REPORTAJ Povestea de succes a unei companii FinTech din Oradea, selectată de VISA în programul de inovare

O companie orădeană, care activează în domeniul FinTech, a fost selectată recent de corporaţia americană VISA să participe în programul ei de inovare, pentru a susţine IMM-urile în procesul lor de digitalizare şi dezvoltare.
De asemenea, compania, alcătuită din zece tineri, a fost recrutată de echipa agenţiei Department of International Trade (DIT) a Guvernului Marii Britanii să-şi reloce afacerea în UK.
"Suntem singura firmă românească prezentă în Programul de inovare VISA. Am fost selectaţi recent din peste 200 de companii europene, într-un grup de zece. Este o realizare foarte importantă, pentru că intrând în programul lor se deschid foarte multe oportunităţi. VISA va lucra cu cele zece companii selectate pentru a le ridica la următorul nivel, prin parteneriate strategice, mentori de cel mai înalt nivel şi o întreagă comunitate de experţi pe diverse domenii de activitate. E un program de accelerare global către statutul de companie unicorn, pe care ni-l dorim", a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre cei trei fondatori ai startup-ului Prime Dash, Cătălin Rus, director de operaţiuni.
Aceştia au creat, după cinci ani de muncă, un produs pentru antreprenori - o platformă numită Decision Maker, care este un consultant financiar virtual, un software de Business Intelligence acţionat de inteligenţă artificială, utilizând tehnologii de ultimă generaţie, menit să ofere, instant, soluţii pentru luarea deciziilor financiare şi de business.
Foto: (c) EUGENIA PAŞCA / AGERPRES
Prin utilizarea algoritmilor de Machine Learning, Advanced Analytics, Robotic Process Automatic şi AI (Inteligenţă Artificială), produsul lor, numit Decision Maker, permite generarea de simulări de scenarii financiare, prognoză şi evaluare a companiei. Antreprenorul îşi creează un cont, îşi urcă balanţele contabile, recomandat pentru patru perioade consecutive, pentru acurateţe, lunare, trimestriale sau anuale, în format pdf, exportate direct din sistemele de contabilitate, ca să fie cât mai uşor şi apoi, instant, primeşte informaţii cu ajutorul cărora el să poată lua decizii.
"Noi dăm voce cifrelor să vorbească. E diferită, faţă de alte multe aplicaţii de raportare, prin tot ce înseamnă simulare. Când încarci datele financiare în sistem, el îţi creează nişte modele, prin Machine Learning, arătându-ţi care e comportamentul tău posibil ca şi companie. Oamenii pot să vadă, în timp real, impactul deciziilor luate în rezultatul companiei", a spus Cătălin Rus.
Ei se adresează şi băncilor şi altor instituţii financiare, printr-un alt produs numit Credit Management Platform (Platforma de Management al Creditelor - CMP), menit să eficientizeze procesul de creditare - de la câteva săptămâni, la 30 de secunde.
"Ceea ce facem noi este că venim cu inovaţie la ceva ce există. Nu inventăm. Am făcut lucrurile mai simple. Adică, am accelerat procesul de înţelegere a companiilor, de analiză a datelor, de creditare a firmelor, de monitorizare şi inovăm în domeniul cercetării", a precizat Rus.
Proiectul lor a fost conceput iniţial pentru pieţele externe, cu sisteme digitalizate, fiind compatibil în peste 140 de ţări. Pentru a ajuta însă IMM-urile din ţara lor natală, în perioada de criză, oferindu-le instrumente pentru a putea lua decizii bazate pe date în timp real, au adaptat sistemul şi pentru firmele din România, integrând peste 80% din sistemele de contabilitate existente, cele mai folosite, din cele aproape o sută. Este singura companie de tehnologie din România care a reuşit o astfel de performanţă.
În 2020, echipa a susţinut mai multe traininguri de educaţie financiară, în mod special pe tema planificării bugetare - un obiectiv important al sănătăţii financiare a unei companii, precum şi o serie de prezentări online despre produsele lor pentru a le face cunoscute mediului de afaceri.
"Am dorit foarte mult să ajutăm firmele mici să obţină finanţări mult mai rapid de la instituţiile financiare. Am început să creştem pe nişte parteneriate cu sistemul bancar, pentru că ni s-a spus: avem nevoie să ajutăm IMM-urile să crească, pentru că, dacă ele cresc şi le merge bine, şi nouă ne merge bine. Aşa am umblat prin ţară, prin 2020, pe la bănci, pe la instituţii publice să le prezentăm produsele, foarte inovative, nu ne-au prea băgat în seamă. La noi, digitalizarea, atât în domeniul public cât şi privat, este încă foarte rămasă în urmă. În schimb ne-au căutat britanicii", povesteşte Cătălin Rus.
Inovaţiile lor au reuşit să atragă atenţia unor giganţi precum Microsoft, VISA şi altor corporaţii străine. Firma are azi ca parteneri peste 1.300 de companii şi trei instituţii financiare, fiind membru Microsoft 4 Startups, membru VISA Innovation, membru al Asociaţiei Române de FinTech, membru InnovX BCR şi partener al Department of International Trade (DIT) din UK.
Acum ei fac naveta între Oradea, Bucureşti şi Londra. În Marea Britanie, ne spune Mălina Turcuţ, directorul financiar, au fost selectaţi în Programul Global pentru Antreprenori (DIT) al Guvernului Regatului Unit, prin care sunt ajutate companiile străine cu creştere accelerată să se mute şi să îşi desfăşoare activitatea în piaţa britanică. Le-au pus la dispoziţie o serie de facilităţi, de la consultanţă, la parteneriate şi project manager plătit de guvern.
"Va rămâne aici, la Oradea, doar departamentul de development. Nu plecăm de tot, pentru că am creat multe parteneriate pe care ne dorim să le dezvoltăm în continuare. (...) Dar practic, IP-ul - proprietatea intelectuală a ceea ce am creat noi aici se mută în UK. Dacă piaţa nu vrea să evolueze, ne ducem acolo unde lumea vrea să avanseze. Focusul pentru perioada următoare este şi va fi Europa de Vest, unde piaţa financiară pentru FinTech este incomparabil mai mare", a spus Ioana Rus, unul dintre fondatori.
Iar ei sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul lor.
"Deocamdată, suntem la 1% din targetul nostru... Dar putem deveni viitorul Unicorn, având în vedere viziunea noastră. Când am aplicat în urmă cu o lună la programul de inovare VISA, întrebarea lor a fost: Cum devii o companie de un miliard de dolari? Dacă nu ai mentalitatea de a dori să devii o companie Unicorn, să creşti, să evoluezi, nici nu te iau în seamă. Le-am dat răspunsul: cu VISA! Le-am spus clar: Facem contract cu voi, devin companie de un miliard de dolari. Şi credem că putem ajunge la acel nivel, altfel nu am fi fost primiţi în program. După Anglia, vrem să trecem în Statele Unite, unde e o piaţă foarte mare, dar pentru care trebuie să fii extrem de pregătit", a menţionat Cătălin Rus.
Povestea lor de succes a început în anul 2014, când Cătălin Rus şi americanul Madou Sylla s-au întâlnit în Moscova, la un eveniment de tehnologie, Open Innovation Forum, unde orădeanul a fost singurul român invitat în urma câştigării unui Hackaton organizat de Google.
Dacă orădeanul este un antreprenor cu experienţă în business development, care a fondat mai multe companii de tehnologie, focusate pe soluţii de digitalizare, Madou are experienţă în consultanţă financiară. Americanul a identificat o nevoie în piaţă, iar împreună cu Cătălin Rus şi cu expertul tehnic, Ghiţă Cosmin, au devenit cofondatorii startup-ului internaţional.
"Noi ne-am asumat o misiune, aceea de a democratiza tehnologiile avansate cu scopul de a le pune la dispoziţia partenerilor - IMM-uri şi instituţii financiare -, în vederea utilizării acestora pentru atingerea obiectivelor financiare şi de business. Asta dorim: revoluţionarea procesului de decizie prin date financiare în timp real, oferind cele mai performante instrumente financiare bazate pe Inteligenţă Artificială, pentru a asigura succesul clienţilor", a subliniat Ioana Rus.
"Aceasta e puterea inteligenţei artificiale, vede lucruri pe care nu le vede un om", a adăugat Cătălin Rus.
Oradea a început să exporte inteligenţă şi know-how. O altă companie orădeană a plecat la New York. Anul acesta au mai fost două vânzări de companii de tehnologie, cumpărate de americani.
"Începem să constatăm cum se exportă inteligenţă şi tehnologie. Ea creşte aici, dar, la un moment dat, dacă nu e valorificată şi nu există piaţă în România, pleacă. Aceasta e partea tristă a lucrurilor", a mărturisit Cătălin Rus.
Din Decision Maker, echipa companiei va dezvolta, în viitor, alte 25 de noi produse, patente la nivel de API-uri, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienţilor, utilizatori de produse şi servicii de embedded finance (finanţe integrate). AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nicușor Dan spune că Daniel Băluță va primi vineri avizul pentru reabilitarea Planșeului Unirii
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că vineri dimineața va semna avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de reabilitare la Planșeul Unirii. Precizările au fost făcute joi seara la finalul ședinței Consiliului General al Municipiului București în care a fost adoptat
Nicușor Dan: Bugetul Capitalei este unul minimal; prevede foarte puțini bani pentru investiții
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat joi seara că bugetul Bucureștiului pentru anul 2025, aprobat de Consiliul General, este unul 'minimal', care prevede 'foarte puțini bani' pentru investiții.
