logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Stufărişul de la Sic şi Lacul Ştiucilor - ''delta'' din inima Transilvaniei

Imagine din galeria Agerpres

Cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării, alături de cel mai adânc lac natural dulce al României formează, în judeţul Cluj, o aşa numită "deltă" a Transilvaniei, un zonă de o frumuseţe aparte, ce se întinde pe câteva sute de hectare, foarte importantă din punct de vedere al speciilor de păsări care trăiesc aici sau tranzitează zona, în perioada migraţiei, dar şi cu deosebit potenţial de turism ecologic.

 


Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO



Potrivit lectorului universitar din cadrul Facultăţii de Biologie şi Geologie Cluj-Napoca, Alexandru Stermin, membru al Asociaţiei Ecotrasilvania, ce avut în custodie această zonă până în 2018, chiar dacă nu este vorba de o deltă formată de un râu care se varsă în mare, "delta" din Transilvania are câteva caracteristici care justifică această denumire, printre care o zonă întinsă de stufăriş şi un lac pe care se formează plaurii - insule plutitoare de stuf ce se mai regăsesc doar în Delta Dunării.

"Stufărişul de la Sic este arie protejată cu caracter zoologic-ornitologic, obiectivul principal de conservare este reprezentat de întinsele stufărişuri care constituie habitatul optim pentru multe specii de păsări clocitoare şi migratoare. Suprafaţa rezervaţiei este de 505 ha, din care cea mai mare parte este ocupată de stuful care se întinde ca un masiv compact pe Valea Coastei şi Sicului. Acest masiv de stuf este al doilea ca suprafaţă în România după Delta Dunării şi reprezintă un rest aproape nealterat de om al întinselor zone umede care au existat până la începutul secolului trecut în mai multe locuri din Transilvania. Aici cuibăresc mai multe specii de raţe, lişiţe, găinuşe de baltă, stârci, păsări prădătoare sau lăcari", a precizat, pentru AGERPRES, Alexandru Stermin.

Potrivit acestuia, stufărişul este extrem de important pentru speciile de pasari care cuibăresc habitate cu zone extinse de stuf, precum buhaiul de baltă şi eretele de stuf, habitate de acest tip dispărând din Europa, din cauza fragmentarii zonelor umede, în urma extinderii agriculturii.

 


Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO



"Stufărişul de la Sic mai este important şi prin faptul că reprezintă un punct esenţial în ruta de migraţie a păsărilor. În zborul lor de migraţie multe se adăpostesc şi se hrănesc aici, în mijlocul stufului, unde condiţiile sunt mai prielnice şi se simt mai protejate", a adăugat sursa citată.

Stufărişul de la Sic este arie naturală protejată din anul 1974, în anul 2000 devenind rezervaţie naturală de interes naţional, pentru ca în anul 2002 Consiliul Local al comunei Sic, să declare întregul masiv de stuf de pe Valea Sântejude, împreună cu Valea Păstăraia, ca zonă protejată, cu statut de rezervaţie naturală de interes local.

 


Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO



În apropierea stufărişului se află Lacul Ştiucilor, cel mai adânc lac natural dulce al Transilvaniei (adâncime de şapte metri) singurul lac pe care se formează plaur - insule plutitoare de stuf, la fel ca în Delta Dunării.

La fel ca în cazul stufărişului de la Sic, lacul reprezintă un important loc de popas pe timpul migraţiei pentru multe specii de păsări, dar şi un loc de clocit pentru mai mult de 20 de specii de păsări, între care raţe, stârci, corcodei, lişiţe, găinuşe de baltă, cârstei de baltă, cresteţi pestriţi, ereţi de stuf şi mai multe specii de lăcari.

În apele lacului trăiesc în jur de 15 specii de peşti, între care şi ştiuca (Esox lucius), specia care dă numele lacului.

 


Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO


Lacul Ştiucilor este Rezervaţie Naturală din anul 1966, iar din 2004 rezervaţie naturală de interes naţional, pentru o suprafaţă de 140 ha de luciu de apă şi stuf.

