logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Placă aniversară dezvelită pe Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la 100 de ani de la Încoronare (GALERIE FOTO)

Image

Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, au dezvelit sâmbătă, cu ocazia manifestărilor desfăşurate la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, o placă aniversară pe turnul-clopotniţă al Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, ridicată cu scopul de a oferi un cadru adecvat momentului din 15 octombrie 1922.
 


"În urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, în Alba Iulia, a avut loc încoronarea suveranilor României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria, la Catedrala Ortodoxă edificată aici în acest scop. Prin măreţul eveniment, s-a marcat simbolic unirea istorică a teritoriilor româneşti sub un singur sceptru, asigurând ţării creşterea prestigiului la nivel internaţional. Nihil Sine Deo! 15 octombrie 2022 - Centenarul Încoronării" - se poate citi pe placa binecuvântată de arhiepiscopul Irineu.
 


Ulterior acestui moment, suita oficială, în care s-au aflat, printre alţii, şeful Cancelariei Primului-ministru, Mircea Abrudeanu, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, Alteţa Sa Regală Principele Radu şi Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, a intrat în incinta ansamblului Catedralei şi apoi în interiorul sfântului lăcaş, asistând la slujba de Te Deum oficiată de Patriarhul Daniel.
 


Un simbol al municipiului Alba Iulia, dar mai ales al unităţii naţionale, Catedrala în care, la 15 octombrie 1922, au fost încoronaţi ca suverani ai României Mari Regele Ferdinand şi Regina Maria reprezintă o destinaţie obligatorie pentru orice vizitator care ajunge în Oraşul Marii Uniri.
 


Sfinţită la 8 octombrie 1922, Catedrala a fost ridicată, printr-un uriaş volum de muncă, în circa un an şi jumătate, cu scopul de a oferi un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ale căror portrete pot fi admirate la intrarea în lăcaşul de cult.

Piatra de temelie a fost pusă în 28 martie 1921, a doua zi de Paşte, şantierul fiind vizitat o lună mai târziu, în 27 aprilie, de Ferdinand şi Maria, cu scopul de a constata stadiul lucrărilor executate.

"Iniţial s-a făcut o breşă în zidurile de vest ale fortificaţiei (construite în secolul al XVIII-lea - n.r.) şi au fost demolate sediul comandantului cetăţii şi clădirile anexe, grajduri, magazii'', aflăm dintr-un volum semnat de Ionela Simona Mircea despre locul unde a fost edificat lăcaşul de cult.

Catedrala, care a fost construită după modelul Bisericii Mari a Curţii Domneşti din Târgovişte, cu planul în cruce greacă înscrisă, la care s-au adăugat detalii bizantine şi neoromâneşti, trebuia să amintească şi de fosta ctitorie a lui Mihai Viteazul, de la 1597.

Planurile de construcţie ale ansamblului Catedralei de la Alba Iulia au fost concepute de arhitectul Victor Ghe. Ştefănescu şi au fost executate sub supravegherea inginerului Tiberiu Eremia.

Catedrala nu reprezintă un stil specific al unei epoci istorici anume, ci sinteza mai multor elemente arhitectonice şi decorative tradiţionale româneşti. Este inspirată din vechea arhitectură medievală românească şi în special de cea brâncovenească, potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Decoraţia interioară cuprinde lucrări de artă plastică deosebit de artistic lucrate, mai ales în partea superioară. Pictura murală în frescă, în stil neobizantin, este opera lui Costin Petrescu, autorul picturii de la Ateneul Român, şi a ucenicilor săi.

În cupola centrală este pictat Iisus Pantocrator şi pe bolta absidei altarului chipul Maicii Domnului şi alte scene biblice. De o parte şi de alta a iconostasului, sunt aşezate icoanele sfinţilor ierarhi mitropoliţii Sava Brancovici şi Ilie Iorest, cuvioşilor Mărturisitori Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara şi a Mucenicului Oprea Nicolae. Deasupra uşii veşmântăriei este zugrăvit autoportretul maestrului Costin Petrescu.

În pronaos sunt zugrăvite portretele lui Mihai Viteazul şi al doamnei Stanca.

Iconostasul, sculptat în lemn de stejar, este împodobit cu motive florale, având registrele tradiţionale cu scene biblice şi icoane realizate de către pictorul Ion Norocea.

Catedrala este înconjurată de o incintă dreptunghiulară, cu două pavilioane mari în partea de est şi două pavilioane în partea de vest, legate între ele prin galerii de acces sprijinite pe coloane şi arcade duble, decorate cu frize şi ancadramente florale şi geometrice. Decoraţia exterioară a Catedralei prezintă un brâu în torsadă şi un registru de ocniţe. Sub streaşină se remarcă un brâu cu motive florale. Aceleaşi motive încadrează şi ferestrele.

Edificiul monumental al Catedralei, simbol al unităţii neamului, care domină oraşul prin înălţimea turlelor sale, de aproape 60 de metri, este amplasat pe latura de apus a Cetăţii, având o amplă perspectivă spre Platoul Romanilor, locul în care, în 1918, 100.000 de români au aprobat cu entuziasm Unirea cu Ţara-Mamă.

Catedrala este cunoscută şi sub denumirile de Catedrala Încoronării şi Catedrala Arhiepiscopală. AGERPRES/ (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa fotografiilor: (c) Marinela BRUMAR / AGERPRES 

 

** Citeşte şi:

 

Atmosfera ''Serbărilor Încoronării'' - recreată într-o expoziţie inedită, deschisă la Muzeul Cotroceni

 

Centenarul Încoronării/ Statuia Reginei Maria, dezvelită la Alba Iulia (GALERIE FOTO)

 

Centenarul Încoronării/ Alba: Mii de persoane, prezente la o paradă cu militari îmbrăcaţi în ţinute specifice anului 1922

 

Centenarul Încoronării/Patriarhul Daniel: E un prilej de a arăta recunoştinţă faţă de cei care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri

 

Centenarul Încoronării/Ciucă: Fac un apel de a fi uniţi în jurul marilor obiective pe care statul român şi le-a setat

 

Centenarul Încoronării/ Călătorie simbolică cu trenul regal, la fel ca în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia (GALERIE FOTO)

 

DOCUMENTAR: 100 de ani de la încoronarea lui Ferdinand I, rege al tuturor românilor (15 octombrie) 

 

O PERSONALITATE PE ZI: Regele Ferdinand I al României (1914-1927) 

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 01-04-2025 18:32

DGPMB: Tânăra care s-a aruncat în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 - dusă la spital

Tânăra care s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5 a fost salvată de echipajele ajunse la fața locului și a fost transportată la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale suplimentare, informează Poliția Capitalei. Potrivit sursei citate, este vorba despre o minoră, &i

Administratie 01-04-2025 18:31

Vrancea: Stațiunea Soveja, inclusă în Strategia de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021 - 2027

Proiectul de revitalizare a stațiunii Soveja a fost inclus în Strategia de Dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ), Nicușor Halici. 'Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, di

Social 01-04-2025 17:52

DGPMB: O femeie s-a aruncat în fața metroului

O femeie s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5, când acesta intra în stație, informează Poliția Capitalei. Polițiștii și echipajele de prim-ajutor au ajuns rapid la fața locului și intervin acum pentru a salva femeia. 'Activitățile sunt în desfășurare, iar c

Administratie 01-04-2025 17:46

Sălaj: Căsuțe pentru păsări realizate de elevi, instalate în parcul central din Zalău

Căsuțe pentru păsări, realizate de elevi de la mai multe unități școlare din Zalău, au fost instalate, marți, în parcul central municipal, pentru a marca astfel Ziua Internațională a Păsărilor. 'Astăzi a fost inaugurat proiectului educativ 'O căsuță pentru păsări, de ziua lor', în Parcul Municipal Central. Cu ajutorul u

Social 01-04-2025 17:21

Dolj: Două persoane, rănite grav într-un accident produs între localitățile Leu și Coșoveni

Un accident rutier, cu patru vehicule implicate, a avut loc, marți după-amiază, pe DN 6, între localitățile Leu și Coșoveni, în urma căruia două persoane au rămas încarcerate, una fiind grav rănită. Potrivit IPJ Dolj, un șofer, de 77 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea

Social 01-04-2025 16:02

Mureș: Aproape 90 de copii salvați de Asociația GIO prin consilierea femeilor aflate în criză de sarcină

Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) din Târgu Mureș a ajutat în ultimii patru ani la nașterea și creșterea a aproape 90 de copii, ca urmare a consilierii unor femei aflate în criză de sarcină și care au renunțat la ideea avortului. 'Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) este alături de femeile aflate &icir

Social 01-04-2025 14:42

REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România

Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creâ

Social 01-04-2025 14:22

Brașov: Urșii și lupii au provocat daune de aproape 1 milion de lei anul trecut

Urșii și lupii de pe raza județului Brașov au provocat, în 2024, daune materiale în valoare de aproape 1 milion de lei, omorând peste 500 de animale domestice, a transmis, marți, Agenția de Protecția Mediului Brașov. Astfel, au fost înregistrate un număr de 154 dosare de pagube produse de aceste două specii protejate de

Social 01-04-2025 14:05

Hunedoara: Peste 460 de lucrări înscrise la salonul internațional de inventică InventCor

Peste 460 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care va avea loc la Deva în perioada 3-6 aprilie, participanții abordând diverse domenii, de la știința computerelor, până la medicină, agricultură, automotive sau artă. Organizat de inventatorul

Social 01-04-2025 13:41

Bihor: 40 de câini din rase comune, sterilizați în prima lună a campaniei gratuite derulate de Primăria Oradea

Un număr de 40 de câini din rase comune au fost sterilizați, într-o lună, gratuit, din cele 102 solicitări primite în cadrul campaniei demarate în 5 martie a.c., de Primăria Oradea. 'Programul gratuit de sterilizare pentru câinii de rasă comună din Oradea are ca obiectiv principal reducerea numărului de c&acir

Social 01-04-2025 12:41

Buzău: Direcția Agricolă anunță că județul este campion la cultivarea usturoiului

Fermierii din județul Buzău au beneficiat în anul 2024 de ajutoare de stat în agricultură în valoare de aproximativ 179 milioane lei, un program de succes fiind cel referitor la cultura de usturoi care a plasat județul pe locul I la nivel național. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), în anul anterior

Social 01-04-2025 12:17

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Grădina Botanică - atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe

O expoziție de fotografie și grafică, un atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe sunt programate, sâmbătă, la Grădina botanică 'Dimitrie Brândză', de Societatea Ornitologică București, pentru a marca Ziua Păsărilor. Evenimentul va avea loc de la ora 10:00, a informat SOR, marți, pe Facebook. Participarea este gratuită, d

Social 01-04-2025 12:08

Bihor: Flash-mob de solidaritate cu persoanele cu autism și iluminare în albastru a clădirii primăriei, la Oradea

Clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată, miercuri seară, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, a informat, într-un comunicat, biroul de presă al autorității publice locale. 'Prin acest gest simbolic, Primăria Oradea își exprimă sprijinul față de copiii și adulții cu autism, precum și față d

Social 01-04-2025 11:17

Bistrița-Năsăud: Bărbat decedat după ce a fost surprins de un mal de pământ

Un bărbat a murit, marți dimineață, după ce a căzut într-un canal și a fost surprins de un mal de pământ, incidentul având loc pe raza localității Tureac, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. La caz au intervenit două echipaje de descarcerare, echipajul de terapie intensivă mobilă și un e

Social 01-04-2025 11:02

Forțele Aeriene Române - nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic

Forțele Aeriene Române au început, luni, o nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic, în cadrul angajamentului țării noastre față de securitatea colectivă a NATO, a informat Ministerul Apărării Naționale. Potrivit comunicatului MApN, ceremonia oficială de marcare a debutului misiunii a avut