UE continuă să schimbe ora... deocamdată (comentariu EFE)

Nimeni nu auzise încă de coronavirus, iar inteligența artificială interesa doar câțiva specialiști excentrici în tehnologie în 2018, când actualul președinte ucrainean Volodimir Zelenski, activista suedeză Greta Thunberg și tenismanul spaniol Carlos Alcaraz erau încă niște iluștri necunoscuți pentru aproape toate ființele umane. Lumea părea mai puțin haotică, iar negocierile pentru Brexit reprezentau cel mai mare puzzle al Uniunii Europene, moment în care, în luna septembrie a acelui an, președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a sugerat să se pună capăt schimbării orei de două ori pe an, scrie sâmbătă EFE într-un comentariu.
'Trebuie să se termine. Statele membre ar trebui să decidă singure dacă cetățenii lor trăiesc după ora de vară sau după cea de iarnă', a declarat cu acea ocazie Jean-Claude Juncker în cadrul dezbaterii anuale a Parlamentului European privind Starea Uniunii.
De atunci, Pământul s-a învârtit în jurul Soarelui de șase ori și jumătate, iar lumea a suferit o răsturnare geopolitică și tehnologică. Dar discuția despre schimbarea orei în UE abia dacă a avansat, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, din nou, aproape 450 de milioane de europeni își vor regla ceasurile.
În ce stadiu se află dezbaterea?
În 2017, Finlanda a promovat ideea stabilirii unei ore unice pe tot parcursul anului în Uniunea Europeană, eliminând Directiva Europeană care din 2001 reglementa și armoniza schimbarea bianuală de oră în rândul Celor 27.
Comisia Europeană a lansat o consultare publică în 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, iar rezultatul a fost copleșitor: 84% dintre respondenți doreau să se pună capăt schimbării orei.
Executivul european a îmbrățișat ideea, iar Parlamentul European a votat în 2019 pentru abolirea schimbării orei începând cu 2021. Dar lucrurile s-au blocat în acest punct. Directiva este blocată în Consiliu, instituția care reprezintă statele membre ale UE.
Schimbarea necesită o majoritate calificată, adică sprijinul a cel puțin 15 din cele 27 de țări, reprezentând cel puțin 65% din populația UE. Doar după ce poziția Consiliului este clară pot fi inițiate negocieri definitive cu Parlamentul European.
Unele țări, precum Spania și Franța, s-au declarat dispuse să o studieze; altele nu au comentat, iar unele, precum Grecia, Cipru și Portugalia, sunt reticente.
Lipsa de consens între capitale și diversele urgențe apărute din 2018 încoace au îngropat dosarul și nu pare că cineva are mare interes să-l scoată de la naftalină, au declarat pentru EFE surse diplomatice.
De ce se schimbă ora?
Este o practică care datează din Primul Război Mondial care urmărește să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și reducerea folosirii luminii artificiale, pentru a scădea consumul de energie electrică. Dar este îndoielnic că o astfel de măsură duce cu adevărat la economii semnificative, fiind identificate totodată efecte negative asupra sănătății umane.
În Spania, sistemul a fost introdus în 1918 și a fost aplicat permanent din 1974, în urma crizei petrolului. Un sondaj al Centrului de Investigații Sociologice (CIS) din 2023 arată că 67% dintre spanioli sunt în favoarea abolirii schimbării de oră și că majoritatea doresc orarul de vară (66%).
O treime din țările lumii respectă orarul de vară, majoritatea în Europa. Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Rusia, Turcia și Uruguay l-au abolit în ultimii ani, în timp ce Egiptul l-a eliminat în 2011 și l-a reintrodus în 2014. În America Latină, Chile, Cuba, Paraguay și unele zone de graniță ale Mexicului au introdus orarul de vară pentru a se alinia cu Statele Unite, în timp ce Bolivia și Panama nu l-au implementat niciodată, iar Argentina și Brazilia nu l-au abolit niciodată.
În Ecuador, președintele Sixto Duran Ballen a decretat în vara anului 1992 că toate activitățile vor începe cu o oră mai devreme pentru a economisi energie în timpul unei secete severe care a compromis producerea de energie hidroelectrică. Acest demers a fost poreclit 'ora lui Sixto'.
Ceva similar s-a întâmplat între 1992 și 1993 în Columbia, în timpul președinției lui Cesar Gaviria, care a dat naștere efemerei 'ore Gaviria'.
Viitorul orei europene
Decizia în UE este paralizată, dar dezbaterea nu a murit. În octombrie anul trecut, 67 de europarlamentari au trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care o îndemnau să desființeze sistemul.
'Studiile au arătat că ora de vară poate afecta negativ tiparele de somn, poate crește riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral și poate duce la o creștere a accidentelor de circulație', se spunea în scrisoare, care punea sub semnul întrebării 'beneficiile energetice' ale sistemului.
Forța motrice din spatele scrisorii - care a fost semnată de populari, social-democrați, reformiști, naționaliști, liberali și ecologiști - a fost europarlamentarul irlandez Sean Kelly.
Veteranul creștin-democrat, căruia i-au mai rămas patru ani de mandat parlamentar, și-a stabilit ca obiectiv 'să repună chestiunea pe agenda politică' a Uniunii Europene.
Dar, până atunci, în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, europenii vor trebui să-și regleze din nou ceasurile, conchide EFE. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Primul semnal cu fum al conclavului de la Vatican va fi dat miercuri în jurul orei locale 19:00
Primul semnal cu fum al conclavului organizat pentru alegerea unui nou papă va ieși pe un coș al Capelei Sixtine miercuri cel mai devreme la ora locală 19:00 (20:00 ora României - n.red.), a anunțat marți Matteo Bruni, directorul biroului de presă de la Vatican, citat de agenția de presă ANSA. Potrivit declarației sale, cardinalii electo
Gaza: ONU acuză Israelul că se folosește de ajutorul umanitar ca de o 'armă' de război
ONU a acuzat marți Israelul că se folosește de ajutorul umanitar ca de o 'armă' de război în Fâșia Gaza și că trimite 'bombe' în loc de apă și alimente, transmite AFP. 'Colegii noștri de pe teren ne-au spus că văd familii care caută prin gunoaie, încercând să găsească ceva de mâncare'
Momentele conclavului: zile de vot alternate cu pauze până la alegerea unui papă
Cardinalii care urmează să îl aleagă pe viitorul papă în conclavul care începe miercuri la Vatican vor face acest lucru izolați în Capela Sixtină, într-un ciclu de sesiuni de vot alternate cu pauze, până când se va ajunge la un acord, transmite agenția EFE. Conclavele recente au fost, în general,
Cardinalii se reunesc pentru a face ultimele pregătiri înaintea conclavului
Colegiul Cardinalilor s-a reunit marți la Vatican pentru ultima întâlnire înainte de începerea conclavului pentru alegerea unui nou papă, transmite agenția DPA. Toți cardinalii din Biserica Catolică au dreptul să participe pentru ultima dată la așa-numita Congregație Generală a Colegiului Cardinalilor, marți.
