logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Primăria Oradea, prima din țară cu sistem GIS, hărți de zgomot și de spații verzi interactive

Image

Primăria Oradea este prima din țară care dispune, din anul 2005, de un sistem de informații geografice (GIS), necesar atât pentru elaborarea diferitelor documentații pentru proiectele de urbanism, cât și pentru a oferi informații altor instituții sau companii sau chiar pentru informarea populației, a informat marți, în conferință de presă, arhitectul șef Radu Fortiș.

Acesta a prezentat raportul Direcției Arhitect Șef pentru anul 2024, alături de viceprimarul Teofil Filimon.

''Anul 2024 a fost un an cu multe lucrări, cu multă dinamică, s-a și construit mult, fiind emise multe documente în acest sens. De asemenea, vreau să mulțumesc și celor care fac parte din Comisia municipală de urbanism care, în fiecare săptămână, petrecem câteva ore împreună pentru a analiza materialele care sunt depuse și astfel să putem avea un oraș care se dezvoltă armonios și corect din punct de vedere urbanistic. Dacă avem un oraș care este ordonat și are o anumită frumusețe, din acest punct de vedere, este datorită celor care lucrează în Direcția Arhitectului Șef'', a declarat Filimon.

Potrivit lui Radu Fortiș, compartimentul GIS este o placă turnată sau un suport pentru toată activitatea Direcției Arhitect Șef, în sensul că toate documentațiile de urbanism pe care le promovează în Consiliul Local sunt standardizate și sunt preluate, printr-un anumit protocol, în acest compartiment GIS, baza de date a municipiului.

''Vreau să vă spun că Primăria municipiului Oradea a făcut pionierat în acest sens. La ora actuală, există obligativitatea ca toate municipiile să aplice această standardizare. Sub forma asta există din 2005 și suntem primii din țară'', a declarat Radu Fortiș.

Concret, a explicat acesta, în momentul în care documentația este pregătită pentru promovare în Consiliul Local, ea trebuie să parcurgă anumite etape, cu varianta sa vectorizată, deci varianta digitală, care este supervizată de colegii de la GIS. Supervizarea are un dublu rol: documentația trebuie să fie parametrizată într-un anumit fel în așa fel încât să poată să fie integrată în GIS. După această parametrizare, documentația este trimisă spre promovare în Consiliul Local.

Pe de altă parte, acest compartiment asigură toate fluxurile de lucru necesare pentru toate compartimentele din Direcția Arhitect Șef. Cu acest suport, se pot elibera, în regim de urgență, două zile, certificate de urbanism de urgență sau autorizații de urgență, având totul parametrizat.

De asemenea, Arhitectul Șef furnizează date către majoritatea companiilor sau instituțiilor care solicită, cum ar fi Compania de apă, ISU Crișana, Inspectoratul de Poliție, Consiliul Județean, Electrocentrale, Romtelecom, OTL, RDS etc.

''Fiecare dintre ele are nevoie de date vectorizate, standardizate de la noi pe care le transmitem pe baza unor protocoale. În același timp, primim și noi date, la rândul nostru, de la Compania de apă sau de la alte structuri, în așa fel încât să avem o informație corectă și completă despre tot. Deseori se întâmplă să fim solicitați să trimitem hărți tematice către anumite instituții'', a afirmat Radu Fortiș.

Pentru cetățeni, pe site-ul Primăriei municipiului Oradea, la secțiunea urbanism, există planul general al municipiului Oradea în format digital, interactiv unde, printr-o simplă consultare și introducere a adresei, cetățeanul poate să afle concret care este zona funcțională în care i se găsește imobilul și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a parcurge pașii de avizare sau autorizare.

La mijlocul anului 2024 s-a finalizat și o hartă de zgomote, tot interactivă pe site-ul în Primăriei Oradea, și harta spațiilor verzi, care a fost făcută în coordonare și împreună cu Direcția tehnică. Dacă se intră pe oradea.ro la secțiunea urbanism, la secțiunea GIS se pot găsi aceste hărți interactive, funcționale.

''Nu aș putea să vă spun dacă există ceva similar cu aceste hărți, noi am încercat să facem ceva practic și unic'', a completat Radu Fortiș.

Din totalul celor 1.698 de certificate de urbanism emise în anul 2024, cele în regim de urgență reprezintă 29,14%, iar autorizațiile de construire în regim de urgență sunt în procent de 25,18% din totalul celor 512.

La jumătatea anului 2021, Direcția Arhitect Șef a început să emită certificate de urbanism online. În anul 2024 au emis 688 de certificate online eliberate pentru clădiri, 28 pentru rețele și 58 pentru publicitate, în total 774 de astfel de acte, ceea ce reprezintă 13,28% din numărul total de certificate și o ușoară creștere (de 2,21%), față de anul trecut.

Pe toate categoriile de acte emise, în comparație cu anul 2024, numărul certificatelor de urbanism a crescut față de anul trecut cu 5,96%, iar cel al autorizațiilor de construire a crescut cu 11,8%.

Pe tipuri de construcții, autorizațiile de construire emise în 2024 au înregistrat o creștere de 7,74% la clădiri, față de anul 2023 și cu 41,6% mai mult la publicitate. AGERPRES/(A - redactor: Eugenia Pașca, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 1456

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 20-03-2025 13:35

Galați: Investiție de 66 milioane de lei pentru construirea a opt centre de colectare a deșeurilor inerte

Consiliul Județean Galați are în derulare o investiție de 66 milioane de lei, fonduri obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru construirea în județ a opt centre de colectare a deșeurilor inerte. Localitățile din județul Galați unde vor exista astfel de centre de colectare a deșeurilor inerte sunt municipiul Galați, or

Administratie 20-03-2025 12:56

Cseke Attila: Cazinoul din Constanța este restaurat; redăm românilor această bijuterie arhitecturală

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat joi că restaurarea Cazinoului din Constanța este finalizată, impresionanta clădire putând fi acum redată Primăriei Constanța, respectiv publicului. 'Cazinoul din Constanța este restaurat, am finalizat recepția lucrării. Urmează în scurt timp să redăm comunității locale, beneficiarului - Primăriei m

Administratie 20-03-2025 09:07

Zeci de exemplare de ciobănești românești vor putea fi admirate, duminică, la PetExpo

Zeci de exemplare de ciobănești românești vor putea fi admirate, duminică, de la ora 11.00, în Pavilionul Central de la Romexpo, în cadrul PetExpo 2025. În cadrul evenimentului, ajuns la a 14-a ediție, rasele românești de câini vor avea un loc special, oferind vizitatorilor ocazia să descopere 'tradiția canină autentică&

Administratie 19-03-2025 20:22

Burduja: Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate

Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate, instalate sau în curs de instalare, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi a ajuns pe șantierul centralei de la Mintia al doilea generator uriaș, de aproape 800 de tone, construit pe baza unor tehnolo

Administratie 19-03-2025 16:24

Prahova: Primarul Ploieștiului propune disponibilizări și reducerea temporară a salariilor

Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, va propune Consiliului Local măsuri pentru reducerea cheltuielilor de funcționare ale primăriei, între care disponibilizări și o reducere temporară a salariilor, el arătând că veniturile sunt mai mici decât necesarul de funcționare cu peste 35 de milioane de euro. 'Voi propune Consi

Administratie 19-03-2025 15:34

Bihor: CJ a lansat licitația pentru realizarea traseelor cicloturistice între Băile Felix și Ic Ponor (Padiș)

Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru selectarea constructorului care va amenaja traseele cicloturistice VELO Apuseni, pe sectorul cuprins între Băile Felix și Ic Ponor, în Padiș, traseul făcând legătura între județele Bihor, Cluj și Alba, a informat, într-un comunicat, instituția. Oferte

Administratie 19-03-2025 14:37

Nicușor Dan anunță două noi șantiere pentru modernizarea a 21,5 km conducte de termoficare

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, anunță deschiderea a două noi șantiere pentru modernizarea a 21,5 km conducte magistrale din sistemul de termoficare. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, scrie edilul general, miercuri, pe Facebook. Lucrările la Obiectivul 14, cu o lungime a conductelor de 11,6 km, vor

