logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 20 de ani de la inaugurarea, la Ierusalim, a noului Muzeu de Istoria Holocaustului (15 martie)

Image

Încununând un plan de reamenajare pe mai mulți ani, Yad Vashem, Centrul Mondial de Comemorare a Holocaustului, a inaugurat noul Muzeu de Istoria Holocaustului pe data de 15 martie 2005. Acest nou stabiliment, la care s-a lucrat aproximativ 10 ani, a înlocuit vechiul muzeu de istorie de la Yad Vashem, se arată pe https://www.yadvashem.org/.

La 15 martie 2005, șefii de stat și de guvern din cel puțin 15 țări, precum și secretarul general de atunci al Națiunilor Unite, Kofi Annan, și lideri și demnitari ai altor state, s-au alăturat președintelui israelian Moshe Katzav, prim-ministrului Ariel Sharon, ministrului de externe Silvan Shalom și ministrului Educației Limor Livnat la inaugurarea noului Muzeu de Istoria Holocaustului. Prima parte a inaugurării a fost reprezentată de ceremonia tăierii panglicii, urmată de tururi oficiale ale muzeului și de o ceremonie în seara acelei zile, la care a luat parte și președintele Yad Vashem, Avner Shalev, președintele Consiliului Yad Vashem, prof. El Shevach Wiatees, și profesorul Nobel El Shevach Wiatees.

După o scurtă slujbă comemorativă, în dimineața următoare, în noua 'Sală a Numelor' a Muzeului, o adunare specială 'Remembering the Past, Shaping the Future', a inclus observații din partea șefilor a peste 35 de delegații, a gazdelor israeliene și a unui număr de intelectuali israelieni de frunte. Ei au lansat un apel către întreaga lume de a proteja memoria și semnificația Shoah-ului pentru generațiile viitoare și de a lua măsuri împotriva reînnoirii antisemitismului și intoleranței.



Noul Muzeu de Istorie a Holocaustului de la Yad Vashem este de patru ori mai mare decât muzeul istoric original pe care îl înlocuiește, acoperind o suprafață de aproximativ 4.200 de metri pătrați. Muzeul de Istoria Holocaustului este doar o parte a noului complex muzeal. Reamenajarea a inclus și un Muzeu de Artă, un Pavilion Expozițional, 'The Book of Names', un Centru de învățare și o Sinagogă, potrivit https://www.yadvashem.org/.



În noul muzeu, s-a pus accent pe prezentarea istoriei Holocaustului dintr-o perspectivă umană - prezentând aproximativ 90 de povești personale. Muzeul conține peste 2.500 de articole, inclusiv artefacte și documente autentice, precum: peste 100 de ecrane video care afișează mărturii de la supraviețuitori individuali și clipuri de film care au fost produse special pentru noul muzeu; sunt prezentate peste 280 de lucrări de artă; peste 65 de mărturii ale martorilor au fost filmate special pentru includerea în noul muzeu. Instituția folosește în mod revoluționar prezentarea multimedia pentru a prezenta narațiunea istorică împreună cu poveștile personale. Există două prezentări de artă video - 'Lumea evreiască înainte de Holocaust' a artistei de artă contemporană Michal Rovner, la începutul muzeului, și 'Epilgoue' a renumitului artist Uri Tzaig, care încheie periplul prin galeriile expoziționale, o prezentare video ce dă expresie răspunsurilor și reacțiilor individuale la Holocaust, prin fragmente din jurnale, poezii și scrisori.



Proiectat de arhitectul de renume mondial Moshe Safdie, iar designer al muzeului și al conceptului de expunere fiind Dorit Harel, noul Muzeu de Istorie a Holocaustului este o structură triunghiulară în formă de prismă, care pătrunde muntele dintr-o parte în alta, cu ambele capete în consolă care se termină în aer. Forma triunghiulară a structurii a fost aleasă pentru a susține presiunea pământului deasupra prismei, aducând, în același timp, lumina zilei, de sus, printr-un luminator de sticlă lung de 200 de metri. Luminatorul permite un contrast cu zonele mai întunecate necesare prezentărilor multimedia. În cadrul galeriilor, lumina pătrunde prin lucarne a căror sticlă variază de la cea difuză la sticla transparentă, în funcție de cerințele fiecărui exponat.



