logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)

Image

Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de Politico. Printre cei opt s-ar fi aflat și foștii eurodeputați români Cristian Bușoi și Tudor Ciuhodaru, precum și actualul membru al PE Daniel Buda.

Autoritățile belgiene au efectuat descinderi în 21 de locuințe în cadrul unei anchete asupra ''corupției active în Parlamentul European de care a beneficiat Huawei''. Anchetatorii caută ''cadouri costisitoare'' sau ''remunerații pentru adoptarea unor poziții politice'' într-o perioadă care se întinde ''din 2021 și până în prezent'', susțin procurorii.

Într-un al doilea test major pentru Parlamentul European după scandalul Qatargate din 2022, patru persoane au fost puse sub acuzare pentru corupție și apartenență la o organizație criminală și o alta pentru spălare de bani, au anunțat procurorii belgieni săptămâna trecută.

Potrivit unui mandat de arestare consultat de Politico, făcut public prima dată de cotidianul italian La Repubblica, o parte cheie a anchetei se leagă de o scrisoare semnată de opt eurodeputați în februarie 2021 și adresată unui număr de trei comisari europeni, în care ei pledează ca tensiunile geopolitice să nu afecteze dezvoltarea rețelei 5G în Europa.

Scrisoarea, deși nu menționează compania Huawei, este percepută drept una care promovează interesele companiei chineze pentru că a fost întocmită într-o perioadă în care mai multe guverne UE derulau măsuri menite să limiteze utilizarea de către operatorii de telecomunicații a echipamentului chinez, argumentând că există riscuri de spionaj, supraveghere sau potențială dependență economică.

Eurodeputatul conservator italian Fulvio Martusciello, unul dintre semnatari, a postat scrisoarea pro-Huawei pe contul său de Twitter (actuala X) pe 15 februarie 2021, dar ulterior a șters-o. Fostul său consilier parlamentar și asistenta sa au fost acum arestați amândoi în legătură cu ancheta Huawei, potrivit avocaților lor. Contractul asistentei este în prezent suspendat.

Bani pentru o scrisoare

Mandatul de arestare pentru asistenta lui Martusciello include amănunte de la procurorii belgieni privind cazul de corupție, în care atât ea, cât și fostul consilier sunt suspectați că au aranjat plăți pentru scrisoare, la care documentele judiciare se referă cu numele de ''scrisoarea 5G''.

''O sumă de 15.000 de euro a fost oferită celui care a întocmit scrisoarea 5G, în timp ce cosemnatarilor li s-au oferit câte 1.500 de euro'', se menționează într-un document judiciar.

''Această tranzacție sau tranzacție propusă se spune că a fost sprijinită de șefii executivi chinezi ai Huawei, în special de directorul biroului din Bruxelles'', se mai menționează în document. Directorul este identificat sub numele de Abraham L.

Referindu-se la detaliile bancare a ceea ce descrie ca ''plăți suspecte'', documentul explică modul în care fostul consilier ar fi aranjat plățile prin facturi ''pentru presupuse servicii de consultanță și cheltuieli de campanie, în sume de 18.450 euro și respectiv 27.500 euro''.

''Presupunând că faptele sunt stabilite, aceste sume ar reprezenta presupusele compensații pentru scrisoarea menționată mai sus redactată de opt eurodeputați și adresată unui număr de trei comisari europeni în favoarea Huawei. Investigația a adus la lumină circuitul financiar al remunerațiilor care ar demonstra procesul de corupție'', mai menționează documentul.

În cadrul unei serii de transferuri bancare, fostul consilier i-a virat 6.700 de euro lui Martusciello, 1.000 de euro asistentei sale și 14.800 de euro unui alt asistent parlamentar, menționează mandatul. Mai mulți alți beneficiari ai unor astfel de plăți rămân necunoscuți.

Contactați de Politico, procurorii belgieni au refuzat să comenteze asupra investigației în desfășurare. La rândul său, Martusciello nu a răspuns solicitărilor Politico de a comenta informațiile despre transferurile bancare.

