logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Placă aniversară dezvelită pe Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la 100 de ani de la Încoronare (GALERIE FOTO)

Image

Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, au dezvelit sâmbătă, cu ocazia manifestărilor desfăşurate la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, o placă aniversară pe turnul-clopotniţă al Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, ridicată cu scopul de a oferi un cadru adecvat momentului din 15 octombrie 1922.
 


"În urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, în Alba Iulia, a avut loc încoronarea suveranilor României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria, la Catedrala Ortodoxă edificată aici în acest scop. Prin măreţul eveniment, s-a marcat simbolic unirea istorică a teritoriilor româneşti sub un singur sceptru, asigurând ţării creşterea prestigiului la nivel internaţional. Nihil Sine Deo! 15 octombrie 2022 - Centenarul Încoronării" - se poate citi pe placa binecuvântată de arhiepiscopul Irineu.
 


Ulterior acestui moment, suita oficială, în care s-au aflat, printre alţii, şeful Cancelariei Primului-ministru, Mircea Abrudeanu, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, Alteţa Sa Regală Principele Radu şi Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, a intrat în incinta ansamblului Catedralei şi apoi în interiorul sfântului lăcaş, asistând la slujba de Te Deum oficiată de Patriarhul Daniel.
 


Un simbol al municipiului Alba Iulia, dar mai ales al unităţii naţionale, Catedrala în care, la 15 octombrie 1922, au fost încoronaţi ca suverani ai României Mari Regele Ferdinand şi Regina Maria reprezintă o destinaţie obligatorie pentru orice vizitator care ajunge în Oraşul Marii Uniri.
 


Sfinţită la 8 octombrie 1922, Catedrala a fost ridicată, printr-un uriaş volum de muncă, în circa un an şi jumătate, cu scopul de a oferi un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ale căror portrete pot fi admirate la intrarea în lăcaşul de cult.

Piatra de temelie a fost pusă în 28 martie 1921, a doua zi de Paşte, şantierul fiind vizitat o lună mai târziu, în 27 aprilie, de Ferdinand şi Maria, cu scopul de a constata stadiul lucrărilor executate.

"Iniţial s-a făcut o breşă în zidurile de vest ale fortificaţiei (construite în secolul al XVIII-lea - n.r.) şi au fost demolate sediul comandantului cetăţii şi clădirile anexe, grajduri, magazii'', aflăm dintr-un volum semnat de Ionela Simona Mircea despre locul unde a fost edificat lăcaşul de cult.

Catedrala, care a fost construită după modelul Bisericii Mari a Curţii Domneşti din Târgovişte, cu planul în cruce greacă înscrisă, la care s-au adăugat detalii bizantine şi neoromâneşti, trebuia să amintească şi de fosta ctitorie a lui Mihai Viteazul, de la 1597.

Planurile de construcţie ale ansamblului Catedralei de la Alba Iulia au fost concepute de arhitectul Victor Ghe. Ştefănescu şi au fost executate sub supravegherea inginerului Tiberiu Eremia.

Catedrala nu reprezintă un stil specific al unei epoci istorici anume, ci sinteza mai multor elemente arhitectonice şi decorative tradiţionale româneşti. Este inspirată din vechea arhitectură medievală românească şi în special de cea brâncovenească, potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Decoraţia interioară cuprinde lucrări de artă plastică deosebit de artistic lucrate, mai ales în partea superioară. Pictura murală în frescă, în stil neobizantin, este opera lui Costin Petrescu, autorul picturii de la Ateneul Român, şi a ucenicilor săi.

În cupola centrală este pictat Iisus Pantocrator şi pe bolta absidei altarului chipul Maicii Domnului şi alte scene biblice. De o parte şi de alta a iconostasului, sunt aşezate icoanele sfinţilor ierarhi mitropoliţii Sava Brancovici şi Ilie Iorest, cuvioşilor Mărturisitori Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara şi a Mucenicului Oprea Nicolae. Deasupra uşii veşmântăriei este zugrăvit autoportretul maestrului Costin Petrescu.