Asociaţiile Ecotransilvania şi Ecochoice au derulat în perioada martie 2016 - februarie 2017 proiectul "Delta Transilvaniei: implicarea comunităţilor locale în gestionarea trainică a zonelor umede din Bazinul Fizeşului" proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

În cadrul acestui proiect a fost creat şi un site (www.deltatransilvaniei.ro), unde se găsesc toate informaţiile, atât de specialitate cât şi privind potenţialul turistic al zonei, în special pentru partea de ecoturism.

Alexandru Stermin a adăugat faptul că prin acelaşi proiect a fost reabilitată puntea de lemn cu lungime de un kilometru ce străbate stufărişul de al Sic, alături de cele două foişoare special amenajate pentru turişti, fiind construit şi un observator, pentru ca întreaga zonă să poată fi admirată şi de la înălţime.

"Din păcate, anul trecut, în noiembrie, ne-a fost luată custodia zonei, după apariţia Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Asta înseamnă că nu mai putem aplica pentru proiecte vizând această zonă. Eu aici mi-am făcut lucrarea de doctorat, am organizat şcoli de vară şi împreună cu cei din asociaţie am încercat să promovăm această zonă. În plus, am organizat, cu localnicii, şi o anual, şi o sărbătoare a stufului, pentru a-i conştientiza privind importanţa protejării acestuia şi pentru a-i determina să nu-i mai dea foc, aşa cum făceau în trecut. Eu spun că am şi reuşit acest lucru, dar acum nu mai putem face nimic fără aprobarea agenţiei nou înfiinţate. Între timp, punctul de informare turistică a fost vandalizat şi infrastructura se deteriorează", a conchis acesta.

 


Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO


Chiar şi aşa, "delta" din inima Transilvaniei rămâne un loc de o frumuseţe deosebită, o destinaţie ideală pentru un final de săptămână în natură, într-o plimbare prin "marea" de stuf, pe puntea de lemn sau pentru o tură cu barca, printre plauri, pe Lacul Ştiucilor. AGERPRES/(A - autor: Sebastian Olaru, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 17-01-2025 19:25

Sibiu: 84 de persoane, autoevacuate din hala unei firme din comuna Șelimbăr, cuprinsă de incendiu

84 de persoane s-au evacuat la timp din hala unui producător de componente auto, din comuna Șelimbăr, unde a luat foc un utilaj, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu. 'Pompierii au limitat extinderea incendiului. La acest moment există degajări de fum, se lucrează pentru răcirea unor tubulaturi care aparțin unei stații de filtrare

Social 17-01-2025 19:18

MApN: Zborul unui avion ultraușor deasupra Galațiului, prezentat eronat drept evoluția unei drone

Zborul unui avion ultraușor deasupra Galațiului a fost prezentat în mod eronat, pe Facebook, drept evoluția unei drone, a transmis, vineri, Ministerul Apărării Naționale (MApN). În realitate, precizează MApN, imaginile surprind o aeronavă de tip ultraușor care a executat vineri un zbor autorizat de autoritățile aeronautice civile,

Social 17-01-2025 18:48

MApN: Resturi de drone rusești au căzut vineri în două zone din Delta Dunării

Resturi de drone de proveniență rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localitățile Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu, respectiv la sud de Chilia Veche, după atacurile Rusiei asupra Ucrainei, la granița cu țara noastră, informează Ministerul Apărării Naționale. Potrivit MApN, impactul resturilor de drone nu a afectat elemente de

Social 17-01-2025 18:24

Bistrița-Năsăud: Șofer decedat după ce a intrat cu mașina într-un podeț, la Apatiu

Un bărbat de 50 de ani a murit, vineri după-amiază, după ce a intrat cu mașina într-un podeț din localitatea Apatiu, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. 'Astăzi, polițiștii din cadrul Poliției orașului Beclean au intervenit la un accident rutier semnalat în Apatiu. La locul evenimentului, polițiștii au constatat faptul

Social 17-01-2025 17:21

MApN: 12 situații de fragmente de dronă căzute în România, 11 în județul Tulcea

Sporirea numărului de militari în zona de graniță româno-ucraineană de pe teritoriul județului Tulcea, precum și amplasarea mai multor puncte de observație și senzori tereștri explică rapiditatea cu care Ministerul Apărării Naționale (MApN) a identificat vineri, în comuna Ceatalchioi, urme ale unei drone utilizate în războiul declanșat de Rusia î

Social 17-01-2025 16:33

Constanța: Un copil de 2 ani a murit la spital după ce s-ar fi lovit de mobilă în locuința femeii care îl îngrijea

