logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

11 aprilie - Ziua educației financiare

Imagine din galeria Agerpres

Ziua educației financiare este marcată în fiecare an la 11 aprilie, pentru a evidenția importanța acestui domeniu cu implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății.

Această zi a fost instituită prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022. Potrivit actului normativ, Parlamentul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare, dar și alte autorități ale administrației publice centrale și locale pot organiza de Ziua educației financiare manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, conform www.cdep.ro.

Deschiderea primei expoziţii interactive pe teme de educaţie financiară pentru copii : 'Fabuloasa lume a banilor', organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) şi BCR. 'Fabuloasa lume a banilor' ('Show me the money!') este o expoziţie interactivî concepută de ZOOM - Muzeul Copiilor din Viena în colaborare cu Muzeul Copiilor din Graz.

Foto: (c)  SORIN LUPŞA/AGERPRES FOTO


Potrivit inițiatorilor actului normativ 'incluziunea financiară are un rol foarte important în creșterea calității vieții cetățenilor, iar pentru aceasta este nevoie atât de programe de educație financiară, cât și de programe de facilitare a accesului la produse și servicii financiare. Deși România a înregistrat progrese în ultimii ani în domeniul serviciilor financiare, țara noastră este în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește nivelul de educație financiară și accesul la unele categorii de servicii și produse financiare, situație accentuată de un decalaj major între mediul urban și rural în acest domeniu', arată https://ceccarconstanta.ro/.

Educația financiară urmărește formarea în rândul elevilor a acelor competențe cu privire la gestionarea resurselor financiare și adoptarea unor decizii ce au consecințe financiare pentru viața lor, precum și conturarea unei imagini a modului în care banii sunt percepuți, cheltuiți, economisiți, împrumutați, investiți în societatea de astăzi.

'Educația financiară timpurie este o direcție strategică de acțiune pentru ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) și reprezintă piatra de temelie pentru schimbarea de paradigmă în ceea ce privește locul pe care se va situa România, în viitor, în clasamentele țărilor cu un grad ridicat de educație financiară. Ziua educației financiare va reprezenta un bun prilej de a celebra în fiecare an importanța acestui domeniu, care are implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății românești', a precizat președintele ASF, Nicu Marcu, cu prilejul instituirii acestei zile.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea națională, înființată în anul 2013 prin OUG 93/2012 și aprobată prin Legea 113/2013 pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital, ce contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcționare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanți.

În contextul instituirii Zilei educației financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiară împreună cu Academia de Studii Economice din București și Asociația Română a Băncilor au organizat la 9 iunie 2022, prima ediție a Forumului Educației Financiare, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al președintelui României și care își propune sa fie, an de an, un reper în promovarea programelor de educație financiară și un catalizator al inițiativelor în acest domeniu, potrivit https://edutime.ro.

În contextul instituirii Zilei educației financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu Academia de Studii Economice din București și Asociația Română a Băncilor, au organizat la 9 iunie 2022, prima ediție a Forumului Educației Financiare, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al președintelui României și care își propune sa fie, an de an, un reper în promovarea programelor de educație financiară și un catalizator al inițiativelor în acest domeniu, potrivit https://edutime.ro.

În 2024, cu prilejul Zilei Educației Financiare, Academia de Studii Economice, Bursa de Valori București, Asociația Română a Băncilor, Institutului Bancar Român și Institutului de Studii Financiare, au fost decorate prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis în semn de 'apreciere pentru meritele deosebite în domeniile lor de activitate și pentru contribuțiile la promovarea educației economice și financiare, prin diseminarea cunoștințelor specifice și dezvoltarea comportamentelor economice responsabile', cu: Ordinul 'Meritul Industrial și Comercial' în grad de Comandor - Academia de Studii Economice București; Ordinul 'Meritul Industrial și Comercial' în grad de Ofițer - Bursa de Valori București, Asociația Română a Băncilor și Institutului Bancar Român; Ordinul 'Meritul Industrial și Comercial' în grad de Cavaler - Institutul de Studii Financiare.