În pronaos sunt zugrăvite portretele lui Mihai Viteazul şi al doamnei Stanca.

Iconostasul, sculptat în lemn de stejar, este împodobit cu motive florale, având registrele tradiţionale cu scene biblice şi icoane realizate de către pictorul Ion Norocea.

Catedrala este înconjurată de o incintă dreptunghiulară, cu două pavilioane mari în partea de est şi două pavilioane în partea de vest, legate între ele prin galerii de acces sprijinite pe coloane şi arcade duble, decorate cu frize şi ancadramente florale şi geometrice. Decoraţia exterioară a Catedralei prezintă un brâu în torsadă şi un registru de ocniţe. Sub streaşină se remarcă un brâu cu motive florale. Aceleaşi motive încadrează şi ferestrele.

Edificiul monumental al Catedralei, simbol al unităţii neamului, care domină oraşul prin înălţimea turlelor sale, de aproape 60 de metri, este amplasat pe latura de apus a Cetăţii, având o amplă perspectivă spre Platoul Romanilor, locul în care, în 1918, 100.000 de români au aprobat cu entuziasm Unirea cu Ţara-Mamă.

Catedrala este cunoscută şi sub denumirile de Catedrala Încoronării şi Catedrala Arhiepiscopală. AGERPRES/ (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa fotografiilor: (c) Marinela BRUMAR / AGERPRES 

 

** Citeşte şi:

 

Atmosfera ''Serbărilor Încoronării'' - recreată într-o expoziţie inedită, deschisă la Muzeul Cotroceni

 

Centenarul Încoronării/ Statuia Reginei Maria, dezvelită la Alba Iulia (GALERIE FOTO)

 

Centenarul Încoronării/ Alba: Mii de persoane, prezente la o paradă cu militari îmbrăcaţi în ţinute specifice anului 1922

 

Centenarul Încoronării/Patriarhul Daniel: E un prilej de a arăta recunoştinţă faţă de cei care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri

 

Centenarul Încoronării/Ciucă: Fac un apel de a fi uniţi în jurul marilor obiective pe care statul român şi le-a setat

 

Centenarul Încoronării/ Călătorie simbolică cu trenul regal, la fel ca în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia (GALERIE FOTO)

 

DOCUMENTAR: 100 de ani de la încoronarea lui Ferdinand I, rege al tuturor românilor (15 octombrie) 

 

O PERSONALITATE PE ZI: Regele Ferdinand I al României (1914-1927) 

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 25-04-2025 20:11

Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob

Social 25-04-2025 19:52

Bărbat urcat pe acoperișul sediului Înaltei Curți; Jandarmeria: Refuză să coboare și să coopereze cu forțele de ordine

Un bărbat s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, echipele de negociatori încercând să-l convingă să coboare.   ''Î

Social 25-04-2025 19:47

Bihor: Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe DN 19 a murit; nouă pasageri transportați la spital

Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe drumul național DN 19 a murit, iar nouă pasageri au fost răniți, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.

Social 25-04-2025 18:26

REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții

Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului d

Social 25-04-2025 18:16

Arad: O femeie a murit în accidentul de pe DN 79; traficul va fi blocat până la ora 20,00

Femeia implicată în accidentul produs vineri după-amiază în județul Arad a decedat, iar cei doi copii care se mai aflau în mașină sunt în stare critică la spital, circulația fiind blocată pe DN 79 până în jurul orei 20:00. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Arad au declarat, pentru AGERPRES, că femeia c

Social 25-04-2025 18:11

Timiș: Proiectul de dezvoltare turistică 'Adoptă un sat' va ajunge și în zona montană a județului

Zona rurală și montană din estul județului Timiș va fi promovată turistic prin proiectul antreprenorial ''Adoptă un sat'', sprijinit și de administrația județeană, obiectivul fiind de a aduce dezvoltare economică prin turismul local, cu tradițiile gastronomice și meșteșugărești ale locului, renumit și pentru atracții culturale și naturale unice.

