logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

România continuă să fie printre țările UE cu cele mai slabe rezultate în combaterea corupției (clasament IPC)

Imagine din galeria Agerpres

România se situează, pentru al treilea an la rând, printre țările UE cu cele ''mai slabe'' rezultate în combaterea corupției, obținând la egalitate cu Malta un scor de 46 de puncte din 100 posibile, relevă Indicele de Percepție a Corupției 2024 realizat de Transparency International.

Indicele de Percepție a Corupției (IPC) reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în sectorul public din 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care zero înseamnă ''foarte corupt'', iar 100 ''deloc corupt''.

''Îngrijorător pentru 2024 este faptul că nivelul de corupție pe plan global este în continuare foarte ridicat, în timp ce eforturile de a combate acest fenomen sunt în scădere. Lipsa unor măsuri puternice împotriva corupției are repercusiuni grave la nivel global în arii esențiale, precum apărarea democrației, menținerea statului de drept, protecția mediului înconjurător și combaterea schimbărilor climatice, promovarea și protejarea drepturilor omului'', transmite, marți, Transparency International într-un comunicat de presă.

Uniunea Europeană are printre cele mai ridicate scoruri în clasamentul IPC. Cu toate acestea, în 2024, media UE este de 62 de puncte, în scădere cu două puncte față de anii precedenți.

''La nivelul țărilor Uniunii Europene putem observa tendința de stagnare sau chiar de scădere a eforturilor anticorupție, ceea ce contribuie decisiv la compromiterea statului de drept, eludarea accesului la justiție, diminuarea gradului de integritate publică. Toate aceste aspecte au un impact negativ asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor, fie că ne referim la calitatea slabă a serviciilor publice, la expunerea la fapte de corupție sau la afectarea mediului prin practici ilegale'', susține Transparency International.

În topul clasamentului IPC 2024, la nivelul Uniunii Europene se află Danemarca (90 de puncte), Finlanda (88 de puncte) și Luxemburg (81 de puncte).

''Pentru al treilea an la rând, România obține un scor de 46 de puncte din 100 posibile, la egalitate cu Malta și fiind printre țările Uniunii Europene cu cele mai slabe rezultate în combaterea corupției'', conform Transparency International.

La nivelul UE, cel mai mare declin în clasamentul IPC în ultimul an sunt Germania (75 de puncte, minus 3 puncte față de 2023), Austria și Franța (67 de puncte, minus 4 puncte față de 2023), Slovacia (49 de puncte, minus 5 puncte raportat la 2023) și Malta (46 de puncte, minus 5 puncte față de 2023).

Deși este printre puținele țări din Uniunea Europeană care au rămas cu un scor stabil în clasamentul IPC, România este mult sub media UE. Conform metodologiei Transparency International, scorurile sub 50 de puncte sunt inacceptabil de scăzute.

La nivel național, recomandările Transparency International România includ:

* implementarea Pactelor de Integritate ca un instrument larg răspândit de monitorizare a achizițiilor publice, inclusiv a achizițiilor publice verzi, pentru a evita riscurile de corupție și pentru a promova încrederea în proiecte-cheie de contractare publică, punând accent pe importanța monitorizării civice a modului în care sunt cheltuiți banii publici, corectitudinea acestui proces și responsabilitatea pentru proiectele de investiții;

* îmbunătățirea conștientizării la nivelul cetățenilor cu privire la importanța aplicării Legii nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public, în special în acele arii menționate în art. 3 ca domenii în care pot fi raportate încălcări ale legii, ca de exemplu achizițiile publice, prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului, protecția mediului, sănătatea publică;

* actualizarea legislației în domeniul integrității publice, pentru remedierea lacunelor și a inconsecvențelor legislative existente în prezent și îmbunătățirea clarității reglementării în domeniul integrității publice;

* asumarea guvernamentală a unui program anticorupție care să ducă România la obținerea unui scor în Indicele de Percepție a Corupției de cel puțin 50 de puncte până în anul 2027;

* derularea de programe de educație nonformală și informală dedicate elevilor și studenților care să contribuie la formarea unei culturi civice solide, precum și la înțelegerea unor noțiuni de bază privind principiile democratice, drepturile individuale, etica și integritatea în societate.

Transparency International Romania subliniază importanța cooperării dintre toți actorii societali, de la mediul academic, instituții publice și clasa politică, la mediul privat și societatea civilă. Implicarea constantă a acestora în formarea unei societăți integre este esențială, fiecare având rolul și responsabilitatea sa în combaterea corupției, se evidențiază în comunicat. AGERPRES/(AS - redactor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 555

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 22-04-2025 20:42

VIDEO Buzău: Drumul dintre două localități, afectat de o viitură; cinci gospodării au fost inundate

Drumul comunal care face legătura între localitățile Ursoaia și Rușavăț a fost afectat de o viitură, marți, în urma ploii torențiale căzute în zonă.

Social 22-04-2025 19:51

Teleorman: Incendiu la remorca unui autotren încărcat cu deșeuri de titan; mesaj RO-ALERT din cauza fumului

Un incendiu a izbucnit, marți, la remorca unui autotren încărcat cu butoaie cu deșeuri de titan, pe E 70, în municipiul Roșiorii de Vede, iar din cauza degajării de fum, cetățenii au fost avertizați printr-un mesaj RO-ALERT, informează ISU Teleorman. 'Incendiul a fost localizat la nivelul remorcii autotrenului, care era încărcată cu deșeu

Social 22-04-2025 18:25

Tulcea: Restricții în activitatea carierelor de piatră din Munții Măcinului

Niciuna din cele 11 cariere de piatră din vecinătatea Parcului Național Munții Măcinului (PNMM) nu va mai executa, începând de vineri, lucrări de concasare, explozii pentru lucrările de derocare și alte activități care produc zgomot puternic, pentru a proteja biodiversitatea, în special păsările răpitoare, a declarat pentru AGERPRES directorul Administrație

Social 22-04-2025 18:22

Averse, grindină și vijelii în localități din județele Olt, Dolj și Mureș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți după amiaza, mai multe atenționări nowcasting Cod galben de averse și vijelii ce vizează localități din județele Olt, Dolj și Mureș. Potrivit meteorologilor, până la ora 19:15, în județele Olt (localitățile: Caracal, Scornicești, Drăgănești-Olt, Potcoava, Osica de Sus, Fărcașele, Mărunței,

Social 22-04-2025 18:05

Argeș: O țigară aruncată la întâmplare - cauza probabilă a incendiului de pădure de la Cetățeni, stins după cinci zile

Incendiul de pădure din zona localității Cetățeni, stins după cinci zile, a fost provocat, cel mai probabil, de o țigară aprinsă aruncată la întâmplare, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș.

Social 22-04-2025 15:47

Cod galben de viituri pe râuri din patru județe, dar și pe un sector al Dunării, până la miezul nopții

Hidrologii au emis, marți, atenționări Cod galben de inundații și depășiri ale Cotelor de atenție, valabile până la miezul nopții pe cursuri de apă din județele Vrancea, Buzău, Caraș-Severin și Mehedinți. Astfel, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, p&a

Social 22-04-2025 15:39

Mureș: România deține specii de fluturi dispărute; două specii, reintroduse în unele zone

România deține fluturi care au dispărut din alte țări europene iar prin proiectul LIFE Metamorphosis, derulat la nivel național de către Fundația ADEPT Transilvania, sunt protejate 15 specii prin conservarea biodiversității și a peisajelor agricole tradiționale și au fost reintroduse două specii protejate, Pseudophilotes bavius hungarica și Phengaris teleius.

Social 22-04-2025 15:19

Giurgiu: Două femei, transportate la spital în urma unui accident pe A1

Două femei au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs marți pe A1 București-Pitești, în care au fost implicate trei autoturisme, a transmis ISU Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe A1, București-Pitești, în urma unui accident rutier produs între trei autoturisme,

Social 22-04-2025 15:11

Elicopterele SMURD din Brașov și Târgu Mureș au intervenit la un accident rutier cu patru victime, în Apold

Pompierii militari din Sighișoara, elicopterele SMURD din Târgu Mureș și Brașov, două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Mureș și unul al SMURD au intervenit, marți, pe DJ 106, în zona comunei Apold, la un accident rutier soldat cu patru victime, dintre care trei în stare gravă. 'Pompierii militari din cadrul Detașamentului Si

Social 22-04-2025 14:51

Avertizări Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și vânt în zone din trei județe

Meteorologii au emis, marți, avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, valabile pentru zone din trei județe. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până la ora 15:30, în județul Caraș-Severin (localitățile: Prigor, Luncavița, Iablanița, Cornea, Lăpușnicel, Văliug, Meha

Social 22-04-2025 14:44

MApN: Ceremonii la monumentele închinate eroilor și concerte ale muzicilor militare de Ziua Forțelor Terestre

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că miercuri vor organizate, de Ziua Forțelor Terestre, ceremonii militare la monumentele închinate eroilor, competiții sportive și aplicativ-militare, dar și concerte ale muzicilor militare. Potrivit unui comunicat al MApN transmis, marți, AGERPRES, în fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Forțelor

Social 22-04-2025 14:22

Infotrafic: Trafic aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1

Traficul este aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, precum și în stațiunea Bușteni, pe sensul spre Brașov, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1, a informat, marți, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat al Centrului Infotrafic, pe: * autostrada A 1

Social 22-04-2025 14:12

VIDEO Dajbog (MAI): 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanța de Paște

Polițiștii rutieri au depistat la volan 82 de persoane fără permis de conducere, cărora li s-a întocmit dosar penal, în perioada minivacanței de Paște, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.  

Social 22-04-2025 14:07

IGSU: Aproape 8.000 de intervenții ale pompierilor în minivacanța de Paște

Aproximativ 5.000 de pompieri, sprijiniți de peste 4.000 de mijloace tehnice, au fost mobilizați, în minivacanța de Paște, pentru a asigura asistență medicală de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor aflate în pericol. 'În perioada 17 - 21 aprilie, pompierii au gestionat 7.992 de situații de urgență, înregistrâ

Administratie 22-04-2025 12:00

Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.