FOTO/VIDEO Asociația KinetoBebe - studiu: Unu din patru copii are dureri de spate cauzate de postura greșită

Unu din patru copii suferă de dureri de spate, arată rezultatele unui studiu realizat de Asociația KinetoBebe în școli din București.
Cercetarea, care a inclus aproape 6.000 de elevi de școală primară, arată că, deși copiii cunosc, în teorie, ce înseamnă o postură corectă, mulți dintre ei stau incorect, fie în bancă, fie în fața telefoanelor mobile sau a altor device-uri.
Medicii atrag atenția asupra faptului că obiceiurile greșite privind postura duc la probleme inclusiv în viața de adult.
Campania denumită #StaiDrept s-a derulat în ultimul an în unități de învățământ de stat și private din București și a inclus 5.971 de copii de la clasa pregătitoare până la clasa a patra.
Programul a vizat completarea unor fișe de evaluare și sesiuni interactive în școli, susținute de kinetoterapeuții Asociației KinetoBebe, urmate de sesiuni gratuite de evaluare posturală și de terapie oferite în centrele asociației sau ședințe gratuite de salinoterapie la salina urbană Flori de Sare.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
''KinetoBebe înseamnă și o asociație care din 2018 sprijină terapia copiilor. Inima Asociației KinetoBebe înseamnă ședințele de terapie oferite gratuit. Avem al doilea an la rând în care oferim peste 10.000 de ședințe de terapie gratuită pentru copii, în săli de terapie. Este un lucru care... am dus mai sus ștacheta ONG-urilor din țară, suntem un exemplu de bune practici, suntem aici în momentul în care au nevoie de sprijinul nostru și de ajutor, iar prin hub-ul academic aducem peste 90 de studenți la kinetoterapie în fiecare an în centrele noastre pentru a le arăta ce înseamnă muncă pediatrică, pentru că în facultate nu există acest lucru'', a declarat joi, într-o conferință de presă, fondatoarea Asociației KinetoBebe, Ana Raluca Chișu.
În urma campaniei a rezultat prima statistică privind problemele pe care copiii le acuză din cauza posturii greșite.
Din cei 5.971 de copii examinați de kinetoterapeuții asociației, 24% au acuzat dureri de spate, iar 8% au probleme de greutate. Doar 30% stau corect în bancă, 46% țin corect telefonul și doar 41% țin corect caietul pe bancă. Peste 53% dintre elevii de școală primară care au luat parte la campanie consideră ghiozdanul prea greu și doar puțin peste jumătate - 52% - practică sport.
Ana Raluca Chișu a precizat că se constată o scădere a vârstei la care copiii acuză dureri de spate.
''Dacă până acum vârsta la care colegii mei vedeau dureri de spate la copii era undeva la 16-17 ani, după perioada pandemică vârsta a scăzut foarte mult. La 9-10 ani copiii vin cu dureri de spate în centrele de recuperare, contracturi musculare atât de puternice încât efectiv îi doare spatele. Și nu ne copiază pe noi, adulții, ci pur și simplu sunt durerile lor. Din acest moment am spus da, trebuie să intrăm în clasele de școală. Și vă povestesc acest lucru ca să vă aduc în povestea noastră, în #StaiDrept. Noi, ca adulți, trecem pe lângă copii, dăm mâna peste spate și spunem: 'stai drept!'. Dar de multe ori acest 'stai drept!' ei nu îl înțeleg'', a subliniat fondatoarea KinetoBebe.
Kinetoterapeutul Ana Maria Brezean a explicat ce înseamnă postura corectă.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
''Stai drept nu înseamnă forțatul umerilor în cădere în spate, aceasta este o arcuire exagerată; înseamnă să menținem poziția verticală și privirea către înainte, cu umerii relaxați și echilibrați. Dacă îl simțim pe unul mai sus, automat ne echilibrăm. Sprijinul în picioare tot timpul va trebui să fie pe ambele picioare, nu doar pe unul, pentru că nu ne ajută, imediat se asimetrizează șoldurile. Cam asta trebuie să fie postura de stai drept, nu trebuie să fie nimic forțat, trebuie să vină ceva natural. (...) Așezatul trebuie să fie cu posteriorul pe scaun, picioarele lăsate libere, coatele pe masă, privirea către înainte și spatele drept cât să fim verticalizați. Pentru a scrie, le spunem: stângacii trebuie să încline ușor caietul către dreapta, iar dreptacii către stânga, asta este regula. Iar despre telefoane, foarte mulți copilași petrec destul de mult timp pe dispozitive electronice, nu doar pe telefoane. Aceste dispozitive sunt prezente în viața noastră vrem sau nu vrem și trebuie să afli că postura corectă pentru a le folosi este chiar aceea cu care stau în bancă'', a explicat Brezean.
Potrivit kinetoterapeutei, mulți dintre copii știu ce înseamnă postură corectă, însă nu pun în practică ceea ce cunosc în teorie.