Parolin și Tagle, în continuare 'papabilii' favoriți la conclav, însă nu sunt excluse surprizele
'Cine intră papă iese cardinal', maxima cunoscută de toți înaintea unui conclav, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Benedict al XVI-lea, ar putea să nu se împlinească de data aceasta, candidați 'papabili', precum cardinalul filipinez Luis Antonio Table sau influentul secretar de stat, Pietro Parolin, continuând să f
SUA: Un judecător ordonă administrației Trump să permită intrarea în țară a 12.000 de refugiați
Un judecător federal american a ordonat luni administrației lui Donald Trump să permită intrarea a 12.000 de refugiați în SUA, un nou eșec judiciar al tentativelor președintelui de a suspenda aceste intrări, relatează AFP. Decizia de luni clarifică o altă decizie luată în aprilie de o curte de apel federală, care autoriza administr
OMS: Inegalitățile sociale reprezintă peste 50% din factorii care determină starea de sănătate (studiu)
Condițiile de locuit, venitul, educația și alți factori sociali influențează mai mult starea de sănătate a oamenilor decât factorii genetici și calitatea sistemului de sănătate, conform unui nou studiu prezentat marți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite DPA. Astfel de factori sociali, alături de alte dezavantaje și de di
Columbia: Peste 200 de membri ai cartelului Clan del Golfo au fost arestați
Autoritățile columbiene au anunțat luni arestarea a peste 200 de membri ai Clan del Golfo, cel mai mare cartel al drogurilor din țară pe care Bogota îl acuză de uciderea unor membri ai forțelor de ordine, relatează AFP. La sfârșitul lui aprilie, președintele Gustavo Petro a denunțat o strategie de 'asasinate sistematice' ca
SOS Méditerranée salvează 108 migranți în largul coastelor Libiei
Ocean Viking, navă ambulanță închiriată de SOS Méditerranée, a salvat în cursul nopții de duminică spre luni 108 persoane, printre care un bebeluș de 11 luni, în largul coastelor Libiei, a anunțat luni ONG-ul cu sediul la Marsilia, notează AFP. 'Persoanele se aflau la bordul a două ambarcațiuni din fibră de
Hoții de cupru au blocat o parte din rețeaua de trenuri de mare viteză a Spaniei
Hoții de cupru au blocat duminică seara o parte din rețeaua de trenuri de mare viteză a Spaniei, lăsând călători blocați în trenuri peste noapte și mii de oameni blocați în gări, relatează luni agenția Reuters. Hoții au furat cabluri în patru zone pe o rază de 10 kilometri, în ceea ce ministrul transporturilor Oscar Puente a calif
Membrii Colegiului Sacru se întrunesc luni dimineață și după-amiaza în 'congregații generale'
Așa cum se întâmplă de la începutul perioadei 'Sede Vacante' (vacanța Sfântului Scaun între moartea unui papă și alegerea succesorului său), membrii Colegiului Sacru se întrunesc luni dimineața în 'congregații generale', întâlniri cu ușile închise în timpul cărora se pun de acord asupra profilu
Solicitările de azil ale sirienilor în Europa, la cel mai scăzut nivel după căderea regimului Assad
Numărul de sirieni care au depus o cerere de azil în Uniunea Europeană (UE) a scăzut puternic la începutul acestui an, consecință directă a răsturnării regimului lui Bashar al-Assad, potrivit unei agenții europene specializate, informează luni AFP. În februarie, 5.000 de sirieni au solicitat azil în Europa, un nivel ist
Conclav/ 133 de cardinali, cu vârsta medie de 70 de ani, majoritatea numiți de Papa Francisc
O sută treizeci și trei de cardinali, cu vârsta medie de 70 de ani și numiți în mare parte de Papa Francisc, se vor întruni începând de miercuri pentru a-i alege succesorul, reprezentarea europeană, și în special cea italiană, fiind încă solide, dar în scădere, transmite luni AFP. Vârsta li
Cardinalul Parolin, un diplomat cu experiență, ar putea fi un papă mai degrabă pragmatic decât progresist sau conservator
Dacă prinții bisericii, ce se vor întruni începând de miercuri în conclav pentru a-l alege pe succesorul lui Francisc, își vor dori un bun administrator al treburilor Bisericii Catolice, o personalitate care poate aduce puțin calm după trei papalități succesive care au avut momente de furtună, atunci alegerea ar putea fi cardinalul Pietr
Cardinalii participă la ultimile reuniuni înaintea conclavului
Cardinalii interceptați luni de jurnaliști în timp ce se îndreptau spre congregațiile generale pentru pregătirea conclavului, care începe la 7 mai, nu cad de acord: unii susțin că sunt necesare mai multe zile pentru a se cunoaște, în timp ce alții au avut deja la dispoziție mai mult de o săptămână, iar o parte dintre ei consideră că va f