Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Externe
Participarea ministrului afacerilor externe Emil Hurezeanu la reuniunea informală 'Snow Meeting 2025'
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat, în perioada 16 - 17 ianuarie 2025, la reuniunea informală Snow Meeting, desfășurată la Trakai și Vilnius, în Lituania.
Evenimentul, dedicat temelor de politică externă și de securitate, este organizat anual de către Ministerul Afacerilor Externe lituanian și reunește miniștri de externe din state membre UE și NATO, precum și înalți oficiali și reprezentanți ai mediului academic din Europa și SUA.
În intervențiile sale, șeful diplomației române a subliniat necesitatea menținerii ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv prin acțiunile europene, transatlantice și împreună cu partenerii globali. A prezentat viziunea României cu privire la subiectele majore de pe agenda NATO, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO de la Haga. În context, s-a referit la amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Totodată, ministrul afacerilor externe s-a referit la cele mai recente încălcări ale spațiului aerian național, în urma atacurilor F. Ruse din 16 ianuarie asupra infrastructurii fluviale ucrainene de la Dunăre.
Oficialul român a reiterat imperativul continuării sprijinului oferit Ucrainei și s-a referit la asistența constantă și pe multiple paliere oferită Ucrainei de la începutul agresiunii Rusiei asupra statului vecin. A punctat și necesitatea sprijinirii altor state vulnerabile, cu accent pe Republica Moldova.
În marja participării la reuniunea Snow Meeting, ministrul Emil Hurezeanu a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radoslaw Sikorski, și cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Margus Tsahkna.
În cadrul întrevederii cu omologul polonez, ministrul Emil Hurezeanu a salutat caracterul dinamic al dialogului româno-polon, subsumat Parteneriatului Strategic bilateral și reflectat de o excelentă colaborare în plan securitar, economic și sectorial. A exprimat susținere pentru prioritățile Președinției poloneze a Consiliului UE, subliniind importanța unității și generării de soluții în special pentru creșterea rezilienței împotriva amenințărilor hibride. Cei doi oficiali au subliniat importanța consolidării Flancului Estic al NATO și continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova.
În cadrul întrevederii cu omologul eston, ministrul Emil Hurezeanu a salutat relațiile excelente dintre cele două țări, buna coordonare în cadrul UE și NATO, precum și al formatelor regionale. A avut loc un schimb de opinii privind substanțializarea cooperării bilaterale, cu accent pe oportunitățile de intensificare a relațiilor economice și sectoriale. Dialogul pe temele de actualitate de pe agenda europeană și de securitate a reliefat similitudinea de abordări, pornind de la preocuparea comună a ambelor state pentru avansarea proiectului european, consolidarea Flancului Estic al NATO și continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].