Medicul Mădălina Băluță, specialist pediatru, atrage atenția asupra faptului că problemele legate de postură apărute în copilărie au repercusiuni asupra sănătății și în viața de adult.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
''Orice postură care începe prost determină niște contracturi musculare care să mențină acea postură proastă pe care le menținem până în viața de adult și așa ajungem în viața de adult când stăm la birou și ne doare spatele. Dincolo de durerile de spate, toate aceste tulburări de postură duc, la copii, inclusiv la probleme de concentrare și de învățare. Când doamna învățătoare îmi spune tabla înmulțirii și că 2x2 fac 4, dacă eu sunt pe jumătate concentrat să-mi țin corpul într-o poziție care nu mă doare, 2x2 fac 4 este ultimul lucru la care mă gândesc. Așa cum ulterior, ca adult, stau la birou cu computerul și începe să-mi amorțească un braț și mă doare, oare de ce mă doare? Din același motiv: că am o coloană puțin deformată, care face presiune pe un nerv. Oare de ce amețesc? Că poate să fie presiune pe un vas de sânge și nu mai lasă să circule sângele corespunzător la creier și să oxigeneze corespunzător. Așa că da - orice mișcare învățată sau neînvățată corespunzător încă din copilăria mică poate să însemne, la vârsta de adult, ceva care îmi afectează viața'', a arătat medicul.
Reprezentanții Asociației KinetoBebe anunță că, la un an de la debutul campaniei #StaiDrept în școlile din București, vor să extindă la nivel național acest demers, prin intermediul unei platforme digitale care să aducă informații despre postura corectă și care să se adreseze copiilor, părinților și cadrelor didactice. AGERPRES/(AS - redactor: Daciana Ilie, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: A treia zi de intervenție la Salina Praid; au fost aduse mai multe motopompe din județele limitrofe
Pompierii harghiteni acționează neîncetat, de luni noaptea, pentru evacuarea apei și diminuarea nivelului pârâului Corund, ca urmare a infiltrațiilor produse în zona de exploatare a Salinei Praid, pompierii solicitând în ajutor echipamente de la inspectoratele din județele limitrofe, a informat, vineri, Inspectoratul pentru Situați
Vremea se răcește considerabil în București; cer noros, ploi slabe și vânt, până joia viitoare
Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului București o vreme mai rece decât în mod normal pentru perioada din calendar, tendință care se va menține până în dimineața zilei de joi, 15 mai. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 9 mai, ora 10:00 - 10 mai, ora 9:00, în Capi
Vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor, până pe 15 mai; Cod galben de vânt în zone din Moldova, vineri
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul acestei zile în patru județe din Moldova, precum și o informare de vreme deosebit de rece, ce vizează cea mai mare parte a țării, până joi dimineața. Potrivit sursei citate, vineri, &icir
Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, nav
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață
Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u
Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD
O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la
Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie
Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap
REPORTAJ/Tulcea: Obiceiul Paparudei, reînviat în Gospodăria țărănească din Enisala
Elevi ai școlii gimnaziale din satul Enisala, comuna Sarichioi, au readus în atenție, joi, obiceiul Paparudei, un ritual care invocă divinitatea pentru ploi în timpul secetei, evenimentul constituindu-se în același timp într-o primă informare a populației locale cu privire la intenția Institutului de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion
Mureș: Campania 'Vecini, nu străini!', lansată de Asociația Suryam și MureșHub la peste 1.170 de zile de război în Ucraina
Asociația Suryam și MureșHub au anunțat, joi, lansarea campaniei 'Vecini, nu străini!', la mai bine de 1.170 de zile de la începutul războiului din Ucraina, o inițiativă menită să promoveze empatia, solidaritatea și înțelegerea între oameni. Potrivit președintelui Asociației Suryam, Marius Dumitrescu, odată cu lansare
Luminița Popescu (ANES): Egalitatea de șanse între femei și bărbați - un indicator al sănătății unei democrații
Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu este doar o cerință legală sau un ideal abstract, reprezintă un indicator clar al sănătății unei democrații, a transmis, joi, Luminița Popescu, secretar de stat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). 'Femeile reprezintă jumătate din populație
Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, navaliștii cer acțiu
MDLPA: Lucrări de cadastru gratuite pentru cetățeni în 97% dintre localități
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează, gratuit pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 2.779 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din cele 2.860 în care nu este finalizată înregistrarea proprietăților.
Hunedoara: Scările de acces spre Cascada Lolaia, din Retezat, au fost reabilitate pentru siguranța turiștilor
Scările de acces spre Cascada Lolaia au fost reabilitate, în această săptămână, de rangerii Administrației Parcului Național Retezat (APNR), astfel încât turiștii să poată vizita acest obiectiv în cele mai bune și sigure condiții. 'Rangerii Administrației Parcului Național Retezat au realizat lucrări de reabil