REPORTAJ Tulcea: Turism la capătul Deltei Dunării, în satul Chilia Veche

În ultimii ani, în satul Chilia Veche din Delta Dunării s-au deschis aproape zece pensiuni, localitatea fiind preferată de turişti pentru liniştea pe care o oferă.
Localnicii se plâng însă din cauza furnizării cu program a apei potabile, a drumului foarte prost spre Tulcea şi a lipsei oportunităţilor de dezvoltare, în timp ce autoritatea locală doreşte să reînfiinţeze sate fără localnici şi să conecteze comuna la reţeaua de gaze naturale din Ucraina.
Una din cele aproape zece pensiuni din Chilia Veche este construită fără pic de plastic şi are certificat emis de Asociaţia de Ecoturism din România. Aparţine familiei Lujanschi şi s-a deschis oaspeţilor în anul 2016.
"Casele noastre sunt din pământ, acoperişul este din stuf, iar toate materialele de construcţie folosite sunt naturale. Nu există plastic. Totul este din pământ, stuf şi lemn. A fost greu să realizăm pensiunea, din cauză că transportul pe apă al materialelor este mai scump. Dacă pe vremea bunicilor mei, acoperişul din stuf era cel mai ieftin, acum este cel mai scump. În plus, nu mai există meşteri care să facă asemenea acoperişuri", a declarat, pentru AGERPRES, Liliana Lujanschi, administratorul pensiunii.
Proprietarii de pensiuni din Deltă se plâng din cauza lipsei posibilităţii de predare a tuturor categoriilor de deşeuri operatorului de salubrizare care are contract cu Primăria comunei.
"În Delta Dunării, nu se poate da foc deşeurilor şi de aici apar problemele. Noi le stocăm şi pur şi simplu putrezesc. Nu avem posibilitatea transformării în compost. Contractul încheiat de Primărie este foarte prost. Dăm materialul reciclabil, dar în contract nu este specificat şi gunoiul vegetal, ceea ce e o problemă şi pentru noi, şi pentru comunitate. Toamna, tăiem stuful şi vă daţi seama cât de mult vegetal avem şi nu avem ce face cu el. E un management defectuos. Răspunsul administraţiei locale a fost că acest contract este făcut pe şapte ani şi trebuie să-l menţinem", a mai spus Liliana Lujanschi.
Pe malul piscinei din pensiune este stuf, iar Florina Ghiţă, din Bucureşti, spune că a ales Chilia Veche ca destinaţie de vacanţă datorită prietenilor care au recomandat-o.
"Locaţia este un butic de familie şi poţi afla mai multe despre istoria locului de la proprietari. Şi piscina este un avantaj, dar şi activităţile pe care le poţi face împreună cu cei de aici sunt un atu. Noi am venit cu maşina şi nu ne-a plăcut drumul. Am mers patru ore cu zece kilometri pe oră. A fost dificil. Aici, am fost pe canalele şi lacurile din apropiere, am văzut nuferi, dar nu ne-am atins de ei. Ca femeie, aş fi băgat mâna şi aş fi cules ceva de acolo, dar este exclus să distrugem natura", a afirmat Florina Ghiţă.
Pensiunea prietenoasă cu mediul se laudă că a fost selectată ca gazdă la mijlocul lunii viitoare a unui eveniment gastronomic iniţiat de Amuse Bouche.
"În prima seară, vom găti tradiţional. A doua zi, vom face o excursie în Deltă, vom mânca un borş de peşte în natură, iar seara chefii reinterpretează mâncarea noastră tradiţională în fine dining. Vom avea şi degustări de vin în care vom pune prezenta produse dobrogene", a afirmat Liliana Lujanschi.
La ieşirea din pensiunea în care verdele domneşte, unele persoane pot să creadă că ajung într-o altă lume. Drumul principal, deşi asfaltat, este plin de praf, iar satul pare părăsit. Biserica "Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavril", monument istoric, este în reparaţii, după cum arată schelele întinse în jurul ei, însă niciun muncitor nu lucrează, iar poarta este închisă. O bătrână care trece prin faţa ei spune povestea comunei.
"Am plecat de copil de aici şi parcă nu mai e nimic din ce a fost odată. Aici erau oameni harnici. Eu fac parte dintr-o familie cu şase copii. Tatăl meu a făcut liceul la Kilia Nouă (localitatea în regiunea ucraineană Odessa, situată pe malul celălalt al Dunării, n.red.). Bunicul meu a fost primar 15 ani în Chilia Veche. A fost un sat bogat. Acum e sărăcie. Nu-s locuri de muncă, nimic. Primarii nu au făcut absolut nimic", a afirmat Viorica Petrea.
Nu ştie de ce lucrările la biserică sunt întrerupte, iar cei patru bărbaţi întâlniţi în apropiere, la un bar, n-au nici ei vreo idee. Se plâng însă din cauza drumului de legătură dintre Tulcea şi Chilia Veche.
"Rupem maşinile acolo. Acum mai mergi pe negru, dar când plouă, vă daţi seama. Când şi-a terminat mandatul Ceauşescu, şoseaua era aproape pietruită. De atunci, în fiecare an o repară, dar în două luni se strică", afirmă unul dintre cei trei bărbaţi.
Ei spun că majoritatea tinerilor din sat lucrează în străinătate.
"Aici, în sat, 90% din muncă este la negru. Mergi cu ziua la un om şi îi faci treabă prin curte. În Chilia Veche, trăiască pensionarii, poliţiştii de frontieră, cei de la Penitenciar, că ăştia sunt salariaţi", a menţionat un altul.
În sat nu există canalizare, iar ce a fost construit în timpul comunismului s-a colmatat, acum principala problemă a locuitorilor fiind furnizarea cu întrerupere a apei.
"E rău cu apa. Suntem înconjuraţi cu apă şi nu avem apă. Staţia de tratare e mică şi nu duce. Îi dă drumul dimineaţa, la 6.00, o închide pe la 13.00, apoi o porneşte la 16.00 şi o opreşte iar pe la 21.00. Eu vin la ora 9.00 acasă şi nu am apă. Mă duc la baltă să mă spăl? Ziceţi şi dumneavoastră!", spune bărbatul.
Problema apei a fost rezolvată de unele pensiuni prin rezervoare uriaşe care sunt umplute în extrasezon.
"Noi avem o rezervă de patru tone de apă. Sunt bazine umplute în permanenţă când curge apa. Mai avem un altul de 3 tone pentru udatul gazonului. Ne-am luat măsurile proprii", a declarat Sorin Lujanschi.
Comuna Chilia Veche are în componenţă satul omonim reşedinţă de comună, Tatanir şi Tătaru, dar în Tătaru nu locuieşte nimeni, iar în Tatanir, după cum spun unii localnici, ar mai fi vreo două persoane.
"Eu am locuit chiar în Tatanir. Acolo m-am născut şi am făcut 3 clase, dar s-a desfiinţat. A fost şi pichet de grăniceri, dar a dispărut. Au venit privaţi, au făcut vile, pensiuni. Mai sunt vreo doi localnici. Au vândut pământul şi stau acolo pentru o bucată de pâine", a spus Vasile Petrov.
Pe drum spre primărie, lângă o piaţă închisă, un panou anunţă că pentru asfaltarea străzilor din comună s-a cheltuit un milion de euro.
Câţiva muncitori care lucrează la transformarea fostului sediu al autorităţii locale într-un centru cultural româno-ucrainean spun că lucrările la biserică vor fi reluate peste o săptămână, după ce muncitorii termină concediul de odihnă.
Aflat la primul mandat, primarul comunei Chilia Veche, Timur Ciauş, speră ca problemele cu apa să se rezolve prin proiectul societăţii Aqua serv SA şi spune că acestea sunt cauzate în general de furtul de apă.
"Am început să punem apometre tuturor gospodăriilor, dar problema este furtul mare de apă. Circa 62% din gospodării au acum apometre. Sperăm ca în iarnă să înceapă proiectul Aquaserv SA", a afirmat primarul comunei.
În ceea ce priveşte deşeurile, autoritatea locală speră să obţină acordul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării să înfiinţeze două platforme pentru depozitarea deşeurilor.
"Nu se preiau toate deşeurile. Lucrăm la autorizaţie pentru a face două batale pentru gunoiul de grajd şi unul pentru resturile menajere, iar fiecare cetăţean va şti unde să ducă gunoiul. Sper ca până la finele lui septembrie să avem autorizaţie. Sunt locuri în care au fost staţii de biogaz şi au platformă betonată. Tot gunoiul de grajd se va descompune şi va fi pus pe câmp", a afirmat primarul Timur Ciauş.
Unul din proiectele pe care le are este să reînfiinţeze satele care nu mai au locuitori.
"Cei de la Romsilva nu recunosc satul Tatanir. Sper să rezolvăm situaţia în instanţă. Mi se pare corect să reînfiinţăm Tatanir, Câşla, Tătaru şi să facem turism. Câşla nu are nici un locuitor, se află la intersecţia canalelor Pardina şi Rădăcinoasa şi la trei kilometri de lacul Babina. Fiind sat, vom avea intravilan. Sunt oameni care au proprietăţi acolo, dar nu pot construi că nu e intravilan. Reînfiinţând satul, acolo se va putea construi. Aşa este şi pe insula Tătaru", a afirmat primarul comunei Chilia Veche.
Autoritatea comunală are şi o strategie de dezvoltare care prevede inclusiv conectarea la o autostradă, dar şi la o reţea de gaze naturale. Dacă pentru unele paragrafe, consultanţii au susţinut că au fost erori, pentru reţeaua de gaze naturale, edilul dă asigurări că se poate realiza.
"Lucrăm la un acord de înfrăţire cu Kilia Nouă, iar gazele vor fi de acolo. Problema noastră este că în Deltă lemnele sunt foarte scumpe. Gazele sunt o treabă foarte bună", a mai spus Timur Ciauş.
El şi-a propus să realizeze o şcoală smart în locul celei care funcţionează acum şi susţine că a identificat deja o oportunitate de finanţare prin fonduri europene.
Una dintre localităţile izolate din Delta Dunării, Chilia Veche a fost în perioada medievală un important centru comercial şi piscicol, datorită sturionilor. Situată vizavi de actuala localitate Kilia Nouă din Ucraina, actuala comună din Delta românească a avut în vremea regimului comunist statutul de oraş, programul de amenajare a Deltei pentru agricultură vizând transformarea localităţii într-o importantă urbe a zonei. În cadrul acestui program, au fost construite câteva blocuri. De-a lungul timpului însă, zona despre care unele surse susţin că a fost denumită de genovezi Lycostomo, adică "Gura lupului", şi-a pierdut importanţa economică.
Biserica 'Sfinţii Voievozi' din satul Chilia Veche a fost construită în anul 1854, cu voia Imperiului Otoman care stăpânea la acea vreme gurile Dunării şi care a acceptat cererea locuitorilor care, atunci când fluviul era îngheţat, nu puteau merge la slujbele religioase din localitatea Kilia Nouă, de peste Dunăre. Membrii comunităţii au ridicat atunci biserica de rit ortodox cu forţe proprii, cărând de peste Dunăre nisip şi piatră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, biserica 'Sfinţii Voievozi' care are o înălţime de 52 de metri a fost şi observator militar. Biserica este reabilitată prin fonduri europene, lucrările ar trebuie să se încheie la finele lunii mai a anului 2022, iar valoarea estimată a bugetului este de 22,48 de milioane de lei. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i
Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei
Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România
Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un
Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai
Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici
Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro
Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă
Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone
Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d
Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore
Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p