Românii, printre europenii care cred cel mai puțin în creșterea rolului UE în materie de securitate (Eurobarometru)

Doar 47% dintre români au afirmat la ultimul sondaj Eurobarometru că își doresc ca Uniunea Europeană să își asume un rol mai important în protejarea lor în fața crizelor globale și a riscurilor la adresa securității, proporție cu 19 puncte procentuale mai mică decât media europeană (66%). Pe de altă parte, românii sunt mult mai puțin pesimiști decât europenii în ceea ce privește scăderea standardului de viață în următorii cinci ani, 24% față de 33%.
Întrebați despre asumarea unui rol mai important de către UE în protejarea lor, alți 26% dintre românii intervievați au spus că blocul comunitar ar trebui să joace un rol mai puțin important, față de 10% media UE, 24% au afirmat că acesta trebuie să rămână la fel (21% în UE), iar 3% au spus că nu știu, potrivit sondajului Eurobarometru dat publicității marți de Parlamentul European. România este penultima în clasamentul UE din acest punct de vedere, pe ultimul loc fiind Polonia (44%). La polul opus se află Suedia, unde 87% dintre cetățeni că UE ar trebui să își asume un rol mai important în apărarea lor, urmată de Finlanda, Olanda (84% fiecare) și respectiv Cipru (83%).
De altfel, numai 34% dintre români cred că UE va juca un rol mai important în lume în următorii ani, față de 44% la nivelul UE.
Întrebați pe ce domenii ar trebui să-și concentreze atenția UE pentru a-și consolida poziția în lume, românii au răspuns în primul rând securitate alimentară și agricultură (32%), apărare și securitate - 31 %, respectiv competitivitate, economie și industrie - 29%. La nivelul UE, apărarea și securitatea se află pe primul loc (36%), urmată de competitivitate, economie și industrie (32%) și independență energetică, resurse și infrastructuri (27%).
Românii sunt pe ultimul loc în UE când vine vorba despre dorința ca solidaritatea să crească la nivelul UE în actualul context geopolitic. Întrebați dacă statele membre UE ar trebui să fie mai unite pentru a se confrunta cu actualele provocări globale, 75% dintre români au răspuns afirmativ la această întrebare, imediat în apropierea României aflându-se Cehia (78%), Polonia și Estonia (83% fiecare), în timp ce la polul opus sunt Malta (98%), Danemarca și Luxemburg (97%) și Cipru (95%). Media UE este în acest caz nu mai mică de 89%.
Pe de altă parte, 71% dintre români sunt total de acord că UE are nevoie de mai multe mijloace pentru a răspunde actualelor provocări globale, în condițiile în care media UE este de 76%. Slovenii (61%), slovacii și cehii (63%) și respectiv estonii (64%) cred cel mai puțin că UE are nevoie de mai multe mijloace pentru a răspunde noilor provocări globale.
Întrebați care sunt subiectele pe care ar vrea să le vadă abordate cu prioritate în Parlamentul European, românii au răspuns în primul rând inflația, prețurile în creștere și costul vieții (44%), sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă (38%) și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (30%). Apărarea și securitatea UE figurează abia pe locul al șaselea, figurând în răspunsurile a 22% dintre români. La nivelul UE apărarea și securitatea blocului comunitar se află pe locul al doilea, împreună cu lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (ambele 31%), în timp ce locul întâi sunt inflația, prețurile în creștere și costul vieții (43%).
În general imaginea Parlamentului European s-a deteriorat în România față de precedentul sondaj Eurobarometru din iunie-iulie 2024, deși proporția românilor care cred că imaginea legislativului comunitar este 'total pozitivă' - 47% este mai mare decât media UE (41%). Proporția celor care au o părere foarte bună despre PE a scăzut însă cu șase puncte procentuale față de precedentul sondaj, în timp ce aceia care au părere 'total negativă' față de forul comunitar a crescut cu 14 puncte procentuale, până la 25%, mai mare decât media UE (19%).
Dacă la capitolul imagine 'total pozitivă' a PE România se află pe locurile 9-10 în UE, alături de Luxemburg (ambele 47%), la cel opus, respectiv imagine 'total negativă', doar în patru țări această percepție este la fel de defavorabilă sau chiar mai defavorabilă - Austria și Belgia (25%), Franța (28%) și Cehia (30%).
Totuși, proporția românilor care cred că legislativul comunitar trebuie să joace un rol mai important este în creștere cu cinci puncte procentuale față de ultimul Eurobarometru (până la 58%), aceeași tendință ca la nivelul UE, unde creșterea este de șase puncte procentuale (62%).
Imaginea UE la modul general este 'total pozitivă' pentru 51% dintre români (locul al 16-lea în UE), și 'total negativă' pentru 13%, în condițiile în care media UE este de 50% la primul capitol și 15% la al doilea.
În ceea ce privește deteriorarea standardului de viață în următorii cinci ani, românii sunt mai optimiști decât europenii. Aproape un sfert dintre români (24%) spun că standardul lor de viață va crește în acest interval (față de 14% media UE), 49% spun că va rămâne neschimbat, iar 24% spun că se va deteriora.
Românii sunt pe locul al zecelea din punctul de vedere al optimismului în ceea ce privește menținerea sau creșterea standardului de viață, cei mai optimiști fiind italienii și polonezii, dintre care doar 11% și respectiv 12% cred că li se va deteriora nivelul de trai. La polul opus sunt francezii și germanii, dintre care 53% și respectiv 47% se declară convinși că standardul de viață le va scădea în următorii cinci ani.
Cel mai mult s-a accentuat pesimismul din punctul de vedere al standardului de viață în Estonia (+18 puncte procentuale), Germania (+15 pp), Slovenia (+15 pp), respectiv Slovacia (+13 pp), în timp ce la polul opus se află Grecia, Cipru și Luxemburg, unde a scăzut de la ultimul sondaj proporția celor care cred că standardul de viață se va deteriora.
Aproape trei sferturi dintre cetățenii UE (74%) consideră că țara lor a beneficiat de pe urma apartenenței la UE. Acesta este cel mai mare rezultat înregistrat vreodată la nivelul UE într-un sondaj Eurobarometru pentru această întrebare de când a fost adresată pentru prima dată, în 1983, informează PE într-un comunicat. La fel ca anul trecut, 70% dintre cetățenii români participanți la sondaj consideră că România a beneficiat de pe urma apartenenței la UE.
Contribuția UE la menținerea păcii și la consolidarea securității reprezintă principalul motiv pentru care calitatea de membru este considerată benefică atunci când sunt centralizate răspunsurile la nivel european (35%). Respondenții din România consideră că apartenența la UE este benefică în primul rând pentru noile oportunități de angajare (42%).
'Două treimi dintre europeni doresc ca UE să joace un rol mai important pentru asigurarea protecției lor. Acesta este un apel clar la acțiune la care vom răspunde. Europa trebuie să fie mai puternică, astfel încât cetățenii noștri să se simtă în siguranță', a declarat președinta PE, Roberta Metsola, citată în comunicat.
'Parlamentul European se va asigura că fiecare propunere prezentată în acest sens este suficient de îndrăzneață și ambițioasă pentru a corespunde nivelului serios de amenințare cu care se confruntă Europa. Europa trebuie să ia atitudine astăzi, sau riscă să fie dată la o parte mâine', a adăugat ea.
Sondajul Eurobarometru din iarna anului 2025 al Parlamentului European a fost efectuat între 9 ianuarie și 4 februarie în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față, interviurile video fiind utilizate în Cehia, Danemarca, Finlanda, Malta, Țările de Jos și Suedia. În total, au fost realizate 26.354 de interviuri, iar rezultatele UE sunt ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară, mai informează comunicatul PE.AGERPRES/(AS - redactor: Florin Ștefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.