logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

GĂRI DE ISTORIE/ Prahova: Sinaia - unul dintre puţinele oraşe din Europa cu două gări regale

Image

Sinaia este unul dintre puţinele oraşe din Europa care au două gări regale, de aceste două obiective fiind legate evenimente importante ale istoriei, dar şi momente de fast prilejuite de oprirea în această zonă a celebrului tren Orient Express, sinonim al vacanţelor de lux de pe continent.

Când spui "Sinaia", spui regalitate, eleganţă, lux, istorie, concepte care au străbătut vremurile, fiind şi azi la fel de actuale pentru "Perla Carpaţilor". Apariţia localităţii este strâns legată de deschiderea circulaţiei pe Valea Prahovei, în 1879 fiind terminată calea ferată, astfel că a apărut şi prima gară din Sinaia.

De altfel, staţiunea are trei gări - una de călători şi două gări regale, rezervate Familiei regale sau vizitelor înalţilor demnitari.

"Sunt trei lucruri foarte importante care au dus la apariţia localităţii Sinaia şi unul dintre ele este deschiderea circulaţiei pe Valea Prahovei, pentru că, oricât ar părea de ciudat, Valea Prahovei, pe care vedem acum coloane de maşini, a fost ultima trecătoare dintre România şi Ţara Transilvaniei care s-a deschis circulaţiei şi asta s-a întâmplat după ce capitala României s-a mutat de la Târgovişte la Bucureşti în urma unei presiuni în special comerciale a vestului Europei şi a Imperiului Austro-Ungar. Calea ferată a fost terminată prin 1879, când a fost pus în circulaţie primul tren de plăcere între Sinaia şi Predeal. Sigur că, odată cu apariţia căii ferate, a apărut şi prima gară din Sinaia", a explicat, pentru AGERPRES, arhitectul Dan Manea.

Potrivit acestuia, dificultăţile traseului au dus la găsirea unor soluţii de avangardă, printre care şi sistemul de îmbinare a traverselor metalice şi cel de pre-montare a şinei pe traverse în afara spaţiului căii ferate, care au scurtat mult durata de execuţie, tehnici care au revoluţionat construcţiile metalice din epocă, fiind utilizate inclusiv de inginerul francez Alexandre Gustave Eiffel la ridicarea celebrului turn din Paris.

 

Prima gară din Sinaia a fost construită între 1876 - 1880 din fondurile statului român şi avea un aspect clasic pentru acea vreme - un salon central şi două aripi laterale. În scurt timp însă, clădirea gării se dovedeşte a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de turişti care veneau în fiecare weekend aduşi de trenurile de plăcere care circulau cu tarif redus pe ruta Bucureşti - Sinaia şi a fost înlocuită, pe acelaşi amplasament, cu actuala gară de călători, povesteşte Dan Manea.

 



Odată cu realizarea gării de călători, a fost construită în vecinătatea ei, în 1886, şi prima gară regală care a funcţionat ca atare până în 1940, căpătând apoi diverse alte destinaţii, precum club muncitoresc, sală de spectacole, restaurant, discotecă, atelier de tâmplărie sau biblioteca. În prezent, aici funcţionează un spaţiu muzeal interactiv dedicat căilor ferate.

 



Prin 1933, Regele Carol al II-lea îi comandă renumitului arhitect Duiliu Marcu să realizeze o nouă gară regală, finalizată în 1940, care este şi astăzi funcţională şi serveşte în acest scop, la nivel de vizite de preşedinte de stat, a menţionat arhitectul.

Potrivit acestuia, noua gară regală a fost făcută cu mai mult "dichis", fiind o construcţie modernă, de factură cubistă, sobră, placată integral cu piatră din cariera Izvor.


În afară de salonul oficial de protocol, aceasta are şi o componentă tehnică. Astfel, gara are în spate o zonă împrejmuită unde putea fi garat trenul regal, iar în lungul liniei întâi există o lungă arcatură de 80 de metri şi o copertină generoasă unde stăteau oamenii care aşteptau convoiul regal sau prezidenţial, fiind astfel protejaţi de ploaie.

De asemenea, în corpul central există o pictură de mari dimensiuni semnată de Dimitrie Ştirbei, cu o scenă de vânătoare.

