MESERII UITATE/Grigore Covrig - ultimul cojocar de pe Valea Mureşului Superior; cojocăritul, afectat de iernile călduroase şi hainele moderne
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/11515593.jpg)
Încălzirea globală care a făcut iernile destul de blânde şi apariţia hainelor moderne sunt două dintre cauzele care au dus la dispariţia meşteşugului cojocăritului, care era intens practicat din vechime în special în zona de munte a judeţului Mureş, iar astfel Grigore Covrig, din satul Idicel Pădure, a rămas singurul cojocar de pe Valea Mureşului Superior.
Grigore Covrig, cunoscut drept nea Grigore, ne-a spus că în anul 1971 a mers să înveţe meserie, urmând trei ani de ucenicie la Ruşii Munţi, timp în care a făcut tot felul de cojoace şi de pieptare. De atunci, până pe la începutul anilor 2000, a continuat să practice această meserie, până când hainele moderne au înlocuit cojoacele tradiţionale, nemaifiind nevoie de haine atât de călduroase, ca în trecut, iar cojocarii au fost nevoiţi să se reorienteze spre alte meserii sau să abandoneze pur şi simplu meşteşugul.
"Iernile nu mai sunt atât de aspre, iar în magazine au apărut hainele moderne, drept urmare oamenii au renunţat la cojocul clasic. Acum fac cojoace destul de rar, deşi anul trecut am mai făcut, ceva mai multe decât în alţi ani. În momentul în care s-a renunţat la purtarea cojoacelor clasice a fost foarte de neînţeles pentru noi, cojocarii. Când au început să apară hainele, mai ales cele second hand, noi, cojocarii, am cam încurcat-o. Eu am înţeles în cele din urmă şi m-am reorientat către pieptare pentru portul popular sau bunde de lucru. Noroc că au început să apară tot mai multe festivaluri şi manifestări populare în ultima vreme, altfel închideam şi eu. Ca să nu renunţ, odată cu abandonarea cojoacelor de către populaţie, am decis să mă reorientez spre pieptare, atât către cele de lucru, cât şi către cele populare, cu şire, specifice Văii Mureşului Superior. Ca să vă formaţi o idee, la nivel de comună am fost în jur de 70 de meşteri de toate felurile, iar acum sunt singurul meşter cu autorizaţie. Pe Valea Mureşului sunt singurul cojocar. E mare păcat, pentru că pieile sunt duse la gunoi, lâna o ardem, că nu o vrea nimeni şi se pierd lucruri care ar putea să demonstreze cine suntem şi de unde venim. Tragic este că în momentul în care noi nu vom mai putea lucra, se va termina cu meseria asta, nu ne mai urmează nimeni. Pe mine mă ajută acum o bătrânică, căreia îi doresc multă sănătate, să mai poată să coasă, dar cu ea se termină şi meseria de a coase pe pieptare", a declarat nea Grigore.
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO
Ultimul cojocar de pe Valea Mureşului Superior, Grigore Covrig, împlineşte 64 de ani, dintre care peste 50 de ani a practicat acest meşteşug, iar acum este îngrijorat că meseria se va pierde din lipsă de ucenici, care nu mai sunt interesaţi să înveţe meşteşugul, chiar dacă cererea de pieptare creşte prin revitalizarea manifestărilor folclorice.
"De vreo 12-14 ani m-am reprofilat, adică obiceiul acesta de a face pieptare cu şire mi-a venit din pasiune, fiindcă am fost de copil în ansamblul folcloric al Idicelului Pădure. În 1974 am fost în Franţa şi Italia. La 18 ani am fost pe Coasta de Azur, o mare realizare pentru un băiat de la ţară. Odată cu festivalurile de pe Valea Mureşului şi de pe Valea Gurghiului, de la Fâncel, a început să mai mişte şi meseria aceasta, iar acum fac pieptare cu şire de pe Valea Mureşului. Mai este Balul Însuraţilor, care se organizează la Reghin de câţiva ani buni, unde lumea merge două zile, sâmbăta şi duminica, îmbrăcată în straie populare. Şi eu sunt invitat acolo şi de acolo îmi iau şi comenzi. Lucrez mai mult pe comandă, pentru că durează mult să confecţionezi un pieptar autentic. Chiar dacă pare simplu, e mult de lucru la un pieptar", a spus cojocarul.
Pieptarele lui nea Grigore sunt făcute din piele de oaie, cu lâna (sau miţele) îndreptată spre interior, iar cele cu şire, adică cu motive populare, au obligatoriu broderii cusute manual pe exterior. Pregătirea pieilor este anevoioasă şi necesită multă pricepere, altfel pielea se întăreşte şi nu mai poate fi folosită.
O piele bună se obţine prin tăbăcire, se argăseşte, se usucă, se lustruieşte, se vopseşte în cazul în care clientul doreşte o anumită culoare - însă nea Grigore spune că în zonă se preferă cele natur sau albe - apoi se croieşte şi se coase.
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO
"Un aspect important al cojocăritului este decorarea prin broderii cu lână, mătase sau cu aplicaţii din piele. Interesant este că la un cojoc regăsim trei-patru tehnici combinate, iar una dintre cele mai mai importante este broderia, fiindcă e cea care dă aspectul estetic. Culorile pot fi discrete sau vii, în funcţie de cerinţele clientului, dar, de regulă, la pieptare se preferă culorile vii. Cojocul a fost întotdeauna un element component al portului popular local şi românesc de la Valea Mureşului Superior, aşa cum este şi pieptarul, iar oamenii pun accent pe partea estetică", explică nea Grigore.
Meşteşugarul a spus că nu e uşor să faci un pieptar sau un cojoc şi că în ucenicia sa a învăţat toată tehnologia, de la tăbăcirea pieilor, la croit şi cusut. Nea Grigore spune că pieile din care se face cojocul sau pieptarul trebuie mai întâi tăbăcite - adică se acoperă partea jupuită cu un amestec de tărâţe de grâu, zer şi sare, după care se rulează şi se aşează într-un ciubăr, la cald, unde sunt lăsate sa dospească aproximativ o săptămână. După această procedură urmează spălatul şi înlăturarea resturilor de carne sau de grăsime, după care sunt uscate, înălbite, rase, şlefuite şi vopsite.
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO
"Facem şi pieptare simple, ca să putem vinde, fiindcă sunt mai ieftine. Sunt frumoase, dar cele care dăinuie sunt cele cusute manual. Numai că trebuie să facem şi din cele mai noi, ca să putem trăi. După prelucrarea pieilor, care durează o săptămână - pieile se usucă, se albesc, vine croitul lor şi cel mai mult durează cusutul şirelor pe pieptare, care se cos pe irhă (marginea tăbăcită). O femeie coase motivele florale pe un pieptar cam o lună şi jumătate. E un model care se coase foarte migălos, totul e manual. După ce se coase irha şi e croit pieptarul, lucrez cam o săptămână, fiecare etapă durează cam o zi-două. Un pieptar de femeie sau cele pentru fetele tinere costă cam 1.000 de lei. Diferă nuanţele, la fete facem pe albastru, în etapa de căsătorie, la femeile tinere facem cu flori, iar la femeile în vârstă, maro cu negru. Am şi pentru copii, pentru că astea merg cel mai bine la vânzare. Pentru bărbaţi avem pieptarele cu blană neagră, se foloseşte tradiţionalul negru, o piele care se foloseşte la cuşme, pielea de astrahan. Pieptarele pentru lucru nu sunt atât de pretenţioase, sunt simple, dar se cumpără fiindcă sunt călduroase. Ducem şi pieptare simple la festivaluri, însă aici sunt căutate cele de sărbători", a explicat nea Grigore.
Meşterul susţine că poate să facă opt pieptare tradiţionale pe an, fiindcă modelele mai complicate necesită multă migală, având cusătura executată manual, iar din cele simple, mai moderne, poate face peste 20 într-un an.
Mândria singurului cojocar care mai există pe Valea Mureşului Superior este pieptarul său din tinereţe, care are pe el cusute motive florale de circa 70 de ani, fiind cel pe care l-a purtat în 1974, când a fost cu ansamblul folcloric în Franţa şi în Italia, iar acum l-a restaurat. Acest model destul de greu de cusut este dorit acum de tot mai mulţi bărbaţi.
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO
Nea Grigore este nelipsit de la târgurile meşteşugarilor şi de la festivalurile folclorice importante din zonă unde îşi expune marfa şi îşi găseşte clienţii, fapt ce încă mai asigură, deocamdată, supravieţuirea meseriei cojocăritului pe Valea Mureşului Superior. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Suceava: Trei persoane au fost rănite, după coliziunea între două autoturisme la Cornu Luncii
Trei persoane au fost rănite, în urma unui accident rutier produs, marți, pe raza comunei Cornu Luncii, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit acestora, în accident au fost implicate două autoturisme. 'Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru
Vrancea: Investitori chinezi, interesați să valorifice deșeurile din județ și să le transforme în biogaz și energie electrică
Președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Nicușor Halici, a avut, marți, o întâlnire cu reprezentanți ai unor investitori chinezi, care au venit la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret pentru o primă analiză a potențialului de valorificare a deșeurilor din județ, acestea putând fi transformate în biogaz și energie elec
Bihor: 118 apeluri de urgență pe zi, primite în 2024 la dispeceratul integrat al ISU
Pompierii dispeceri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bihor și personalul SMURD și SAJ din cadrul dispeceratului comun ISU-SAJ Bihor au gestionat, anul trecut, 43.266 apeluri de urgență, cu o medie de 118 pe zi (în creștere cu circa 9% față de anul 2023), 15.496 dintre acestea, 35,8%, concretizându-se în intervenții. Potrivi
Petiție online pentru amenzi de o sută de ori mai mari, în cazul defrișărilor ilegale
