logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MApN: 12 situații de fragmente de dronă căzute în România, 11 în județul Tulcea

Imagine din galeria Agerpres

Sporirea numărului de militari în zona de graniță româno-ucraineană de pe teritoriul județului Tulcea, precum și amplasarea mai multor puncte de observație și senzori tereștri explică rapiditatea cu care Ministerul Apărării Naționale (MApN) a identificat vineri, în comuna Ceatalchioi, urme ale unei drone utilizate în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de MApN, din data de 5 septembrie 2023 până vineri, 17 ianuarie 2025, pe teritoriul României au fost identificate 12 situații, din care 11 în județul Tulcea, în urma cărora s-au ridicat fragmente de drone pe teritoriul României, iar dintre acestea șapte au fost găsite în zona Plauru, comuna Ceatalchioi, despărțită de orașul Ismail, Ucraina, doar de Dunăre.

MApN a amintit că, după identificarea primelor fragmente de dronă căzute pe teritoriul Romîniei, a luat o serie de măsuri în zona aflată în proximitatea graniței cu Ucraina și a explicat astfel rapiditatea cu care a descoperit vineri urmele de drone, în condițiile în care anterior acestea erau găsite sau făcute publice la un interval de cel puțin 12 de ore de la atac.

'A fost sporit numărul de militari care execută misiuni în această zonă, pentru implementarea de măsuri suplimentare, inclusiv subunități de intervenție care să poată acționa în cel mai scurt timp, în funcție de nevoi. Sunt pregătite echipe EOD care să intervină ori de câte ori se cercetează, la fața locului, posibile fragmente de drone. Au fost instalate mai multe puncte de observație și senzori tereștri, au fost dislocate mai aproape de această zonă capacități antiaeriene și a crescut frecvența patrulării pe Dunăre cu navele Flotilei Fluviale', se specifică în adresa MApN.

Sursa citată face referire și la războiul electronic care implică atât semnale false de ținte aeriene, cât și atacuri reale, un caz elocvent fiind cel din data de 8 septembrie 2024, atunci când o platformă aeriană fără pilot rusă a fost monitorizată deopotrivă de radarele de la sol și de aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate sub comanda NATO, care s-au ridicat de la sol pentru clarificarea situației aeriene.

'Din informațiile obținute prin sistemele electronice de supraveghere și prin alte mijloace de monitorizare, nu au fost întrunite condițiile unei amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României. În astfel de situații, măsurile se iau gradual, în mod unitar, pentru întregul spațiu aerian al NATO. Acțiunea cinetică împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian se realizează în condițiile unui atac intenționat, un act ostil împotriva teritoriului României sau al NATO. Aeronavele F-16 au monitorizat permanent situația aeriană, fiind în măsură să intervină în cazul existenței unui pericol pentru teritoriul național. Ministerul Apărării Naționale a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea', se specifică în adresa MApN transmisă AGERPRES.

Una din dronele utilizate în atacul din noaptea de joi spre vineri a căzut aproape de un grup de case, foarte aproape de drumul județean, iar panica populației a fost destul de mare, cu atât mai mult cu cât zgomotul impactului a putut fi auzit și în municipiul Tulcea, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega.

La Chilia Veche, localitate românească situată peste Dunăre de localitatea ucraineană Kilia Noua, atacul dronelor rusești asupra infrastructurii portuare din țara vecină a putut fi văzut chiar de localnici, cele două localități fiind despărțite doar de fluviu.

'A fost panică la noi. Toate boxele din blocurile din localitate sunt amenajate corespunzător pentru a proteja populația', a precizat, pentru AGERPRES, primar comunei Chilia Veche, Timur Ciauș.

Populația din nordul județului Tulcea a primit, în noaptea de joi spre vineri, un mesaj RO-ALERT cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul național, pe fondul războiului din Ucraina, iar o persoană a sunat la numărul unic de urgență 112 pentru a cere informații suplimentare.

Mesajul a fost transmis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) în jurul orei 1,46, iar populația era îndemnată să se adăpostească în următoarele 90 de minute în zone sigure.

La scurt timp după transmiterea mesajului, tulcenii au putut auzi zgomotele specifice avioanelor care survolează spațiul național aerian.

Acesta este primul mesaj RO-ALERT emis de la începutul anului pentru comunitățile din județul Tulcea, pe fondul războiului din Ucraina AGERPRES / (AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 445

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 18-03-2025 14:05

Brăila: Bombă de aruncător descoperită de pompieri în timpul stingerii unui incendiu de vegetație

O bombă de aruncător de calibrul 60 mm a fost descoperită, marți, de pompieri în timpul stingerii unui incendiu de vegetație izbucnit în zona Șoseaua de centură a municipiului Brăila, informează ISU Brăila.   Pot

Administratie 18-03-2025 14:03

Primăria Satu Mare anunță un buget mai mare pe investiții și mai mic pe cheltuieli de funcționare

Bugetul local al municipiului Satu Mare pe anul 2025 prevede sume mai mari pe investiții și mai mici pe cheltuieli privind funcționarea administrației, a declarat marți, într-o conferință de presă, primarul Kereskenyi Gabor. 'Anul 2025, din punct de vedere al bugetului local de venituri și cheltuieli al municipiului Satu Mare, este g

Social 18-03-2025 12:56

UPDATE Maramureş: Ucraineanul care a trecut graniţa în România şi a cerut ajutor, găsit blocat într-un pârâu montan

