REPORTAJ Mali, locul unde pericolul nu doarme niciodată

Baza militară Camp Castor din Gao. Ceremonie militară de medaliere a militarilor români care participă la Misiunea internaţională de menţinere a păcii în Mali. Totul este organizat în detaliu, sunt prezenţi oficiali ONU, militari de grad înalt, se intonează imnul Naţiunilor Unite şi cel al României.
Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
În teatrele de operaţii lucrurile sunt, însă, imprevizibile. La un difuzor este anunţată starea de alertă. Mai mulţi militari români părăsesc în pas de alergare ceremonia care abia începuse. Două elicoptere, dintre care unul de evacuare medicală şi unul de luptă, sunt scoase din hangar pentru a fi pregătite de decolare. Trei militari irlandezi au fost răniţi la aproximativ 20 de kilometri de baza din Gao, după ce maşina blindată a acestora a trecut peste o bombă, iar aeronavele româneşti sunt solicitate să intervină. Una dintre ele a decolat spre locul în care se aflau răniţii, recuperându-i şi transportându-i la un spital militar.
Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
Misiunea este doar una dintre multiplele astfel de acest gen pe care militarii români din Detaşamentul de elicoptere "Carpathian Pumas" le desfăşoară în Mali începând din luna octombrie 2019 sub coordonarea ONU. Orice misiune, fie că se desfăşoară pe timp de zi, fie noaptea, reprezintă pentru piloţii români, pentru medicii care îi însoţesc, dar şi pentru luptătorii din Forţele de Operaţii Speciale o adevărată provocare profesională şi umană. În egală măsură, fiecare ieşire din baza securizată Camp Castor din Gao înseamnă un risc, pe care militarii şi-l asumă.
Medicul militar Ştefan Vladimir Zahiu a părăsit pentru patru luni Spitalul Militar din Bucureşti, unde lucrează ca anestezist, pentru a merge în Mali. A privit această "deplasare" ca pe o oportunitate de a-şi împlini cariera de militar, cu toate că ştia că nu va fi deloc uşor. Avea propria imagine despre un teatru de operaţii, însă nu şi-a imaginat că lucrurile sunt atât de complexe, că mediul în care va trebui să lucreze poate fi atât de ostil.
"Eu sunt un medic de spital. Aşadar, pentru mine aici a fost cu totul şi cu totul nou. (...) Trebuie să te duci cu o cască de trei-patru kilograme pe cap, care este grea, trebuie să ai nişte ochelari speciali, care să te protejeze împotriva prafului. Este foarte mult praf în ţara aceasta, este o zonă subsahariană. Ai şi vesta de protecţie balistică, care depăşeşte zece kilograme, arma din dotare, şi asta peste un kilogram. Din start, ai o greutate fizică. Eu sunt un tip destul de antrenat, dar pot să vă spun că şi fizic vorbind, cu greutatea asta pe tine, dar şi să mai ţii de targă cărând pacientul, este greu", explică medical Zahiu.
El afirmă că, în timpul fiecărei acţiuni desfăşurate de echipajul MEDEVAC, siguranţa celor pe care trebuie să îi salveze este primordială. "Dacă şi eu devin o victimă, ce fac?", se întreabă medicul român.
Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
Căldurile extreme, care depăşesc în mod frecvent 40 de grade Celsius, dar şi praful deşertic îi îngreunează munca de medic. Cu toate acestea, are nevoie de concentrare maximă şi de decizii rapide.
"Este stresul tău, stresul pacienţilor, mediul ostil în care te găseşti, necunoscutul. Dacă a fost o bombă acolo unde a explodat maşina, de ce nu ar fi o bombă şi în drumul meu către pacient? Iată nişte semne de întrebare pe care le ai", spune medicul militar.
Misiunea românească din Mali depinde, în foarte mare măsură, de piloţii celor patru elicoptere dislocate în Gao. Cei care conduc aeronavele medicale sau de luptă sunt conştienţi de rolul pe care îl au, în condiţiile în care - spun ei - "în Mali pericolul nu doarme niciodată".
Căpitanul comandor Ciprian Berar este pilotul care a executat pe 14 februarie 2020 prima misiune pe timp de noapte în sprijinul armatei locale. Elicopterul său, dotat cu echipamente MEDEVAC, a fost nevoit să intervină pentru salvarea a doi militari din Forţele Armate ale Republicii Mali, răniţi în luptele din sudul ţării.
"În data de 14 am trecut în stare de alertă în vedere executării unei misiuni MEDEVAC la aproximativ 90 de kilometric de bază. Condiţiile de iluminare ale lunii nu au fost cele mai bune, dar având în vedere că acest tip de elicopter tocmai ce a fost modernizat cu tehnologie menită să ajute echipajul, am ajuns la pacient în standardele ONU şi la aproximativ o oră de la decolare pacientul a ajuns la o facilitate de tip ROL 2 pentru îngrijiri medicale (...) În Mali pericolul nu doarme niciodată. De aceea, vigilenţa noastră stă la cote maxime. Cei de la sol, care aveau rolul de a securiza locul de aterizare a aeronavei şi-au făcut datoria, iar cât timp am fost la sol cu elicopterul nu am fost în pericol", povesteşte pilotul Berar.
Pentru el, pregătirea profesională şi antrenamentele din ţară, dar şi din Mali l-au ajutat să facă faţă provocărilor generate în special de mediul natural.
"E zonă deşertică. Ca o particularitate a acestui climat, nu există lumină reziduală, dar în acest scop ne-am antrenat atât acasă, timp de şase luni, cât şi după dislocarea în teatru. Până să declarăm starea de operabilitate, am executat zboruri şi pur şi simplu ne-am acordat cu noul mediu. Misiunea a fost dificilă la început, este dificilă acum, aproape de final, şi va fi foarte dificilă la final", susţine Ciprian Berar.
Militarii români participă la Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), creată special pentru a veni în sprijinul armatei maliene, care se confruntă cu numeroase atacuri din partea unor grupări teroriste.
Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
De altfel, comandorul Ioan Mischie, comandantul Detaşamentului de elicoptere "Carpathian Pumas", confirmă că grupările de terorişti au "o libertate de mişcare enormă" având în vedere faptul că Mali are o suprafaţă de 1,24 milioane de kilometri pătraţi, de 5,2 ori mai mult decât România.
"Practic, teroriştii se mişcă în voie pe unde vor. Este imposibil de pus puncte de control pentru a putea controla mişcările acestora. Avantajul mare al acestora este că ei atacă când vor, unde vor. Noi, militarii, nu suntem pregătiţi să acţionăm. Nu putem practic să le previzionăm mişcările acestora. Noi avem aici o mişcare reactivă şi nu proactivă. Noi facem patrulare aeriană cu speranţa să nu atace, însă momentul în care atacă şi-l aleg ei singuri. Niciodată nu poate fi previzionat", explică Ioan Mischie.
Prezenţa militarilor români la această misiune, la peste 4.000 de kilometri de ţară, face parte din angajamentele pe care România şi le-a asumat ca stat membru al ONU.
Comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, general-maior Dorin Ioniţă, cel care coordonează trupele româneşti aflate în teatrele de operaţii, afirmă că misiunea de menţinere a păcii din Mali reprezintă "un vector pentru (...) diplomaţia externă şi militară a Armatei României".
"Statutul României este câştigat şi prin această misiune. Armata rămâne un garant al diplomaţiei militare şi nu numai, prin tot ceea ce înseamnă poziţie, statut", a declarat Ioniţă, care a efectuat, pe 25 februarie, o vizită în baza militară din Gao.
Misiunea românească din Mali a început în octombrie 2019. De atunci, militarii români au avut peste 80 de intervenţii de evacuare medicală, de patrulare aeriană şi de cercetare şi recunoaştere.
Retragerea Detaşamentului "Carpathian Pumas" din Gao, care include patru elicoptere Puma şi 120 de militari, ar trebui să aibă loc în luna octombrie a acestui an, însă oficialii ONU anunţă că îşi doresc ca România să continue participarea la MINUSMA.
Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
"Sper că nu va fi un vid şi că românii nu vor pleca până ce nu vor fi înlocuiţi", a precizat Reprezentantului Special al Secretariatului General al ONU, Mahamat Saleh Annadif.
În Mali acţionează, printre alţii, militari germani, francezi, belgieni, irlandezi, dar şi din China sau El Salvador. MINUSMA, în care sunt angrenaţi aproximativ 15.000 de militari, este considerată una dintre cele mai periculoase misiuni desfăşurate sub egida ONU. Din 2013 şi până în prezent, în Mali au murit peste 200 de militari străini. AGERPRES/ (A- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Cătălin Alexandru, imagine: Cristian Lupascu, reporter: Cristian Lupascu, redactare video: Marilena Gheorghită, montaj: Andrei Cârlan, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general
'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press
Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România
România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta
România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului
Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s
Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt
Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur
Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală
Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz
România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)
România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire
Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală
Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea
Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)
Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de
Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore
Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt
Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România
Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe
SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver
Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis
Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă 'imixtiune a României' în afacerile interne ale Rusiei
O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi 'acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă', potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS. Un anunț în aces
Artiști români în concert la Bruxelles pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei
Ambasada României în Regatul Belgiei și ICR Bruxelles au marcat Ziua Internațională a Francofoniei printr-un concert extraordinar susținut luni de tineri artiști români de excepție pe una dintre cele mai prestigioase scene de operă din Belgia, Opera La Monnaie din Bruxelles, recent restaurată. Evenimentul, devenit tradițional
Românii, printre europenii care cred cel mai puțin în creșterea rolului UE în materie de securitate (Eurobarometru)
Doar 47% dintre români au afirmat la ultimul sondaj Eurobarometru că își doresc ca Uniunea Europeană să își asume un rol mai important în protejarea lor în fața crizelor globale și a riscurilor la adresa securității, proporție cu 19 puncte procentuale mai mică decât media europeană (66%). Pe de altă parte, românii sunt mult m