Harghita: Aproximativ 120.000 de turiști au vizitat parcurile Mini Transilvania și Insect Park, în 2024 (GALERIE FOTO)
Aproximativ 120.000 de turiști au vizitat, în anul 2024, parcurile Mini Transilvania și Insect Park, de lângă Odorheiu Secuiesc, unde se regăsesc machete ale unor clădiri reprezentative din Transilvania, respectiv figurine gigantice, care reproduc insecte de la noi din țară.
Inițiatorul celor două parcuri, Fazakas Szabolcs, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că a fost un an turistic bun, cu un număr de vizitatori similar anului 2023, peste 75% dintre aceștia venind din țară, atât din județele din împrejurimi, cât și din zone mai îndepărtate.
Acesta a punctat faptul că mulți dintre turiștii care vin la Odorheiu Secuiesc nu au informații suficiente despre oferta turistică a zonei și despre ce pot face aici și că ar fi nevoie ca cei care lucrează în domeniul turistic să pună accent mai mult pe promovare și să existe pachete turistice care să cuprindă mai multe servicii atractive.
Fazakas Szabolcs și-a exprimat bucuria că parcurile au fost vizitate de mulți elevi, în timpul programelor naționale ''Școala Altfel'' și ''Săptămâna Verde'', dar și de multe grupuri de turiști, veniți prin intermediul unor tour operatori.
La fel ca și anul trecut, cele mai aglomerate luni au fost cele de vară, respectiv iulie și august, când s-au înregistrat și 1.800 de vizitatori pe zi, dar turiștii sunt așteptați pe tot parcursul anului, inclusiv iarna.
Parcul Mini Transilvania reunește peste 130 de machete ale unor clădiri reprezentative din Transilvania, monumente istorice și de arhitectură, incluse în Patrimoniul UNESCO sau în Patrimoniul Național.
Anul trecut, au fost amplasate machete noi, iar altele vor îmbogăți parcul în acest an, printre ele numărându-se macheta orașului Brașov sau cea a castelului Cantacuzino din Bușteni, unde s-a filmat serialul ''Wednesday''.
În parc se regăsește și o mini-cetate medievală potrivită mărimii copiilor și unde cei mici trăiesc aceleași senzații ca adulții atunci când merg la cetățile reale.
De altfel, copiii au la dispoziție și un mini-cinematograf, unde sunt proiectate desenele animate ''Legendarium'', realizate de studioul înființat de Fazakas Szabolcs, acestea având traduceri în mai multe limbi, dar și un parc de joacă, cu personajele din desenele animate menționate.
Tot pentru copii, se află în pregătire o pistă pentru mașini cu telecomandă, denumită Mini Transilvania Ring, unde cei mici se vor putea juca în voie.
''Este un lucru care îi va ține pe copii și pe părinți în afara blocului, a casei, în aer liber. Și îi va învață pe copii să se joase, să se coordoneze, să își dezvolte abilitățile și îndemânarea. Suntem în curs de amenajare, nu prea mai există așa ceva în țară'', a spus Fazakas Szabolcs.
În parc funcționează și ''o mini-mocăniță'', care îi plimbă pe turiști printre multe dintre clădirile istorice în miniatură și care este trasă de replici ale unor locomotive celebre din Europa.
În acest an, în parc va ajunge, de la Londra, și ''locomotiva Szejke'', realizată special pentru Parcul Mini Transilvania și care poartă numele locului unde este amenajat acesta, respectiv Baile Szejke.
Cei care ajung în parc, pot încerca, la mini pizzeria de acolo, preparate inspirate din gastronomia locului, cum ar fi ''lipia secuiască'' cu zacuscă sau cu ciolan.
Fazakas Szabolcs spune că deja se fac pregătiri pentru ca meniul să fie îmbogățit, în contextul în care județul Harghita a fost desemnat Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027.
''Noi deja popularizăm acest lucru, le spunem turiștilor, pregătim meniul, pentru că este un lucru pozitiv că județul va fi Regiune Gastronomică a Europei în 2027. Și chiar sugerez orașului Odorheiu-Secuiesc să ia de pe raft și să îndepărteze praful de pe recordul Guinness Book, obținut în 2014, pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală și să le spună turiștilor, să se folosească de aceste lucruri valoroase. Pentru că turiștii sunt atrași de astfel de lucruri, cum ar fi un record Guinness Book și sigur vor vrea să guste sarmalele din Odorhei'', a spus Fazakas Szabolcs.
În anul 2023, parcul Mini Transilvania a fost răsplătit, în Italia, cu premiul Gloden Pony, creat ''pentru a recunoaște excelența și creativitatea în lumea parcurilor tematice''.
De asemenea, în anul 2024 a fost desemnat, în România, Destinația Anului 2024, la categoria ''distracție și aventură'', fiind înscris și în acest an în competiția Destinația Anului.
Fazakas Szabolcs a mai menționat că în curând urmează să vadă lumina tiparului ediția în limba română a cărții ''Legendarium'', care cuprinde legendele zonei, dar și ''Cartea cetăților legendare din Secuime'', întrucât există interes din partea turiștilor români care vizitează zona.
''O să fie o deschidere culturală către frații noștri români, pentru că așa vor cunoaște legendele noastre, cred că este un lucru benefic'', a punctat acesta.
În apropierea Parcului Mini Transilvania se află Insect Park, amenajat tot de echipa lui Fazakas Szabolcs, unde celor interesați li se dezvăluie lumea interesantă a insectelor.
În parc se regăsesc figurine gigantice, robotice, care reproduc insecte de la noi din țară și care reprezintă un punct de interes pentru vizitatorii de toate vârstele, în acest an urmând să fie îmbogățit cu noi figurine sau obiecte. AGERPRES/(AS - autor: Gina Ștefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiilor: Parcul Mini Transilvania
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: 84 de persoane, autoevacuate din hala unei firme din comuna Șelimbăr, cuprinsă de incendiu
84 de persoane s-au evacuat la timp din hala unui producător de componente auto, din comuna Șelimbăr, unde a luat foc un utilaj, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu. 'Pompierii au limitat extinderea incendiului. La acest moment există degajări de fum, se lucrează pentru răcirea unor tubulaturi care aparțin unei stații de filtrare
MApN: Zborul unui avion ultraușor deasupra Galațiului, prezentat eronat drept evoluția unei drone
Zborul unui avion ultraușor deasupra Galațiului a fost prezentat în mod eronat, pe Facebook, drept evoluția unei drone, a transmis, vineri, Ministerul Apărării Naționale (MApN). În realitate, precizează MApN, imaginile surprind o aeronavă de tip ultraușor care a executat vineri un zbor autorizat de autoritățile aeronautice civile,
MApN: Resturi de drone rusești au căzut vineri în două zone din Delta Dunării
Resturi de drone de proveniență rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localitățile Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu, respectiv la sud de Chilia Veche, după atacurile Rusiei asupra Ucrainei, la granița cu țara noastră, informează Ministerul Apărării Naționale. Potrivit MApN, impactul resturilor de drone nu a afectat elemente de
Bistrița-Năsăud: Șofer decedat după ce a intrat cu mașina într-un podeț, la Apatiu
Un bărbat de 50 de ani a murit, vineri după-amiază, după ce a intrat cu mașina într-un podeț din localitatea Apatiu, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. 'Astăzi, polițiștii din cadrul Poliției orașului Beclean au intervenit la un accident rutier semnalat în Apatiu. La locul evenimentului, polițiștii au constatat faptul
MApN: 12 situații de fragmente de dronă căzute în România, 11 în județul Tulcea
Sporirea numărului de militari în zona de graniță româno-ucraineană de pe teritoriul județului Tulcea, precum și amplasarea mai multor puncte de observație și senzori tereștri explică rapiditatea cu care Ministerul Apărării Naționale (MApN) a identificat vineri, în comuna Ceatalchioi, urme ale unei drone utilizate în războiul declanșat de Rusia î
Constanța: Un copil de 2 ani a murit la spital după ce s-ar fi lovit de mobilă în locuința femeii care îl îngrijea
Polițiștii fac cercetări după ce o fetiță de aproape doi ani a murit la spital, vineri, după ce ar fi suferit vătămări corporale prin lovirea de un corp de mobilier în timp ce se afla în grija unei femei, alături de alți șase copii, la locuința acesteia din Medgidia. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, printr-un comunicat
Botoșani: Conductă de gaz avariată după o coliziune între două autoturisme la Flămânzi
O conductă de gaz din orașul Flămânzi a fost avariată, vineri după-amiază, în urma unui accident rutier, anunță reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, în accident au fost implicate două autoturisme, în care se aflau, în total, cinci persoane. În urma coliziunii, una dintre mașini
Protest al polițiștilor în Capitală/ După un marș de patru ore, protestatarii au ajuns la sediul Guvernului
Câteva mii de angajați din apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și membri ai unor structuri asociative ale rezerviștilor militari au ajuns, vineri, în Piața Victoriei din Capitală, după un marș de protest, ei solicitând, printre altele, plata orelor suplimentare.
Bihor: 100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile, la Oradea
Primăria Oradea a anunțat, vineri, că sunt puse la dispoziția locuitorilor municipiului, încă de anul trecut, 100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile, iar până la sfârșitul lui 2025 vor mai fi amplasate încă pe atâtea. 'Primăria Oradea s-a pregătit din timp pentru implementarea colectării separate a deș
Mureș: Miting de susținere a angajaților DGASPC în urma acuzațiilor Centrului de Resurse Juridice
Sindicatul ACORD din Târgu Mureș a organizat, vineri, o acțiune de protest în sprijinul celor 1.400 de angajați din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, în urma acuzelor aduse de către inspectorii Consiliului de Monitorizare și de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice angajaților din cele patru centre d
Dolj: Singurul velodrom indoor din România se construiește la Craiova, într-un complex sportiv multifuncțional unic
Singurul velodrom indoor din România se construiește la Craiova, într-un complex sportiv multifuncțional unic care se ridică pe amplasamentul vechiului Stadion al Tineretului, din proximitatea Stadionului ''Ion Oblemenco'' și a Sălii Polivalente din Craiova. Proiectul început în august 2024 aparține Cons
MApN - atenționare privind informații false pe platforme online: persoane care se prezintă drept rezerviști militari
Ministerul Apărării Naționale (MApN) reiterează faptul că, în ultima perioadă, s-au înmulțit acțiunile de dezinformare și manipulare răspândite în spațiul online din România, în special pe platformele de comunicare digitale, prin care unele persoane care își exprimă diferite opinii își arogă în mod fals calitatea
Buzău: Depozitare gratuită a deșeurilor printr-un centru de colectare cu aport voluntar dezvoltat de Primăria municipiului reședință
Primăria Municipiului Buzău a semnat un contract PNRR, în valoare de aproape 40 milioane de lei, pentru înființarea unui ''Centru Integrat de Colectare Separată a Deșeurilor prin Aport Voluntar'', care va permite cetățenilor să transporte deșeuri de diferite tipuri și dimensiuni pe o platformă, în mod gratuit.
Polițiștii protestează în Capitală față de eliminarea plății orelor suplimentare
Angajați din apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și cei din structuri asociative ale rezerviștilor militari s-au strâns, vineri, în Piața Constituției din Capitală, la un protest prin care solicită, printre altele, rezolvarea problemelor cu privire la orele suplimentare de lucru. Joi, Sindicatul Național al Polițișt
Arad: Zeci de oameni fără adăpost apelează la cazarea oferită de autorități în perioada frigului
Zeci de oameni fără locuință apelează la cazarea oferită de autoritățile locale din Arad în perioada frigului, pentru a nu dormi sub cerul liber sau în locuri în care peste noapte temperaturile scăzute le pot pune în pericol viața. Directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) Arad, Oana Pârvulescu, a de