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița prin Munții Maramureșului în România și a cerut ajutor a fost găsit blocat într-un pârâu montan, a informat, marți, directorul Serviciului Public Județean Salvamont (SPJ) Maramureș, Dan Benga. 'Ucraineanul de 28 de ani a fost găsit. Este în viață, era într-un pâr&aci

Social 18-03-2025 12:21

Tulcea: Incident în Deltă, din cauza vântului puternic

Un remorcher cu două barje care încerca să iasă, marți dimineața, de pe canalul Mila 23 pe șenalul navigabil, canalul maritim Sulina, a avariat o ambarcațiune acostată la mal, din cauza vântului puternic, potrivit datelor Autorității Navale Române. Incidentul nu s-a soldat cu victime, întrucât în momentul în care s-a p

Social 18-03-2025 12:19

Harghita: Salina Praid va găzdui primul festival gastronomic subteran din România -Taste of Transylvania Underground

Salina Praid va găzdui, timp de trei zile, în premieră națională, un festival gastronomic unic, intitulat 'Taste of Transylvania Underground', care va reuni elitele gastronomiei din România și Ungaria, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES. 'În perioada 28-30 martie 2025, Salina Praid, una dintre cele mai mari și spec

Social 18-03-2025 11:23

Prezidențiale2025/ Expert Forum: Campanie de înscrieri pentru observatori independenți la alegerile din mai

Coaliția Vot Corect lansează, marți, campania de înscrieri pentru observatori independenți la alegerile prezidențiale din luna mai 2025, care se va derula în țară și străinătate până pe 24 aprilie pentru primul tur de scrutin și 11 mai pentru al doilea tur. Potrivit unui comunicat al Expert Forum transmis, marți, AGERPRES, persoanele care dor

Social 18-03-2025 10:50

Buzău: Podul de pe DN 10, la Nehoiu, va fi demolat; până la realizarea unuia nou se va circula pe un pod provizoriu

Podul de pe DN 10, din localitatea Nehoiu, care facilitează legătura dintre județele Buzău și Brașov va fi demolat, ținând cont de starea sa de degradare, urmând ca altul nou să fie construit în zonă, pentru a preîntâmpina un accident autoritățile luând decizia să instaleze într-un timp cât mai scurt un pod provizoriu.

Social 18-03-2025 10:38

IGI: Aproximativ 14.000 de avize de angajare pentru străini, emise în primele două luni ale anului

Aproximativ 14.000 de avize de angajare în muncă pentru străini au fost emise în primele două luni ale acestui an, a informat, marți, Inspectoratul General pentru Imigrări. Potrivit unui comunicat al IGI transmis AGERPRES, în perioada 1 ianuarie - 28 februarie, polițiștii de imigrări au emis, la nivel național, 13.751 de avize de angajare &ic

Social 18-03-2025 10:35

Harghita: Prelucrarea laptelui, o îndeletnicire tot mai căutată; zeci de procesatori sunt înregistrați în județ

Prelucrarea laptelui este o îndeletnicire care atrage, în ultima perioadă, tot mai multe persoane, inclusiv tineri, Consiliul Județean (CJ) Harghita având programe de sprijin pentru cei care practică meserii tradiționale. Potrivit datelor furnizate AGERPRES de directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimen

Social 18-03-2025 10:21

Tulcea: Unii pescari, nemulțumiți de lipsa de transparență a Administrației Deltei

Unii pescari din Deltă sunt nemulțumiți de modul în care comunică cu reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și critică măsurile limitative impuse în ultimii ani, susținând că restricțiile care nu vin odată cu compensații duc inclusiv la depopularea zonei. Președintele Asociației de pescari Golovița, Cătălin

Administratie 18-03-2025 10:07

Timiș: STP Timișoara retrage trotinetele electrice din circulație; au fost prea puțin folosite

Serviciul de trotinete electrice TroTM al Societății de Transport Public Timișoara (STPT) va fi retras din acest an întrucât au fost folosite de prea puține persoane și nu se justifică costurile aferente întreținerii lor, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al STPT, Cosmin Bradu. O alternativă mult mai eficientă va fi VeloTM, potriv

Social 18-03-2025 10:00

REPORTAJ/Neamț: Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România, recunoscut UNESCO

Situat pe o suprafață de peste 30.000 hectare, Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România și al optulea din Europa recunoscut UNESCO. Unicitatea acestei zone este dată atât de biodiversitate, prin siturile naturale existente, cât și de faptul că parcul are în componență situri culturale vechi de c&ac

Social 18-03-2025 09:50

Gorj: Ninge abundent în zona de sud a județului; drumarii intervin cu utilajele

Drumarii intervin, marți dimineață, pe toate arterele naționale din zonele în care se înregistrează ninsori în județul Gorj, a declarat, pentru AGERPRES, Cristi Tudor, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova. Potrivit acestuia, cea mai afectată este zona de sud a județului Gorj.

Social 18-03-2025 09:14

Giurgiu: Un copil de patru ani a decedat după ce ar fi căzut de la etajul 7 al unui bloc

Un copil în vârstă de 3 ani și 8 luni a decedat după ce ar fi căzut de la etajul 7 al unul bloc de locuințe din municipiul Giurgiu, în acest caz, polițiștii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, demarând o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. 

Social 18-03-2025 08:24

Buzău: Specialiștii Stațiunii Pomicole Istrița recomandă fumegație și sobițe pentru încălzirea pomilor în timpul gerului

Reprezentanții Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Istrița din județul Buzău recomandă, în contextul temperaturilor scăzute, protejarea pomilor care au înflorit sau se află într-o fază incipientă de vegetație prin fumegație, cu sobițe sau văruire, astfel încât producțiile de fructe să nu fie afectate. Potrivit specialiștilo