Întrebată despre presupusa implicare a lui Abraham L. în schema de mituire, compania Huawei nu a răspuns unei solicitări în acest sens.

''Huawei ia aceste acuzații foarte în serios și va comunica de urgență cu ancheta pentru a înțelege situația pe mai departe. Huawei are o politică de toleranță zero față de corupție sau alte nereguli și suntem angajați în respectarea tuturor legilor și reglementărilor aplicabile în orice moment'', a precizat un purtător de cuvânt al companiei într-o declarație anterioară.

Arestări și acuzații

Actuala asistentă a lui Martusciello a fost arestată în Italia săptămâna trecută în cadrul anchetei Huawei.

Ea ''nu a fost implicată în activitățile politice ale dlui Martusciello, s-a ocupat numai de logistică'', a declarat avocatul ei Antimo Giaccio pentru Politico, adăugând că ''ea a fost foarte rar la Parlamentul European... de circa zece ori''. Marți, în fața unui judecător italian, ea a respins toate acuzațiile preliminare împotriva ei și a declarat că este gata să răspundă ''oricăror întrebări din partea autorităților belgiene'', a adăugat avocatul ei.

Fostul consilier parlamentar al lui Martusciello, care a lucrat pentru el între 2015 și 2019, a fost de asemenea arestat la Paris joia trecută în cadrul anchetei, a declarat avocatul său Benoît Martinez. ''Clientul meu intenționează să coopereze pe deplin cu autoritățile belgiene. El neagă orice implicare în faptele de care este acuzat'', a mai spus avocatul, care a refuzat să comenteze mai mult asupra acuzațiilor legate de clientul său.

Serviciul secret belgian, care a înaintat un raport declasificat ce a declanșat investigația, a descoperit probe digitale că fostul consilier este posibil să fi fost implicat în redactarea scrisorii din 2021 împreună cu unul dintre lobby-iștii Huawei, identificat sub numele de Valerio O., menționează mandatul de arestare. Avocatul lui Valerio O., Denis Bosquet, a refuzat să comenteze informația.

Investigatorii susțin că transferurile pot fi de asemenea ''legate de redactarea de către eurodeputatul Fulvio Martusciello a unor amendamente legislative favorabile Huawei'' și de o comunicare în care Valerio O. îi spune unui angajat al Huawei din Polonia ''că ei (Huawei - n.r.) încalcă limita adeseori și chiar plătesc pentru amendamente''.

În aceeași lună în care a promovat scrisoarea, februarie 2021, Martusciello a depus amendamente la un raport al Parlamentului European care erau favorabile poziției Huawei în Europa.

Martusciello nu a răspuns mai multor solicitări de a comenta informațiile despre scrisoare, dar a declarat pentru Politico că nu știe acuzațiile împotriva asistentei sale. El a declarat pentru cotidianul belgian Le Soir că nu a primit niciodată nimic de la Huawei. ''Nu am fost niciodată în China, nu am fost niciodată pe stadion, nu am primit niciodată un telefon mobil sau un alt cadou'', a spus el.

ONG-ul Transparency International a primit un pont anonim în legătură cu scrisoarea din 2021 și a notificat mai departe Oficiul antifraudă al UE (OLAF). Michiel van Hulten, care era atunci director pentru drepturile civile al organizației, a postat în această lună pe Bluesky că OLAF a respins sesizarea din cauza ''suspiciunilor insuficiente'' privind comiterea unei nereguli. Un purtător de cuvânt al OLAF a confirmat că nu a investigat sesizarea.

Cosemnatarii păstrează distanța

Rămâne neclar dacă vreunul dintre cosemnatarii scrisorii din 2021 este investigat de autoritățile belgiene în cadrul anchetei pentru corupție legate de Huawei, dar mulți dintre foștii și actualii membri ai PE fac eforturi de a se distanța de acest caz.

Politico i-a întrebat pe toți despre implicarea lor. Cei care au răspuns au declarat că nu au fost contactați de autorități în legătură cu scrisoarea.

Politicianul conservator italian Herbert Dorfmann a insistat că textul a fost ideea lui Martusciello și a spus că nu ar fi semnat scrisoarea dacă ar fi știut că este legată de compania chineză. ''Am fost mereu din punct de vedere politic în favoarea ținerii Huawei în afara pieței europene'', a declarat el pentru Politico. El a adăugat că nici lui, nici echipei lui nu li s-au oferit bani ''sau orice altă formă de compensație în schimbul semnăturii''.

Fostul eurodeputat român Cristian-Silviu Bușoi a declarat că nu a semnat niciodată scrisoarea.

''M-am uitat pe e-mailul meu oficial și nu am găsit corespondență legată de scrisoare'', a precizat el într-o declarație scrisă. ''De asemenea, nu-mi aduc aminte să-i fi dat un consimțământ verbal dlui Martusciello, cum se obișnuiește uneori când colegii caută sprijin pentru inițiativele lor'', a mai spus Bușoi, adăugând că nici el, nici stafful său nu au primit nicio compensație și nu au avut cunoștință despre o schemă legată de semnarea scrisorii.

Aldo Patriciello, un eurodeputat italian de extremă dreapta, a răspuns într-un e-mail: ''Sincer fac eforturi să-mi aduc aminte dacă cererea de a semna a venit prin e-mail, apel telefonic sau pe WhatsApp''. El a adăugat că nu a avut vreo relație directă sau indirectă cu Huawei sau lobby-iștii săi.

Eurodeputatul conservator român Daniel Buda, care a cosemnat scrisoarea, a atribuit implicarea echipei sale, afirmând că a fost informat prin intermediul unui briefing pregătit de stafful său.

''Sprijinul meu a fost determinat numai de preocupări privind infrastructura digitală rurală, nu influențat de părți externe'', a răspuns Buda într-un email pentru Politico.

El a adăugat că nu a fost contactat de nicio autoritate de anchetă privind scrisoarea și că nici el, nici echipa lui nu au primit vreo sumă de bani în schimbul semnăturii sale. ''Nu am avut cunoștiință - nici atunci nici acum - că în spatele acestei scrisori sau activități ar putea fi o astfel de schemă'', a declarat el pentru Politico într-o declarație scrisă.

Fostul eurodeputat social-democrat Giuseppe Ferrandino a răspuns: ''Sunt sigur că nu am semnat niciodată nicio scrisoare de acest fel'' și a adăugat că nu a fost contactat de autorități privind acest subiect. ''Nimeni nu mi-a oferit niciodată bani pentru a influența activitatea mea parlamentară'', a adăugat el.

Alți semnatari sunt parlamentarul italian de extremă dreapta Giuseppe Milazzo și fostul membru al PSD Tudor Ciuhodaru, dar niciunul nu a răspuns solicitărilor Politico de a formula un punct de vedere. Milazzo a declarat pentru agenția de știri ANSA că nu a avut niciodată întâlniri legate de investigația din cazul Huawei. ''Nu mi s-a oferit și nu am acceptat niciodată vreo sumă de bani, cadouri sau orice alt tip de favoruri, direct sau indirect, de la Huawei'', a spus el.

Potrivit conversațiilor cu alți trei foști oficiali Huawei, scrisoarea din 2021 era menită să contracareze o altă scrisoare deschisă din octombrie 2020, în care 40 de eurodeputați îndemnau Comisia Europeană să impună controale mai stricte privind utilizarea de echipament chinez în Europa.

Într-o scrisoare către președinta PE Roberta Metsola de miercurea trecută, 28 de membri ai legislativului comunitar au cerut instituției ''să tragă pe linie moartă temporar orice eurodeputați suspectați de credibil de implicare de la orice activitate parlamentară legată de interesele chineze''. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Ștefan, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 410

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 29-03-2025 10:51

Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală

Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz

Romania in lume 26-03-2025 18:31

România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)

România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire

Romania in lume 26-03-2025 13:29

Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea

Romania in lume 25-03-2025 18:46

Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore

Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt

Romania in lume 25-03-2025 17:13

Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România

Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe

Romania in lume 25-03-2025 16:49

SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver

Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis

Romania in lume 25-03-2025 15:25

Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă 'imixtiune a României' în afacerile interne ale Rusiei

O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi 'acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă', potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS. Un anunț în aces

Romania in lume 25-03-2025 09:34

Artiști români în concert la Bruxelles pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei

Ambasada României în Regatul Belgiei și ICR Bruxelles au marcat Ziua Internațională a Francofoniei printr-un concert extraordinar susținut luni de tineri artiști români de excepție pe una dintre cele mai prestigioase scene de operă din Belgia, Opera La Monnaie din Bruxelles, recent restaurată. Evenimentul, devenit tradițional

Romania in lume 25-03-2025 08:05

Românii, printre europenii care cred cel mai puțin în creșterea rolului UE în materie de securitate (Eurobarometru)

Doar 47% dintre români au afirmat la ultimul sondaj Eurobarometru că își doresc ca Uniunea Europeană să își asume un rol mai important în protejarea lor în fața crizelor globale și a riscurilor la adresa securității, proporție cu 19 puncte procentuale mai mică decât media europeană (66%). Pe de altă parte, românii sunt mult m

Romania in lume 24-03-2025 15:12

Un român, ucis cu focuri de armă la o nuntă în Germania; un francez s-a predat și a mărturisit că este autorul atacului

Un cetățean francez s-a predat poliției franceze și a mărturisit că este autorul unui atac armat în care un român a fost ucis duminică la o nuntă în orașul german Furth, relatează luni agenția DPA. Un purtător de cuvânt al poliției din orașul german Nurnberg a declarat că se investighează dacă acest suspect este într-adevăr autoru

Romania in lume 24-03-2025 12:00

Elevi și profesori din România, Bulgaria și Grecia s-au reunit la Plovdiv în cadrul Programului 'Școli-ambasador' al PE

Elevi și profesori de la școli din București au participat la sfârșitul săptămânii trecute la o reuniune internațională organizată la Plovdiv în cadrul Programului 'Școli-ambasador' al Parlamentului European (EPAS). Evenimentul a reunit în total 100 de elevi și 20 de profesori din Bulgaria, România și Grecia, precum și șefii Biro

Romania in lume 23-03-2025 17:51

BTA: Cascada Krushuna vizitată de 80.000 de turiști în 2024

În 2024, Cascada Krushuna a fost vizitată de 80.000 de turiști, majoritatea români, a declarat pentru BTA primarul municipiului Letnitsa, dr. Krasimir Dzhonev, adăugând că turismul este unul dintre sectoarele cele mai prioritare ale economiei în municipalitate. Veniturile din parcare și taxele de intrare la Cascada Krus

Romania in lume 21-03-2025 20:02

Un șofer român de camion, reținut în Bulgaria după ce asupra lui s-au găsit peste 14 kg de aur de contrabandă

O cantitate record, de 14,266 kg de aur de contrabandă, a fost confiscată joi de ofițerii vamali bulgari la punctul de frontieră Lesovo (la granița cu Turcia), în timpul inspectării unui camion condus de un șofer român, care a fost reținut pentru 72 de ore, a anunțat vineri Agenția Vamală bulgară, potrivit agenției de presă BTA. Șo

Romania in lume 20-03-2025 13:59

UE salută declarațiile lui Trump cu privire la un ajutor suplimentar în materie de apărare antiaeriană pentru #Ucraina

Declarațiile președintelui american Donald Trump cu privire la un ajutor suplimentar în materie de apărare antiaeriană pentru Ucraina sunt ''extrem de importante'', a salutat joi șefa diplomației europene Kaja Kallas, informează AFP. ''Mă bucură anunțul președintelui Trump conform căruia SUA încearcă să găse