REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții

Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului de urgență 112.
Cele mai noi tehnologii ale STS sunt prezentate în standuri amplasate lângă Platoul Marinescu, primul spațiu din incinta Complexului Cotroceni unde sunt primiți șefii de stat străini, cu onoruri militare.
'Oamenii sunt foarte interesați de 112, de exemplu, pentru că este un serviciu de urgență pe care îl folosim cu toții, de care avem cu toții nevoie și le arătăm ce se află în spatele monitorului pe care îl are operatorul STS, cum funcționează localizarea la 112, ce se întâmplă cu datele noastre, de ce trebuie să le preluăm și cum ajunge cazul nostru la cei care trebuie să intervină efectiv în teren. Este și un prilej bun să le transmitem din nou un mesaj de responsabilitate. Numărul apelurilor non-urgente în România scade în fiecare an, dar este important să-l reducem și mai mult. Trebuie să fie o activitate continuă pentru că oamenii trebuie să înțeleagă: 112 trebuie să-l folosim doar atunci când ți-e pusă în pericol viața, proprietatea sau mediul', a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al STS, Cătălin Chirca.
Potrivit acestuia, sunt prezentate și aspecte legate de zona de suport tehnic și operațional pentru desfășurarea proceselor electorale. Specialiști de la STS, împreună cu reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente, care coordonează întregul flux de organizare a alegerilor, prezintă modul de funcționare a tabletelor, cum se transmit datele către server, iar mai apoi sunt afișate pe site-ul de prezență. 'Ne-am obișnuit deja ca acest site public prezenta.roaep.ro să fie cel mai accesat site în ziua alegerilor, pentru că până la ora 21:00 putem să vedem prezența din fiecare secție, iar după ora 21:00 deja, pe măsură ce vin procesele verbale din fiecare secție, putem să vedem și rezultatele provizorii până la cele finale', a explicat reprezentantul STS.
O expoziție de autospeciale și tehnică de telecomunicații speciale, inclusiv o dronă cu autonomie de aproximativ trei ore, simulări de apeluri la numărul unic 112, testarea aplicațiilor și sistemelor informatice utilizate la alegeri, ateliere de securitate cibernetică și blockchain, experiențe VR, rețele quantum key distribution și multe altele sunt organizate de STS până duminică în curtea Palatului Cotroceni.
Aplicațiile și sistemele informatice puse la dispoziția Autorității Electorale Permanente, organizatorul proceselor electorale din România, sunt prezentate celor interesați de specialiștii AEP și STS. La acest stand, vizitatorii pot fi 'operatori' la alegeri și prin introducerea cărții de identitate în tabletă pot 'verifica', de exemplu, dacă 'alegătorul' a mai votat, iar apoi pot 'trece' la introducerea datelor în procesele verbale sau la fotografierea acestora.
Sunt expuse și echipamente de telecomunicații speciale utilizate pentru asigurarea comunicațiilor și protejarea acestora în situații critice și în cadrul misiunilor de interes național.
O hartă care simulează atacuri cibernetice, experiențele VR care presupun lupte cu viruși și hackeri, vizitarea unui centru de date sau panorama din turnul STS din zona Ciurel îi atrag ca un magnet pe cei mici care, cu baloane colorate în mâini, zburdă de la un stand la altul.
'Aici deja te duci în viitor. Aici vor copiii, în altă galaxie', a spus o doamnă, văzându-i pe cei mici așteptând la coadă să încerce experiențele VR, în timp ce un băiețel cu ochelarii de realitate virtuală pe cap a remarcat amuzat că a 'învățat cum să aprindă lumina' când 'vizita' centrul de date.
În experiența virtuală din turnul STS cei mai mulți încearcă de la '200 de metri altitudine' să identifice blocul în care locuiesc.
'Poți să faci un pas în față, nu cazi!', l-a asigurat unul dintre specialiști pe un puști venit pentru prima oară la Palatul Cotroceni.
'Misiunea a eșuat', a spus puștiul, după ce nu a reușit să identifice zona unde locuiește. Pentru că și cei mari pot testa aceste experiențe, mama lui a reușit să identifice zona rapid, deși a resimțit 'răul de înălțime' provocat de realitatea virtuală.
Cei interesați pot interacționa direct cu inginerii și specialiștii STS, cei care 'pun în fiecare zi câte o cărămidă pentru a clădi un viitor digital al României', potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului.
Un alpinist utilitar de la STS le explică unor vizitatori ce presupune activitatea sa, care, în linii mari, se desfășoară de la 30 până la 200 de metri înălțime, în funcție de înălțimea structurilor de telecomunicații.
'Presupune, în primul rând, să fii atestat ca să poți lucra la înălțime, condițiile medicale trebuie să fie la zi și în parametri pentru că nu riscă nimeni să dea un aviz medical în condițiile în care tu nu poți duce această muncă. Când ajungem sus ne pregătim coarda, toate elementele sunt urcate și coborâte pe coardă, tot ce înseamnă elemente radiante și de comunicații, zic radiante pentru că acestea comunică prin unde radio și frecvențe înalte', a precizat tânărul.
După vizitarea standurilor STS, vizitatorii își continuă traseul prin grădinile Palatului Cotroceni, zăbovind la umbra copacilor înverziți și înfloriți, iar alții către Muzeul Cotroceni sau spațiile administrative.
***
Din 21 martie a început la Complexul 'Palat Cotroceni' evenimentul 'Porți deschise', care se desfășoară vinerea, sâmbăta și duminica.
În regim de gratuitate se pot vizita următoarele zone din incinta Complexului 'Palat Cotroceni': Platoul de ceremonii, Grădina Palatului Cotroceni - aflată pe latura nordică a complexului, Platoul Baroc, Biserica Palatului Cotroceni și curțile interioare adiacente clădirilor Administrației Prezidențiale și Muzeului Național Cotroceni.
Accesul vizitatorilor se va face exclusiv prin poarta principală din Bulevardul Profesor Doctor Gheorghe Marinescu. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova
Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob
Bărbat urcat pe acoperișul sediului Înaltei Curți; Jandarmeria: Refuză să coboare și să coopereze cu forțele de ordine
Un bărbat s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, echipele de negociatori încercând să-l convingă să coboare. ''Î
Bihor: Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe DN 19 a murit; nouă pasageri transportați la spital
Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe drumul național DN 19 a murit, iar nouă pasageri au fost răniți, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.
Arad: O femeie a murit în accidentul de pe DN 79; traficul va fi blocat până la ora 20,00
Femeia implicată în accidentul produs vineri după-amiază în județul Arad a decedat, iar cei doi copii care se mai aflau în mașină sunt în stare critică la spital, circulația fiind blocată pe DN 79 până în jurul orei 20:00. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Arad au declarat, pentru AGERPRES, că femeia c
Timiș: Proiectul de dezvoltare turistică 'Adoptă un sat' va ajunge și în zona montană a județului
Zona rurală și montană din estul județului Timiș va fi promovată turistic prin proiectul antreprenorial ''Adoptă un sat'', sprijinit și de administrația județeană, obiectivul fiind de a aduce dezvoltare economică prin turismul local, cu tradițiile gastronomice și meșteșugărești ale locului, renumit și pentru atracții culturale și naturale unice.
Argeș: Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate
Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean (CJ) Argeș, ceremonia de 'pensionare' s-a desfășurat vineri, la sediul Salvamont din municipiul Curtea de Argeș. E
Sâmbătă - manifestații în Piața Constituției și Piața Universității; jandarmii iau măsuri de ordine și siguranță publică
Jandarmeria Capitalei va lua sâmbătă măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță cu ocazia desfășurării a două proteste în Piața Constituției și Piața Universității. Potrivit Jandarmeriei Capitalei, în intervalul orar 10:00 - 19:00, în Piața Constituției, are loc o adunare publică inițiată de Organizația pentru Apărarea Drepturilo
Bihor: Autobuz implicat în accident pe DN 19; șoferul în stop cardio-respirator, mai multe persoane evaluate medical
Un autobuz a fost implicat într-un accident rutier produs, vineri, pe drumul național DN 19, în localitatea Biharia din județul Bihor, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Din primele cercetări a reieșit că șoferul unui autobuz cu pasageri a pierdut controlul direcției și a intrat în coliziune cu un gar
ISUBIF: Incendiu la o casă și un garaj în Sectorul 3; pompierii intervin cu autospeciale și autocisterne de mare capacitate
Pompierii bucureșteni intervin, vineri, cu autospeciale de stingere cu apă și spumă și patru autocisterne de mare capacitate pentru stingerea unui incendiu produs la o casă și la un garaj pe Strada Cuibaru Ioan din Sectorul 3. 'Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari pe fum pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătraț
Bacău: Pietoni accidentați de o mașină proiectată în urma coliziunii cu un alt autoturism; un bărbat a murit
Un pieton a decedat, iar altul a fost rănit grav după ce au fost accidentați, vineri, de o mașină care a fost proiectată în ei, în urma coliziunii cu un alt autoturism, pe drumul național DN 2F, în localitatea Tisa Silvestri, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'O tânără în vârstă d
Daniel Băluță: Nicușor Dan blochează consolidarea Școlii 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, susține că edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, blochează consolidarea clădirii Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia, iar autoritatea locală riscă să piardă o finanțare de peste 30 de milioane de lei obținută prin PNRR pentru aceste investiții dacă nu va primi autorizația de construi
Nicușor Dan: 25 de studii, bază a PUG al Capitalei, postate spre cercetare pe site-ul Primăriei Capitalei
Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, ale cărui studii se află începând de vineri postate spre cercetare pe site-ul Primărei Municipiului București, va fi finalizat până la sfârșitul anului, după care va intra într-un circuit de avizare extern la alte instituții, a anunțat primarul general Nicușor Dan.
Programul liniilor 1, 10, 55, 86, 90, 104,311 și 640, prelungit pentru meciul Dinamo-CFR Cluj
Liniile 1, 10, 55, 86, 90, 104, 311 și 640 vor avea un program de circulație prelungit luni seara, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Dinamo București - CFR Cluj, programat de la ora 21:00 pe 'Arena Națională', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat între orele 23:00 - 23:40, autobuzele circulân
Sibiu: Festivalul Grădinilor - flori la prețuri între câțiva lei și câteva sute
Ediția din acest an a Festivalului Grădinilor de la Sibiu a adus mai mulți expozanți față de anul trecut, florile având prețuri între câțiva lei și câteva sute de lei și pentru prima dată sunt organizate ateliere pentru copii, a declarat pentru AGERPRES, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, Octavian Isăilă, or