De asemenea, la 11 aprilie 2024, Guvernul a aprobat Strategia Națională de Educație Financiară pentru perioada 2024 - 2030, prin care își propune 'să crească nivelul de cunoștințe și competențe al românilor și operatorilor economici din România în domeniul financiar, astfel încât ei să poată lua deciziile legate de bani în cunoștință de cauză și după evaluarea cât mai corectă a oportunităților, dar și a riscurilor', după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria. El a precizat că măsurile cuprinse în strategie susțin și implementarea unui obiectiv important de dezvoltare durabilă inclus în PNRR - educația de calitate și reprezintă și o țintă în vederea accederii țării noastre la OCDE. 'Strategia Națională de Educație Financiară se adresează mai multor grupuri-țintă, în funcție de care sunt structurate și direcțiile principale de acțiune și anume: copii și tineri până la 25 de ani (preșcolari, elevi, studenți); populație adultă, adică persoane peste 18 ani, în acest grup fiind incluse atât cele care desfășoară activități generatoare de venituri, cât și cele care nu obțin niciun fel de venit, și operatorii economici', a mai precizat Mihai Constantin. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 345

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-04-2025 08:30

12 aprilie - Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu (ONU)

La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org. Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul

Documentare 12-04-2025 08:00

DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)

La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.

Documentare 12-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i de mirare dacă privighetoarea închisă în aceeași colivie cu un corb nu va mai cânta.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 12-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Sava de la Buzău Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion Greco-catolice Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău Romano-catolice Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m. Sfântul M

Documentare 12-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 aprilie

Este a 102-a zi a anului 2025. Au mai rămas 263 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 37 m și apune la 19 h 57 m. Luna răsare la 19 h 38 m și apune la 06 h 12 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 11-04-2025 13:58

Retrospectiva evenimentelor interne 7-11 aprilie 2025

Conferința de presă a președintelui interimar pe tema tarifelor comerciale impuse de Statele Unite ale Americii Uniunii Europene, discuțiile pe marginea omului de afaceri Dragoș Sprînceană, pe care premierul român l-ar fi abordat pentru a prezenta în SUA situația din România, retragerea de către USR a sprijinului politic pentru Elena Lasconi,

Documentare 11-04-2025 12:00

Săptămâna europeană 7-11 aprilie 2025

Adoptarea de către UE a primelor sale măsuri de ripostă la tarifele vamale introduse de Donald Trump, anunțul președintei Comisiei Europene privind amânarea de către Uniunea Europeană cu 90 de zile a aplicării taxelor vamale decise asupra importurilor din SUA (după ce Donald Trump a anunțat același lucru), acordul provizoriu între Consiliu și Parlament as

Documentare 11-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Vernisajul expoziției 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' are loc pe 11 aprilie, de la ora 13.00, la Biblioteca Metropolitană București (BMB), sediul Central 'Mihail Sadoveanu'. Expoziția explorează legătura profundă dintre tradițiile pascale românești și mesajul de iubi

Documentare 11-04-2025 10:30

FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărelor de la Buchenwald, Mittelbau Dora, Bergen-Belsen, Ravensbruck (11 aprilie 1945)

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, contraofensiva din Ardeni a fost un eșec pentru armata germană, fiind nevoită să se retragă la 25 ianuarie 1945, iar acest fapt a oferit un imbold semnificativ forțelor aliate, care în martie 1945 au trecut Rinul și au avansat în teritoriul Germaniei naziste, potrivit

Documentare 11-04-2025 09:45

11 aprilie - Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Anual, data de 11 aprilie marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, cu scopul de a crește gradul de informare cu privire la această afecțiune, de a evidenția impactul pe care îl are asupra celui suferind, asupra familiei sale și a societății, precum și în vederea strângerii de fonduri pentru proiecte de cercetare dedicate acesteia.

Documentare 11-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'A milui tigrul cel cu dinții ascuțiți înseamnă a fi tiranul oilor.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 11-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 aprilie

Ortodoxe Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, episcopul Pergamului Greco-catolice Sf. ep. m. Antipa al Pergamului Romano-catolice Ss. Stanislau, ep. m.; Gemma Galgani, fc. Sfântul Calinic de la Cerni

Documentare 11-04-2025 07:10

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 11-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărâ