logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Românii, printre europenii care cred cel mai puțin în creșterea rolului UE în materie de securitate (Eurobarometru)

Imagine din galeria Agerpres

Doar 47% dintre români au afirmat la ultimul sondaj Eurobarometru că își doresc ca Uniunea Europeană să își asume un rol mai important în protejarea lor în fața crizelor globale și a riscurilor la adresa securității, proporție cu 19 puncte procentuale mai mică decât media europeană (66%). Pe de altă parte, românii sunt mult mai puțin pesimiști decât europenii în ceea ce privește scăderea standardului de viață în următorii cinci ani, 24% față de 33%.

Întrebați despre asumarea unui rol mai important de către UE în protejarea lor, alți 26% dintre românii intervievați au spus că blocul comunitar ar trebui să joace un rol mai puțin important, față de 10% media UE, 24% au afirmat că acesta trebuie să rămână la fel (21% în UE), iar 3% au spus că nu știu, potrivit sondajului Eurobarometru dat publicității marți de Parlamentul European. România este penultima în clasamentul UE din acest punct de vedere, pe ultimul loc fiind Polonia (44%). La polul opus se află Suedia, unde 87% dintre cetățeni că UE ar trebui să își asume un rol mai important în apărarea lor, urmată de Finlanda, Olanda (84% fiecare) și respectiv Cipru (83%).

De altfel, numai 34% dintre români cred că UE va juca un rol mai important în lume în următorii ani, față de 44% la nivelul UE.

Întrebați pe ce domenii ar trebui să-și concentreze atenția UE pentru a-și consolida poziția în lume, românii au răspuns în primul rând securitate alimentară și agricultură (32%), apărare și securitate - 31 %, respectiv competitivitate, economie și industrie - 29%. La nivelul UE, apărarea și securitatea se află pe primul loc (36%), urmată de competitivitate, economie și industrie (32%) și independență energetică, resurse și infrastructuri (27%).

Românii sunt pe ultimul loc în UE când vine vorba despre dorința ca solidaritatea să crească la nivelul UE în actualul context geopolitic. Întrebați dacă statele membre UE ar trebui să fie mai unite pentru a se confrunta cu actualele provocări globale, 75% dintre români au răspuns afirmativ la această întrebare, imediat în apropierea României aflându-se Cehia (78%), Polonia și Estonia (83% fiecare), în timp ce la polul opus sunt Malta (98%), Danemarca și Luxemburg (97%) și Cipru (95%). Media UE este în acest caz nu mai mică de 89%.

Pe de altă parte, 71% dintre români sunt total de acord că UE are nevoie de mai multe mijloace pentru a răspunde actualelor provocări globale, în condițiile în care media UE este de 76%. Slovenii (61%), slovacii și cehii (63%) și respectiv estonii (64%) cred cel mai puțin că UE are nevoie de mai multe mijloace pentru a răspunde noilor provocări globale.

Întrebați care sunt subiectele pe care ar vrea să le vadă abordate cu prioritate în Parlamentul European, românii au răspuns în primul rând inflația, prețurile în creștere și costul vieții (44%), sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă (38%) și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (30%). Apărarea și securitatea UE figurează abia pe locul al șaselea, figurând în răspunsurile a 22% dintre români. La nivelul UE apărarea și securitatea blocului comunitar se află pe locul al doilea, împreună cu lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (ambele 31%), în timp ce locul întâi sunt inflația, prețurile în creștere și costul vieții (43%).

În general imaginea Parlamentului European s-a deteriorat în România față de precedentul sondaj Eurobarometru din iunie-iulie 2024, deși proporția românilor care cred că imaginea legislativului comunitar este 'total pozitivă' - 47% este mai mare decât media UE (41%). Proporția celor care au o părere foarte bună despre PE a scăzut însă cu șase puncte procentuale față de precedentul sondaj, în timp ce aceia care au părere 'total negativă' față de forul comunitar a crescut cu 14 puncte procentuale, până la 25%, mai mare decât media UE (19%).

Dacă la capitolul imagine 'total pozitivă' a PE România se află pe locurile 9-10 în UE, alături de Luxemburg (ambele 47%), la cel opus, respectiv imagine 'total negativă', doar în patru țări această percepție este la fel de defavorabilă sau chiar mai defavorabilă - Austria și Belgia (25%), Franța (28%) și Cehia (30%).

Totuși, proporția românilor care cred că legislativul comunitar trebuie să joace un rol mai important este în creștere cu cinci puncte procentuale față de ultimul Eurobarometru (până la 58%), aceeași tendință ca la nivelul UE, unde creșterea este de șase puncte procentuale (62%).

Imaginea UE la modul general este 'total pozitivă' pentru 51% dintre români (locul al 16-lea în UE), și 'total negativă' pentru 13%, în condițiile în care media UE este de 50% la primul capitol și 15% la al doilea.