Administratie 19-03-2025 14:18

Sector 6: Firmă amendată cu 300.000 de lei pentru defrișarea ilegală a 30 de copaci pe bulevardul Timișoara

Polițiștii locali din Sectorul 6 au amendat cu 300.000 de lei o firmă pentru defrișarea ilegală a 30 de copaci pe bulevardul Timișoara. 'Colegii de la Poliția Locală Sector 6 nu fac rabat și aplică amenda maximă! În cazul de față, 10.000 de lei pentru fiecare arbore tăiat fără aviz. S-a întâmplat recent, pe un teren din b

Administratie 19-03-2025 13:50

Sector 3: 'Bucharest Coffee Festival' revine în weekend la Hala Laminor

'Bucharest Coffee Festival', un eveniment de explorat cultura cafelei, artizanatului și antreprenoriatului creativ în domeniu, revine, de vineri până duminică, la Hala Laminor. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis miercuri, festivalul se desfășoară pe circa 5.000 de metri pătrați din Hala Laminor și reunește sute de sp

Administratie 19-03-2025 13:33

Sălaj: Prima creșă construită în România din fonduri naționale, după 1989, inaugurată la Șimleu Silvaniei

Prima creșă construită în România, după 1989, din fonduri naționale, cu o capacitate de 40 de locuri și o investiție de 11,5 milioane de lei, a fost inaugurată, miercuri, la Șimleu Silvaniei, în prezența ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, și a autorităților locale și județene. 'Am inaugurat o nouă creșă, prima creșă c

Administratie 19-03-2025 13:32

Neamț: Bugetul municipiului Piatra-Neamț pe 2025, echibrat și orientat spre dezvoltare și bunăstare

Bugetul municipiului Piatra-Neamț pe anul 2025 este echilibrat, bine gândit și orientat spre dezvoltare și bunăstare, potrivit aprecierilor făcute, pentru AGERPRES, de primarul Adrian-Vasile Niță. Fondurile alocate sunt pentru proiecte esențiale care vor îmbunătăți infrastructura, educația, sportul și recreerea. 'Unul dintre cele

Administratie 18-03-2025 18:45

Botoșani: Direcția Silvică produce anual aproximativ un milion de puieți

Aproape un milion de puieți se produc, anual, în pepinierele Direcției Silvice Botoșani, iar cea mai mare parte din puietul silvic este utilizat pentru regenerarea fondului forestier al statului, a declarat, marți, pentru AGERPRES, directorul instituției, Marius Havriș. Potrivit acestuia, există specii de arbori, precum frasin, paltin, g

Administratie 18-03-2025 18:19

Olt: Primăria Slatina va face exproprieri pentru a construi o parcare pe spațiul unei piscine

Primăria Slatina va face exproprieri în cel mai nou cartier de blocuri din municipiu, 'Eugen Ionescu', pentru a putea construi o parcare pe locul unei piscine ce nu mai este folosită și aparține locatarilor din imobilele din proximitate, a declarat marți, pentru AGERPRES, administratorul public al municipiului, Diana Crețu. '

Administratie 18-03-2025 18:09

Vâlcea: Peste 3.000 de familii vor beneficia de vouchere pentru a-și instala panouri fotovoltaice

Peste 3.000 de familii din județul Vâlcea vor beneficia de vouchere de 10.000 de euro pentru a-și instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare, în cadrul programului, finanțat din PNRR, RePowerEu, demarat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru persoanele vulnerabile, a anunțat marți președintele Consiliului Județean (CJ), Constan

Administratie 18-03-2025 18:02

Tulcea: Autoritățile vor să dea fructe elevilor și preșcolarilor, dar sumele sunt restrictive

Consiliul Județean (CJ) Tulcea va relua în perioada următoare licitația pentru achiziția de mere pentru ca aceste fructe să fie distribuite elevilor din județ, după ce în urmă cu doi ani, la ultimele tranzacții cu acest scop, nu s-a prezentat niciun producător agricol, din cauza prețului redus. Prefectura județului Tulcea a găzduit