logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Un doctor şi o economistă din Bucureşti, primii posesori de maşină electrică ce participă la un raliu în România

Image

Doi soţi din Bucureşti, un medic ortoped şi o economistă, sunt primii români care deţin o maşină electrică şi s-au înscris în cel dintâi raliu din România dedicat doar acestor autoturisme, Sibiu Rally, care a început vineri.

Robert şi Elena Apostolescu au pornit în cursă, la volanul unui BMW i3, aceasta fiind una dintre cele cinci maşini care participă la primul raliu dedicat automobilelor electrice de la noi din ţară. Celelalte patru maşini, puse la dispoziţie de producători, sunt pilotate de jurnalişti sportivi.

Organizatorul competiţiei de la Sibiu, Sorin Itu, spune că maşinile electrice vor face faţă cursei de sâmbătă de pe Transfăgărăşan, pentru că, la coborâre, prin frânare se vor încărca.

"Cinci maşini electrice la start este un număr mic ca cifră, având în vedere procentul de maşini electrice care circulă în România. Probabil sunt câteva sute de maşini electrice în România. Dar este bine să ai deja cinci maşini electrice într-o competiţie la Sibiu, un oraş care deţine recordul de evenimente în automobilism. Eu din 2001 organizez evenimente de moto-sport şi am mers până la campionatele europene, acum trecem pe partea clasică şi pe partea ecologică. Pentru maşinile electrice avem două surse de alimentare la Cazarma 90, la Kaufland, iar pentru cei care au prelungitor putem să-i alimentăm şi în Piaţa Mare. Au de parcurs 70 de kilometri vineri şi 100 de kilometri sâmbătă, în total, 170 de kilometri de parcurs şi au o autonomie de 200 de kilometri, dar sâmbătă dimineaţa îi duc pe Transfăgărăşan şi în coborâre, prin frânare, maşina se încarcă. Aceste maşini se pot alimenta şi de la o priză normală, chiar de la o pensiune sau hotel", a declarat, pentru AGERPRES, Sorin Itu.

După ce au luat startul vineri dimineaţa în Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului, piloţii au de parcurs 70 de kilometri. Maşina soţilor Apostolescu este cumpărată din 2016 şi anul acesta i-a dus până la mare, după ce anterior au mai fost la Sibiu.

"Vara aceasta am ajuns cu maşina până la mare. Practic am încărcat-o acasă, am plecat cu bateria plină din Bucureşti, am făcut, cred, 230 de kilometri până la Kaufland la Constanţa şi acolo am oprit să o încărcăm, dar mai puteam parcurge 20 de kilometri. Eu cred că poţi ajunge oriunde cu maşina asta, dacă ştii cum să mergi", a spus Robert Apostolescu.

Cei doi soţi au precizat că au ales să achiziţioneze o maşină electrică pentru că este rentabilă.

"Nu mi-a plăcut la început exteriorul, maşina e mai nonconformistă. Acum îmi place la nebunie. Când m-am urcat şi am condus-o, pentru că se conduce total diferit faţă de o maşină convenţională, prima senzaţie, ce m-a impresionat cel mai mult, a fost acceleraţia, cum ai apăsat pe pedală, imediat te bagă în scaun. Demarajul este foarte puternic", a explicat Robert.

Senzaţia că aproape zbori cu o maşină electrică, spre deosebire de cele clasice, a avut-o şi Elena Apostolescu.

"Prima senzaţie a fost ca la avion", a mărturisit ea.

O astfel de maşină costă câteva zeci de mii de euro, chiar dacă există şi o primă de la stat, care să impulsioneze achiziţia de maşini eco.

"Maşina este ieftină pentru tot ce îţi oferă. Are şasiul din fibră de carbon, toate materialele din interior sunt reciclabile, este o întreagă poveste în jurul maşinii. Maşina este în interior cât un BMW X1, este foarte confortabilă. Este foarte bună de oraş", a precizat Robert.

Pentru o şoferiţă, "maşina îţi oferă o vizibilitate foarte mare, extraordinară, foarte uşor de condus", potrivit Elenei.

Robert şi Elena se numără printre primii şoferi de maşini electrice din România. Tot printre primii au vrut să fie şi la startul unui raliu românesc pentru astfel de maşini. Au aflat de competiţie de la producătorul care le-a vândut maşina. Cei doi au mai fost pe Transfăgărăşan şi iarna, până la Bâlea Cascadă, tot cu această maşină.

Pasionat de maşinile electrice, Robert îi îndeamnă şi pe alţii să aibă curajul să cumpere una.

"Eu am condus toate modelele de maşini electrice din România, toate merg bine. (...) Oricine va face un test cu o maşină electrică şi îi place să conducă se va îndrăgosti de o maşină electrică", a afirmat Robert.

De când au cumpărat-o, cei doi nu au cheltuit nimic pentru întreţinerea maşinii electrice.

Robert şi Elena Apostolescu şi-ar dori mai multe staţii de încărcare în ţară pentru maşinile electrice.

"Aş cere Ministerului Mediului să mai ţină Programul Rabla Plus cu zece mii de euro, încă vreo 4-5 ani, până când îşi dă seama lumea că maşinile sunt bune şi, chiar dacă costă la început mai mult, se rentează. Sunt maşini care nu poluează. Maşina electrică este genul de maşină faţă de care eşti reticent până nu te urci prima dată într-o astfel de maşină. Maşina nu este zgomotoasă şi trebuie să fii foarte atent. Ni s-a întâmplat să ocolim un biciclist şi acesta să nu realizeze că trecem pe lângă el, înainte să cumpărăm maşina", a relatat Elena Apostolescu.

Vineri, în prima zi de competiţie, cei doi bucureşteni, alături de celelalte patru echipaje, vor parcurge următorul traseu: Sibiu, Şura Mică, Ocna Sibiului, Mândra, Ludoş, Apoldu de Jos, Miercurea Sibiului, Dobârca, Poiana Sibiului, Tilişca, Sălişte, Sibiel, Orlat, Gura Râului, Răşinari şi Piaţa Mare din Sibiu.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, la începutul lunii august, că Guvernul are "un program extrem de ambiţios" ca, până în 2020, în România să fie cumpărate 100.000 de maşini electrice. Participarea financiară a Guvernului este prin Fondul de Mediu, ecobonusul fiind de 10.000 de euro pentru maşinile 100% electrice.

"Dorinţa de achiziţionare a unei astfel de maşini în rândul românilor a crescut din anul 2016 de aproximativ 900 chiar 1000%", preciza ministrul Mediului. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 31-03-2025 21:18

Brașov: Număr record de intervenții ale salvamontiștilor din Poiană în sezonul de schi ce s-a încheiat

Salvamontiștii din Poiana Brașov au avut în sezonul de schi care s-a încheiat recent aproape 800 de intervenții, numărul persoanelor asistate dublându-se față de anul trecut, deși sezonul actual a durat doar 99 de zile, comparativ cu cel anterior, în care pârtiile au fost deschise patru luni. 'În această

Administratie 31-03-2025 17:58

Primarul din Târgu Mureș: Primăriile răspund solicitărilor în 30 de zile, administrația centrală, nici după un an

Primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, și-a manifestat, luni, nemulțumirea față de lipsa de reacție a administrației centrale la solicitările venite din teritoriu, arătând că dacă primăriile sunt obligate să ofere un răspuns în 30 de zile, ministerele și instituțiile subordonate nu reacționează nici măcar după un an. 'Bin

Social 31-03-2025 16:40

Tîlvăr, în Portul Constanța: Exercițiul Sea Shield - un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat luni, în Portul Constanța, la ceremonia de deschidere a Sea Shield, că acest exercițiu multinațional reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre. 'SEA SHIELD 25 reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre.

Social 31-03-2025 15:42

Ialomița: Bărbat decedat după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea s-a răsturnat peste el

Un bărbat în vârstă de 51 de ani a decedat luni, după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea ce s-a răsturnat peste el, după ce a părăsit partea carosabilă, la ieșire din municipiul Slobozia, informează ISU Ialomița. Potrivit sursei citate, luni, în jurul orei 14:20, salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină

Administratie 31-03-2025 15:26

Satu Mare: Bugetul județului a fost adoptat

Satu Mare, 31 mar /Agerpres/ - Bugetul județului Satu Mare pe anul 2025 a fost adoptat în ședința Consiliului Județean (CJ) Satu Mare de luni, cu voturile consilierilor majorității UDMR-PSD, în vreme ce consilierii PNL și ai AUR s-au abținut. În timpul dezbaterilor, reprezentanții PNL au propus două amendamente de modificare a proiectului pro

Administratie 31-03-2025 15:14

Dâmbovița: Parc fotovoltaic realizat în Târgoviște pentru a asigura independența energetică a mai multor servicii publice

Primăria Târgoviște anunță, luni, că proiectul privind realizarea unui parc fotovoltaic este în etapa de contractare, investiția urmând să asigura independența energetică pentru iluminat public, unități de învățământ, instituții publice din municipiu. 'Energie verde pentru Târgoviște! În această di

Administratie 31-03-2025 14:58

Dâmbovița: Bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale la Gura Ocniței, realizată cu fonduri PNRR

O bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale a fost inaugurată, luni, în comuna dâmbovițeană Gura Ocniței, o investiție de 450.000 de lei cu fonduri PNRR. 'Investiția a presupus dotarea completă cu mijloace electronice, tablete, laptopuri, sisteme inteligente, imprimante, tabele interactive și așa mai departe și, s

Social 31-03-2025 14:26

Bogdan Despescu (MAI): Intrarea în spațiul Schengen a reprezentat solidaritate și încredere

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a afirmat, luni, că intrarea în spațiul Schengen a reprezentat pentru România solidaritate și încredere, aspecte ce au fost construite alături de partenerii europeni. Declarația a fost făcută la un an de la aderarea României la spațiul de liberă circulați

Administratie 31-03-2025 14:25

Soos Zoltan: Municipiul Târgu Mureș, buget de peste 170 de milioane de euro

Bugetul municipiului Târgu Mureș pentru acest an este de peste 170 de milioane de euro, fiind orientat spre modernizare, inovație și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, primarul Soos Zoltan. 'Anul 2025 marchează un nou capitol în dezvoltarea municipiului Tâ

Social 31-03-2025 14:22

Mureș: Riscul electrocutării la escaladarea unui vagon de tren, prezentat elevilor; un tânăr a murit la Daneș

Ca urmare a unei noi 'mode', de realizare de selfie-uri pe vagoanele de tren, promovată pe rețelele de socializare, Serviciul Județean de Poliție Transporturi Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș au demarat o campanie în școli, pentru prezentarea riscurilor de electrocutare, mai ales că, în această lună, un tânăr a decedat

Social 31-03-2025 13:47

ANM: Vremea va fi, în general, caldă în următoarele două săptămâni; un episod de răcire semnificativă, din 4 aprilie

Săptămâna în curs va aduce o încălzire ușoară vremii în toate regiunile, cu maxime termice ce vor oscila între 16 și 18 grade, însă către finalul săptămânii vremea se va răci brusc și semnificativ, pentru câteva zile, reiese din prognoza de specialitate publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru p

Administratie 31-03-2025 13:05

Satu Mare: Un tânăr de 28 de ani, cu studii în Japonia, numit administrator public al județului

Un tânăr de 28 de ani, absolvent de studii economice în Japonia, a devenit, începând de luni, administrator public al județului Satu Mare, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ), Pataki Csaba, într-o conferință de presă. Pataki a spus că noul administrator public, Kovacs Attila, va implementa în instituție cultura

Social 31-03-2025 13:05

Botoșani: Excavator în flăcări, pe un șantier din municipiul Dorohoi

Un excavator a luat foc, luni, pe un șantier din municipiul Dorohoi, cel mai probabil incendiul izbucnind din cauza unei defecțiuni apărute la motor, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum din zona compartimentului motor, a oprit utilajul, a cobor&a

Administratie 31-03-2025 12:31

Bihor: Reabilitare energetică a Liceului german din Oradea, cu peste 8 milioane de lei

Primăria Oradea a anunțat luni începerea lucrărilor de reabilitare energetică la Liceul Teoretic German 'Friedrich Schiller' din Oradea, singura școală cu predare în limba lui Goethe din Bihor. Potrivit unui comunicat remis de Primăria Oradea, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în data de 07.04.2025, durata de execuție

Social 31-03-2025 11:51

Buzău: Șofer în vârstă de 45 de ani decedat după ce s-a izbit cu mașina de un stâlp

Un bărbat în vârstă de 45 de ani și-a pierdut viața după ce s-a izbit cu autoturismul de un stâlp, cel mai probabil după ce ar fi pierdut controlul asupra volanului. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, evenimentul rutier s-a petrecut pe DJ203H, în localitatea Topliceni. 'Din primele date de la fa