REPORTAJ/Bistrița-Năsăud: Programul 'Generații' al Fundației Inocenți, unde seniorii devin inspirație și ajutor pentru copii defavorizați
Voluntariatul nu are vârstă, iar când beneficiarii sunt copii din medii defavorizate, +60 este doar un număr, nu o stare de spirit, lucru dovedit de opt seniori din Bistrița,.
În ultimii ani sau chiar luni, aceștia s-au alăturat Fundației Inocenți în cadrul programului 'Generații', pentru a desfășura activități de tip after school cu 20 de copii din municipiu, cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani, ale căror familii nu își permit financiar astfel de costuri.
Programul, derulat prin intermediul Fundației Regale Margareta a României, a început timid în urmă cu aproape cinci ani, rămânând o noutate pentru județul Bistrița-Năsăud.
'Din 2020, am preluat metodologia intergenerațională inițiată de Fundația Regală Margareta a României și sprijinită de Hochland România. Ei sunt principalii inițiatori și fondatori ai centrului 'Generații'. Suntem mândri că facem acest lucru, suntem doar 10 centre în Transilvania și 40 în toată țara. A fost greu să începem programul în anul 2020 (anul declanșării pandemiei de Covid-19 - n.r.), dar am luat măsurile prevăzute de lege și am mers așa cum s-a putut în perioada aceea. (...) A fost o noutate la nivel de țară și cu atât mai mult la nivel de județ', ne spune directoarea Fundației Inocenți Bistrița, Laura Filipoi.
Foto: (c) Tina Dumitrescu / AGERPRES
Membrii fundației au apelat, în prima fază, la proprii părinți, bunici sau vecini în vârstă, pentru a găsi voluntari, iar mai apoi au publicat anunțuri în presă și în mediul online. În prezent au opt voluntari seniori și, chiar dacă sunt persoane care îi contactează pentru a li se alătura, sunt nevoiți să le refuze, pentru că spațiul în care își desfășoară activitatea nu permite mai mult.
Anul 2020 fiind an pandemic, o parte dintre activitățile cu copiii s-a desfășurat în mediul online, dar și așa s-a creat rapid o legătură strânsă între aceștia și seniori. Dintre cei opt pensionari voluntari, șapte sunt din municipiul Bistrița, iar unul este din județul Vâlcea - o doamnă fost cadru didactic, care desfășoară online cursuri de educație rutieră.
Prima activitate în zilele în care voluntarii seniori se întâlnesc cu cei mici este servirea mesei de către copii, cu sprijinul financiar al unor oameni de bine din comunitate, după care urmează ajutorul la teme și, la final, jocurile de relaxare.
'La începutul programului, copiii servesc masa împreună și acesta este un aspect foarte important pentru ei, pentru că, prin generozitatea unor oameni de bine din comunitate, care nici măcar nu își doresc să fie menționați, servesc în fiecare zi o masă caldă. Lunea chiar au pizza și se bucură foarte mult. Prezență sută la sută lunea! Deci ei vin, mănâncă, după care încercăm să realizăm temele pentru școală - este prioritară partea aceasta, pentru că de cele mai multe ori acasă nu e cine să îi ajute, și atunci implicăm atât voluntari seniori, cât și voluntari tineri în acest proces. Acolo unde temele deja depășesc nivelul copiilor, facem foarte multe activități remediale, iar după ce își termină temele avem parte de multă distracție și multe activități', ne explică Andrada Miron, manager de programe în cadrul Fundației Inocenți Bistrița.
Foto: (c) Tina Dumitrescu / AGERPRES
Acum sunt în derulare, în cadrul programului 'Generații', patru ateliere: ecologie și sustenabilitate, jocuri tradiționale și moderne, educație remedială și lectură și scriere creativă. Din martie se vor adăuga atelierele de educație rutieră, educație antreprenorială și de prim-ajutor, toate cu scopul de a le oferi copiilor competențele necesare și posibilitatea de a-și dezvolta inteligența emoțională.
Este o situație de tip win-win, adaugă Andrada Miron, pentru că și seniorii beneficiază, astfel, de o pensie activă, cu satisfacții sufletești.
'Componenta aceasta de implicare a voluntarilor seniori le-a dezvoltat copiilor foarte mult inteligența emoțională. Relația care s-a creat între voluntari și copii aduce beneficii și de o parte, și de cealaltă, deci este un win-win în această relație, pentru că de multe ori colegele mele și noi suntem percepute ca niște învățătoare, profesori, persoane cu autoritate, dar, atunci când anumite mesaje vin de la voluntarii seniori, prin experiența lor de viață, faptul că au crescut copii, au crescut nepoți, au o altă abordare copiii. Există relații între ei și nu se mai dau dezlipiți. (...) Discuțiile lor nu se opresc doar la lipește, pune, calculează; de multe ori, copiii se deschid mult mai ușor în fața voluntarilor seniori, pentru că ei reprezintă o plasă de siguranță. Sunt priviți ca bunici, nu ca o autoritate. Majoritatea nu au bunici acasă sau bunici dispuși să le ofere timpul lor, poveștile lor de viață, experiența de viață', a afirmat Andrada Miron.
Rezultatele programului sunt monitorizate de la începutul fiecărui an școlar și pe parcurs, prin aplicarea de chestionare copiilor și seniorilor și urmărirea evoluției educaționale a celor mici.
Foto: (c) Tina Dumitrescu / AGERPRES
Laura Filipoi ne vorbește, însă, și despre rezultatele pe termen lung, ce vor începe să fie vizibile în momentul în care copiii vor ajunge la vârsta de 21 de ani, când bazele puse acum își vor pune amprenta pe personalitatea lor adultă.
'La nivel de suflet, cu siguranță ce se implementează acum se vor vedea rezultate la 21 de ani - asta spun specialiștii. Se spune că tot din șapte în șapte ani are loc o schimbare profundă emoțională. Ochiul, de exemplu, se spune că la 21 de ani a ajuns la maturitate. De atunci încolo, copilul de astăzi va percepe altfel lumea. După 21 de ani, ochiul minții se deschide altfel', a declarat directoarea fundației.
Primele semne de maturitate se văd la copiii din clasele a VII-a și a VIII-a care vin la fundație, deveniți mai independenți, care au nevoie mai mult de consiliere decât de ajutor la teme, dar care nu ezită să își ofere ajutorul celor mai mici, devenind la rândul lor voluntari. Îi au ca model și pe liceenii care colaborează cu Fundația Inocenți și vin să îi ajute la teme pe beneficiarii din cadrul centrului de zi.
Pentru voluntarii seniori, programul 'Generații' înseamnă bucurie și satisfacție sufletească. Cel mai tânăr membru al echipei, fosta educatoare Maria Jungheatu (64 de ani), a văzut un anunț al fundației în presă și pur și simplu a simțit că trebuie să se alăture echipei.
Foto: (c) Tina Dumitrescu / AGERPRES
'Am fost educatoare 43 de ani, în prezent pensionară de doi ani de zile. Sunt la această fundație de patru luni, cel mai tânăr voluntar din grupa seniorilor (râde - n.r.). Am venit pentru că am câteva caracteristici care m-au impulsionat să continui activitatea pe care am desfășurat-o în anii precedenți în educație: punctualitatea care mă reprezintă, ajutorul pe care vreau să îl dau copiilor, răbdarea și capacitatea de a lucra în echipă. Despre fundație am aflat din presă. Au pus doamnele un anunț prin care căutau seniori și am simțit că pot să fac parte din această echipă și am venit cu mare drag, să pot ajuta la rândul meu pe copii, la supravegheat tema și pe urmă să organizez jocuri de relaxare, prin toate materialele puse la dispoziție. Aceste prime patru luni au fost pline de bucurie pentru mine, pentru că am citit pe chipurile copiilor o reușită, iar noi, ca echipă, facem ca acești copii să nu se simtă marginalizați sau defavorizați, ci să simtă că fac parte dintr-o comunitate unde sunt ajutați în orice problemă pe care o au', ne-a mărturisit doamna Maria (Mia).
Cei mai vechi voluntari sunt soții Negrușeri, de altfel părinții managerului de programe Andrada Miron. Sunt vizibil legați emoțional de copiii care vin la fundație, pe care i-au primit inclusiv în propria casă. Ana Mia, cum îi spun copiii, are 65 de ani și a lucrat un sfert de veac ca bijutier, astfel că atelierele de creație sunt specialitatea sa, de unde își ia și energia necesară. Procope are 68 de ani, a crescut într-o familie cu 11 copii, el fiind al șaptelea, și timp de 45 de ani a lucrat ca lăcătuș, iar acum, la pensie, este partenerul de joacă preferat al copiilor.
'Personal, pe mine m-a ajutat să mai ies între copii, e cel mai frumos lucru. Eu sunt în pensie și activități la vârsta de pensionare nu prea ai, așa, dar copiii te ajută. (...) Am făcut grădinărit cu copiii, am făcut selectarea deșeurilor - pe asta am insistat foarte, foarte mult, să cunoască fiecare pubelă după culoare. Totdeauna facem și jocuri, când venim aici, copiilor le trebuie și un pic de relaxare. Am și eu nepoți care toată ziua numai învață, de-asta zic că le trebuie și un pic de relaxare', ne spune Procope Negrușeri.
Foto: (c) Tina Dumitrescu / AGERPRES
În sala de activități, copiii au terminat de servit prânzul și s-au apucat de teme, sub supravegherea doamnelor Mia și Ana Mia. Domnul Procope pregătește jocurile pentru clipele de relaxare ce vor urma. Niciun telefon sau tabletă în zare. Sunt lăsate în dulap sau în ghiozdan pe durata activităților, mi se explică. Copiii sunt relaxați, par fără griji, sunt între oameni care le vor doar binele.
***
Fundația Inocenți Bistrița activează din anul 1998. Primul proiect a fost în colaborare cu Spitalul Județean de Urgență din municipiu - înființarea, în cadrul secției de pediatrie, a unei 'camere de joacă', un loc unde micii pacienți să socializeze, să desfășoare diverse activități, dar să primească și consiliere și suport pe perioada spitalizării. Un alt program, cel de intervenție timpurie (terapie psihologică, logopedie, kinetoterapie și meloterapie), are în prezent 45 de beneficiari, copii cu vârste de până la șapte ani.
Cea mai vizibilă activitate în comunitate este 'Olimpiada Inocenților', proiect demarat în anul 2007 care reunește, anual, sute de copii cu dizabilități din județul Bistrița-Năsăud, angrenați în probe sportive adaptate capacităților lor și unde fiecare participant este declarat câștigător. Nu în ultimul rând, la scurt timp după declanșarea războiului din Ucraina, fundația a organizat activități de sprijinire a refugiaților și în prezent mai sunt organizate cursuri de limba română pentru ucrainenii stabiliți în zonă. AGERPRES/(A - redactor: Tina Dumitrescu, editor: George Onea, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Timiș: Primarul Timișoarei afirmă că un amendament la Legea bugetului 'pedepsește orașele performante'
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, afirmă că un amendament la Legea bugetului, votat miercuri de majoritatea parlamentară, 'pedepsește orașele performante', în condițiile în care municipalitatea pe care o conduce ar urma să lase alte 13 milioane de euro la bugetul de stat. Dominic Fritz subliniază joi, într-o postare pe F
Un autobuz al liniei 381 a fost afectat de un incendiu, joi dimineața; circulația troleibuzelor pe liniile 72, 73 și 76 a fost afectată
Un autobuz care circula pe linia 381 a fost afectat de un incendiu, joi dimineața, în zona Podului Mihai Bravu, fapt care a afectat circulația troleibuzelor de pe liniile 72, 73 și 76, a anunțat Societatea de Transport București (STB). 'Societatea de Transport București (STB S.A.) informează că în această dimineață, în jurul orei 5:28, la
Maramureș: Ucrainean aflat de trei zile în Munții Maramureșului, recuperat de salvatori
Un cetățean ucrainean care se afla de trei zile în Munții Maramureșului, extenuat, în hipotermie și fără hrană a fost recuperat miercuri noaptea de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După mai bine de cinci ore și jumătate de la începerea misiunii, ce
Prahova: Femeie lovită de tren în Gara de Sud Ploiești; are ambele picioare amputate
O femeie a fost lovită de un tren, joi dimineață, în Gara de Sud din municipiul Ploiești, victima în vârstă de aproximativ 50 de ani fiind preluată în stare gravă de către echipajul medical sosit la fața locului. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, femeia are ambele picioare amputate ca urmare a acc
UPDATE Hunedoara: Incendiul de vegetație uscată de la Petrila a fost lichidat; au ars 10 hectare
Aproape 10 hectare de teren au ars, miercuri seara, într-un incendiu de vegetație uscată care a izbucnit în zona Maleia din orașul Petrila, la fața locului intervenind pompierii militari din Petroșani și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Petrila. 'Incendiul a fost lichidat. A ars vegetație pe
Constanța: Două persoane au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc din Mangalia
Două persoane au suferit arsuri și au fost transportate la spital în urma unui incendiu care a izbucnit miercuri seară, într-un bloc din municipiul Mangalia. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dobrogea', cinci persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și alți 30 de locatari ai imobilului a
Activitatea la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată; a fost desființat postul de director de producție, iar operatorii au demisionat
Activitatea de producție de energie la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată, ceea ce ar duce la sistarea căldurii în municipiul Craiova și a agentului termic primar către firma Ford Otosan, după ce actuala conducere a desființat postul de director de producție, iar tablotierii - operatorii din camera de comandă (cazan și turbină) au demisionat în
Hunedoara: Comportamentul amfibienilor, tulburat de schimbările climatice; salamandră ieșită din hibernare în Parcul Național Retezat
O salamandră a fost observată de angajații Parcului Național Retezat (PNR) în timpul unei acțiuni de monitorizare a faunei efectuată în luna ianuarie, în condițiile în care specialiștii instituției susțin că în această perioadă a anului amfibienii de acest fel trebuie să se afle în stare de hibernare. Potriv
Reprezentanții județelor Bihor și Alba analizează soluțiile privind delimitarea teritorială în zona schiabilă Arieșeni
Reprezentanții județelor Bihor și Alba s-au întâlnit miercuri pentru o ședință de lucru la sediul Primăriei Arieșeni, cu scopul de a identifica o soluție privind delimitarea teritorială dintre județe în zona schiabilă Arieșeni, a informat, într-un comunicat, CJ Bihor. 'Concret, a fost dezbătută situația pârtie
Galați: Contracte de 57 de milioane de euro, semnate de ANIF de la începutul anului, pentru reabilitarea sistemelor de irigații
Directorul general al filialei teritoriale Galați a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Sorin Adrian Pîrvu, a semnat de la începutul anului contracte în valoare de peste 57 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigații din județ, și anume, pentru refacerea și modernizarea Sifonului Mălina și a Sifonului Lozova.
Hunedoara: Reabilitarea sediului ISU reduce cu 60% cheltuielile cu energia primară
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara va plăti facturi la energia primară mai mici cu 60% pentru consumurile înregistrate la sediul instituției, după finalizarea unui proiect ce a avizat reabilitarea și modernizarea clădirii principale, momentul fiind marcat miercuri printr-o festivitate la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților
Vaslui: Doar opt clădiri cu risc seismic ridicat incluse în programul de consolidare finanțat de MDLPA
Un număr de doar opt clădiri cu risc seismic ridicat din județul Vaslui sunt incluse în programul de consolidare și reabilitare derulat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. Conform listelor-sinteză privind obiectivele de investiții pentru subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clă
Neamț: Se circulă în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ
Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ, nefiind închis niciun sector, a informat, miercuri, Consiliul Județean (CJ) Neamț. 'În județul Neamț continuă ninsorile, iar in ultimele 24 de ore, în unele zone a fost semnalat polei. Pe întreaga rețea de drumuri județene s-a
Harghita: Centrele de zi pentru vârstnici înființate de Caritas- șansa ca seniorii să rămână activi mai mult timp
Centrele de zi pentru vârstnici, înființate de Asociația Caritas în județul Harghita, reprezintă o șansă pentru seniori ca să rămână activi mai mult timp și fac parte din strategia pe termen lung a organizației referitoare la nevoile pe care le au aceste persoane. Înființate în mai multe localități ale județului, precum Mier