logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Atmosfera ''Serbărilor Încoronării'' - recreată într-o expoziţie inedită, deschisă la Muzeul Cotroceni

Image

Expoziţia "Serbările Încoronării", un demers inedit, realizat la aniversarea a 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari, care aduce în atenţia publicului un moment unic din istoria ţării noastre, printr-un concept modern, care îmbină exponatele de patrimoniu cu instalaţii video, interactive, a fost deschisă, sâmbătă, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni.

Prin fotografii, filme de epocă sau obiecte de patrimoniu, expoziţia propusă de Muzeul Naţional Cotroceni prezintă festivităţile Încoronării de la Alba Iulia, desfăşurarea evenimentelor ce au urmat la Bucureşti, cu accent pe Palatul Cotroceni, precum şi conceptele care au stat la baza construirii Catedralei Încoronării şi a realizării mantiilor şi coroanelor regale.

 



"La împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, Muzeul Naţional Cotroceni propune publicului o expoziţie inedită, care se înscrie în noile paradigme culturale şi care îmbină obiecte de patrimoniu, filme de epocă, fotografii cu proiecţii video şi proiecţii 3D în încercarea de a recrea atmosfera acelor zile. Proiectul nostru prezintă festivităţile de la Alba Iulia, evenimentele organizate la Bucureşti, cu accent pe Palatul Cotroceni, precum şi conceptele care au stat la baza construirii Catedralei Încoronării şi a realizării mantiilor şi coroanelor regale. Pentru că acest moment istoric este marcat de importante instituţii de cultură din ţară, transmitem felicitările noastre pentru evenimentele de excepţie pe care le-au organizat", a declarat pentru AGERPRES directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, Ana-Maria Ludatser.

La rândul său, istoricul Ştefania Dinu, directorul ştiinţific al Muzeului Cotroceni, a caracterizat expoziţia drept "o lecţie de istorie dedicată tinerei generaţii".

 



"Este, în primul rând, o lecţie de istorie pentru tânăra generaţie. Pentru că tot ceea ce s-a realizat atunci a fost în urma unui mare sacrificiu de sânge. În timpul Primului Război Mondial foarte mulţi tineri şi-au pierdut viaţa, foarte mulţi copii au rămas orfani... Chestiunile acestea trebuie reamintite, trebuie predate la şcoală şi trebuie trăite cumva, iar Centenarul Încoronării vine să ne confirme faptul că orice lucru are la bază un sacrificiu pe care, dacă alţii nu l-ar fi făcut, noi cei de astăzi nu ne-am fi putut bucura de ceea ce trăim", a precizat Dinu pentru AGERPRES.

Bianca Maria Bălşan, şef serviciu programe culturale şi educaţionale din Muzeul Naţional Cotroceni, a dezvăluit faptul că "expoziţia porneşte de la un concept care are în centru simbolistica şi modul în care fiecare element din cele trei zile de sărbătoare a fost gândit astfel încât să reflecte istoria comună a provinciilor româneşti, precum şi personalitatea suveranilor României Mari".

 



"Obiectivul nostru este să-i aducem pe vizitatori în atmosfera de sărbătoare, de aceea fiecare încăpere care găzduieşte expoziţia reflectă diferite momente din cele trei zile. În prima încăpere, în care prezentăm momentul Încoronării, ceremonialul oficial şi religios din acea zi, am pus în prim-plan pe de-o parte mantiile, coroanele şi sceptrul; apoi avem momentul sărbătorii care a avut loc la Alba Iulia şi parada militară, când românii au putut să se bucure după Primul Război Mondial, inclusiv de momentul zborului celor 20 de aeroplane pe deasupra capetelor celor prezenţi", a spus Bălşan.

În cea de-a doua încăpere, a precizat Bălşan, avem cea de-a doua zi, cu întoarcerea suveranilor la Bucureşti, ilustrată în expoziţie prin prezentarea cortegiului militar care a pornit de la Gara Mogoşoaia până la Mitropolie şi prin cortegiul istoric.

 



"Acestea reflectau toată istoria provinciilor româneşti, prin intermediul carelor alegorice fiind aduse în atenţia românilor de acum 100 de ani momente comune din istoria provinciilor româneşti. De asemenea, este prezentat şi prânzul regal pe care l-am adus în prim-planul expunerii", a menţionat aceasta.

Ea a mai spus că în cea de-a treia cameră este prezentat momentul de la Arenele Romane, când suveranii au îmbrăcat din nou mantiile de la Încoronare şi au venit purtând coroanele regale în faţa celor 10.000 de primari din toate provinciile româneşti.

 



"Ne bucurăm să prezentăm şi cele câteva momente filmate păstrate din timpul Încoronării, pentru că am încercat să ilustrăm şi modul în care vestea Încoronării a ajuns la românii din toate colţurile ţării", a mai adăugat Bianca Maria Bălşan.

Directorul de creaţie al expoziţiei "Serbările Încoronării", Constantin Goagea, a declarat pentru AGERPRES că expoziţia este, în primul rând, o poveste.

"Am vrut să reflectăm tot evenimentul Încoronării, care a durat trei zile. Ne-a plăcut foarte mult că am intrat în poveste, în această naraţiune, care este prezentă în expoziţie. De fapt, ceea ce am făcut a fost ca din fotografiile foarte mici, care sunt ca un film desfăşurat, să realizăm nişte secvenţe foarte mari, un fel de decupaj regizoral. Am reuşit să colorizăm fotografiile şi să le aducem la o scară foarte mare, graţie istoricilor putând să fim exacţi. Mi s-a părut minunat faptul că avem textul Reginei Maria foarte amănunţit despre veşmintele pe care le purtau şi despre culorile pe care aceştia le aveau, despre decoraţii, despre textură şi despre lumină. Pe baza detaliilor, am reuşit să readaptăm, să renuanţăm şi să restilizăm acele culori", a explicat Goagea.

 



El a arătat că momentele celor trei zile ale Încoronării evocate în expoziţie - cele 20 de planoare care zboară pe cer la Alba Iulia, parada militară din Bucureşti, pe o ploaie torenţială, tropotul cailor pe caldarâm şi uralele de la Arenele Romane, care acoperă sunetul fanfarei, ce se topeşte sub ropotele de aplauze, care însoţesc discursul regal - sunt ilustrate prin intermediul unei instalaţii de sunet şi lumină.

"Toate aceste momente anecdotice, narativul acesta e prezent în aceste instalaţii. Fiecare are o machetă mică şi o proiecţie video de acest tip. O mică poezie video pentru fiecare moment", a mai spus Constantin Goagea.

Expoziţia este realizată cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Şcheii Braşovului - Prima Şcoala Românească, Casa Memorială Costin Petrescu şi Daniel Obreja.

 



Expoziţia poate fi vizitată până pe 26 februarie 2023, în cadrul turului complet al muzeului sau al turului expoziţional, de marţi până duminică, în intervalul orar 9,00 - 17,00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail [email protected] sau la numerele de telefon 021.317.31.07/0725.518.381. Pe parcursul desfăşurării expoziţiei, instituţia muzeală va organiza o serie de evenimente la care vor fi invitaţi elevii de liceu şi din şcolile primare ale Capitalei.

AGERPRES se numără printre partenerii media ai evenimentului.

Pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, naşterea simbolică a României Mari era consfinţită prin încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Ceremoniile desfăşurate în oraşul din inima Transilvaniei, alături de sărbătorile organizate în Bucureşti pe 16 şi 17 octombrie 1922, au marcat înfăptuirea visului de veacuri de unire a tuturor românilor sub o singură coroană.

Serbările Încoronării au fost privite ca o modalitate de a celebra, după suferinţele şi disperarea anilor de război, triumful României şi îndeplinirea idealului naţional de reîntregire a tuturor românilor. Ceremonialul fastuos al încoronării a fost completat de serbări populare organizate în Alba Iulia şi în Bucureşti, cu sute de mii de participanţi. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Muzeul Naţional Cotroceni/Facebook

 

* Citeşte şi:

 

Centenarul Încoronării/ Statuia Reginei Maria, dezvelită la Alba Iulia (GALERIE FOTO)

 

Centenarul Încoronării/Patriarhul Daniel: E un prilej de a arăta recunoştinţă faţă de cei care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri

 

Centenarul Încoronării/Ciucă: Fac un apel de a fi uniţi în jurul marilor obiective pe care statul român şi le-a setat

 

Centenarul Încoronării/ Călătorie simbolică cu trenul regal, la fel ca în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia (GALERIE FOTO)

 

Placă aniversară dezvelită pe Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la 100 de ani de la Încoronare (GALERIE FOTO)

 

DOCUMENTAR: 100 de ani de la încoronarea lui Ferdinand I, rege al tuturor românilor (15 octombrie) 

 

O PERSONALITATE PE ZI: Regele Ferdinand I al României (1914-1927)

 

Centenarul Încoronării/ Alba: Mii de persoane, prezente la o paradă cu militari îmbrăcaţi în ţinute specifice anului 1922

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 16-05-2025 15:50

Muzeul Municipiului București - închis în Noaptea Muzeelor; duminică - acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale

Muzeul Municipiului București nu este deschis în Noaptea Muzeelor, duminică instituția oferind acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale. 'De Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit în toate muzeele și casele sale memoriale. Publicul este invitat să (re)descope

Cultura - Media 16-05-2025 15:34

Tulcea: Instituțiile muzeale din județ marchează 75 de ani de la înființare

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' (ICEM) din Tulcea a marcat, vineri, printr-o ședință festivă, 75 de ani de la deschiderea primei expoziții muzeale din județ și invită publicul să i se alăture la Noaptea muzeelor care va avea loc sâmbătă. După instalarea comunismului în România, în urma celui

Cultura - Media 16-05-2025 15:32

CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; încălcarea Deciziei privind regulile de desfășurare a campaniei electorale

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, vineri, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor Deciziei CNA privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis, vineri, AGERPRES, întrunit &ic

Cultura - Media 16-05-2025 14:58

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - în perioada 18-25 mai, la București

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - SIMN 2025, ediția a 34-a, care va avea loc sub denumirea 'Constelația Carnaval', cel mai important festival autohton dedicat muzicii contemporane organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, va avea loc în perioada 18 - 25 mai. Potrivit unui comunicat trans

Culte 16-05-2025 14:53

Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea

Cultura - Media 16-05-2025 14:41

Vicepreședintele CNA Valentin Jucan, reales în conducerea EPRA - organismul european de conducere al autorităților de reglementare în audiovizual

Vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan, a fost reales, vineri, la Chișinău, pentru un nou mandat în conducerea EPRA (European Platform of Regulatory Authorities). Jucan va deține în continuare funcția de vicepreședinte al EPRA. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis AGERPRES,

Cultura - Media 16-05-2025 14:38

Cluj: Colecție de anatomie umană unică în țară, la Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor reunește în Cluj-Napoca 32 muzee, centre culturale, galerii, instituții universitare și biserici, iar una dintre cele mai interesante acțiuni este organizată de Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB), care oferă vizitatorilor o colecție de anatomie umană unică în țară, premiată la Expoziția Universală de la Paris din 1900.

Culte 16-05-2025 14:22

Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals

Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid

Cultura - Media 16-05-2025 14:18

Bihor: Bibelouri și mileuri în expoziția 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism'

O expoziție temporară cu 150 de bibelouri din perioada comunistă, așezate pe mileuri din macrame din aceeași epocă, a fost vernisată vineri, în Muzeul Orașului Oradea, putând să fie vizitată până în 1 octombrie.

Cultura - Media 16-05-2025 14:00

Noaptea Muzeelor/Timiș: Expoziții, tururi ghidate gratuite și spectacole de divertisment, în cele trei mari muzee

Cele trei mari muzee timișorene, Muzeul Național de Artă, al Banatului și al Satului Bănățean, dar și unele galerii de artă, invită vizitatorii să le treacă pragul de Noaptea Muzeelor, cu programe speciale și tururi ghidate gratuite. Muzeul Național de Artă Timișoara menține porțile deschise pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică,

Cultura - Media 16-05-2025 12:30

Prezidențiale2025/ Apel al unor membri ai Academiei Române pentru alegerea căii europene la votul de duminică

Membri ai Academiei Române, printre care se numără Ana Blandiana, Daniel David, Marius Andruch, Mircea Martin, Sorin Alexandrescu, Wilhelm Dancă, au făcut un apel vineri pentru alegerea căii europene la votul din 18 mai pentru președintele țării. 'Conștienți de momentul de cumpănă în care se află societatea românească și

Cultura - Media 16-05-2025 12:03

Expoziția 'Tudor Arghezi - 145 de ani de la naștere' - la sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei

O expoziție dedicată lui Tudor Arghezi, la 145 de ani de la naștere, care reunește manuscrise, însemnări, tipărituri și obiecte care i-au aparținut marelui poet, poate fi vizitată în sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Bibliotecii Academiei Române, transmis vineri AG

Cultura - Media 16-05-2025 11:49

Noaptea Muzeelor - sâmbătă, la a XXI-a ediție: Expoziții, concerte, proiecții de filme, recitaluri, ateliere

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, în premieră Ministerul Culturii susținând oficial evenimentul. Un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activită

Cultura - Media 16-05-2025 11:07

Sezonul Cultural România-Polonia: Instalații urbane la Romanian Design Week și Lodz Design Festival

Două instalații de for public, rezultat al unui an de cooperare româno-poloneză, vor fi prezentate la București, de Romanian Design Week, respectiv la Lodz, de Lodz Design Festival. Instalațiile fac parte din proiectul 'Design is our shared language / Designul este limbajul nostru comun', organizat în cadrul Sezonului Cultu

Cultura - Media 16-05-2025 10:02

Noaptea Muzeelor/ Art Safari prezintă Expoziția de 1 milion de euro

Art Safari organizează, sâmbătă și duminică, o întâlnire specială cu Tonitza, Luchian, Pallady, Maxy, Ghenie și alte nume sonore ale artei românești, cu ocazia evenimentului european Noaptea Muzeelor. Potrivit unui comunicat al Art Safari, transmis vineri AGERPRES, în Expoziția de 1 milion de euro, iubitorii artei