Polițiștii fac cercetări după ce o fetiță de aproape doi ani a murit la spital, vineri, după ce ar fi suferit vătămări corporale prin lovirea de un corp de mobilier în timp ce se afla în grija unei femei, alături de alți șase copii, la locuința acesteia din Medgidia. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, printr-un comunicat

Social 17-01-2025 16:31

Botoșani: Conductă de gaz avariată după o coliziune între două autoturisme la Flămânzi

O conductă de gaz din orașul Flămânzi a fost avariată, vineri după-amiază, în urma unui accident rutier, anunță reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, în accident au fost implicate două autoturisme, în care se aflau, în total, cinci persoane. În urma coliziunii, una dintre mașini

Social 17-01-2025 16:28

Protest al polițiștilor în Capitală/ După un marș de patru ore, protestatarii au ajuns la sediul Guvernului

Câteva mii de angajați din apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și membri ai unor structuri asociative ale rezerviștilor militari au ajuns, vineri, în Piața Victoriei din Capitală, după un marș de protest, ei solicitând, printre altele, plata orelor suplimentare.  

Social 17-01-2025 14:53

Bihor: 100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile, la Oradea

Primăria Oradea a anunțat, vineri, că sunt puse la dispoziția locuitorilor municipiului, încă de anul trecut, 100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile, iar până la sfârșitul lui 2025 vor mai fi amplasate încă pe atâtea. 'Primăria Oradea s-a pregătit din timp pentru implementarea colectării separate a deș

Social 17-01-2025 13:25

Mureș: Miting de susținere a angajaților DGASPC în urma acuzațiilor Centrului de Resurse Juridice

Sindicatul ACORD din Târgu Mureș a organizat, vineri, o acțiune de protest în sprijinul celor 1.400 de angajați din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, în urma acuzelor aduse de către inspectorii Consiliului de Monitorizare și de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice angajaților din cele patru centre d

Administratie 17-01-2025 12:59

Dolj: Singurul velodrom indoor din România se construiește la Craiova, într-un complex sportiv multifuncțional unic

Singurul velodrom indoor din România se construiește la Craiova, într-un complex sportiv multifuncțional unic care se ridică pe amplasamentul vechiului Stadion al Tineretului, din proximitatea Stadionului ''Ion Oblemenco'' și a Sălii Polivalente din Craiova. Proiectul început în august 2024 aparține Cons

Social 17-01-2025 12:41

MApN - atenționare privind informații false pe platforme online: persoane care se prezintă drept rezerviști militari

Ministerul Apărării Naționale (MApN) reiterează faptul că, în ultima perioadă, s-au înmulțit acțiunile de dezinformare și manipulare răspândite în spațiul online din România, în special pe platformele de comunicare digitale, prin care unele persoane care își exprimă diferite opinii își arogă în mod fals calitatea

Administratie 17-01-2025 12:21

Buzău: Depozitare gratuită a deșeurilor printr-un centru de colectare cu aport voluntar dezvoltat de Primăria municipiului reședință

Primăria Municipiului Buzău a semnat un contract PNRR, în valoare de aproape 40 milioane de lei, pentru înființarea unui ''Centru Integrat de Colectare Separată a Deșeurilor prin Aport Voluntar'', care va permite cetățenilor să transporte deșeuri de diferite tipuri și dimensiuni pe o platformă, în mod gratuit.

Social 17-01-2025 12:15

Polițiștii protestează în Capitală față de eliminarea plății orelor suplimentare

Angajați din apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și cei din structuri asociative ale rezerviștilor militari s-au strâns, vineri, în Piața Constituției din Capitală, la un protest prin care solicită, printre altele, rezolvarea problemelor cu privire la orele suplimentare de lucru. Joi, Sindicatul Național al Polițișt

Social 17-01-2025 12:02

Arad: Zeci de oameni fără adăpost apelează la cazarea oferită de autorități în perioada frigului

Zeci de oameni fără locuință apelează la cazarea oferită de autoritățile locale din Arad în perioada frigului, pentru a nu dormi sub cerul liber sau în locuri în care peste noapte temperaturile scăzute le pot pune în pericol viața. Directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) Arad, Oana Pârvulescu, a de