logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Gorj: Viața sălbatică din Parcul Național Defileul Jiului; vidra - vedeta incontestabilă a zonei (FOTO/VIDEO)

Image

Parcul Național Defileul Jiului - arie naturală protejată, adăpostește, în diversitatea habitatelor sale, o vastă viață sălbatică, vedeta zonei fiind considerată vidra, un animal care a prosperat ca urmare a condițiilor bune de viață de aici.

Potrivit directorului Administrației Parcul Național Defileul Jiului, Marin Șerban, în aceste zone protejate viața are un alt curs, dezvoltându-se foarte bine partea sălbatică.

''La nivelul Parcului Național Defileul Jiului sunt reprezentate cam toate speciile care se regăsesc în fauna montană a României. De la momentul instituirii regimului de arie naturală protejată, biodiversitatea faunei a explodat, în sensul că speciile sunt foarte bine reprezentate, avem foarte bine reprezentate speciile de carnivore mari, și aici vorbim despre urs, despre lup, despre râs și, bineînțeles, și despre vidră, care este specia reprezentativă pentru noi, ținând cont de acel element central care definește zona - râul Jiu - și, bineînțeles, și faptul că această specie este un bioindicator al revenirii calității apei odată cu diminuarea proceselor tehnologice din amonte, de la minele din Valea Jiului'', a declarat, pentru AGERPRES, Marin Șerban.


Populația de vidră este reprezentată foarte bine nu numai de-a lungul râului Jiu, ci și pe principalii afluenți unde există în permanență debit de apă și ca urmare a abundenței de peștele.

''Vedeta zonei este vidra. (...) Noi efectuăm în anumite perioade specifice din an monitorizare prin piese de probă și cred că și cei care tranzitează Defileul Jiului și se opresc în anumite zone și pătrund spre malul Jiului observă pe acele zone de nisip urme mici specifice, care sunt urmele speciei de vidră. Vidra are nevoie de un debit de apă și de o populație bine reprezentată de pești pentru hrană, dar ea este o specie semiacvatică, are adăpost în apropierea malului râului. Observăm în ultimul timp că specia efectiv părăsește anumite zone în care periodic se adună deșeuri, care sunt fie aruncate de oameni, ilegal și neetic, cât și zonele unde râul Jiu transportă aceste deșeuri și le depozitează în mici golfulețe. Am observat că vidra periodic dispare din acele zone. Este un animal greu de văzut, în special din cauza dimensiunilor, în al doilea rând lumea nu este obișnuită cu un astfel de animal și nu observă atent malurile Jiului. Pescarii ne spun tot timpul că le-au observat, dar oamenii care tranzitează Defileul Jiului nu pot să o vadă ca pe o capră neagră sau pe un urs. Camerele de monitorizare au surprins o vidră jucăușă care, într-un peisaj hibernal, avea un comportament specific de a-și face toaleta zilnică'', a adăugat el.


Din rândul carnivorelor mari, în zonă se remarcă ursul brun, cu un număr de 12 exemplare pe o suprafață de aproape 11.000 de hectare, ceea ce înseamnă un nivel optim populațional.


De asemenea, în zonă trăiesc și două haite de lupi.

''Ursul este foarte bine reprezentat pe toată suprafața parcului, atât în zona limitrofă Bumbești Jiului, cât și în zonele din nord, limitrofe așezărilor umane Petroșani și Aninoasa, din județul Hunedoara. La specia lup avem două haite, care înseamnă minim șase exemplare, acestea sunt bine reprezentate pe ambii versanți'', a spus Marin Șerban.


De departe, cel mai rar întâlnit animal în zonă este râsul. Sunt patru exemplare în zonă, greu de văzut chiar și de către angajații parcului, care spun despre această specie că este o enigmă.


''Râsul este cel mai rar animal întâlnit în Defileul Jiului, este și pentru noi o enigmă în ultima perioadă, în sensul că nu putem să punem această modificare a comportamentului doar pe seama schimbărilor climatice, însă este posibil ca și acest lucru să fie o cauză, pentru că râsul am încercat să-l surprindem în cadrul natural în care noi cunoaștem ca și etologie că acest animal își trăiește viața, asta însemnând în zona stâncăriilor, dar am constatat că aceste exemplare de râs au fost surprinse pe camerele de monitorizare pe care le amplasăm în teren sau cu ocazia monitorizărilor efectuate de colegii rangeri, observăm urme și au fost surprinși acești râși în mijlocul pădurii, în zone care nu sunt neapărat caracterizate de stâncărie, probabil că au un areal larg de a-și procura hrana'', a precizat directorul Administrației Parcul Național Defileul Jiului.

În zonă pot fi observate, de asemenea, și pisici sălbatice, care dispun de o hrană suficientă la nivelul acestei specii.


Ca și nivel populațional, în Defileul Jiului cel mai bine sunt dezvoltate speciile suport pentru carnivore mari, respectiv cerbul și căpriorul.

În ceea ce privește mistreții, specia a fost foarte bine reprezentată, dar în ultimii trei ani s-a constatat o diminuare a numărului de exemplare cauzată de efectul pestei porcine, care este încă activă.


''Bijuterie a naturii'', protejată la nivel național, capra neagră poate fi observată cu precădere în zona stâncăriilor din Parcul Național Defileul Jiului, fiind deseori fotografiată de cei care tranzitează zona.


''Capra neagră este o specie protejată la nivel național, la noi în parc este foarte bine reprezentată, semnale avem atât din activitatea zilnică a colegilor rangeri, prin monitorizările și prin întâlnirile directe pe care le au cu aceste exemplare, cât și prin social media, în sensul că observăm fotografii ale participanților la trafic sau cei care poposesc în zonă și au întâlnit astfel de exemplare. Putem vedea capre negre atât în zonele de stâncărie, dar și în diverse etaje ale pădurii, fapt ce înseamnă că există acel habitat de liniște și de reproducere și există suficientă hrană. Observăm exemplare viguroase, neafectate de dăunători'', a mai afirmat el.


Alte viețuitoare, puțin vizibile, dar foarte importante, sunt gândacii, care contribuie la refacerea arealului natural. De asemenea, parcul național adăpostește și scorpioni, dar și vipere.

''Speciile mai puțin vizibile pentru populație, acele specii care descompun lemnul, care sunt foarte importante pentru o arie naturală protejată, în sensul că prin activitatea lor se regenerează suprafețe, contribuind la refacerea solului și la instalarea de vegetație forestieră, sunt specii strict protejate, sunt caracteristice arboretelor bătrâne, ne referim la specii de gândaci, cum ar fi croitorul alpin, croitorul mare al stejarului și gândacul sihastru. Mai avem și specii endemice, scorpionul și vipera, cu cele două specii ale ei, vipera cu corn și vipera comună'', a adăugat sursa citată.


Parcul Național Defileul Jiului este una dintre ariile naturale protejate reprezentative la nivelul României, având un dublu statut, atât de arie naturală protejată de interes național, reprezentată de Parcul Național Defileul Jiului, cât și arie naturală protejată de interes comunitar, fiind reprezentată de situl Natura 2000, cu același nume, Defileul Jiului.

Ariile protejate pe care Regia Națională a Pădurilor - Romsilva - Administrația Parcul Național Defileul Jiului le administrează din punct de vedere al conservării și protecției biodiversității se compun din patru ecosisteme.

''Cel mai reprezentativ este cel de pădure, are peste 9.000 de hectare, sunt în majoritate păduri vechi, în care omul puțin a pătruns, cu lucrări specifice silviculturii moderne, sunt peste 8.800 de hectare care sunt incluse atât în zonă de protecție strictă, avem și peste 5.000 de hectare de păduri incluse în zona de protecție integrală. (...) În principal, datorită microreliefului și regiunii din care facem parte, sunt vaste teritorii cu păduri ocupate de fag, atât în compoziție pură, cât și în amestec cu alte specii, urmează apoi păduri de fag în amestec cu alte specii și foarte puțin reprezentate sunt pădurile de conifere. Aceste suprafețe cu păduri de fag sunt păduri vechi în cea mai mare parte a suprafeței lor. (...) Avem aproape 28% păduri cvasivirgine, impactul uman este minim în aceste suprafețe'', a declarat Marin Șerban.


Al doilea ecosistem reprezentativ ca mărime este cel de pajiști.

''Pajiștile fiind reprezentate în general de golurile de munte din zona Chenia - Dumitra și Sapa Argele. Sunt suprafețe de pajiște în care din ce în ce mai puțin vedem activitate tradițională de pășunat, mai sunt doar doi fermieri, unul în Sapa Argele, care efectuează pășunat tradițional cu ovine, și în Chenia Dumitra se efectuează pășunat cu bovine din rasa Angus'', a mai spus acesta.


Al treilea ecosistem, foarte important, este cel de stâncărie, care definește tipologia zonei și care determină foarte bine denumirea și importanța acestei regiuni de defileu.

Cel de-al patrulea ecosistem este cel acvatic, având în vedere că elementul central al Parcului Național Defileul Jiului îl constituie râul Jiu. ''Râul Jiu a creat această unicitate din zona noastră, de defileu, care se găsește pe această porțiune de peste 30 de kilometri, între Bumbești Jiu și Petroșani'', a mai menționat directorul Administrației Parcul Național Defileul Jiului.


Prin unicitatea sa, Parcul Național Defileul Jiului ne învață că trebuie să respectăm natura și virtutea pe care ne-o oferă - viața. AGERPRES / (A - autor: Oana Popescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

* Sursa foto şi video: Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva - Administraţia Parcul Naţional Defileul Jiului

Afisari: 349

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 17-01-2025 19:25

Sibiu: 84 de persoane, autoevacuate din hala unei firme din comuna Șelimbăr, cuprinsă de incendiu

84 de persoane s-au evacuat la timp din hala unui producător de componente auto, din comuna Șelimbăr, unde a luat foc un utilaj, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu. 'Pompierii au limitat extinderea incendiului. La acest moment există degajări de fum, se lucrează pentru răcirea unor tubulaturi care aparțin unei stații de filtrare

Social 17-01-2025 19:18

MApN: Zborul unui avion ultraușor deasupra Galațiului, prezentat eronat drept evoluția unei drone

Zborul unui avion ultraușor deasupra Galațiului a fost prezentat în mod eronat, pe Facebook, drept evoluția unei drone, a transmis, vineri, Ministerul Apărării Naționale (MApN). În realitate, precizează MApN, imaginile surprind o aeronavă de tip ultraușor care a executat vineri un zbor autorizat de autoritățile aeronautice civile,

Social 17-01-2025 18:48

MApN: Resturi de drone rusești au căzut vineri în două zone din Delta Dunării

Resturi de drone de proveniență rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localitățile Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu, respectiv la sud de Chilia Veche, după atacurile Rusiei asupra Ucrainei, la granița cu țara noastră, informează Ministerul Apărării Naționale. Potrivit MApN, impactul resturilor de drone nu a afectat elemente de

Social 17-01-2025 18:24

Bistrița-Năsăud: Șofer decedat după ce a intrat cu mașina într-un podeț, la Apatiu

Un bărbat de 50 de ani a murit, vineri după-amiază, după ce a intrat cu mașina într-un podeț din localitatea Apatiu, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. 'Astăzi, polițiștii din cadrul Poliției orașului Beclean au intervenit la un accident rutier semnalat în Apatiu. La locul evenimentului, polițiștii au constatat faptul

Social 17-01-2025 17:21

MApN: 12 situații de fragmente de dronă căzute în România, 11 în județul Tulcea

Sporirea numărului de militari în zona de graniță româno-ucraineană de pe teritoriul județului Tulcea, precum și amplasarea mai multor puncte de observație și senzori tereștri explică rapiditatea cu care Ministerul Apărării Naționale (MApN) a identificat vineri, în comuna Ceatalchioi, urme ale unei drone utilizate în războiul declanșat de Rusia î

Social 17-01-2025 16:33

Constanța: Un copil de 2 ani a murit la spital după ce s-ar fi lovit de mobilă în locuința femeii care îl îngrijea

Polițiștii fac cercetări după ce o fetiță de aproape doi ani a murit la spital, vineri, după ce ar fi suferit vătămări corporale prin lovirea de un corp de mobilier în timp ce se afla în grija unei femei, alături de alți șase copii, la locuința acesteia din Medgidia. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, printr-un comunicat

Social 17-01-2025 16:31

Botoșani: Conductă de gaz avariată după o coliziune între două autoturisme la Flămânzi

O conductă de gaz din orașul Flămânzi a fost avariată, vineri după-amiază, în urma unui accident rutier, anunță reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, în accident au fost implicate două autoturisme, în care se aflau, în total, cinci persoane. În urma coliziunii, una dintre mașini

Social 17-01-2025 16:28

Protest al polițiștilor în Capitală/ După un marș de patru ore, protestatarii au ajuns la sediul Guvernului

Câteva mii de angajați din apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și membri ai unor structuri asociative ale rezerviștilor militari au ajuns, vineri, în Piața Victoriei din Capitală, după un marș de protest, ei solicitând, printre altele, plata orelor suplimentare.  

Social 17-01-2025 14:53

Bihor: 100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile, la Oradea

Primăria Oradea a anunțat, vineri, că sunt puse la dispoziția locuitorilor municipiului, încă de anul trecut, 100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile, iar până la sfârșitul lui 2025 vor mai fi amplasate încă pe atâtea. 'Primăria Oradea s-a pregătit din timp pentru implementarea colectării separate a deș

Social 17-01-2025 13:25

Mureș: Miting de susținere a angajaților DGASPC în urma acuzațiilor Centrului de Resurse Juridice

Sindicatul ACORD din Târgu Mureș a organizat, vineri, o acțiune de protest în sprijinul celor 1.400 de angajați din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, în urma acuzelor aduse de către inspectorii Consiliului de Monitorizare și de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice angajaților din cele patru centre d

Administratie 17-01-2025 12:59

Dolj: Singurul velodrom indoor din România se construiește la Craiova, într-un complex sportiv multifuncțional unic

Singurul velodrom indoor din România se construiește la Craiova, într-un complex sportiv multifuncțional unic care se ridică pe amplasamentul vechiului Stadion al Tineretului, din proximitatea Stadionului ''Ion Oblemenco'' și a Sălii Polivalente din Craiova. Proiectul început în august 2024 aparține Cons

Social 17-01-2025 12:41

MApN - atenționare privind informații false pe platforme online: persoane care se prezintă drept rezerviști militari

Ministerul Apărării Naționale (MApN) reiterează faptul că, în ultima perioadă, s-au înmulțit acțiunile de dezinformare și manipulare răspândite în spațiul online din România, în special pe platformele de comunicare digitale, prin care unele persoane care își exprimă diferite opinii își arogă în mod fals calitatea

Administratie 17-01-2025 12:21

Buzău: Depozitare gratuită a deșeurilor printr-un centru de colectare cu aport voluntar dezvoltat de Primăria municipiului reședință

Primăria Municipiului Buzău a semnat un contract PNRR, în valoare de aproape 40 milioane de lei, pentru înființarea unui ''Centru Integrat de Colectare Separată a Deșeurilor prin Aport Voluntar'', care va permite cetățenilor să transporte deșeuri de diferite tipuri și dimensiuni pe o platformă, în mod gratuit.

Social 17-01-2025 12:15

Polițiștii protestează în Capitală față de eliminarea plății orelor suplimentare

Angajați din apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și cei din structuri asociative ale rezerviștilor militari s-au strâns, vineri, în Piața Constituției din Capitală, la un protest prin care solicită, printre altele, rezolvarea problemelor cu privire la orele suplimentare de lucru. Joi, Sindicatul Național al Polițișt

Social 17-01-2025 12:02

Arad: Zeci de oameni fără adăpost apelează la cazarea oferită de autorități în perioada frigului

Zeci de oameni fără locuință apelează la cazarea oferită de autoritățile locale din Arad în perioada frigului, pentru a nu dormi sub cerul liber sau în locuri în care peste noapte temperaturile scăzute le pot pune în pericol viața. Directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) Arad, Oana Pârvulescu, a de