Social 25-04-2025 17:53

Argeș: Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate

Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean (CJ) Argeș, ceremonia de 'pensionare' s-a desfășurat vineri, la sediul Salvamont din municipiul Curtea de Argeș. E

Social 25-04-2025 17:07

Sâmbătă - manifestații în Piața Constituției și Piața Universității; jandarmii iau măsuri de ordine și siguranță publică

Jandarmeria Capitalei va lua sâmbătă măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță cu ocazia desfășurării a două proteste în Piața Constituției și Piața Universității. Potrivit Jandarmeriei Capitalei, în intervalul orar 10:00 - 19:00, în Piața Constituției, are loc o adunare publică inițiată de Organizația pentru Apărarea Drepturilo

Social 25-04-2025 16:50

Bihor: Autobuz implicat în accident pe DN 19; șoferul în stop cardio-respirator, mai multe persoane evaluate medical

Un autobuz a fost implicat într-un accident rutier produs, vineri, pe drumul național DN 19, în localitatea Biharia din județul Bihor, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Din primele cercetări a reieșit că șoferul unui autobuz cu pasageri a pierdut controlul direcției și a intrat în coliziune cu un gar

Social 25-04-2025 16:23

ISUBIF: Incendiu la o casă și un garaj în Sectorul 3; pompierii intervin cu autospeciale și autocisterne de mare capacitate

Pompierii bucureșteni intervin, vineri, cu autospeciale de stingere cu apă și spumă și patru autocisterne de mare capacitate pentru stingerea unui incendiu produs la o casă și la un garaj pe Strada Cuibaru Ioan din Sectorul 3. 'Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari pe fum pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătraț

Social 25-04-2025 16:17

Bacău: Pietoni accidentați de o mașină proiectată în urma coliziunii cu un alt autoturism; un bărbat a murit

Un pieton a decedat, iar altul a fost rănit grav după ce au fost accidentați, vineri, de o mașină care a fost proiectată în ei, în urma coliziunii cu un alt autoturism, pe drumul național DN 2F, în localitatea Tisa Silvestri, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'O tânără în vârstă d

Social 25-04-2025 15:47

Daniel Băluță: Nicușor Dan blochează consolidarea Școlii 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, susține că edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, blochează consolidarea clădirii Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia, iar autoritatea locală riscă să piardă o finanțare de peste 30 de milioane de lei obținută prin PNRR pentru aceste investiții dacă nu va primi autorizația de construi

Social 25-04-2025 15:43

Nicușor Dan: 25 de studii, bază a PUG al Capitalei, postate spre cercetare pe site-ul Primăriei Capitalei

Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, ale cărui studii se află începând de vineri postate spre cercetare pe site-ul Primărei Municipiului București, va fi finalizat până la sfârșitul anului, după care va intra într-un circuit de avizare extern la alte instituții, a anunțat primarul general Nicușor Dan. 

Social 25-04-2025 15:30

Programul liniilor 1, 10, 55, 86, 90, 104,311 și 640, prelungit pentru meciul Dinamo-CFR Cluj

Liniile 1, 10, 55, 86, 90, 104, 311 și 640 vor avea un program de circulație prelungit luni seara, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Dinamo București - CFR Cluj, programat de la ora 21:00 pe 'Arena Națională', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat între orele 23:00 - 23:40, autobuzele circulân

Social 25-04-2025 15:28

Sibiu: Festivalul Grădinilor - flori la prețuri între câțiva lei și câteva sute

Ediția din acest an a Festivalului Grădinilor de la Sibiu a adus mai mulți expozanți față de anul trecut, florile având prețuri între câțiva lei și câteva sute de lei și pentru prima dată sunt organizate ateliere pentru copii, a declarat pentru AGERPRES, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, Octavian Isăilă, or