REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții

Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului de urgență 112.
Cele mai noi tehnologii ale STS sunt prezentate în standuri amplasate lângă Platoul Marinescu, primul spațiu din incinta Complexului Cotroceni unde sunt primiți șefii de stat străini, cu onoruri militare.
'Oamenii sunt foarte interesați de 112, de exemplu, pentru că este un serviciu de urgență pe care îl folosim cu toții, de care avem cu toții nevoie și le arătăm ce se află în spatele monitorului pe care îl are operatorul STS, cum funcționează localizarea la 112, ce se întâmplă cu datele noastre, de ce trebuie să le preluăm și cum ajunge cazul nostru la cei care trebuie să intervină efectiv în teren. Este și un prilej bun să le transmitem din nou un mesaj de responsabilitate. Numărul apelurilor non-urgente în România scade în fiecare an, dar este important să-l reducem și mai mult. Trebuie să fie o activitate continuă pentru că oamenii trebuie să înțeleagă: 112 trebuie să-l folosim doar atunci când ți-e pusă în pericol viața, proprietatea sau mediul', a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al STS, Cătălin Chirca.
Potrivit acestuia, sunt prezentate și aspecte legate de zona de suport tehnic și operațional pentru desfășurarea proceselor electorale. Specialiști de la STS, împreună cu reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente, care coordonează întregul flux de organizare a alegerilor, prezintă modul de funcționare a tabletelor, cum se transmit datele către server, iar mai apoi sunt afișate pe site-ul de prezență. 'Ne-am obișnuit deja ca acest site public prezenta.roaep.ro să fie cel mai accesat site în ziua alegerilor, pentru că până la ora 21:00 putem să vedem prezența din fiecare secție, iar după ora 21:00 deja, pe măsură ce vin procesele verbale din fiecare secție, putem să vedem și rezultatele provizorii până la cele finale', a explicat reprezentantul STS.
O expoziție de autospeciale și tehnică de telecomunicații speciale, inclusiv o dronă cu autonomie de aproximativ trei ore, simulări de apeluri la numărul unic 112, testarea aplicațiilor și sistemelor informatice utilizate la alegeri, ateliere de securitate cibernetică și blockchain, experiențe VR, rețele quantum key distribution și multe altele sunt organizate de STS până duminică în curtea Palatului Cotroceni.
Aplicațiile și sistemele informatice puse la dispoziția Autorității Electorale Permanente, organizatorul proceselor electorale din România, sunt prezentate celor interesați de specialiștii AEP și STS. La acest stand, vizitatorii pot fi 'operatori' la alegeri și prin introducerea cărții de identitate în tabletă pot 'verifica', de exemplu, dacă 'alegătorul' a mai votat, iar apoi pot 'trece' la introducerea datelor în procesele verbale sau la fotografierea acestora.
Sunt expuse și echipamente de telecomunicații speciale utilizate pentru asigurarea comunicațiilor și protejarea acestora în situații critice și în cadrul misiunilor de interes național.
O hartă care simulează atacuri cibernetice, experiențele VR care presupun lupte cu viruși și hackeri, vizitarea unui centru de date sau panorama din turnul STS din zona Ciurel îi atrag ca un magnet pe cei mici care, cu baloane colorate în mâini, zburdă de la un stand la altul.
'Aici deja te duci în viitor. Aici vor copiii, în altă galaxie', a spus o doamnă, văzându-i pe cei mici așteptând la coadă să încerce experiențele VR, în timp ce un băiețel cu ochelarii de realitate virtuală pe cap a remarcat amuzat că a 'învățat cum să aprindă lumina' când 'vizita' centrul de date.
În experiența virtuală din turnul STS cei mai mulți încearcă de la '200 de metri altitudine' să identifice blocul în care locuiesc.
'Poți să faci un pas în față, nu cazi!', l-a asigurat unul dintre specialiști pe un puști venit pentru prima oară la Palatul Cotroceni.