O petiție online pentru majorarea amenzilor de la 50 la 5.000 de lei în cazul defrișărilor ilegale a fost lansată de către grupul civic 'Parcul IOR dispare'. Petiția publicată pe platforma petitieonline.com este adresată consilierilor generali ai Municipiului București. 'Pe
Tănase (BVB): O dată la 10 ani trebuie să actualizăm Codul de Guvernanță, ca emitenții să vadă inclusiv aspecte legate de sustenabilitate
Codul de Guvernanță Corporativă trebuie actualizat o dată la 10 ani, astfel încât emitenții să vadă care sunt trendurile în ceea ce privește guvernanța, inclusiv aspectele legate de sustenabilitate, a declarat, marți, la un eveniment de specialitate, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase. 'Sustenabilitatea
Ministrul Mediului: E doar o chestiune de timp până la un colaps din punct de vedere economic la Romsilva
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, marți, că va sta de vorbă cu sindicaliștii din Silvicultură despre sporurile 'nerușinate' de la Romsilva, dar și despre ceea ce se va întâmpla cu Regia Națională a Pădurilor pe termen lung. 'Bineînțeles că voi sta de vorbă cu reprezentanții structurilor sindicale
Studiu USV: Mierea de mană și cea polifloră montană de Suceava, mai bune decât mierea de manuka
Mierea de mană și mierea polifloră montană din județul Suceava au proprietăți similare sau mai bune decât celebra miere de manuka, produsă în Noua Zeelandă, relevă un studiu întocmit de cercetătorii Universității 'Ștefan cel Mare' din Suceava (USV). Cei patru cercetători din cadrul USV, respectiv biologul Liliana Luca și inginerii Dan
Sondaj al Salvați Copiii: Aproape 50% dintre minori au fost jigniți pe internet
Aproape 50% dintre minori au fost jigniți pe internet, potrivit unui sondaj al Salvați Copiii, a declarat președintele executiv al organizației, Gabriela Alexandrescu, marți, într-o conferință de presă. Potrivit acesteia, a crescut foarte mult procentul cazurilor de copii victime ale cyberbullying-ului față de acum doi ani, când era de 40%, potrivi
Speciile de toamnă și pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, din cauza temperaturilor scăzute (agrometeo)
Speciile de toamnă și pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată țara pe parcursul acestei săptămâni, iar pe suprafețele agricole fără strat protector de zăpadă, unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor, vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar, potrivit pr
Hunedoara: O cățelușă pierdută de Crăciun, din cauza petardelor, găsită după ce a apărut pe pagina de Facebook a IPJ
O cățelușă care a fost pierdută în Ajunul Crăciunului, după ce s-a speriat de zgomotul petardelor și a fugit de acasă, din municipiul Hunedoara, a fost găsită de stăpânii ei la Deva, la peste 20 de kilometri distanță, după mai bine de o lună și jumătate, în urma mobilizării polițiștilor și a iubitorilor de animale, a informat marți Inspectoratul de Poliție
Mureș: Pompierii au intervenit timp de trei ore la un incendiu izbucnit la un uscător de cereale din Sânpaul
Pompierii din Târgu Mureș și pompierii voluntari din cadrul SVSU Iernut au intervenit, marți, timp de trei ore, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un uscător de cereale din localitatea Sânpaul, aparținând celei mai moderne baze de recepție a cerealelor din țară. ''Pompierii au intervenit pentru stingerea unui
Bihor: Primăria Oradea, prima din țară cu sistem GIS, hărți de zgomot și de spații verzi interactive
Primăria Oradea este prima din țară care dispune, din anul 2005, de un sistem de informații geografice (GIS), necesar atât pentru elaborarea diferitelor documentații pentru proiectele de urbanism, cât și pentru a oferi informații altor instituții sau companii sau chiar pentru informarea populației, a informat marți, în conferință de presă, arhitectu
Alba Iulia, în premieră în ultimii ani la un târg internațional de turism
Primăria municipiului Alba Iulia va participa, în premieră în ultimii șase ani, la un târg internațional de turism, acesta având loc săptămâna viitoare, în Ungaria, unde se estimează că vor fi prezenți peste 30.000 de vizitatori, a anunțat, marți, administrația locală. ''Între 20 și 23 februari
Bacău: O fetiță în vârstă de doi ani a suferit arsuri în urma unui incendiu, la Săucești
O fetiță în vârstă de doi ani, din localitatea Săucești, a suferit arsuri în urma unui incendiu care a izbucnit marți în locuință, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. La fața locului au intervenit mai multe echipaje de pompieri cu autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, precum și un e
World Vision: 8 din 10 adolescenți care au TikTok îl accesează zilnic și au primit conținut politic în perioada alegerilor
Mai mult de 8 din 10 adolescenți care au TikTok accesează zilnic platforma și au primit conținut politic în perioada alegerilor, conform unui sondaj realizat de World Vision România. ''Peste 84% dintre adolescenții cu vârste între 14 și 19 ani care au cont de TikTok accesează platforma zilnic, iar peste jumătate