Comunicat de presă - Consiliul Național al Audiovizualului
CLARIFICÃRI REFERITOARE LA BUGETUL CNA 2025
Consiliul Național al Audiovizualului anunță aprobarea bugetului instituției pentru anul 2025, în valoare totală de 22.256 mii lei credite bugetare.
Alocarea fondurilor se face conform clasificării economice a cheltuielilor bugetare, după cum urmează:
* Titlul 10 - Cheltuieli de personal : 16.500 mii lei. Aceste fonduri sunt destinate acoperirii drepturilor salariale aferente personalului CNA, asigurând funcționarea optimă a instituției și îndeplinirea atribuțiilor sale legale.
* Titlul 20 - Bunuri și servicii : 1.425 mii lei Sumele alocate acoperă cheltuieli necesare pentru desfășurarea activității curente, inclusiv utilități, servicii de întreținere și reparații, achiziționarea de materiale și alte servicii esențiale.
* Titlul 55 - Alte transferuri: 21 mii lei Fondurile prevăzute la acest capitol sunt destinate transferurilor specifice către organisme internaționale în conformitate cu legislația în vigoare.
* Titlul 59 - Alte cheltuieli: 160 mii lei Aceste sume sunt alocate pentru obligații financiare ale instituției la fondul destinat persoanelor cu handicap neîncadrate.
* Titlul 71 - Active nefinanciare: 4.150 mii lei Bugetul alocat acestui titlu este destinat investițiilor și achizițiilor de echipamente, mijloace fixe și alte active necesare modernizării infrastructurii CNA.
CNA nu a inclus nicio solicitare de achiziție de autoturisme, de altfel în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 156/2024, în anul 2025 este INTERZISÃ achiziționarea de autoturisme.
CNA respectă în totalitate legislația în vigoare și se va conforma tuturor reglementărilor aplicabile în desfășurarea activităților sale.
Pentru anul 2025, în domeniul investițiilor, CNA a solicitat fonduri la titlul 71 'Active nefinanciare' în valoare de 4.150 mii lei credite bugetare, astfel:
* alineat bugetar 71.01.02 'Mașini, echipamente si mijloace de transport', pentru achiziția de noi echipamente hardware (calculatoare, servere, și alte echipamente specifice destinate stocării fișierelor de date necesare și a celor rezultate în urma activităților curente)
* alineat bugetar 71.01.30 'Alte active fixe' (licențe software și alte active fixe de natura reparațiilor capitale)
Criteriile care au stat la baza fundamentării solicitării de fonduri la Titlul 71 - Active nefinanciare:
* Creșterea complexității și volumului informațiilor introduse în bazele de date existente, ceea ce a amplificat riscul unui colaps al sistemului informatic fără posibilitatea de recuperare a datelor.
Fondurile vor fi utilizate pentru:
* Achiziționarea de servere și sisteme de operare necesare înlocuirii echipamentelor din rack-room-ul propriu, care trebuie actualizate pentru un nivel înalt de securitate a datelor și fiabilitate operațională. Aceste echipamente vor contribui și la stocarea datelor provenite din activitățile de monitorizare și control.
* Extinderea bazei de date a Serviciului Comunicare și Relații Publice (SCRP)/Serviciul Cancelaria Consiliului (SCC) și pentru Direcția Monitorizare (DM). În prezent, Direcția Monitorizare gestionează petițiile și lucrările primite într-un registru electronic în format XLS. Se dorește extinderea accesului acestei direcții la software-ul care gestionează petițiile primite prin intermediul site-ului CNA. Unele dintre aceste date sunt deja incluse în baza de date SCRP/SCC, completate direct de către petiționari prin intermediul formularului de reclamații și sesizări.
* Reparații capitale ale sediului central și ale sediilor teritoriale, afectate grav de îmbătrânirea instalațiilor, ceea ce împiedică susținerea noilor tehnologii.
Motivația extinderii bazei de date SCRP/SCC:
* Creșterea semnificativă a numărului de petiții, ca urmare a transpunerii Directivei privind Mass-Media Audiovizuale;
* Necesitatea eliminării redundanței datelor păstrate
* Până la definitivarea proiectului D-E-C-A, extinderea bazei de date este esențială pentru a fi utilizată și de alte compartimente.
Achiziția unui soft dedicat pentru identificarea automatizată a conținutului audiovizual ilegal:
* Această soluție este necesară pentru eficientizarea procesului de supraveghere și aplicare a prevederilor legale
* Având în vedere obligațiile legale ale Consiliului, necesitatea unei supravegheri eficiente și creșterea exponențială a conținutului audiovizual online, achiziționarea unui astfel de soft reprezintă o măsură imperativă pentru asigurarea respectării cadrului legal și protejarea interesului public.
Facem precizarea următoare:
Conform prevederilor art. 12 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, membrii Consiliului Național al Audiovizualului au rang de demnitate publică și sunt asimilați, din punct de vedere al salarizării, funcției de secretar de stat.
În acest context, precizăm că în cadrul instituției nu există o structură de tip cabinet al demnitarului în care să își desfășoare activitatea consilieri personali, secretare sau șoferi personali.
Prin acest buget, Consiliul Național al Audiovizualului își propune să își continue activitatea de reglementare și monitorizare, asigurând respectarea legislației și protecția interesului public în domeniul audiovizualului.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].