Arhitectul Dan Manea subliniază că Sinaia este unul dintre puţinele oraşe din Europa cu două gări regale.

Cele trei gări din staţiunea prahoveană Sinaia formează un ansamblu arhitectonic, fiind, totodată, martore ale unor evenimente importante ale vremii - plecarea pe ultimul drum a Regelui Carol I (octombrie 1914, corpul neînsufleţit a plecat spre locul de odihnă de la Curtea de Argeş) şi a Regelui Ferdinand (1927), asasinarea, în decembrie 1933, a prim-ministrului I. G. Duca la intrarea în gara de călători, în 1938, vagonul trenului regal drapat cu violet poartă trupul Reginei Maria spre odihnă la Curtea de Argeş, în septembrie 1940 Regele Carol al II-lea abdică şi părăseşte ţara împreună cu Elena Lupescu, iar în ianuarie 1948, Regele Mihai I, însoţit de Regina mamă Elena, s-a suit de pe acest peron în trenul exilului părăsind pentru multă vreme ţara.

 



"Din 1897, în afară de cursele de tren obişnuite, în gara din Sinaia veneau trenurile de plăcere, pe rută scurtă Bucureşti - Sinaia cu tarif redus. Unul dintre călători se numea Ion Luca Caragiale, aşa că schiţe precum 'Domnul Goe' şi 'Bubico' sunt inspirate din călătoriile cu acest tren de plăcere pe ruta Bucureşti - Sinaia. Pentru jucătorii împătimiţi ai Casinoului din Sinaia, pe vremea când funcţiona, exista un tren special, se numea Trenul Albastru, al cărui program era acordat cu orarul cazinoului. Totodată, se spune despre noua gară regală din Sinaia că în acel salon, la plecarea din Sinaia, preşedintele american Gerald Ford a fost de acord cu acordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate pentru România, la insistenţele lui Nicolae Ceauşescu", povesteşte arhitectul Dan Manea.



În gara din Sinaia încă mai opreşte Orient Express-ul, acest legendar tren, sinonim al vacanţelor de lux din Europa, care pune Sinaia pe o extrem de selectă şi scurtă hartă europeană, alături de capitale şi oraşe precum Londra, Milano, Paris, Zurich, Budapesta sau Atena. AGERPRES/ (AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: (c) arh. Manea Nicolae Dan

 

Citeşte şi:

 

GĂRI DE ISTORIE/ Vrancea: La Focşani, civilizaţia a ajuns ... cu trenul

 

GĂRI DE ISTORIE/ Gara Buziaş - întoarcere la farmecul vremurilor de altădată

Afisari: 222

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 12-05-2025 14:24

Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu

Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so

Administratie 12-05-2025 14:12

Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară

Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail

Social 12-05-2025 13:48

ANM: Alternanțe de temperatură, în perioada 12 - 26 mai; vremea se încălzește de săptămâna viitoare

Săptămâna în curs va aduce, la nivel național, o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru perioada din calendar, însă de săptămâna viitoare va începe un proces de încălzire, iar maximele termice vor reveni către valori de 20 - 23 de grade, în unele regiuni, relevă prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Met

Social 12-05-2025 13:09

Cluj: Un copil de 3 ani și o femeie au murit după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion

Un minor de 3 ani și o femeie în vârstă de 33 de ani au murit, luni, în localitatea Boian, comuna Ceanu Mare, după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'În data de 12 mai a.c., în jurul orei 11,00, în comuna Ceanu Mare a a

Social 12-05-2025 13:02

Prezidențiale2025/Harghita: Zeci de participanți la Târgul de Carte de la Miercurea-Ciuc iau atitudine pentru apărarea cuvântului în limba maternă

Peste 60 de autori, editori, librari, organizatori și participanți la cea de-a X-a ediție a Târgului de Carte de la Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în perioada 8-10 mai, au semnat o declarație în care își asumă public că pe 18 mai vor vota conștienți de responsabilitatea păstrării culturii maghiare. În declara

Social 12-05-2025 12:09

VIDEO Bistrița-Năsăud: Poiana cu narcise din Munții Rodnei, acoperită cu un strat consistent de zăpadă

Poiana cu narcise din Munții Rodnei, situată în masivul Saca, la o altitudine de 1.600 metri, este acoperită de un strat de zăpadă de aproximativ 20 de centimetri, în urma ninsorilor de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit Administrației Parcului Național Munții Rodnei (APNMR).

