programele derulate la DGASPC, cu un buget de 110 milioane de lei, sperăm că vom reuşi să ajutăm suplinirea acestei nevoi. După cum bine ştiţi, avem Centrul de zi din Bucium, construim în Tătăraşi centrul Respiro, prin care să aducem o educaţie acestor copii. Prin activităţile derulate cu profesorii şi pedagogii încercăm să îi ţinem ancoraţi în societatea ieşeană", a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, în conferinţă.

În municipiul Iaşi, de câţiva ani, municipalitatea organizează, alături de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), târguri de locuri de muncă dedicate românilor din diaspora. Însă oferta este prea puţin tentantă pentru cei plecaţi să lucreze "afară".

De altfel, în cadrul Primăriei Iaşi a fost înfiinţat Biroul Diaspora, care transmite săptămânal oferta locurilor de muncă puse la dispoziţie de AJOFM către oficiile diplomatice şi consulare, centrele consulare, asociaţiile româneşti şi mass-media de limba română din afara graniţelor.

Tot la iniţiativa municipalităţii, în Iaşi funcţionează Centrul DIFAIN CSA (Diminuarea iniţială a fenomenelor actuale întâmpinate în nesupravegherea copiilor singuri acasă), care din 2010 şi-a deschis porţile pentru 100 de copii şi are drept obiectiv principal crearea unui mediu echilibrat, sigur şi prietenos în care copiii beneficiază de informaţii, instruire, activităţi recreative.

"Cred că este o decizie de suflet a românilor plecaţi din ţară în scopul de a-şi îmbunătăţi nivelul de trai. Cred că dragostea de copii este unul din motivele cele mai importante care îi determină să revină acasă, să îşi întregească familiile. Mai sunt lucruri de făcut. Cu toţii vrem 'o ţară ca afară'. Din fericire, ţara noastră începe să fie mai plăcută decât multe lucruri care se întâmplă afară. Trebuie să asigurăm stabilitate, locuri de muncă plătite decent, pentru a-şi păstra nivelul de trai găsit în afara ţării. Trebuie să avem o clasă politică responsabilă pentru destinul fiecărui cetăţean. Şi, desigur, să încercăm să ne aşezăm cu toţii la masa discuţiilor pentru a găsi soluţii, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii 34 de ani. Cred că a venit şi acest moment. Cred în şansa românilor din afara graniţelor ţării, nu le-aş da un îndemn 'veniţi toţi înapoi', pentru că ar fi copleşitor pentru dânşii, dar cred că cei care au copii minori trebuie să se reîntoarcă acasă pentru a-şi reîntregi familiile", a declarat, la rândul său, primarul Iaşiului, Mihai Chirica. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniela Malache, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 07-02-2025 06:00

O nouă ședință a CGMB pentru stabilirea comisiilor de specialitate

Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în ședință vineri, de la ora 10:00, pentru a stabili componența comisiilor de specialitate. În urmă cu aproximativ două săptămâni a avut loc de asemenea o ședință pentru crearea comisiilor, dar aceasta a fost întreruptă după plecarea grupului AUR. Pract

Social 06-02-2025 21:39

Directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Comunitară 'Împreună': O mulțime de romi sunt integrați în societate și pot fi un etalon

O mulțime de romi sunt bine integrați în societate și pot fi un etalon pentru țară, a declarat directorul executiv al Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară 'Împreună', Gelu Duminică. 'Cu mulți ani în urmă am pus bazele unui program manifest, care se numește 'Ce vrei să te faci când vei fi mare?'

Social 06-02-2025 20:48

Baconschi: Toți acești nostalgici, profesioniști ai întoarcerii magice în presupuse 'epoci de aur' sunt niște escroci

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a afirmat, joi, că există o obligație civică de a rezista în cazul a ceea ce a numit 'o restaurație' de tip național-comunist, pro-putinist, antioccidental, radical eurosceptic. Baconschi a participat, joi seară, alături de profesorul Adrian Papahagi, la dezbaterea 'Derive ideologic

Social 06-02-2025 20:41

Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027

Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027 din partea Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT), în cadrul unui eveniment festiv care a avut loc joi seara la Miercurea-Ciuc. Președintele Consiliului Județean Harghita, Biro Barna Botond, a vorbit, în discursul

Administratie 06-02-2025 19:29

Olt: Buget de investiții de 200 de milioane de lei la Primăria Slatina

Primăria Slatina va avea anul acesta un buget de investiții de aproximativ 200 de milioane de lei, cel mai mare din ultimii patru ani, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul Mario De Mezzo. Edilul a menționat că draftul bugetului va fi pus în transparență în zilele următoare. ''Lucrăm la b

Administratie 06-02-2025 15:49

Președintele CJ Brașov: Obiectivul Aeroportului este atingerea pragului de 300.000 de pasageri și atragerea de destinații

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a anunțat, joi, că principalul obiectiv al aeroportului de la Ghimbav este atingerea în 2025 a pragului de 300.000 de pasageri și atragerea a cât mai multor destinații. ''Este o provocare permanentă, știm că așteptările sunt foarte mari și ne dorim ca Brașovul să aibă

Social 06-02-2025 15:37

Vrancea: Creșterea numărului de copii cu TSA determină autoritățile din județ să deschidă noi centre specializate

Circa 500 de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist (TSA) sunt înregistrați în evidența Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul DGASPC Vrancea, dar numărul real al acestora ar putea fi mult mai mare deoarece unii părinți evită obținerea certificatului de handicap, iar alții nu au încă un diagnostic confirmat, spune

Administratie 06-02-2025 15:34

Tulcea: A început negocierea directă pentru stabilirea unui operator regional de salubrizare

Asociația de management al deșeurilor din județ a început procedurile pentru organizarea licitației publice deschise și a negocierilor directe în urma cărora se va stabili operatorul regional pentru colectarea, sortarea și transportul deșeurilor la stația de tratare din localitatea Mihai Bravu, după ce toate primăriile membre ale asociației au fost de aco

Social 06-02-2025 15:23

Gorj: Calitatea aerului în zona gropii de gunoi din Târgu Jiu, monitorizată cu ajutorul unui autolaborator

Calitatea aerului din zona depozitului de deșeuri din municipiul Târgu Jiu este monitorizată, în această săptămână, de autolaboratorul aflat în dotarea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj. Vor fi efectuate, timp de o săptămână, determinări pentru pulberi în suspensie, oxizi de sulf, oxizi de azot,

Social 06-02-2025 15:03

FOTO/VIDEO Asociația KinetoBebe - studiu: Unu din patru copii are dureri de spate cauzate de postura greșită

Unu din patru copii suferă de dureri de spate, arată rezultatele unui studiu realizat de Asociația KinetoBebe în școli din București. Cercetarea, care a inclus aproape 6.000 de elevi de școală primară, arată că, deși copiii cunosc, în teorie, ce înseamnă o postură corectă, mulți dintre ei stau incorect, fie în bancă, fie &ic

Social 06-02-2025 14:38

Bihor: Creștere cu peste 10% a numărului intervențiilor pompierilor din județ în 2024

Pompierii bihoreni au acționat zilnic, în anul 2024, în medie la 42 de intervenții, comparativ cu 38 pe zi în anul 2023, respectiv într-un total de 15.496 de evenimente (13.963, în anul 2023) ce au implicat intervenția operativă a subunităților de pompieri și a serviciilor voluntare și private, dintre care 11.975 au fost misiuni SMURD și

Social 06-02-2025 13:24

Aproape 700 de apeluri, în ianuarie, la linia telefonică destinată violenței domestice, discriminării și traficului de persoane

Aproape 700 de apeluri au fost primite, în ianuarie, la Helpline-ul 0800.500.333, linie telefonică națională non-stop, gratuită, destinată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane din cadrul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). Potrivit unui comunicat al ANES

Administratie 06-02-2025 13:04

Cseke Attila anunță eliminarea unor taxe plătite de proprietari pentru obținerea de documente cadastrale

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, eliminarea unor tarife plătite de cetățeni pentru obținerea de documente cadastrale, precum extrasul de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului. Proiectul de modificare a

Administratie 06-02-2025 09:47

Timiș: Primarul Timișoarei afirmă că un amendament la Legea bugetului 'pedepsește orașele performante'

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, afirmă că un amendament la Legea bugetului, votat miercuri de majoritatea parlamentară, 'pedepsește orașele performante', în condițiile în care municipalitatea pe care o conduce ar urma să lase alte 13 milioane de euro la bugetul de stat. Dominic Fritz subliniază joi, într-o postare pe F

Social 06-02-2025 09:00

REPORTAJ/Bistrița-Năsăud: Programul 'Generații' al Fundației Inocenți, unde seniorii devin inspirație și ajutor pentru copii defavorizați

Voluntariatul nu are vârstă, iar când beneficiarii sunt copii din medii defavorizate, +60 este doar un număr, nu o stare de spirit, lucru dovedit de opt seniori din Bistrița,. În ultimii ani sau chiar luni, aceștia s-au alăturat Fundației Inocenți în cadrul programului 'Generații', pentru a desfășura activități de tip after scho