Primarul Sectorului 1 mulțumește CGMB pentru aprobarea modernizării Clubului 'Cireșarii'
Primarul Sectorului 1, George Tuță, a salutat joi seara votul exprimat în unanimitate în Consiliul General al Municipiului București pentru modernizarea Clubului 'Cireșarii'. 'O veste cu adevărat bună: Consi
Bugetul Capitalei, aprobat de Consiliul General
Bugetul Capitalei pe anul 2025 a fost aprobat, joi seara, de Consiliul General al Municipiului București cu 38 de voturi favorabile. De asemenea, CGMB a aprobat amendamente propuse la proiectul de buget de către primarul Capitalei, Nicușor Dan, consilierul general Ștefan Oprea (AUR), grupurile REPER, PSD, PNL și PUSL. Conform am
Vaslui: Persoană carbonizată într-un incendiu produs la o locuință din Duda Epureni
O persoană a fost găsită carbonizată după un incendiu produs, joi, la o locuință din localitatea Duda-Epureni, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. La locul producerii incendiului au intervenit mai mulți cetățeni din zonă, care au apelat ulterior la numărul de urgență 112. 'Secț
Daniel Băluță, prezent la ședința CGMB, l-a acuzat pe Nicușor Dan că își ignoră responsabilitățile
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a fost prezent miercuri la ședința Consiliului General al Capitalei, reproșându-i edilului general, Nicușor Dan, că își 'ignoră responsabilitățile' și că nu semnează avizul necesar pentru demararea lucrărilor de la Planșeul Unirii. 'Stimate domnule candidat la președinția Româ
REPORTAJ Hunedoara: Tinerii, principalii expozanți la salonul de inventică InventCor 2025
Zeci de tineri au ales să-și prezinte lucrările inovative la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care s-a deschis oficial joi, la Deva, în spațiul casei de cultură din municipiu. Între ei se numără pasionați de robotică, de științe exacte, de cercetarea dinozaurilor sau de artă în forme dintre cele mai diverse.
Sebastian Burduja: Până la sfârșitul anului, Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național
Amenajarea Hidroenergetică Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național până la sfârșitul anului, acest proiect, început în 1989, devenind prima hidrocentrală deblocată și finalizată în istoria recentă a României, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burdjuja. 'Am promis că vo
Constanța: Sindicaliștii șantierului naval Damen-Mangalia, aflat în insolvență, cer Guvernului măsuri concrete pentru redresare
Sindicaliștii de la șantierul naval Damen din Mangalia, societate aflată în insolvență, cu activitatea suspendată din iunie 2024, cer Guvernului României, printr-o scrisoare deschisă, lămuriri cu privire la strategia statului român, acționar majoritar al șantierului, în ceea ce privește redresarea societății. Sindicaliș
REPORTAJ/Sălaj: 175 de porții cu hrană caldă, oferite de jandarmi la împlinirea a 175 de ani de activitate a Jandarmeriei Române
Jandarmeria Sălaj a marcat, joi, împlinirea a 175 de ani de la înființarea acestei arme printr-o acțiune ce tinde să devină o tradiție de suflet a angajaților instituției. 175 de porții cu hrană caldă au fost oferite unor persoane nevoiașe din județ. Sunt șapte ceasuri și jumătate trecute dintr-o zi mohorâtă de
Neamț: Un tânăr și o minoră, răniți într-un accident rutier pe E85; o autoutilitară s-a răsturnat și a luat foc
Un tânăr în vârstă de 19 ani și o minoră de 17 ani au fost răniți într-un accident rutier care s-a produs, joi, pe drumul E85, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit pompieri, polițiști și cadre medicale de la Serviciul de Ambulanță Județean.
Organizatorii Untold pregătesc un festival care va avea loc pe Arena Națională în această vară
Primăria Capitalei va organiza, în această vară, împreună cu Untold Universe, un festival pe Arena Națională, anunță edilul general, Nicușor Dan. Municipalitatea vizează un parteneriat pe termen lung cu firma cunoscută pentru organizarea festivalurilor Untold și Neversea, a afirmat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă susținute la s
Organizațiile civice solicită autorităților, parlamentarilor și candidaților la Președinție o poziționare fermă pro-europeană și măsuri concrete
Organizațiile civice care au lansat în luna martie 'Manifestul pentru Europa' au transmis joi autorităților, parlamentarilor și candidaților la Președinție un document prin care solicită o poziționare fermă pro-europeană și asumarea unor măsuri concrete pentru protejarea destinului euroatlantic al României. 'Cele 29 de organizații civic
Arad: Peștera Grota Ursului din Moneasa a fost amenajată și se deschide vizitatorilor
Peștera Grota Ursului din stațiunea Moneasa a fost amenajată în ultimele luni și va putea fi vizitată de turiști începând de sâmbătă în fiecare weekend, în urma unui parteneriat încheiat între administrația locală și o firmă specializată. Primarul comunei Moneasa, Constantin Miron, a declarat joi, pentru
Ziua Jandarmeriei - Predoiu: Am fost mândru să constat cum ați știut să gestionați cu înțelepciune momente tensionate
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și-a exprimat aprecierea, joi, față de activitatea Jandarmeriei și modul în care au fost gestionate acțiunile desfășurate pentru păstrarea ordinii publice. El a participat la aniversarea a 175 de ani de la