logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Placă aniversară dezvelită pe Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la 100 de ani de la Încoronare (GALERIE FOTO)

Image

Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, au dezvelit sâmbătă, cu ocazia manifestărilor desfăşurate la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, o placă aniversară pe turnul-clopotniţă al Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, ridicată cu scopul de a oferi un cadru adecvat momentului din 15 octombrie 1922.
 


"În urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, în Alba Iulia, a avut loc încoronarea suveranilor României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria, la Catedrala Ortodoxă edificată aici în acest scop. Prin măreţul eveniment, s-a marcat simbolic unirea istorică a teritoriilor româneşti sub un singur sceptru, asigurând ţării creşterea prestigiului la nivel internaţional. Nihil Sine Deo! 15 octombrie 2022 - Centenarul Încoronării" - se poate citi pe placa binecuvântată de arhiepiscopul Irineu.
 


Ulterior acestui moment, suita oficială, în care s-au aflat, printre alţii, şeful Cancelariei Primului-ministru, Mircea Abrudeanu, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, Alteţa Sa Regală Principele Radu şi Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, a intrat în incinta ansamblului Catedralei şi apoi în interiorul sfântului lăcaş, asistând la slujba de Te Deum oficiată de Patriarhul Daniel.
 


Un simbol al municipiului Alba Iulia, dar mai ales al unităţii naţionale, Catedrala în care, la 15 octombrie 1922, au fost încoronaţi ca suverani ai României Mari Regele Ferdinand şi Regina Maria reprezintă o destinaţie obligatorie pentru orice vizitator care ajunge în Oraşul Marii Uniri.
 


Sfinţită la 8 octombrie 1922, Catedrala a fost ridicată, printr-un uriaş volum de muncă, în circa un an şi jumătate, cu scopul de a oferi un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ale căror portrete pot fi admirate la intrarea în lăcaşul de cult.

Piatra de temelie a fost pusă în 28 martie 1921, a doua zi de Paşte, şantierul fiind vizitat o lună mai târziu, în 27 aprilie, de Ferdinand şi Maria, cu scopul de a constata stadiul lucrărilor executate.

"Iniţial s-a făcut o breşă în zidurile de vest ale fortificaţiei (construite în secolul al XVIII-lea - n.r.) şi au fost demolate sediul comandantului cetăţii şi clădirile anexe, grajduri, magazii'', aflăm dintr-un volum semnat de Ionela Simona Mircea despre locul unde a fost edificat lăcaşul de cult.

Catedrala, care a fost construită după modelul Bisericii Mari a Curţii Domneşti din Târgovişte, cu planul în cruce greacă înscrisă, la care s-au adăugat detalii bizantine şi neoromâneşti, trebuia să amintească şi de fosta ctitorie a lui Mihai Viteazul, de la 1597.

Planurile de construcţie ale ansamblului Catedralei de la Alba Iulia au fost concepute de arhitectul Victor Ghe. Ştefănescu şi au fost executate sub supravegherea inginerului Tiberiu Eremia.

Catedrala nu reprezintă un stil specific al unei epoci istorici anume, ci sinteza mai multor elemente arhitectonice şi decorative tradiţionale româneşti. Este inspirată din vechea arhitectură medievală românească şi în special de cea brâncovenească, potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Decoraţia interioară cuprinde lucrări de artă plastică deosebit de artistic lucrate, mai ales în partea superioară. Pictura murală în frescă, în stil neobizantin, este opera lui Costin Petrescu, autorul picturii de la Ateneul Român, şi a ucenicilor săi.

În cupola centrală este pictat Iisus Pantocrator şi pe bolta absidei altarului chipul Maicii Domnului şi alte scene biblice. De o parte şi de alta a iconostasului, sunt aşezate icoanele sfinţilor ierarhi mitropoliţii Sava Brancovici şi Ilie Iorest, cuvioşilor Mărturisitori Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara şi a Mucenicului Oprea Nicolae. Deasupra uşii veşmântăriei este zugrăvit autoportretul maestrului Costin Petrescu.

În pronaos sunt zugrăvite portretele lui Mihai Viteazul şi al doamnei Stanca.

Iconostasul, sculptat în lemn de stejar, este împodobit cu motive florale, având registrele tradiţionale cu scene biblice şi icoane realizate de către pictorul Ion Norocea.

