11 aprilie - Ziua educației financiare

Ziua educației financiare este marcată în fiecare an la 11 aprilie, pentru a evidenția importanța acestui domeniu cu implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății.
Această zi a fost instituită prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022. Potrivit actului normativ, Parlamentul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare, dar și alte autorități ale administrației publice centrale și locale pot organiza de Ziua educației financiare manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, conform www.cdep.ro.
Deschiderea primei expoziţii interactive pe teme de educaţie financiară pentru copii : 'Fabuloasa lume a banilor', organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) şi BCR. 'Fabuloasa lume a banilor' ('Show me the money!') este o expoziţie interactivî concepută de ZOOM - Muzeul Copiilor din Viena în colaborare cu Muzeul Copiilor din Graz.
Foto: (c) SORIN LUPŞA/AGERPRES FOTO
Potrivit inițiatorilor actului normativ 'incluziunea financiară are un rol foarte important în creșterea calității vieții cetățenilor, iar pentru aceasta este nevoie atât de programe de educație financiară, cât și de programe de facilitare a accesului la produse și servicii financiare. Deși România a înregistrat progrese în ultimii ani în domeniul serviciilor financiare, țara noastră este în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește nivelul de educație financiară și accesul la unele categorii de servicii și produse financiare, situație accentuată de un decalaj major între mediul urban și rural în acest domeniu', arată https://ceccarconstanta.ro/.
Educația financiară urmărește formarea în rândul elevilor a acelor competențe cu privire la gestionarea resurselor financiare și adoptarea unor decizii ce au consecințe financiare pentru viața lor, precum și conturarea unei imagini a modului în care banii sunt percepuți, cheltuiți, economisiți, împrumutați, investiți în societatea de astăzi.
'Educația financiară timpurie este o direcție strategică de acțiune pentru ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) și reprezintă piatra de temelie pentru schimbarea de paradigmă în ceea ce privește locul pe care se va situa România, în viitor, în clasamentele țărilor cu un grad ridicat de educație financiară. Ziua educației financiare va reprezenta un bun prilej de a celebra în fiecare an importanța acestui domeniu, care are implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății românești', a precizat președintele ASF, Nicu Marcu, cu prilejul instituirii acestei zile.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea națională, înființată în anul 2013 prin OUG 93/2012 și aprobată prin Legea 113/2013 pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital, ce contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcționare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanți.
În contextul instituirii Zilei educației financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiară împreună cu Academia de Studii Economice din București și Asociația Română a Băncilor au organizat la 9 iunie 2022, prima ediție a Forumului Educației Financiare, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al președintelui României și care își propune sa fie, an de an, un reper în promovarea programelor de educație financiară și un catalizator al inițiativelor în acest domeniu, potrivit https://edutime.ro.
În contextul instituirii Zilei educației financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu Academia de Studii Economice din București și Asociația Română a Băncilor, au organizat la 9 iunie 2022, prima ediție a Forumului Educației Financiare, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al președintelui României și care își propune sa fie, an de an, un reper în promovarea programelor de educație financiară și un catalizator al inițiativelor în acest domeniu, potrivit https://edutime.ro.
În 2024, cu prilejul Zilei Educației Financiare, Academia de Studii Economice, Bursa de Valori București, Asociația Română a Băncilor, Institutului Bancar Român și Institutului de Studii Financiare, au fost decorate prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis în semn de 'apreciere pentru meritele deosebite în domeniile lor de activitate și pentru contribuțiile la promovarea educației economice și financiare, prin diseminarea cunoștințelor specifice și dezvoltarea comportamentelor economice responsabile', cu: Ordinul 'Meritul Industrial și Comercial' în grad de Comandor - Academia de Studii Economice București; Ordinul 'Meritul Industrial și Comercial' în grad de Ofițer - Bursa de Valori București, Asociația Română a Băncilor și Institutului Bancar Român; Ordinul 'Meritul Industrial și Comercial' în grad de Cavaler - Institutul de Studii Financiare.
De asemenea, la 11 aprilie 2024, Guvernul a aprobat Strategia Națională de Educație Financiară pentru perioada 2024 - 2030, prin care își propune 'să crească nivelul de cunoștințe și competențe al românilor și operatorilor economici din România în domeniul financiar, astfel încât ei să poată lua deciziile legate de bani în cunoștință de cauză și după evaluarea cât mai corectă a oportunităților, dar și a riscurilor', după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria. El a precizat că măsurile cuprinse în strategie susțin și implementarea unui obiectiv important de dezvoltare durabilă inclus în PNRR - educația de calitate și reprezintă și o țintă în vederea accederii țării noastre la OCDE. 'Strategia Națională de Educație Financiară se adresează mai multor grupuri-țintă, în funcție de care sunt structurate și direcțiile principale de acțiune și anume: copii și tineri până la 25 de ani (preșcolari, elevi, studenți); populație adultă, adică persoane peste 18 ani, în acest grup fiind incluse atât cele care desfășoară activități generatoare de venituri, cât și cele care nu obțin niciun fel de venit, și operatorii economici', a mai precizat Mihai Constantin. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir