Atmosfera ''Serbărilor Încoronării'' - recreată într-o expoziţie inedită, deschisă la Muzeul Cotroceni

Expoziţia "Serbările Încoronării", un demers inedit, realizat la aniversarea a 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari, care aduce în atenţia publicului un moment unic din istoria ţării noastre, printr-un concept modern, care îmbină exponatele de patrimoniu cu instalaţii video, interactive, a fost deschisă, sâmbătă, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni.
Prin fotografii, filme de epocă sau obiecte de patrimoniu, expoziţia propusă de Muzeul Naţional Cotroceni prezintă festivităţile Încoronării de la Alba Iulia, desfăşurarea evenimentelor ce au urmat la Bucureşti, cu accent pe Palatul Cotroceni, precum şi conceptele care au stat la baza construirii Catedralei Încoronării şi a realizării mantiilor şi coroanelor regale.
"La împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, Muzeul Naţional Cotroceni propune publicului o expoziţie inedită, care se înscrie în noile paradigme culturale şi care îmbină obiecte de patrimoniu, filme de epocă, fotografii cu proiecţii video şi proiecţii 3D în încercarea de a recrea atmosfera acelor zile. Proiectul nostru prezintă festivităţile de la Alba Iulia, evenimentele organizate la Bucureşti, cu accent pe Palatul Cotroceni, precum şi conceptele care au stat la baza construirii Catedralei Încoronării şi a realizării mantiilor şi coroanelor regale. Pentru că acest moment istoric este marcat de importante instituţii de cultură din ţară, transmitem felicitările noastre pentru evenimentele de excepţie pe care le-au organizat", a declarat pentru AGERPRES directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, Ana-Maria Ludatser.
La rândul său, istoricul Ştefania Dinu, directorul ştiinţific al Muzeului Cotroceni, a caracterizat expoziţia drept "o lecţie de istorie dedicată tinerei generaţii".
"Este, în primul rând, o lecţie de istorie pentru tânăra generaţie. Pentru că tot ceea ce s-a realizat atunci a fost în urma unui mare sacrificiu de sânge. În timpul Primului Război Mondial foarte mulţi tineri şi-au pierdut viaţa, foarte mulţi copii au rămas orfani... Chestiunile acestea trebuie reamintite, trebuie predate la şcoală şi trebuie trăite cumva, iar Centenarul Încoronării vine să ne confirme faptul că orice lucru are la bază un sacrificiu pe care, dacă alţii nu l-ar fi făcut, noi cei de astăzi nu ne-am fi putut bucura de ceea ce trăim", a precizat Dinu pentru AGERPRES.
Bianca Maria Bălşan, şef serviciu programe culturale şi educaţionale din Muzeul Naţional Cotroceni, a dezvăluit faptul că "expoziţia porneşte de la un concept care are în centru simbolistica şi modul în care fiecare element din cele trei zile de sărbătoare a fost gândit astfel încât să reflecte istoria comună a provinciilor româneşti, precum şi personalitatea suveranilor României Mari".
"Obiectivul nostru este să-i aducem pe vizitatori în atmosfera de sărbătoare, de aceea fiecare încăpere care găzduieşte expoziţia reflectă diferite momente din cele trei zile. În prima încăpere, în care prezentăm momentul Încoronării, ceremonialul oficial şi religios din acea zi, am pus în prim-plan pe de-o parte mantiile, coroanele şi sceptrul; apoi avem momentul sărbătorii care a avut loc la Alba Iulia şi parada militară, când românii au putut să se bucure după Primul Război Mondial, inclusiv de momentul zborului celor 20 de aeroplane pe deasupra capetelor celor prezenţi", a spus Bălşan.
În cea de-a doua încăpere, a precizat Bălşan, avem cea de-a doua zi, cu întoarcerea suveranilor la Bucureşti, ilustrată în expoziţie prin prezentarea cortegiului militar care a pornit de la Gara Mogoşoaia până la Mitropolie şi prin cortegiul istoric.
"Acestea reflectau toată istoria provinciilor româneşti, prin intermediul carelor alegorice fiind aduse în atenţia românilor de acum 100 de ani momente comune din istoria provinciilor româneşti. De asemenea, este prezentat şi prânzul regal pe care l-am adus în prim-planul expunerii", a menţionat aceasta.
Ea a mai spus că în cea de-a treia cameră este prezentat momentul de la Arenele Romane, când suveranii au îmbrăcat din nou mantiile de la Încoronare şi au venit purtând coroanele regale în faţa celor 10.000 de primari din toate provinciile româneşti.
"Ne bucurăm să prezentăm şi cele câteva momente filmate păstrate din timpul Încoronării, pentru că am încercat să ilustrăm şi modul în care vestea Încoronării a ajuns la românii din toate colţurile ţării", a mai adăugat Bianca Maria Bălşan.
Directorul de creaţie al expoziţiei "Serbările Încoronării", Constantin Goagea, a declarat pentru AGERPRES că expoziţia este, în primul rând, o poveste.
"Am vrut să reflectăm tot evenimentul Încoronării, care a durat trei zile. Ne-a plăcut foarte mult că am intrat în poveste, în această naraţiune, care este prezentă în expoziţie. De fapt, ceea ce am făcut a fost ca din fotografiile foarte mici, care sunt ca un film desfăşurat, să realizăm nişte secvenţe foarte mari, un fel de decupaj regizoral. Am reuşit să colorizăm fotografiile şi să le aducem la o scară foarte mare, graţie istoricilor putând să fim exacţi. Mi s-a părut minunat faptul că avem textul Reginei Maria foarte amănunţit despre veşmintele pe care le purtau şi despre culorile pe care aceştia le aveau, despre decoraţii, despre textură şi despre lumină. Pe baza detaliilor, am reuşit să readaptăm, să renuanţăm şi să restilizăm acele culori", a explicat Goagea.
El a arătat că momentele celor trei zile ale Încoronării evocate în expoziţie - cele 20 de planoare care zboară pe cer la Alba Iulia, parada militară din Bucureşti, pe o ploaie torenţială, tropotul cailor pe caldarâm şi uralele de la Arenele Romane, care acoperă sunetul fanfarei, ce se topeşte sub ropotele de aplauze, care însoţesc discursul regal - sunt ilustrate prin intermediul unei instalaţii de sunet şi lumină.
"Toate aceste momente anecdotice, narativul acesta e prezent în aceste instalaţii. Fiecare are o machetă mică şi o proiecţie video de acest tip. O mică poezie video pentru fiecare moment", a mai spus Constantin Goagea.
Expoziţia este realizată cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Şcheii Braşovului - Prima Şcoala Românească, Casa Memorială Costin Petrescu şi Daniel Obreja.
Expoziţia poate fi vizitată până pe 26 februarie 2023, în cadrul turului complet al muzeului sau al turului expoziţional, de marţi până duminică, în intervalul orar 9,00 - 17,00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail [email protected] sau la numerele de telefon 021.317.31.07/0725.518.381. Pe parcursul desfăşurării expoziţiei, instituţia muzeală va organiza o serie de evenimente la care vor fi invitaţi elevii de liceu şi din şcolile primare ale Capitalei.
AGERPRES se numără printre partenerii media ai evenimentului.
Pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, naşterea simbolică a României Mari era consfinţită prin încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Ceremoniile desfăşurate în oraşul din inima Transilvaniei, alături de sărbătorile organizate în Bucureşti pe 16 şi 17 octombrie 1922, au marcat înfăptuirea visului de veacuri de unire a tuturor românilor sub o singură coroană.
Serbările Încoronării au fost privite ca o modalitate de a celebra, după suferinţele şi disperarea anilor de război, triumful României şi îndeplinirea idealului naţional de reîntregire a tuturor românilor. Ceremonialul fastuos al încoronării a fost completat de serbări populare organizate în Alba Iulia şi în Bucureşti, cu sute de mii de participanţi. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Muzeul Naţional Cotroceni/Facebook
* Citeşte şi:
Centenarul Încoronării/ Statuia Reginei Maria, dezvelită la Alba Iulia (GALERIE FOTO)
DOCUMENTAR: 100 de ani de la încoronarea lui Ferdinand I, rege al tuturor românilor (15 octombrie)
O PERSONALITATE PE ZI: Regele Ferdinand I al României (1914-1927)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă
Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n
Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie
Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''
CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis
Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva
O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.
Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise
Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,
Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare
Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.
Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată
Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori
Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis
Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun
Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din
Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești
Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing
VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu
Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.
Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian
Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.
Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești
Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru
Bihor: Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor'
Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat marți cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor', apărută anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind lucrarea sa de doctorat în sociologie, adaptată pentru a fi utilă unui public foarte larg. Lansarea de carte a avut loc la Librăria Humanitas, în mijlocul unu
Vrancea: Galele Teatrale Focșănene - sold-out la toate spectacolele
Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal 'Maior Gheorghe Pastia', au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă. Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și