În ceea ce privește deteriorarea standardului de viață în următorii cinci ani, românii sunt mai optimiști decât europenii. Aproape un sfert dintre români (24%) spun că standardul lor de viață va crește în acest interval (față de 14% media UE), 49% spun că va rămâne neschimbat, iar 24% spun că se va deteriora.

Românii sunt pe locul al zecelea din punctul de vedere al optimismului în ceea ce privește menținerea sau creșterea standardului de viață, cei mai optimiști fiind italienii și polonezii, dintre care doar 11% și respectiv 12% cred că li se va deteriora nivelul de trai. La polul opus sunt francezii și germanii, dintre care 53% și respectiv 47% se declară convinși că standardul de viață le va scădea în următorii cinci ani.

Cel mai mult s-a accentuat pesimismul din punctul de vedere al standardului de viață în Estonia (+18 puncte procentuale), Germania (+15 pp), Slovenia (+15 pp), respectiv Slovacia (+13 pp), în timp ce la polul opus se află Grecia, Cipru și Luxemburg, unde a scăzut de la ultimul sondaj proporția celor care cred că standardul de viață se va deteriora.

Aproape trei sferturi dintre cetățenii UE (74%) consideră că țara lor a beneficiat de pe urma apartenenței la UE. Acesta este cel mai mare rezultat înregistrat vreodată la nivelul UE într-un sondaj Eurobarometru pentru această întrebare de când a fost adresată pentru prima dată, în 1983, informează PE într-un comunicat. La fel ca anul trecut, 70% dintre cetățenii români participanți la sondaj consideră că România a beneficiat de pe urma apartenenței la UE.

Contribuția UE la menținerea păcii și la consolidarea securității reprezintă principalul motiv pentru care calitatea de membru este considerată benefică atunci când sunt centralizate răspunsurile la nivel european (35%). Respondenții din România consideră că apartenența la UE este benefică în primul rând pentru noile oportunități de angajare (42%).

'Două treimi dintre europeni doresc ca UE să joace un rol mai important pentru asigurarea protecției lor. Acesta este un apel clar la acțiune la care vom răspunde. Europa trebuie să fie mai puternică, astfel încât cetățenii noștri să se simtă în siguranță', a declarat președinta PE, Roberta Metsola, citată în comunicat.

'Parlamentul European se va asigura că fiecare propunere prezentată în acest sens este suficient de îndrăzneață și ambițioasă pentru a corespunde nivelului serios de amenințare cu care se confruntă Europa. Europa trebuie să ia atitudine astăzi, sau riscă să fie dată la o parte mâine', a adăugat ea.

Sondajul Eurobarometru din iarna anului 2025 al Parlamentului European a fost efectuat între 9 ianuarie și 4 februarie în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față, interviurile video fiind utilizate în Cehia, Danemarca, Finlanda, Malta, Țările de Jos și Suedia. În total, au fost realizate 26.354 de interviuri, iar rezultatele UE sunt ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară, mai informează comunicatul PE.AGERPRES/(AS - redactor: Florin Ștefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 533

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 25-07-2025 16:47

Basorelief al poetului Mihai Eminescu, inaugurat la Sveti Vlas, în Bulgaria

Ambasadorul României în Bulgaria, Brândușa Predescu, și ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaikov, au participat la ceremonia de dezvelire a basoreliefului poetului român Mihai Eminescu pe Aleea Națiunilor din orașul Sveti Vlas.

Romania in lume 18-07-2025 17:08

Un deținut român a decedat în închisoarea din Prato, oamenii legii nu exclud ipoteza unui omor

Un deținut român de 58 de ani a fost găsit mort în închisoarea La Dogaia din Prato, al doilea oraș ca mărime din Toscana (Italia), iar biroul procurorului local nu a exclus vineri ipoteza unei omucideri, relatează agenția de presă ANSA. Decedatul se afla în secția de izolare a închisorii din motive disciplinare. 

Romania in lume 18-07-2025 12:27

Consiliul Europei avertizează cu privire la agravarea supraaglomerării din închisorile de pe continent (raport)

Consiliul Europei a avertizat vineri, în raportul său anual, cu privire la agravarea supraaglomerării din închisorile de pe continent, cu creșteri semnificative ale numărului de deținuți în numeroase țări, în timp ce alte state au mai mulți deținuți decât locuri disponibile. În raportul său,

Romania in lume 18-07-2025 09:04

SUA: Administrația Trump le cere diplomaților americani să evite să comenteze despre alegerile din alte țări

Secretarul de stat american Marco Rubio i-a instruit pe diplomații americani din întreaga lume să nu comenteze asupra corectitudinii sau integrității alegerilor desfășurate în alte țări, potrivit unei note interne consultate joi de Reuters, o distanțare de la abordarea tradițională a Washingtonului de a promova alegeri libere și corecte.

Romania in lume 16-07-2025 13:06

Republica Moldova și România vor colabora pentru accesarea și valorificarea fondurilor europene destinate infrastructurii

România și Republica Moldova vor colabora pentru accesarea și valorificarea fondurilor europene destinate infrastructurii, odată cu semnarea, la Chișinău, a unei declarații comune, care stabilește cadrul de cooperare bilaterală, informează un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova. Docume

Romania in lume 15-07-2025 13:55

Siegfried Mureșan: Nu vom începe negocierile, dacă executivul UE ignoră solicitările PE privind PAC și Politica de coeziune

Parlamentul European nu va începe negocierile cu Comisia Europeană privind viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2028-2034 dacă propunerea pe care o va prezenta miercuri executivul UE ignoră solicitările sale, în special în ceea ce privește existența unor bugete separate pentru Politica Agricolă Comună (PAC) și Politica de coeziune și menț

Romania in lume 15-07-2025 10:49

Peste 12.000 de oameni au participat la cel mai mare festival românesc din America, un record (GALERIE FOTO)

Peste 12.000 de oameni au participat, pe promenada The Wharf din Washington, D.C., între 11-13 iulie, la cel mai mare festival românesc din America: ''Romanian Weekend at The Wharf'', informează marți, într-un comunicat de presă, Ambasada României în SUA.

Romania in lume 11-07-2025 10:56

SUA: Banatul și Timișoara, în prim-plan la cea de-a patra ediție a festivalului 'Romanian Weekend at The Wharf' de la Washington

Banatul și Timișoara se vor afla în prim-planul celei de-a patra ediții a 'Romanian Weekend at The Wharf' - un amplu festival parte a săptămânii de evenimente dedicate celebrării Parteneriatului Strategic cu SUA -, care se desfășoară între 11-13 iulie într-una dintre cele mai animate zone din Washington, The Wharf, informează vineri Ambasada R

Romania in lume 10-07-2025 15:12

Opt eurodeputați români au votat pentru moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, doi s-au abținut

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Opt eurodeputați români au votat joi pentru moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, doi s-au abținut de la vot, iar 12 au votat împotrivă, în timp ce nu mai puțin de unsprezece, adică o treime, au fost absenți la votul din plenul PE.

Romania in lume 10-07-2025 14:13

Ambasadorul României în SUA a avut o întâlnire cu Charles McLaughlin, asistent special al președintelui Trump

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întrevedere cu asistentul special al președintelui american Donald Trump și director senior pentru Europa și Rusia în cadrul Consiliului Securității Naționale, Charles McLaughlin, a anunțat joi ambasada într-o postare pe pagina sa de Facebook, în care menționează că, în tim

Romania in lume 10-07-2025 11:47

Eurodeputatul Daniel Buda a cerut în plenul PE ca bugetul PAC să rămână separat, cu o finanțare adecvată și garantată post-2027

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul român Daniel Buda (PNL), care este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI), i-a cerut joi comisarului european de resort, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, ca bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) să rămână separat și s

Romania in lume 09-07-2025 21:08

Vlad Voiculescu: Mesajele dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer ar fi trebuit făcute publice

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Europarlamentarul Vlad Voiculescu (USR) este de părere că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuia să facă publice mesajele cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, principalul lucru care i s-a reproșat în moțiunea de cenzură depusă împotriva Comisiei Europene și asupra căreia

Romania in lume 09-07-2025 20:03

Eurodeputații USR apreciază că Oana Țoiu va fi un ministru de externe care comunică mai mult

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputații Dan Barna și Vlad Voiculescu (USR) au declarat miercuri, la Strasbourg, că Oana Țoiu, noul ministru de externe al României care provine din aceeași formațiune politică, va comunica mai mult și își va asuma poziții în materie de politică externă.

Romania in lume 09-07-2025 16:42

Motto-ul Universității de Vară de la Băile Tușnad va fi în acest an 'Contați pe noi!'; numeroase personalități din străinătate, între invitați

Universitatea de Vară Balvanyos din acest an de la Băile Tușnad, din România, se desfășoară sub motto-ul 'Contați pe noi!', a făcut cunoscut miercuri deputatul Fidesz Zsolt Nemeth, unul dintre fondatorii evenimentului și șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ungar, informează MTI. Zsolt Nemeth a precizat, în

Romania in lume 09-07-2025 16:30

Justiția franceză a respins cererea Bucureștiului de extrădare a prințului Paul de România

Curtea de Apel de la Paris a refuzat miercuri să îl predea pe prințul Paul de România, descendent al regelui Carol al II-lea, Bucureștiului, care cerea remiterea lui pentru executarea unei pedepse cu închisoarea într-un dosar pentru trafic de influență în legătură cu un conflict privind succesiunea regală, informează AFP.