Întreaga structură a muzeului - podele, pereți, interior și exterior - este din beton armat. De-a lungul prismei, secțiunea transversală triunghiulară variază, devenind mai îngustă în centru. Suprafața deformată realizată de această variație, amplificată de o podea înclinată ușor, creează o secvență schimbătoare de spații și dă iluzia coborârii adânc în interiorul muntelui. Pe măsură ce traseul se apropie de ieșirea nordică, podeaua începe să urce și triunghiul se deschide din nou, având o ieșire pe versantul muntelui cu o vedere dramatică a Ierusalimului modern.



Una dintre liniile directoare de bază pentru designul muzeului a fost crearea unui traseu al vizitatorului dictat de narațiunea în evoluție, cu un început, mijloc și sfârșit, reprezentată de o succesiune de galerii expoziționale cu denumiri semnificative: 'The World that Was', 'From Equals to Outcasts', 'The Awful Beginning', 'Between Walls and Fences', 'Mass Murder', 'The 'Final Solution' ', 'Resistance and Rescue', 'The Last Jews', 'Return to Life', 'Epilogue - Facing the Loss'. O pasarelă centrală de 180 de metri (ce traversează prisma) a fost construită, cu galerii de expoziție pe ambele părți. Între acestea au rămas zone goale care se extind de-a lungul lățimii podelei prismei. Aceste zone ghidează vizitatorul în galeriile adiacente, totuși permițând întotdeauna contactul vizual cu fiecare capăt al prismei. Prisma este așadar o axă longitudinală a memoriei istorice, străbătută de vizitatori pe măsură ce se deplasează de la o galerie la alta și de la un subiect la altul. Expozițiile, pline cu artefacte originale, documentație, mărturii, filme, literatură, jurnale, scrisori și opere de artă, subliniază poveștile umane unice ale populației evreiești din Europa în acei ani groaznici.



'Sala Numelor' din cadrul Muzeului de Istorie de la Yad Vashem este memorialul poporului evreu pentru fiecare evreu care a pierit în Holocaust - un loc unde pot fi comemorați de generațiile viitoare. Sala principală, de formă circulară, găzduiește colecția extinsă de 'Pagini de mărturie' - scurte biografii ale fiecărei victime a Holocaustului. Peste două milioane de 'Pagini de mărturie' sunt stocate în depozitul circular din jurul marginii exterioare a Sălii, cu un spațiu pentru șase milioane în total. Tavanul Sălii este format dintr-un con înalt de zece metri îndreptat spre cer, afișând 600 de fotografii și fragmente de 'Pagini de mărturie'. Această expoziție reprezintă o fracțiune a celor șase milioane de bărbați, femei și copii uciși din diversitatea lumii evreiești, distruși de naziști și complicii lor. Portretele victimelor se reflectă în apa din baza unui con sculptat în roca muntelui. În capătul îndepărtat al sălii este un ecran de sticlă pe care sunt proiectate 'Pagini de mărturie'. De aici se poate intra într-un centru de calculatoare și se poate căuta în baza centrală de date numele victimelor Shoah-ului. Centrul oferă, de asemenea, 'Pagini goale de mărturie' și formulare de înregistrare a supraviețuitorilor. 'Sala Numelor' a fost planificată și proiectată de arhitectul Moshe Safdie și designerul Dorit Harel împreună cu personalul 'Sălii Numelor', se arată pe https://www.yadvashem.org/.



***
Înființat în 1953, printr-un act al Knessetului (parlamentul israelian), Yad Vashem, Centrul Mondial de Comemorare a Holocaustului, i s-a încredințat sarcina de a comemora, documenta, cerceta și educa despre Holocaust: amintirea celor șase milioane de evrei uciși de naziștii germani și de colaboratorii lor, a comunităților evreiești distruse și a luptătorilor din ghetouri și din rezistență; de a-i onora pe cei Drepți între Popoare care și-au riscat viața pentru a-i salva pe evrei în timpul Holocaustului. Yad Vashem cuprinde o suprafață vastă pe Muntele Comemorării din Ierusalim și este compus din diferite muzee, centre de cercetare și educație, monumente și memoriale. Printre acestea se numără Complexul Muzeal, Sala Comemorării, Valea Comunităților și Memorialul Copiilor.



În fiecare an, aproximativ un milion de oameni vizitează Yad Vashem, iar alte milioane accesează site-ul online dedicat, disponibil acum în opt limbi.



Cu un interes din ce în ce mai mare manifestat în întreaga lume pentru evenimentele Holocaustului, precum și pentru semnificația sa evreiască și universală, dar și în fața schimbărilor dramatice în ce privește instrumentele de bază pentru comemorare, Yad Vashem se străduiește să transmită în mod semnificativ memoria și semnificațiile Holocaustului generațiilor viitoare. Pentru a face față provocărilor cu care se confruntă amintirea Holocaustului la mai bine de o jumătate de secol de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Yad Vashem a creat un mediu de învățare și comemorare multidimensională compus din patru componente de bază: Documentare, Cercetare, Educație și Comemorare, menționează https://www.yadvashem.org/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: yadvashem.org

Afisari: 161

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-04-2025 10:00

11 aprilie - Ziua educației financiare

Ziua educației financiare este marcată în fiecare an la 11 aprilie, pentru a evidenția importanța acestui domeniu cu implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022. Potrivit actului normativ, Parlamentul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Ba

Documentare 11-04-2025 09:45

11 aprilie - Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Anual, data de 11 aprilie marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, cu scopul de a crește gradul de informare cu privire la această afecțiune, de a evidenția impactul pe care îl are asupra celui suferind, asupra familiei sale și a societății, precum și în vederea strângerii de fonduri pentru proiecte de cercetare dedicate acesteia.

Documentare 11-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'A milui tigrul cel cu dinții ascuțiți înseamnă a fi tiranul oilor.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 11-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 aprilie

Ortodoxe Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, episcopul Pergamului Greco-catolice Sf. ep. m. Antipa al Pergamului Romano-catolice Ss. Stanislau, ep. m.; Gemma Galgani, fc. Sfântul Calinic de la Cerni

Documentare 11-04-2025 07:10

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 11-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărâ

Documentare 11-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 aprilie

Este a 101-a zi a anului 2025. Au mai rămas 264 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 39 m și apune la 19 h 55 m. Luna răsare la 18 h 35 m și apune la 05 h 57 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 10-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Fostul mare pugilist, campion mondial, Leonard Doroftei împlinește 55 de ani (10 aprilie)

Leonard Doroftei, unul dintre cei mai titrați pugiliști români, cu o carieră formidabilă la amatori și la profesioniști, s-a născut la Ploiești, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor la sala din urbea ploieșteană unde antrena acesta, punând pentru prima dată mănușile în mâini la clubul 'Prahova' P

Documentare 10-04-2025 10:30

DOCUMENTAR: 15 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (10 aprilie)

În dimineața zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supraviețuitori. Aeronava decolase din capitala Poloniei, Varșovia, și se îndrepta spre Federația Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din 1940 din pădurea de la Katyn, din apropi

Documentare 10-04-2025 10:00

10 aprilie - Ziua Sportului Curat

Ziua Sportului Curat este marcată în fiecare an la data de 10 aprilie, pentru a atrage atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, un flagel care afectează sportul, dar și întreaga societate, potrivit site-ului oficial al Agenției Naționale Anti-Doping, www.anad.gov.ro. Această zi a

Documentare 10-04-2025 08:00

Nou summit al 'Coaliției voluntarilor' pe 10 aprilie, la Bruxelles

Miniștrii apărării din țările 'voluntare' aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie 2025, la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții se securitate pentru Kiev, în caz de încetare a focului, a anunțat, la 28 martie 2025, o sursă din Ministerul Apărării francez, conform AFP și https://www.ukri

Documentare 10-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Deși ploaia, după natura ei, este la fel de generoasă, în grădină cresc lalele, iar în pustiu mărăcini.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)

Documentare 10-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Reguli privind etichetarea materialelor de publicitate politică

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Actorii politici participanți la alegeri au obligația de a însoți toate materialele politice publicitare, cu excepția celor de natură exclusiv audio sau exclusiv de tipul unui text publicat în mediul online, de o etichetă care

Documentare 10-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima Greco-catolice Sf. m. Terenție, Pompei, Maxim, Macarie, African și cei împreună cu ei; Sf. Gemma Galgani Romano-catolice Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, Af

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidențiale (1992-2024)

Din datele privind participarea românilor din străinătate la alegerile prezidențiale de după 1989 reiese că cea mai slabă prezență s-a înregistrat în anul 2000, iar cea mai ridicată participare s-a evidențiat la scrutinul din 2019. O prezență și mai mare decât în 2019 s-a înregistrat, la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar acesta a