Social 12-05-2025 11:40

Brăila: Hală de 200 mp distrusă într-un incendiu; au ars mai multe utilaje, un autoturism și un depozit de documente

O hală de 200 metri pătrați din orașul Însurăței a fost distrusă într-un incendiu izbucnit luni dimineață, flăcările afectând și mai multe utilaje, un autoturism și un depozit în care se aflau documentele operatorului economic care deținea hala, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila. Potrivit

Social 12-05-2025 11:09

VIDEO Buzău/Scară de bloc transformată în galerie de artă; locatarii spun că e probabil cea mai frumoasă din România

O scară de bloc din municipiul Buzău a fost transformată într-o galerie de artă, după ce un locatar a desenat pe zeci de metri pătrați de perete peisaje, flori, icoane și personaje, vecinii considerând scara de bloc probabil cea mai frumoasă din România.  

Social 12-05-2025 10:57

Bihor: Majoritatea subunităților ISU vor organiza Ziua Porților Deschise, pe 13 mai

Majoritatea subunităților din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bihor, cu excepția a trei Gărzi de intervenție, vor organiza marți, 13 mai, cu ocazia 'Zilei Informării Preventive', Ziua Porților Deschise pentru publicul larg. Potrivit unui comunicat de presă al ISU Bihor, activitățile preventive se vor desfășura l

Social 12-05-2025 10:12

Arad: Biroul de evidență a persoanelor funcționează cu un generator după incendiul de la mall

Biroul de evidență a populației al Primăriei Arad funcționează, luni, cu ajutorul unui generator, pentru că alimentarea cu energie electrică în Agora Mall, afectat de incendiul de sâmbătă, nu a fost deocamdată reluată, însă autoritățile precizează că toate cererile de documente sunt rezolvate. După izbucnirea incendiului, Pri

Social 12-05-2025 09:58

Harghita: Temperaturi scăzute înregistrate în tot județul; au fost depășite recordurile zilnice la trei stații meteo

Temperaturile au scăzut, în noaptea de duminică spre luni, în tot județul Harghita, la trei stații meteo fiind depășite recordurile zilnice care datau chiar și de 50 ani. Potrivit datelor furnizate AGERPRES de meteorologul-previzionist Narcisa Milian, de la Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din cadrul Centrului Meteorologic R

Social 12-05-2025 09:42

Maramureș: 10 centimetri - stratul de zăpadă căzut la stația meteo Iezer din Munții Rodnei

Stratul de zăpadă căzut în Munții Rodnei în ultimele ore a ajuns la 10 cm, iar pe drumurile montane care traversează Munții Gutâi și Munții Rodnei n-a fost nevoie de intervenția drumarilor, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș, Dan Bucă. 'Stratul de zăpadă măsura până la 10 cm, la st

Social 12-05-2025 08:58

Harghita: Au fost reluate căutările persoanei posibil dispărute în râul Mureș, în municipiul Toplița

Pompierii militari și civili au reluat, luni dimineața, căutările persoanei posibil dispărute în râul Mureș, în municipiul Toplița, după ce aceasta au fost sistate în cursul nopții. Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita a informat că la căutări participă un echipaj de pompieri din

Social 12-05-2025 08:35

BRGV Buzău: Colecție de iriși de peste 50 de soiuri - România nu are o strategie în floricultură; sectorul, aproape desființat

Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău deține o colecție de iriși compusă din peste 50 de soiuri distincte prin culoare, miros și dimensiuni, de la irisul negru, la cel bicolor sau sălbatic, potrivit specialiștilor România având resursele necesare pentru dezvoltarea unei industrii în floricultură, dar nu și o strategie, sectorul fiind aproa

Social 12-05-2025 08:22

Sălaj: Eveniment dedicat marcării a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste la Muzeul Holocaustului

'Glasul Libertății' s-a făcut auzit, duminică seara, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, fosta sinagogă din Șimleu Silvaniei, prin vocea actriței Maia Morgenstern, ce a susținut, alături de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, un spectacol dedicat aniversării a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste