logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind

De 3 mai - Ziua Mondială a Libertății de Exprimare Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza de conștiință a lucrătorilor din mass-media, precum și democrația într-un stat membru al Uniunii Europene.

Constatăm în ultima perioadă intensificarea atacurilor la adresa instituțiilor de media, presiuni crescânde asupra jurnaliștilor din instituțiile publice și private de media implicați în campania electorală, nerespectarea drepturilor prevăzute în contractele colective de muncă sau în legislația muncii, dar și alte abuzuri. Încercările disperate ale guvernanților de a transforma CNA într-un Minister al Adevărului sau chiar în Procuratura Presei care să decidă cine are dreptul la o opinie jurnalistică în mediul tv și online, sau intențiile unei grupări politice de a comasa instituțiile publice de media - Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune și Agenția Națională de Presă AGERPRES într-o companie națională pe modelul dictatorial din Ungaria, creează, de asemenea, mari îngrijorări, atât pe plan național, dar și european.

Nu în ultimul rând, atragem atenția că prin numirea unei conduceri clientelare și discreționare în fruntea Radioului Public, angajații acestei prestigioase instituții publice se află, de aproape un an, fără protecția unui contract colectiv de muncă, fără clauza de conștiință și fără respectarea drepturilor elementare din Codul muncii. În fiecare zi, din cauza refuzului șefului SRR de a negocia un contract colectiv de muncă, abuzurile asupra angajaților instituției au atins cote dramatice, care afectează atât nivelul de trai, dar și activitatea profesională a angajaților.

În consecință, SRJ MediaSind cere implementarea de urgență în legislația română a Regulamentului european Media Act 2024/1083. Precizăm că termenul - limită de implementare pentru țările membre UE este de 8 august 2025! Acest lucru înseamnă obligativitatea depolitizării instituțiilor publice de mass-media, acordarea unei finanțări corecte prin asigurarea sustenabilității financiare a instituțiilor din mass-media, finanțare asigurată în mod transparent și nu prin diverse sinecuri de partid cum se întâmplă deseori.

Așa cum Federația Europeană a Jurnaliștilor a cerut, în mai multe rânduri, guvernelor statelor UE să considere jurnaliștii drept lucrători esențiali, SRJ MediaSind împreună cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și Confederația CNSLR-Frăția au solicitat Guvernului României să le acorde lucrătorilor din mass-media statutul de lucrători esențiali, dar și compensațiile adecvate pentru acest statut, inclusiv prin introducerea în Legea a Pensiilor a unor prevederi specifice care să le recunoască condițiile speciale de muncă. Însă, din nefericire, de 3 ani de zile, dialogul social cu reprezentanții guvernamentali s-a transformat într-un dialog al surzilor, iar orice revendicare a lucrătorilor din Cultură și Mass-Media a devenit un simplu moft pentru politicieni. Trebuie să precizăm însă că singurul dialog care s-a soldat cu un semnal pozitiv din partea Puterii, și anume prin adoptarea proiectului de modificare a Legii AGERPRES pentru înființarea unui Muzeu Național al Presei, a fost cel cu actuala conducere a Comisiei de Cultură și Media din Senatul României, care a înțeles și a sprijinit constant și propunerile MediaSind privind dezvoltarea celei mai importante agenții naționale de presă din România.

Acum când există războiul din Ucraina iar fenomenul fake-news a luat o amploare dramatică, este necesar mai mult ca oricând ca munca jurnaliștilor profesioniști să fie susținută și de la nivel guvernamental prin luarea unor decizii urgente și eficiente. Este bine cunoscut faptul că jurnaliștii din mass-media au o muncă stresantă, care le afectează în orice moment sănătatea. Sunt multe cazuri când jurnaliști profesioniști au clacat, unii chiar recurgând la măsuri extreme. Totodată, viața acestora este pusă în pericol din cauza specificului activității sale, mulți colegi fiind amenințați, loviți sau chiar uciși. În acest sens, ultimul raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor demonstrează că jurnalismul este una dintre cele mai periculoase meserii.

În acord cu Federația Europeană a Jurnaliștilor, unde suntem afiliați prin Federația FAIRMediaSind,susținem apelul lansat de Federația Internațională a Jurnaliștilor pentru ca Inteligența Artificială AI să fie în fruntea agendei dialogului social dintre sindicatele jurnaliștilor și mass-media pentru a se asigura că AI servește creării etice de știri, protejează libertatea presei și susține locurile de muncă: 'AI nu poate înlocui jurnaliștii umani, iar producția sa nu trebuie considerată jurnalism, cu excepția cazului în care a fost suspusă unei supravegheri și verificări umane adecvate.' - se arată în apelul IFJ lansat cu ocazia Zilei Libertății Mondiale de Exprimare.

Împreună suntem mai puternici!

Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind
București, 3 mai 2025

Afisari: 94

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].