Catedrala este înconjurată de o incintă dreptunghiulară, cu două pavilioane mari în partea de est şi două pavilioane în partea de vest, legate între ele prin galerii de acces sprijinite pe coloane şi arcade duble, decorate cu frize şi ancadramente florale şi geometrice. Decoraţia exterioară a Catedralei prezintă un brâu în torsadă şi un registru de ocniţe. Sub streaşină se remarcă un brâu cu motive florale. Aceleaşi motive încadrează şi ferestrele.

Edificiul monumental al Catedralei, simbol al unităţii neamului, care domină oraşul prin înălţimea turlelor sale, de aproape 60 de metri, este amplasat pe latura de apus a Cetăţii, având o amplă perspectivă spre Platoul Romanilor, locul în care, în 1918, 100.000 de români au aprobat cu entuziasm Unirea cu Ţara-Mamă.

Catedrala este cunoscută şi sub denumirile de Catedrala Încoronării şi Catedrala Arhiepiscopală. AGERPRES/ (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa fotografiilor: (c) Marinela BRUMAR / AGERPRES 

 

** Citeşte şi:

 

Atmosfera ''Serbărilor Încoronării'' - recreată într-o expoziţie inedită, deschisă la Muzeul Cotroceni

 

Centenarul Încoronării/ Statuia Reginei Maria, dezvelită la Alba Iulia (GALERIE FOTO)

 

Centenarul Încoronării/ Alba: Mii de persoane, prezente la o paradă cu militari îmbrăcaţi în ţinute specifice anului 1922

 

Centenarul Încoronării/Patriarhul Daniel: E un prilej de a arăta recunoştinţă faţă de cei care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri

 

Centenarul Încoronării/Ciucă: Fac un apel de a fi uniţi în jurul marilor obiective pe care statul român şi le-a setat

 

Centenarul Încoronării/ Călătorie simbolică cu trenul regal, la fel ca în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia (GALERIE FOTO)

 

DOCUMENTAR: 100 de ani de la încoronarea lui Ferdinand I, rege al tuturor românilor (15 octombrie) 

 

O PERSONALITATE PE ZI: Regele Ferdinand I al României (1914-1927) 

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 16-05-2025 19:03

Cluj: Sute de persoane au manifestat pentru democrație și pentru drumul european al țării

Câteva sute de persoane au participat, vineri, pe ploaie, la un 'marș pentru democrație', prin zona centrală a Clujului. Organizatorii i-au invitat pe clujeni să participe la un marș pașnic prin oraș, prin care să se transmită un mesaj clar: 'democrația depinde de fiecare dintre noi'. 'Nu mai e timp de

Administratie 16-05-2025 16:50

PMB: Cursuri gratuite de înot pentru 1.500 de elevi de gimnaziu

Un număr de 1.500 de elevi de gimnaziu vor putea urma cursuri gratuite de înot în cadrul proiectului 'Academia Sportului', desfășurat în perioada 7 - 29 iunie, a informat, vineri, Primăria Capitalei. Proiectul lansat de PROEDUS se adresează elevilor din clasele V - VIII, înscriși în unitățile de învă

Social 16-05-2025 16:28

REPORTAJ Covasna: Pedibus - pașii care unesc oamenii și schimbă orașul

În timp ce alte orașe se mișcă amețitor, într-un vacarm de mașini și claxoane, municipiul Sfântu Gheorghe încearcă să trăiască într-un alt ritm: mai lent, mai sănătos și mai prietenos cu mediul înconjurător. Aici, zeci de copii merg în fiecare dimineață pe jos la școală, printr-un program susținut de către autoritățile locale

Social 16-05-2025 16:20

Calcar din Albești la monumentul simbolic Crucea Europei amplasat pe vârful Alberfeldkogel din Austria

România participă cu o rocă emblematică pentru patrimoniul geologic național, calcarul din Albești, la monumentul simbolic Crucea Europei amplasat pe vârful Alberfeldkogel din Austria. Autoritatea Națională pentru Cercetare a anunțat vineri participarea României la această inițiativă simbolică derulată de Guvernul Landului Au

Administratie 16-05-2025 16:10

Prahova: Primăria Ploiești a renunțat la proiecte cu fonduri UE de 77 milioane euro; în implementare - proiecte de 150 milioane euro

