Bihor: Primăria Oradea, prima din țară cu sistem GIS, hărți de zgomot și de spații verzi interactive

Primăria Oradea este prima din țară care dispune, din anul 2005, de un sistem de informații geografice (GIS), necesar atât pentru elaborarea diferitelor documentații pentru proiectele de urbanism, cât și pentru a oferi informații altor instituții sau companii sau chiar pentru informarea populației, a informat marți, în conferință de presă, arhitectul șef Radu Fortiș.
Acesta a prezentat raportul Direcției Arhitect Șef pentru anul 2024, alături de viceprimarul Teofil Filimon.
''Anul 2024 a fost un an cu multe lucrări, cu multă dinamică, s-a și construit mult, fiind emise multe documente în acest sens. De asemenea, vreau să mulțumesc și celor care fac parte din Comisia municipală de urbanism care, în fiecare săptămână, petrecem câteva ore împreună pentru a analiza materialele care sunt depuse și astfel să putem avea un oraș care se dezvoltă armonios și corect din punct de vedere urbanistic. Dacă avem un oraș care este ordonat și are o anumită frumusețe, din acest punct de vedere, este datorită celor care lucrează în Direcția Arhitectului Șef'', a declarat Filimon.
Potrivit lui Radu Fortiș, compartimentul GIS este o placă turnată sau un suport pentru toată activitatea Direcției Arhitect Șef, în sensul că toate documentațiile de urbanism pe care le promovează în Consiliul Local sunt standardizate și sunt preluate, printr-un anumit protocol, în acest compartiment GIS, baza de date a municipiului.
''Vreau să vă spun că Primăria municipiului Oradea a făcut pionierat în acest sens. La ora actuală, există obligativitatea ca toate municipiile să aplice această standardizare. Sub forma asta există din 2005 și suntem primii din țară'', a declarat Radu Fortiș.
Concret, a explicat acesta, în momentul în care documentația este pregătită pentru promovare în Consiliul Local, ea trebuie să parcurgă anumite etape, cu varianta sa vectorizată, deci varianta digitală, care este supervizată de colegii de la GIS. Supervizarea are un dublu rol: documentația trebuie să fie parametrizată într-un anumit fel în așa fel încât să poată să fie integrată în GIS. După această parametrizare, documentația este trimisă spre promovare în Consiliul Local.
Pe de altă parte, acest compartiment asigură toate fluxurile de lucru necesare pentru toate compartimentele din Direcția Arhitect Șef. Cu acest suport, se pot elibera, în regim de urgență, două zile, certificate de urbanism de urgență sau autorizații de urgență, având totul parametrizat.
De asemenea, Arhitectul Șef furnizează date către majoritatea companiilor sau instituțiilor care solicită, cum ar fi Compania de apă, ISU Crișana, Inspectoratul de Poliție, Consiliul Județean, Electrocentrale, Romtelecom, OTL, RDS etc.
''Fiecare dintre ele are nevoie de date vectorizate, standardizate de la noi pe care le transmitem pe baza unor protocoale. În același timp, primim și noi date, la rândul nostru, de la Compania de apă sau de la alte structuri, în așa fel încât să avem o informație corectă și completă despre tot. Deseori se întâmplă să fim solicitați să trimitem hărți tematice către anumite instituții'', a afirmat Radu Fortiș.
Pentru cetățeni, pe site-ul Primăriei municipiului Oradea, la secțiunea urbanism, există planul general al municipiului Oradea în format digital, interactiv unde, printr-o simplă consultare și introducere a adresei, cetățeanul poate să afle concret care este zona funcțională în care i se găsește imobilul și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a parcurge pașii de avizare sau autorizare.
La mijlocul anului 2024 s-a finalizat și o hartă de zgomote, tot interactivă pe site-ul în Primăriei Oradea, și harta spațiilor verzi, care a fost făcută în coordonare și împreună cu Direcția tehnică. Dacă se intră pe oradea.ro la secțiunea urbanism, la secțiunea GIS se pot găsi aceste hărți interactive, funcționale.
''Nu aș putea să vă spun dacă există ceva similar cu aceste hărți, noi am încercat să facem ceva practic și unic'', a completat Radu Fortiș.
Din totalul celor 1.698 de certificate de urbanism emise în anul 2024, cele în regim de urgență reprezintă 29,14%, iar autorizațiile de construire în regim de urgență sunt în procent de 25,18% din totalul celor 512.
La jumătatea anului 2021, Direcția Arhitect Șef a început să emită certificate de urbanism online. În anul 2024 au emis 688 de certificate online eliberate pentru clădiri, 28 pentru rețele și 58 pentru publicitate, în total 774 de astfel de acte, ceea ce reprezintă 13,28% din numărul total de certificate și o ușoară creștere (de 2,21%), față de anul trecut.
Pe toate categoriile de acte emise, în comparație cu anul 2024, numărul certificatelor de urbanism a crescut față de anul trecut cu 5,96%, iar cel al autorizațiilor de construire a crescut cu 11,8%.
Pe tipuri de construcții, autorizațiile de construire emise în 2024 au înregistrat o creștere de 7,74% la clădiri, față de anul 2023 și cu 41,6% mai mult la publicitate. AGERPRES/(A - redactor: Eugenia Pașca, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei
Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera
Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c
Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'
ONRC: 309 societăți cu capital străin au fost înființate în ianuarie 2025
Un număr de 309 societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în ianuarie 2025, în scădere cu 15,76% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 309 de societăți noi aveau un capital so
Consiliul Concurenței analizează preluarea unor active Land Motors de către Bavaria Cars și AB Immo Cluj
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Bavaria Cars SRL și AB Immo Cluj SRL intenționează să preia unele active deținute de Land Motors SRL, conform unui comunicat de presă. Activitatea principală a Land Motors SRL o reprezintă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușoare sub 3,5 tone. Pe lângă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușo
Opt linii de transport în comun vor avea programul prelungit pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid-Dinamo
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește, duminică seara, programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - Dinamo, iar la dispoziția Brigăzii Rutiere, liniile 86, 90, 104 și 143 vor fi deviate. Potrivit unui comunicat al TPBI, liniile 1, 10, 40, 55, 86
Sectorul 2, împuternicit să se asocieze cu Metrorex pentru extinderea magistralei de metrou Pipera-Petricani
Consiliul Local al Sectorului 2 a fost împuternicit să se asocieze cu Metrorex în vederea realizării în comun a proiectului de extindere a Magistralei M2 de metrou Pipera - Petricani. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului General al Capitalei, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 7,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,35%, iar indicele BET-Plus, care arată e
ANAF: Prejudiciu de peste 3 milioane lei, identificat la un operator economic din Iași
Un prejudiciu de peste 3 milioane de lei a fost identificat la un operator economic din Iași care desfășoară activități de comerț cu ridicata al mărfurilor de uz gospodăresc provenite din importuri, a anunțat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Iași ce desfăș
Start-Up Nation: Ministerul Economiei a publicat lista furnizorilor de formare profesională
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation. 'Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu
Nicușor Dan spune că Daniel Băluță va primi vineri avizul pentru reabilitarea Planșeului Unirii
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că vineri dimineața va semna avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de reabilitare la Planșeul Unirii. Precizările au fost făcute joi seara la finalul ședinței Consiliului General al Municipiului București în care a fost adoptat
Nicușor Dan: Bugetul Capitalei este unul minimal; prevede foarte puțini bani pentru investiții
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat joi seara că bugetul Bucureștiului pentru anul 2025, aprobat de Consiliul General, este unul 'minimal', care prevede 'foarte puțini bani' pentru investiții.
Primarul Sectorului 1 mulțumește CGMB pentru aprobarea modernizării Clubului 'Cireșarii'
Primarul Sectorului 1, George Tuță, a salutat joi seara votul exprimat în unanimitate în Consiliul General al Municipiului București pentru modernizarea Clubului 'Cireșarii'. 'O veste cu adevărat bună: Consi