'Misiunea a eșuat', a spus puștiul, după ce nu a reușit să identifice zona unde locuiește. Pentru că și cei mari pot testa aceste experiențe, mama lui a reușit să identifice zona rapid, deși a resimțit 'răul de înălțime' provocat de realitatea virtuală.
Cei interesați pot interacționa direct cu inginerii și specialiștii STS, cei care 'pun în fiecare zi câte o cărămidă pentru a clădi un viitor digital al României', potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului.
Un alpinist utilitar de la STS le explică unor vizitatori ce presupune activitatea sa, care, în linii mari, se desfășoară de la 30 până la 200 de metri înălțime, în funcție de înălțimea structurilor de telecomunicații.
'Presupune, în primul rând, să fii atestat ca să poți lucra la înălțime, condițiile medicale trebuie să fie la zi și în parametri pentru că nu riscă nimeni să dea un aviz medical în condițiile în care tu nu poți duce această muncă. Când ajungem sus ne pregătim coarda, toate elementele sunt urcate și coborâte pe coardă, tot ce înseamnă elemente radiante și de comunicații, zic radiante pentru că acestea comunică prin unde radio și frecvențe înalte', a precizat tânărul.
După vizitarea standurilor STS, vizitatorii își continuă traseul prin grădinile Palatului Cotroceni, zăbovind la umbra copacilor înverziți și înfloriți, iar alții către Muzeul Cotroceni sau spațiile administrative.
***
Din 21 martie a început la Complexul 'Palat Cotroceni' evenimentul 'Porți deschise', care se desfășoară vinerea, sâmbăta și duminica.
În regim de gratuitate se pot vizita următoarele zone din incinta Complexului 'Palat Cotroceni': Platoul de ceremonii, Grădina Palatului Cotroceni - aflată pe latura nordică a complexului, Platoul Baroc, Biserica Palatului Cotroceni și curțile interioare adiacente clădirilor Administrației Prezidențiale și Muzeului Național Cotroceni.
Accesul vizitatorilor se va face exclusiv prin poarta principală din Bulevardul Profesor Doctor Gheorghe Marinescu. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Săptămâna europeană a voluntariatului, marcată de EUdivers; un ulm secular - 'îmbrăcat' în mileuri croșetate
Centrul European pentru Diversitate (EUdivers) și reprezentanți ai minorităților naționale au marcat, sâmbătă, Săptămâna europeană a voluntariatului și au 'îmbrăcat' în mileuri croșetate de voluntari un ulm secular, aflat pe una dintre străzile principale ale orașului Tulcea. Acțiunea a început în lu
Prezidențiale2025/Expert Forum: Nereguli la urne; cele mai multe sesizări - legate de postarea de fotografii cu votul de pe buletine
Mai multe nereguli și incidente în procesul electoral în diaspora au fost semnalate sâmbătă, până la ora 13:00, de observatori și cetățeni pe platforma Vot Corect, anunță Expert Forum. Românii din diaspora votează deja de vineri în cele 965 de secții organizate în străinătate, iar campania s-a în
VIDEO Prahova: Incendiu cu degajări mari de fum într-un apartament din Ploiești; circa 30 de persoane s-au evacuat
Un incendiu care s-a manifestat cu degajări mari de fum a izbucnit, sâmbătă, într-un apartament situat la parterul unui bloc din municipiul Ploiești, circa 30 de persoane evacuându-se. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, incendiul s-a manifestat la învelișul unui boiler electric, fiind înr
Sibiu: Artiștii de la Transilvania Tattoo Expo promovează în premieră povestea lui Vlad Țepeș și a fiului său
Pentru prima dată, artiștii tatuatori Ovidiu Popârțan din Sibiu și Marius Jucan din Cluj, împreună cu istorici locali, vor prezenta invitaților Festivalului Transilvania Tattoo Expo (23 - 25 mai) povestea lui Mihnea Vodă, care este înmormântat în Biserica Evanghelică din Piața Huet, informează un comunicat de presă.
Harghita: La Praid au fost repuse în funcțiune motopompele de mare capacitate, în urma creșterii debitului pârâului Corund
Echipele de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Harghita și Apele Române Mureș au repus în funcțiune, sâmbătă, motopompele de mare capacitate, aflate în dispozitiv la Salina Praid, în urma creșterii debitului pârâului Corund. 'În urma precipitațiilor și a creșterii debi
Cutremur cu magnitudinea 4,2, în județul Buzău, sâmbătă dimineața; două cutremure slabe, de 2,4 și 2,6, în județul Vrancea
Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 00:59:15, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, urmat de două seisme slabe, de 2,4 și, respectiv, 2,6 grade, în județul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutre
Telefonul Copilului/ În 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 a declarat că se confruntă cu o formă de abuz în familie
În România, în anul 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 - Telefonul Copilului a declarat că se confruntă cu o formă de abuz sau violență în cadrul familiei. Precizările au fost făcute de Asociația Telefonul Copilului, cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Telefonului Copilului. În Rom&acir
VIDEO Sibiu: Stratul de zăpadă măsoară 16 centimetri la Bâlea Lac; ninge pe Transfăgărășan
Stratul de zăpadă măsoară sâmbătă 16 centimetri la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, unde temperatura este de minus 3,3 grade, potrivit meteorologilor. În zona Cascadei Bâlea, la o altitudine mai mică, pe Transfăgărășan ninge, au arătat drumarii de la Direcția Regională de Drumur
Vreme rece în Capitală în următoarele trei zile, cu vânt și ploi
Vremea în Capitală va fi deosebit de rece până duminică dimineața, când temperaturile vor mai crește, însă înnorările vor persista, iar vântul va fi prezent până marți, potrivit prognozei speciale realizată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 17 mai, ora 10:00 - 20 mai, ora 10:00.
Galați: Accident pe DN 22 B între un autobuz și un autoturism; trei persoane rănite
Un accident s-a produs sâmbătă dimineață, pe DN 22 B, între un autobuz de transport în comun din municipiul Galați și un autoturism, în urma impactului trei persoane fiind rănite și transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, informează IPJ Galați. Potrivit sursei citate, polițiștii Serviciului
Cod galben de vânt pentru Capitală și 12 județe din vest, sud și sud-est pe parcursul zilei de sâmbătă
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenționare meteo Cod galben de vânt puternic pentru Capitală și 12 județe din vestul, sudul și sud-estul țării. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă, în intervalul orar 10:00 - 21:00, în jumătatea de sud a Olteniei, Munteniei și Do
Vreme deosebit de rece în toată țara, precipitații și vânt până marți; la munte va fi lapoviță și ninsoare
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o informare meteo de vreme deosebit de rece în toată țara, vânt puternic, precipitații, iar la altitudini mari lapoviță și ninsoare, până marți dimineața. În perioada 17 mai, ora 10:00 - 20 mai, ora 10:00, vor fi averse pe arii extinse în vestul,
Maramureș: Dezvoltarea urbană armonioasă și conceputul de 'case inteligente' - discutate la un eveniment dedicat domeniului construcțiilor
Conceptul de dezvoltare urbană armonioasă și importanța construcțiilor de locuințe în zona urbană respectând natura au fost discutate în cadrul unui eveniment organizat în Maramureș. La evenimentul Gala Revolution: 'Building the Future', desfășurat vineri seara, au participat peste 300 de persoane din industria
REPORTAJ Tulcea: Cercetări științifice în domeniul zonelor umede, aplicate în Delta Dunării
Peste 150 de cercetători din 22 de state au participat, săptămâna aceasta, la simpozionul internațional 'Delte și zone umede', organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) din Tulcea, care a marcat astfel 55 de ani de la înființare. Simpozionul a inclus comunicări de specialitate, prezentă
Galați: Un autocamion cu butelii și un autoturism s-au ciocnit la Tecuci; două persoane rănite
Un autocamion încărcat cu butelii și un autoturism s-au ciocnit, vineri noapte, la ieșire din municipiul Tecuci, în urma accidentului două persoane fiind rănite, informează ISU Galați. S-a intervenit cu o autospecia