Primăria Ploiești a renunțat în anul 2023 la proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 77 de milioane de euro și are acum în implementare proiecte în valoare totală de circa 150 de milioane de euro, a declarat, vineri, primarul Mihai Polițeanu. 'În 2023 au fost 21 de proiecte cu finanțare europeană

Social 16-05-2025 15:57

Programul a trei tramvaie va fi prelungit luni seara pentru preluarea spectatorilor la meciul Rapid - CFR Cluj

Tramvaiele 11, 41 și 44 vor avea un program de circulație prelungit luni seara pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Rapid București - CFR Cluj, programat de la ora 20:30, pe Stadionul 'Giulești', anunță Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Astf

Social 16-05-2025 15:54

Alba: Înghețul târziu a afectat peste 130 de hectare de livezi

Peste 130 de hectare de livezi au fost afectate de înghețul târziu din primăvara acestui an în județul Alba, a informat vineri Instituția Prefectului. 'Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba s-a reunit vineri, 16 mai 2025, în ședință extraordinară, pentru a analiza și aproba Raportul de sinteză privind p

Social 16-05-2025 15:37

MApN: Un camion al unei coloane militare franceze s-a răsturnat în Vâlcea; doi militari au fost răniți

Un camion care făcea parte dintr-o coloană militară franceză aflată în tranzit pe ruta Cincu - Smârdan s-a răsturnat vineri în zona podului peste calea ferată din localitatea Jiblea Nouă, pe centura ocolitoare a orașului Călimănești, județul Vâlcea, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN). Coloana era escortată d

Social 16-05-2025 14:52

Prahova: Depășiri ale concentrației maxim admise de hidrogen sulfurat în zona rafinăriilor; amenzi de 300.000 de lei

Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Prahova au aplicat amenzi de 300.000 de lei rafinăriilor din arealul municipiului Ploiești, după ce stațiile automate de monitorizare de la limita amplasamentelor industriale au indicat depășiri ale concentrației maxime admise pentru indicatorul hidrogenului sulfurat (H2S).

Social 16-05-2025 14:39

Galați: Explozie de la o butelie într-un imobil din localitatea Liești; două persoane cu arsuri

Pompierii militari au intervenit, vineri, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un imobil din localitatea Liești, după ce o butelie a explodat, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Galați Potrivit sursei citate vineri, jurul orelor 13:45, ISU Galați a înregistrat un apel 112 cu privire l

Social 16-05-2025 14:32

Brăila: Două rezervoare îngropate, încărcate cu păcură amestecată cu apă, descoperite în timpul unor lucrări de construire

Două rezervoare încărcate cu păcură amestecată cu apă au fost descoperite într-un cartier din municipiul Brăila, în timpul unor lucrări de modernizare a spațiilor publice, în acest caz Garda de Mediu dispunând măsuri de decontaminare și transport a deșeurilor periculoase provenite din cele două rezervoare subterane.

Social 16-05-2025 14:26

TPBI: Șapte autobuze vor opri, de sâmbătă, în noua stație 'Luterană'; stația 'Știrbei Vodă', suspendată

Autobuzele liniilor 122, 137, 168, 226, 311, 368 și N121 vor opri, de sâmbătă, în noua stație 'Luterană', iar stația 'Știrbei Vodă' a fost suspendată, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public (TPBI). Astfel, autobuzele vor circula pe noul culoar unic dedicat transportului public cre

Social 16-05-2025 14:21

DGPMB: Femeie de 56 de ani căzută în fața metroului într-o stație din Sectorul 2

Echipaje de pompieri din cadrul ISUBIF, precum și echipaje de prim-ajutor intervin, vineri, pentru salvarea unei femei în vârstă de 56 de ani, căzută în fața unui tren de metrou într-o stație din Sectorul 2 al Capitalei, când acesta intra în stație. 'În prezent activitățile sunt în dinamică&#

Administratie 16-05-2025 14:13

Producția de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 107,5% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele trei luni din 2025, de 1,918 milioane tone echivalent petrol, cu 24.900 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,3%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primul trimestru din acest a

Administratie 16-05-2025 14:05

O delegație de consilieri municipali PAS de la Chișinău - în vizită la Brașov

O delegație de consilieri municipali de la Chișinău vizitează, în aceste zile, Brașovul, ei întâlnindu-se vineri, la Primărie, cu primarul Brașovului, George Scripcaru, și cu președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea. Delegația este condusă de președinta Fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa.